Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-06 15:08

Det finns ingen brist på träd i skogen

På samma sätt som vi inte har någon bostadsbrist i Sverige, så finns det ingen brist på träd i skogen. Precis som det i exempelvis i Stockholm finns hundratusentals bostäder, så finns det miljontals träd i skogen.


Det finns alltså vare sig brist på bostäder eller träd.

Däremot kan det finnas brist på billiga träd lämpliga att hugga ner för att tillfredsställa en bortskämd och gnällig skogsindustri, eller brist på billiga lediga bostäder av önskad typ och placering för att tillfredsställa en bortskämd och gnällig individ.

I Sverige finns det miljarder träd och miljontals med bostäder. Det är inte brist på någondera. Våra skogar är fulla av träd och våra städer är fulla av bostäder. I princip alla har någonstans att bo.

Det har aldrig förr funnits så många bostäder i Stockholm som nu. Skogen av bostäder i Stor-Stockholm uppgick 2013 till 955 999 stycken. Hur kan man då påstå att det råder brist? 

Ser ni inte skogen för alla träden?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Det har heller aldrig funnits så många människor i Stockholm som nu.

  Din argumentation blir mer och mer krystad för varje inlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dessa människor har en bostad. Annars hade de inte funnits i Stockholm nu. Antal människor i Stockholm matchar antalet bostäder.

   Radera
  2. Jag förstår, bostadsbrist kan bara råda när folk är folkbokförda under broar och i parkbuskage.

   Radera
  3. Sedan är det väl självklart för de flesta andra än dig att man med "bostadsbrist" menar brist på lediga bostäder, och inte brist på bostäder där någon redan bor och tänker bo kvar...

   Radera
  4. Det är ju dock inte bara så att dessa Stockholmare har bostäder, de har dessutom stora bostäder räknat i kvm per person och med få personer per lägenhet när man jämför med övriga Europa. Standarden på lägenheterna är också mycket bra. Kostnaden per kvm för centrala lägenheter är dock inte så låg som många vill och för dessa personer finns en brist på lägenheter som passar deras ekonomi.

   Radera
  5. Visst, men det spelar ju ganska liten roll för den som behöver en bostad hur stora och fina bostäder alla andra har.

   Argumentet är allltså att "det råder ingen bostadsbrist i stockholm, för alla som bor i stockholm bor i stockholm". No shit...

   Radera
 2. I en planhushållning råder alltid brist.
  Avreglera inför marknadshyror och så är bostadsbristen borta.

  Sedan är det ett faktum att det finns hemlösa i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte vara hemlös för att vara i behov av en ny bostad.

   Radera
 3. Suck. Det kommer aldrig bli någon "oljebrist" heller mao.

  Istället för att käbbla emot lika envetet som "bostadsbristhaveristerna" så kan du väl lyfta debatten Cornu.

  Nej, det är inte brist på bostäder. Låt oss gå vidare, det är brist på köpkraft. Vi har en köpkraftsbrist i Sverige. Mitt i rådande "deflation", när pengar är gratis.

  Vad säger er magkänsla om denna paradoxa samhällssituation av idag?

  SvaraRadera
 4. Tänker högt här – så var snäll i kritiken;-) Är det inte så att det är en dramatisk skillnad mellan 0 prc vakansgrad i jämförelse med 2 prc.

  En slags mental skillnad där man med en viss vakansgrad känner att "det ordnar sig". Då kan man utan oro kan släppa ifrån sig en lägenhet utan att vara rädd för att man inte ska kunna hitta något nytt boende. Man kan också utan rädsla kan säga ja till ett jobb-/studieerbjudande utan att först ha säkrat bostad.

  Och att hela den psykologiska lättnaden går att trolla fram, trots att det i faktiskt inte handlar om så stort antal boenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var att exakt vad som hände vid förra stora bostadskrisen. Sambopar vågade säga upp en lägenhet och det blev mycket snabbt ett överskott av lediga lägenheter från att ha varit bostadsbrist. Om jag minns rätt tog det bara ett halvår att vända upp och ner på marknaden.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Kan ju inte vara allvarliga inlägg dessa..
  Jag behöver själv ett boende i sthlm till våren men jag tvivlar på att jag vid en annons kommer att bli överöst med svar.
  Jag har ändå vant mig vid "höga" hyror så jag kan ju betala 8k för en 1rokv om den inte ligger i ett extremghetto.
  Tycker personligen att man sträckt sig en bit då, de tidigare nämnda treorna för 12k är ju inte så dyrt om man är två som jobbar.

  SvaraRadera
 7. Det är nog ingen bostadsbrist i Sverige. Däremot så är det förbaskat många regler, byråkrati och annat mygel som gör att administrationen och marknaden för hyresrätter inte fungerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket gör att folk har svårt att få tag på en vettig bostad, vilket är vad bostadsbrist är, alltså har vi bostadsbrist.

   Oavsett antalet ockuperade bostäder i existerande.

   Radera
 8. Jag vill ha en egen måne. Den som finns tvingas jag dela med en massa andra bonnläppar. Samhället måste se till att bygga fler månar! Eller sätta en prislapp på den vi har så att någon kapitalist kan bygga fler och billigare eller bättre månar. Framförallt fler. Och med bättre läge. Det sägs att det finns månar kring andra planeter i solsystemet, men de är ju inte precis på promenadavstånd från Stureplan!

  SvaraRadera
 9. En enskild bostadssökande är en tragedi, en miljon bostadssökande är statistik. För att travestera Stalin.

  Tyvärr sammanfattar det långsamt också de här inläggen som jämställer faktiska kontinuerliga avslut på bostadsmarknaden med att det inte finns ett ibland befogat missnöje med situationen.

  Jag är själv nog mest missnöjd med att lägstanivån på bostäder i Sverige snart är ett minne blott, och att det snart finns en öppen hyresmarknad för förvärmda bäddar i skift och för mögelskjul, inklusive vägglöss och tuberkler och med ty åtföljande domestic violence. Cirkeln sluten.

  Vi är ju förresten redan där.

  SvaraRadera
 10. Regression to the mean, efter peak byggnorm, för den statistiska referensens skull. Medelvärdet av världens bostadsstandard, snart på en gata nära dig, med de extra kryddor som en subarktisk brännvinsmiljö kan ge.

  SvaraRadera
 11. Det är heller ingen brist på sängplatser i vården. Problemet är alla gnälliga patienter som tror att sjukhusen ska vara 5-stjärniga hotell med trerättersmiddag, tennisbana, spa etc.

  Vill man kan man betala för vård på en annan inrättning, tex i ett annat land.

  SvaraRadera
 12. Tack Cornu, underbar artikel ;-/) Du å Cervenka gläder och underlättar för oss med metaforernas sken.

  SvaraRadera
 13. Lägg ner Cornu! Det är bara Naturskyddsföreningen som gnäller om att det finns för få träd i den svenska skogen och det är bara du som gnäller om att det finns för många bostäder i Stockholm :)

  Men kul att läsa din blogg, så fortsätt gärna raljera om ditten o datten

  SvaraRadera
 14. Klockren liknelse! Jag har länge retat mig på skogsindustrin som definierar virkesbrist som en situation där priset på virke sätts av marknaden, alltså där det inte finns ett sådant överskott att köpare helt saknas. Så fort virket hamnar i en situation där pris sätt genom tillgång och efterfrågan, där det alltså råder knapphet för att prata med nationalekonomiskt fikonspråk, så anser industrin att det råder brist.

  Ja, det är bortskämt och det är ett absurd sätt att använda ordet brist.

  Rimligare är att använda ordet brist som vi använder det om mat, dvs. att det råder matbrist när folk faktiskt svälter. Att tillgången på oxfilé inte är obegränsad, och priset därmed sätts på marknadsmässiga grunder, betyder inte att det råder brist på vare sig mat eller oxfilé.

  SvaraRadera