Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2014-11-14 09:19

EIA sänker oljekonsumtionsprognosen - svag ekonomisk tillväxt 2015

Amerikanska EIA har i veckan sänkt sin globala oljekonsumtionsprognos, trots lägre priser. Detta talar för att vi har globala konjunkturproblem.


Grundläggande för marknadsekonomi är att minskade priser leder till ökad konsumtion. Sänkning av både konsumtionsprognos och oljepris talar för försämrad ekonomi. Vilket också EIA uttryckligen skriver:
"The global demand forecast was revised downward by 0.2 million bbl/d to average 92.5 million bbl/d in 2015, based on weaker global economic growth prospects for next year."
Oljepriset är nu på sin lägsta nivå sedan 2010. Bloggrannen Flute uppmärksammar en artikel från Barclays om att de nordamerikanska skifferoljebolagen nu kommer få det mycket svårt med lönsamheten. Extra illa kommer det vara för nya brunnar.

Barclays sätter totalkostnaden för skifferolja från frackning mellan 50 - 120 USD, helt i linje med tidigare artiklar här på bloggen, där t ex Drill, Baby, Drill! lade priset på 50 - 100 USD.

Det nordamerikanska oljepriset är nu 74:15 USD färdiglevererat. Skifferoljeproducenterna får lägre betalt än så, eftersom leveranskostnader tillkommer och många av de 10 000-tals skifferoljebrunnarna inte är kopplade till pipelines.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Fast konsumtionen ser ut att fortfarande stadigt öka, långsamt. Att då priset är lågt eller sjunker kan väl tolkas som att någon eller några just dragit igång massiv ny produktion till ett pris som är lägre än tidigare, eller att man med de massiva investeringar man gjort är tvungen att producera för att minimera förlusten. Exempelvis Saudi Manifa som rampar upp och når strax under 1Mbpd i slutet av året. Tråkigt för Ryssland, Iran, Venezuela och en del andra. Borde innebära ett skift där somligas ekonomi gynnas och andra får stora problem. Troligen leder till nya oroligheter.

    SvaraRadera
  2. Wow, efterfrågan minskar med 200 000 fat per dag. Är det inte så att depletionen i befintliga brunnar ligger på 6000 000 fat per dag från ett år till ett annat?

    Lupe, klockrent köp!

    SvaraRadera