Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-11-24 10:07

Botten Ada publicerar utvärdering - ingen hade rätt om (mp) och (sd)

På Botten Adas blogg konstaterar att metodiken hade rätt på alla sina fem stora frågor man ställde, men att de enskilda partiernas valresultat avvek. Vad som också bekräftas är det jag tidigare skrivit - att (mp) överpresterar kraftigt i opinionsundersökningar och att (sd) underpresterar i opinionsundersökningar.(sd) - opinionsundersökningar, Botten Adas
prognosintervall och faktiskt utfall.
Skärmdump från Botten Adas blogg.
Interaktiv graf hittar ni där
Sammanställningen av opinionsundersökningarna på Adas blogg för de enskilda partierna visar tydligt att Sverigedemokraterna fick högre resultat än samtliga slutliga opinionsundersökningar samt att Miljöpartiet fick lägre resultat än samtliga slutliga opinionsundersökningar.

Jag gissar att överrepresentationen och underrepresentationen i opinionsundersökningarna beror på den tes jag lade fram i oktober, efter att Valforskningsprogrammet vid Göteborgs Universitet konstaterat över- och underrekrytering till självrekryterande paneler. Många opinionsinstitut använder sk självrekrytering, dvs att man anmäler sig själv till undersökningarna online och fyller i sina demografiska uppgifter för korrekt statistisk behandling. Det visade sig att vänsterextremisterna oftare anmäler sig till dessa paneler.

(mp) - opinionsundersökningar, Botten Adas
prognosintervall och faktiskt utfall.
Skärmdump från Botten Adas blogg.
Interaktiv graf hittar ni där.
Jag skrev:
"Gissningsvis beror detta på att fis, (v):s och sva(mp)s väljare ser sig som goda människor och vill basunera ut sina åsikter för världen, medan (sd)-väljare ser sig som onda, skäms eller är rädda för att deras svar ska läcka ut så de militanta grenarna av de goda sätter efter dem."
Det samma lär gälla när man blir uppringd i telefon. Vänsterextremisterna ser sig som goda och vill basunera ut sina politiska åsikter för världen, eftersom de upplever att hela mediaetablissemanget stöder deras åsikter, och går oftare med på att svara på enkäter. Högerextremisterna skäms eller är livrädda för att bli avslöjade och få AFA mfl vänsterextremister efter sig och svarar mer sällan.

Det finns ingen anledning att tro att aktuella opinionsundersökningar har mer rätt än innan valet, då instituten knappast uppdaterat sin metodik och sparkat ut sina självrekryterade paneler. Däremot kommer (mp) sitta och vara självgoda och tro att de gått framåt sedan valet när självrekryterade paneler ger dem 10% av opinionsstödet.

Det innebär att (sd) har allt att vinna på ett nyval i det här läget. (mp) har i den verkliga opinionen inte alls gått framåt sedan valet och (sd) har inte alls fallit. De senaste opinionsundersökningarnas "uppgång" för (mp) jämfört med valutfallet speglar snarare att samma metodikfel finns kvar även nu efter valet.

Svenskopinion.nu rapporterar ett medel för (sd) på 13.4% och 7.6% för (mp). (mp) kommer alltså få ett faktiskt valresultat som är lägre än 7.6% och (sd) ett resultat som är högre än 13.4% vid ett nyval idag.

Faktum är att eftersom utfallet på valdagen över- och understiger de högsta och lägsta opinionsundersökningarna för de berörda partierna så kommer (sd) få mer än 13.8% och (mp) mindre än 7.0%, vilket är Demoskops senaste undersökning. Detta givet att (mp) fortsätter få sämre resultat än den sämsta opinionsundersökningen och (sd) högre resultat än den bästa.

(mp) fick 0.6 procentenheter under den sämsta och (sd) 0.2 procentenheter över den bästa enligt Botten Adas sammanställningar. Givet det landar (mp) på 6.4% och (sd) på 14.0% vid nyval idag.

I Sverige kallas nyval för extra val och den nyvalda riksdagen sitter bara fram till ordinarie valår. Dock är det regeringen som utlyser extra val, och så länge (s)va(mp) är i regeringsställning kommer de inte utlysa nyval, eftersom de kommer backa kraftigt på detta. Intressant nog kan detta i teorin leda till en permanent regeringskris fram till nästa val - kan man inte bilda en ny regering kan inte heller extra val utlysas. Citat från Sveriges Riksdags webplats:
"Regeringen är det enda organ som kan bestämma om extra val. Ett sådant beslut får dock inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts."
Avgående regering får alltså inte utlysa extra val. I praktiken leder det till att extra val inte hålls - endast en regering med opinionen i ryggen, utan minsta avsikt att avgå, skulle utlysa ett extra val.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. SD är inte högerextremistiskt, SD är ett konservativt mittenparti.
  SD kommer med största sannolikhet att att rösta emot budgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du anmärker inte på att jag kallar (v), (mp) och (fi) för vänsterextremister?

   Radera
  2. Hehe.

   SD är ett mittenparti och resten är vänsterextremister såklart.

   Radera
  3. Nix kan väl tycka att Fi och V inte är mittenpartier precis.

   Radera
  4. Slår aldrig fel att kalla partier för extremistpartier, eftersom kommentatorer därmed direkt avslöjar sina partisympatier.

   Radera
  5. Med tanke på att SD, V och MP alla sviker sina väljare så skulle jag inte kalla någon av dessa för extremistpartier. De är som alla andra politiker kåta i makt och höga löner, de finner olika nischer bara.

   Radera
  6. Vad spelar det för roll vad kommentatorer har för partisympatier... 86% röstade väl för nånting antar jag... Själv tycker jag inte de är extrema på något sätt. Sverigepartiet eller vad dom nu kallas, de är väl ett extremistparti "på riktigt". Både ordet rasist och extremist verkar ju tappat betydelse då det missbrukas så mkt.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti har samma rötter men de är olika duktiga på att dölja dem.

   Radera
  9. Rätt många med dåliga rötter, vill du säga att deras åsikter är fel pga deras tidigare ställningstaganden? Isf kan vi nog avskaffa alla politiker helt och hållet.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Luciabeslutet
   För övrigt... så det var ok av politikerna att tycka att 20.000 flyktingar om året är massinvandring, men det är rasistiskt idag att tycka att 200.000 (medräknat anhöriginvandring) är massinvandring? Enligt dagens standard så var ju Sossarna och även Moderaterna som röstade igenom förslaget superrasister. Vem är det som inte har bruna rötter? Mp kanske?

   Radera
 2. Det borde ju vara en smal sak att efterhand som verifierat mätdata kommer in (varje val) skruva om korrektionsvariablerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överskatta inte opinonsinstitutens "statistiker". De är sk ekonomiska statistiker och inte matematiska statistiker.

   Radera
 3. En statisk omräkningsfaktor skulle säkert göra det bättre, och tillämpas antagligen redan av flera institut, men det blir en väl grovhuggen modell att anta att skämmighets/godhets-faktorerna inte varierar över tid mer än språngvis var 4:e år. Det är inget lätt statistiskt problem. På många vis betydligt svårare än det vanliga svarsbortfallsproblemet.

  SvaraRadera
 4. MP är vargar i fårakläder, SD är får i vargakläder :)

  SvaraRadera
 5. SD som skämsfaktor försvann när biståndet äts upp på flyktingboende i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP som skämsfaktor kommer ideligen-Rockströms TV framträdande i går var ett bra exempel.
   "vi måste lita på forskarna-men IPCC har fel"
   Uppföljt med Agendabesök av trafikutskottets Karin Svensson Smith? (Mp fd V).
   Hon som vill gräva ner tunneln kring Stockholm-i en utredning.
   Men inser att de behöver väljare och tar bort bensinskattekravet! Logiskt?

   Radera
 6. En bekant avslöjade att hon röstat på MP i valet och att hon nästan skämdes över det nu.

  Så MP har nog fått skämsfaktor nu med.

  Jag kunde inte med att säga något, taskigt att strö salt i såret även om jag hade god lust.

  SvaraRadera
 7. Sverigedemokraterna är rätt smarta. Dom har i stort övertagit Moderaternas gamla politik. Nya moderaterna har gått mer mot mitten då Reinfeldt var partiledare. SD tar över Moderaternas politik i mycket som de bedrev för för 10 år sedan. Inte konstigt att vilsna Moderatväljare byter till SD.
  Genialiskt.

  SvaraRadera
 8. Problemet är att hornguden har skapat sin egen definition av socialism som han trummar efter.

  SvaraRadera
 9. Det finns ytterligare en möjlighet till extra val sedan senaste grundlagsändringen. Om talmannen misslyckas med att få stöd för sitt förslag till statsminister ska exra val hållas, se RF 6 kap. §5 https://lagen.nu/1974:152#K6P5

  "Har riksdagen fyra gånger förkastat talmannens förslag [till statsminister], ska förfarandet avbrytas och återupptas först sedan val till riksdagen har hållits. Om inte ordinarie val ändå ska hållas inom tre månader, ska extra val hållas inom samma tid."

  SvaraRadera
 10. Intressant! Jag visste inte att endast regeringen kan utlysa extraval. Troligtvis kommer de inte att göra det. Det är dumt. För även om s & mp (och kanske v) kommer att förlora vid ett extraval är det ingenting mot vad de kommer att förlora 2018 om de sitter kvar. Jag anser att detta är den främsta anledningen till att Borg o Rensvält avgick på valnatten - för att omöjliggöra en Alliansregering. Jag tror inte att det spelar någon roll vem som sitter vid regeringsmakten denna valperiod. Det/de partierna kommer att bli utraderade 2018 och inte vara regeringsalternativ på 20-30 år. (och det verkar troligt att det blir sossarna.) The end of history, som Fukuyama säger.

  SvaraRadera
 11. Tja, jag förstår mycket väl SDs sympatisörer.

  När Birro nu blir sparkad från expressen, efter PK drevet mordhotat honom efter en förhållandevis lam inlaga om islam, så inser man ju att takhöjden är påtagligt låg i sverige.

  http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/sparkad-fran-expressen/

  SvaraRadera
 12. Om alliansens budget går igenom och s(v)a(mp) vill sitta kvar måste de väl genomföra alliansens budget? De har de ju sagt att de inte kommer göra?

  SvaraRadera
 13. Det här har jag påtalat förr och tom skrivit till min lokaltidning. De sovrar ut insändare och skriver man om vissa ämnen blir man inte publicerad. Åsiktsfriheten och demokratin finns inte längre i Sverige.
  Bara om du tänker och säger rätt saker. Vi har blivit en öststatsdiktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det kallas väl demokratur

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

   Radera
  2. Detta att pressen sovrar insändare efter innehåll upptäckte jag på egen hand 1999. Efter det började man inse ett och annat. Den proceduriella demokratin, med yttrandefrihet och respekt för meningsmotståndaren, gällde inte längre.

   Ett bättre begrepp än demokratur anser jag dock vara totalitär demokrati, då en diktatur fortfarande i princip kan hålla sig med yttrandefrihet. Vidare stämmer innebörden av totalitär demokrati överens med hur vänstern (vilket idag inkluderar de borgerliga) definierar demokrati, inte som ett konstitutionellt maskineri för att styra en stat, utan som en särskild uppsättning värderingar, upprätthållna genom en hotdimension och en enhetlig indoktrinering av hallellujah- och väckelsekaraktär.

   Radera
 14. Talmannen kan också utlösa extraval om hen om misslyckas fyra gånger i rad med att få sina förslag till ny statsminister godkända

  SvaraRadera