Cornucopia?

2014-11-23 11:31

Brittiska SAS har dödat 200 IS-terrorister

Brittiska Daily Mail avslöjar nu att det brittiska elitförbandet SAS (Special Air Service) de senaste veckorna har dödat 200 IS-terrorister på plats i Irak. Man har dagligen luftlandsatt operatörerna med helikopter och därefter har man med prickskyttegevär eller kulsprutor än så länge nedkämpat ca åtta terrorister om dagen.Metodiken är att via observatörer på marken eller via drönare identifiera terrorister från IS, och sedan flyga in SAS-operatörer med helikopter, och landsätta dessa tillsammans med terränggående fyrhjulingar för snabb omgruppering till insatsområdet.
"The troops are also equipped with quad bikes – four-wheeled all-terrain vehicles that can have machine guns bolted on to a frame. They then seek out IS units and attack the terrorists using the element of surprise and under the cover of darkness.
The missions have taken place on a near daily basis in the past four weeks and the SAS soldiers have expended so much ammunition that regimental quartermasters have been forced to order a full replenishment of stocks of machine-gun rounds and sniper bullets.
An SAS source said: ‘Our tactics are putting the fear of God into IS as they don’t know where we’re going to strike next and there’s frankly nothing they can do to stop us.'
‘We’re degrading their morale. They can run and hide if they see planes in the sky but they can’t see or hear us. Using so many snipers takes the fear factor to another level too; the terrorists don’t know what’s happening. They just see their colleagues lying dead in the sand.’"
SAS använde jeepar istället för
fyrhjulingar under andra världskriget.
Många dunkar bensin...
Så det handlar långt ifrån enbart om luftangrepp. Britterna agerar på marken och slår till var som helst bakom fiendens linjer. Med all sannolikhet har SAS-operatörerna också tillgång till flygunderstöd om IS mot all förmodan skulle försöka gå till motangrepp mot enskilda prickskyttar. Ett sådant motangrepp skulle antagligen leda till omfattande förluster för IS.

Tillägg: Intressant är att SAS inledningsvis användes för motsvarande uppdrag under andra världskrigets strider i Nordafrika, där man tillsammans med Long Range Desert Group gjorde räder långt in bakom fiendens linjer.

Man har alltså i allra högsta grad återvänt till sitt ursprung, om man nu någonsin egentligen lämnat det...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

27 kommentarer:

 1. Då förväntar vi oss nu att svenska politiker ställer krav på garantier från UK att inga svenskar ska få komma till skada i samband med deras operationer.

  SvaraRadera

 2. https://www.youtube.com/watch?v=zoVwjn_ee94

  SvaraRadera
 3. Med tanke på vad man läst om DEVGRU, SAS och andra specialstyrkor under åren så kommer detta knappast som en överraskning. De finns nog på marken även inne i Syrien och det skulle förvåna mig om de inte på något sätt även är involverade inne i Ukraina, måhända inte i stridande funktion utan som "rådgivare". Angående tillvägagångssättet så var ju han som skrev No easy day tydlig med att den bäst fungerande taktiken i Afghanistan, var den där de stred som fienden. Små grupper, lättrörliga, aggressiva i sina attacker och sedan försvinna i mörkret. Deras nyare versioner av NVG's, med stereoseende och bra perifersyn i kombination med IR-lasersikten verkar riktigt effektiva vid dessa överfall.

  SvaraRadera
 4. Det kan inte vara förenligt med tesen om alla människors lika värde. Vi kräver ett stopp på det här! ISarna är lika mycket värda som våra språkrör!

  SvaraRadera
 5. En döende (nu död) Irakkrigsveterans brev till Bush och Cheney:

  http://libertyblitzkrieg.com/2014/11/13/paralyzed-iraq-war-veteran-tomas-young-has-died-heres-his-final-letter-to-george-w-bush-and-dick-cheney/

  Brevet blottlägger vilket fruktansvärt brott invasionen av Irak var.
  Med andra ord, det spelar ingen roll hur många terrorister SAS dödar, landet är i ruiner och vi kan inte rätta till det med mer död och förintelse. Men det är såklart inte heller meningen, utan det är att rädda brittiska och amerikanska oljebolag så länge det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ingen känsla av att det kan handla om att förhindra religiösa fascister med krig på agendan att ta över?

   Radera
  2. Så du menar att omvärlden ska låta IS utrota alla religiösa minoriteter för att det ändå är för sent att rätta till landet? Det låter som en mix av amerikansk ultrahöger och svensk kommunism ungefär. Inte vettigt.

   Radera
  3. Kuckeliku och Kinged... Har ni inte ännu lyckats se den stora bilden? Förstår ni inte att dödade ISIS-soldater ersätts med nya ännu argare krigare, rekryteringsbasen är nästintill oändliga. Det finns inte ett enda exempel på ett lyckat "bomber för fred" -projekt i regionen.

   Radera
  4. Kuckeliku och Kinged...vad är skillnaden denna gång som gör den här operationen framgångsrik?

   Radera
  5. Markus, orsaken till att bomber för fred inte lyckats är för att det inte följts upp med repression och förtryck. Saker har skitit sig så fort väst försökt införa demokrati och frihet och sådant som fungerar här men aldrig har fungerat där. Enda sättet är att ha en represiv och grym diktatur som håller folket i schack och sakta genom generation(som här) förändrar samhället i en demokratisk riktining. Men varför göra det när det innebär förlorad makt? Därför måste väst inse att enda sättet är att använda samma metoder som tidigare nötter för att få en fredlig grund att bygga demokratin på. Dvs massgripanden avrättningar och repression av de politiska och religösa faktionerna. Utrotning av familjer och stammar för att föra fram makthavarnas(väst) agenda. Men då den politiska viljan inte finns för det här så är det lika bra att bara skita i det och säkra bara det som krävs för att vi ska få vad vi vill och snacka skit åt alla idioter som tror att demokrati fungerar där nere.

   Radera
  6. Två synpunkter:
   Ett bittert brev från en dödssjuk veteran säger egentligen ingenting. Han verkar ha trott att han som yrkessoldat skulle kunna välja viken konflikt han skulle bli skickad till.
   Och iden om att en dödad extremist automatiskt ersätts av en ny; jag säger inte att det inte finns en sådan effekt, men jag är definitivt inte övertygad. IS består bara av någon promille av befolkningen i regionen, frågan är om det är västvärldens fientlighet eller islamisternas framgångsrika rekrytering som ligger bakom? Eller en kombination kanske. Det faktum att de rekryterar i England, framför allt i städer med radikala koranskolor, men i ett land som inte direkt har förtryckt sin muslimska befolkning säger mig att det snarare är rekryteringen som är framgångsrik. En del radikaliserade muslimer har inte ens sett ett flyktingläger, eller besökt landet ifråga. Den svenska terroristen som sprängde upp sitt eget inkråm i Stockholm är ett bra exempel. Uppväxt i Sverige, studier och arbete i England. Hans radikalisering kan knappast ha orsakats av amerikanska bomber.

   Radera
 6. Men det här är ändå bara nålstick.. hoppas det kommer ett seriöst stöd till kurderna snart, den enda organiserade demokratiska kraften som stått emot IS. Men det verkar av realpolitisk hänsyn politiskt känsligt att stödja den enda grupp som skapat en sekulärt och tolerant demokrati i områdena de kontrollerar. Det sk alliansfria Sverige borde ju göra desto mer i det läget, utan att behöva bry sig om Turkiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ca 8 personer om dagen från bara detta är inte nålstick när syftet är att demoralisera. Om du inte vet om du kommer tillbaka in i tältet efter att du har pinkat eller gjort nr 2 så börjar du fundera, trots fanatiska tankar.

   För övrigt är ju detta taktik och utrustning som Sverige borde ha inom sina Hemvärnsstyrkor - förstås med regelbunden övning så att stridstekniken finns där. Stora avstånd och ytor kan plötsligt täckas enklare.

   Radera
  2. Jo, du är så mycket oroligare för dina 72 jungfruar när du helt plötsligt har risken att dö martyrdöden...

   Radera
 7. Mycket märkligt och förvånande att Chinook (Hkp4) duger åt SAS men tydligen var för gamla för den svenska marinen, verkligen underligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hkp 4 är Boeing CH-46.

   Radera
  2. Britternas är CH-47, som fortfarande tillverkas.

   Radera
  3. T ex tar CH-47 12000 kg last mot 2000 för CH-46.

   Radera
  4. Jaha, trodde det var samma.

   Radera
 8. Eftersom det är öppet mål: varför gå över ån efter vatten?

  SvaraRadera
 9. Påminner om Rhodesias armé som flög runt, letade fiender med plan, flög dit fallskärmstrupper som hoppade på sjukt låga höjder (så lågt som 66m!). Traskade bort till lägerelden, eldöverfall, traska hem, repetera.

  SvaraRadera
 10. Intressant att de löser ett dilemma som beskrivs i den här brittiska bloggen skriven av en som löser konflikter professionellt. Bombningar av IS beskrivs som moraliskt försvarbara på samma sätt som att det är rätt att döda en utrotningshotad haj som man finner simmandes rakt mot en samling badande människor, men att det i IS fall inte går att lätt urskilja hajen från människorna. Inte från ett bombplan i alla fall, men britterna verkar ju ha tagit vad de verkar uppfatta som sitt moraliska ansvar och funnit ett sätt att stoppa hajen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning finner jag tanken att jaga fridlysta hajar motbjudande, medan jag inte har något problem med att man rensar bort IS-fanatiker. Jag har oändligt mer sympati och omsorg för hajen. Sätt upp en skylt så folk inte badar där istället. :-)

   Radera
 11. Känns märkligt att hoppas att det var 200 svenskar SAS dödat.

  SvaraRadera
 12. En skitstövel är en skitstövel är en skitstövel...

  SvaraRadera