Cornucopia?

2014-11-27 13:13

Ebolaepidemin är alltjämnt linjär

De opålästa Ebolahysterikerna1. fortsätter att ha fel. Ebolaepidemin har nu inte ökat exponentiellt sedan september utan har alltjämt planat ut på en linjär nivå.

Aktuell graf utifrån Wikipedias sammanställning av WHO:s data ser ni nedan.

Det kan rent av vara så att antalet nya fall minskat rejält, om toppen i eftersläpande rapportering från den 24:e oktober nedan ska appliceras på perioden september och oktober. Trots spiken på den eftersläpande rapporteringen är 7-dagars rullande medel fallande och är nu lägre än i början av september.
Nya fall Ebola per dag t o m 23:e november (extrapolerat). Mörk linje är rullande sjudagars medel ("veckograf")
I aktuell takt med ca 100 fall om dagen tar det drygt 197 000 år innan hela jordens befolkning har infekterats med Ebola. Någon pandemi eller mänsklighetens undergång föreligger som sagt inte, då det krävs exponentiell tillväxt för att uppnå det.

Exponentiell tillväxt betyder att antalet fall per tidsenhet ökar, men som man ser ovan har istället antalet nya fall per dygn planat ut, och är rent av svagt fallande.
"Bloggare dödad när hög
med böcker och tidningar rasade"

I min enorma hög med böcker att recensera har den epidemologiska thrillern The Nightmare Scenario nyss landat. Den är skriven på engelska av utlandssvensken Gunnar Duvstig och avhandlar det verkliga mardrömsscenariot, dvs en mycket dödlig global influensaepidemi. En av bokens huvudpoänger är varför Ebola aldrig kan bli ett globalt världsproblem och en beskrivning av vad vi egentligen borde vara rädda för.

En av Läkare utan gränsers (Medicins Sans Frontiers) ledare har (enligt författarens följebrev med recensionsexemplaret) beskrivit boken som "the most accurate description I have read about what is my worst nightmare".

Min recensionshög är, trots att en del förflyttats till sängbordet, av rent fysiskt farlig storlek här framför min arbetsplats, och jag har alltså själv inte hunnit läsa The Nightmare Scenario. Boken hittar ni hos t ex brittiska Amazon för 8:- GBP i storpocketformat.

Boken har fått fantastiska (men få) recensioner hos Amazon och ska vara fantastiskt välresearchad. Efter att ha läst inledningen har boken gömts undan för att inte riskera läsa vidare och missa min egen deadline på Stjärnklarts uppföljare.

1. Dessa opålästa hysteriker brukar för övrigt ofta vara samma personer som omfamnar exakt alla konspirationsteorier och undergångsscenarion, sk konspirationsnötter, och/eller läser ZeroHedge, vilket bevisligen kan motverka en korrekt verklighetsuppfattning. Man kan notera en direkt vilja och önskan om att saker ska gå åt helvete, till skillnad mot att uppmärksamma dem för att förebygga eller minska kommande problem. Ofta gillar samma kommentatorer Vladimir Putin och röstar på Sverigedemokraterna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Bra nyheter men det kommer ta några månader in på 2015 innan epidemin är över. Skulle vara intressant med en uppskattning av hur många andra som dör i onödan i de drabbade länderna pga allt fokus på Ebola. Mer utökat sjukvårdsbistånd behövs fortfarande förmodar jag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Att skapa hysteri kring en fråga är ett bra sätt att undvika att den skall bli så allvarlig att hysterin blir befogad!
  Se på klimatfrågan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, byt ut Ebola mot klimat och September mot 1998 i texten så stämmer iaf inledningen.

   Radera
 3. The Nightmare Scenario verkar intressant. Hittar inget om författaren, ej heller på Läkare utan gränser.

  SvaraRadera
 4. Det är bara i Sierra Leone som antalet fall ökar. Jag både tror och hoppas att den negativa trenden vänder där oxå.

  SvaraRadera