Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-06 09:54

Bostadsmarknaden är större än hyresrätter

Utifrån bostadsbristhaveristernas svar vid gårdagens fråga om en definitionen av bostadsbrist, så anser dessa att de enda bostäderna som räknas som bostäder är hyresrätter med förstahandskontrakt, helst innanför tullarna. Fast bostadsmarknaden är så mycket större än denna utdöende form av boende, men det väljer man att ignorera.


Idag erbjuds det 4 327 bostadsrätter i Stor-Stockholm hos Booli och 2 378 andrahandskontrakt eller förstahandskontrakt på villor via Blocket Bostad. Antalet villor till salu hos Booli är 1 338. Det är knappast en brist, och man kan välja och vraka bland dessa och var man vill bo. 

Så som de flesta BLT felaktigt räknar sina boendekostnader, dvs avgift + räntan enligt principen "jag hyr av banken", så är det rent av billigare att bo i bostadsrätt än hyresrätt, generellt. Vilket det också ska vara, eftersom man tar på sig ansvar och risk i de kooperativa socialistiska kollektiv man är klubbmedlem i. Så gnäller man över höga hyror finns bostadsrättsalternativet.

Man kan och bör fråga sig varför bostadsbristhaveristerna endast anser att billiga förstahandskontrakt på hyresrätter är den enda definitionen av bostad, eftersom detta styr deras definition av bostadsbrist? Lever man kvar i det gamla socialistiska DDR-Sverige, med makarna Myrdals nationalsocialistiska folkhem, byggd på många av den tyska nationalsocialismens tankar? 

I teorin kan man tänka sig att alla hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Enligt bostadsbristhaveristernas resonemang att endast förstahandskontrakt på en hyresrätt är en bostad, så kommer Sverige därmed ha miljontals hemlösa.

Min hypotes är att hela tramset om bostadsbrist handlar om psykologisk alibisering från bolånetorskarna, som på detta vis motiverar för sig själva och andra att de tagit mångmiljonlån för att köpa sig klubbmedlemskap i boendekollektiv. Egentligen vet de att de köpt in sig i en bubbla och lever i en bubbla av vanföreställningar, men alibisering är en fungerande försvarsmekanism mot detta.

Som bekant är berättelser viktigt. Verkligheten spelar ingen roll, berättelsen är allt. Och den berättelsen är att vi tydligen har bostadsbrist, trots att det finns gott om bostäder, rent av tusentals erbjudna på marknaden bara i Stockholm, trots att vi bor på stora bostadsytor och trots att ungdomarna får egna bostäder bland de första i hela EU.

En annan aspekt som förs fram är att man måste bo i Stockholm för [berättelse]. Ändå finns det exempelvis ca 38 000 arbetslösa i Stor-Stockholm som uppenbarligen inte behöver bo där för sitt jobb...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Vakansgrad på noll procent i hyresrättsbeståndet i Stockholm. Tre procent i New York. Hur länge ska du ignorera detta faktum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din enda definition av bostad är alltså hyresrätter?

   Radera
  2. Du kan t ex kalla det "förstahandskontraktsbrist", men knappast bostadsbrist.

   Radera
  3. Svara på en fråga med en fråga, nice.

   Men se kommentar nedan.

   Radera
  4. Ok, så i vissa segment av bostadsmarknaden är det brist? Nu börjar vi komma någonvart. Skulle man kunna tänka sig att dessa segment har en viss påverkan på andra segment? Att det hela hänger ihop och inte är isolerade företeelser?

   Radera
  5. Observera att det inte blir fler bostäder i en stad för att en del bostäder står tomma för att hyresvärden hoppas kunna hitta någon som är beredd att betala ännu mer för bostaden. Självfallet blir det färre bostäder tillgängliga för boende när en massa bostäder länge står tomma av den anledningen. Marknadshyror skapar alltså lägre beläggning i befintliga bostäder. 3 procents vakanser är inte något positivt!

   Radera
  6. "Du kan kalla det.." sa Cornu. Det innebär inte som du vill förespegla att han medger någon brist. Bara att han vill göra ditt språkbruk snäppet rimligare.

   Radera
  7. Det finns en massa människor som sitter fast i ett paradigm av oändliga resurser. De vill inte acceptera att alla inte kan få allt de vill ha. Om inte alla kan få en egen måne råder det månbrist!

   Radera
  8. "Bostadsbrist är brist på bostäder, det vill säga en tillgång som understiger efterfrågan. Bostadsbrist kan leda till trångboddhet eller hemlöshet och kan i en marknadsekonomi förväntas leda till stigande hyror eller fastighetspriser och till ökat byggande." - wikipedia

   Om man accepterar den definitionen så det väl bara tillgången på billiga, kanske till och med gratis, bostäder som understiger efterfrågan.

   Radera
  9. Om man accepterar Cornucopias definition av bostadsbrist kan ingen brist någonsin råda på någonting...

   Radera
  10. Pratet om bostadsbrist utgör i hög grad en värdering. Även om man skulle anta att bostadsbristen är objektiv snarare än subjektiv, vilket förefaller som ett ganska problematiskt antagande, så innebär det inte att det finns mycket vi kan göra åt den. Vi har inte råd att bygga hur mycket bostäder som helst och precis som det blir fler bilar på gatorna ju fler vägar man bygger blir det fler som hoppas på bostad ju fler bostäder man bygger. Det finns miljarder fattiga människor som gärna vill bosätta sig i en flott bostad i en rik storstad så den subjektiva bostadsbristen är ändlös. Men det är korkat att tro att vi kan bygga bort denna subjektiva bostadsbrist. Och om möjligt än mer korkat att tro att marknadshyror kan få bort den. Och ännu mer korkat att tro att bostadspriserna kan stiga till himlen bara för att det finns miljarder fattiglappar som gärna skulle vilja ha en innerstadslägenhet. Om utfattiga människor flockas på gatorna så sänker det snarare än höjer bostadspriserna. Än mer när bostadsägarna också är skattebetalare som måste hålla prekariatet under armarna via skattesedeln. Det blir svårt att hålla bostadspriserna uppe när välfärden blir allt dyrare och sämre och man måste betala allt med egna pengar.

   Radera
  11. Ja, det är ju det som leder till så underhållande diskussioner, när man har olika definitioner om grunden för det man tror sig diskutera.

   Radera
 2. OK, ska se om jag hänger med i svängarna nu.

  De som köpt bostadsrätter är bolånetorskar och bör föraktas.

  De som tycker att det ska finnas hyresrätter som folk har råd att bo i, har dålig verklighetsförankring. Och bör föraktas.

  Vad blir kvar när man öst sitt förakt över dem ovan? Villaägare och folk som betalar 14.000 i månaden för en hyresrätt?

  Undrar om inte Cornu fastnat, likt nålen i en gammal skiva. Hack, hack, hack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke. Så länge föraktet för alla idioter ute i världen är konstant, hack hack hack.

   Radera
  2. Bostadsfrågan aside: Som grädde på moset så ska ni föraktas för att ni påpekar detta också. Nu är ni nämligen "bittra".

   Klassiskt bemötande av kritik, ducka, slingra dig och tryck till.

   Radera
  3. Är det matbrist i livsmedelsaffären när det är slut på oxfilé?
   Borde vara så jämfört med bostadsbristivrarna

   Radera
  4. Om det är slut på nästan all den mat som folk vill köpa så skulle nog de flesta hävda att det råder matbrist. Även om det finns mängder av blodpudding i kyldisken.

   Radera
 3. "Man kan och bör fråga sig varför bostadsbristhaveristerna endast anser att billiga förstahandskontrakt på hyresrätter är den enda definitionen av bostad"

  Enligt ditt eget blogginlägg tar det ett år att få en trea på Kungsholmen med en hyra på 11 500 kronor i månaden. Kan väl knappast kategoriseras som billigt?

  Att det finns XX tusen lägenheter till salu betyder ju knappast att det inte är bostadsbrist. Du hävdar ju själv att hus-/lägenhetspriserna är absurda (vilket jag håller med om). Om folk är beredda att betala absurda priser för en vara/tjänst är det väl om något ett tecken på en upplevd brist?

  Ditt resonemang tycks vara att det är folks inställning det är fel på. "Vi flyttar tidigt hemifrån, vi bor på stor yta jämfört med EU-snittet". Ja, så är det kanske. Men det är ju en kulturellt betingad preferens. Och givet den preferensen är det bostadsbrist.

  Med ditt resonemang kan man hävda att vi inte har några problem med sjukvården (den är sämre i Litauen), inga problem med skolan (den är sämre i Rumänien) och inga problem med hemlöshet eller barnfattigdom (den är värre i Italien). Partienter, elever, uteliggare och ensamstående föräldrar är bara bortskämda. De borde jämföra sig med sina gelikar i fattigare länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Sverige har OECD-ländernas tredje bästa sjukvård tydligen http://cornucopia.cornubot.se/2014/06/sverige-har-oecds-tredje-basta-sjukvard.html

   Och svenskarna är extremt nöjda med sjukvården http://cornucopia.cornubot.se/2014/02/neo-om-den-standiga-vardickekrisen.html

   Och vi har bäst cancervård i Norden http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/sverige-bast-pa-cancervard-i-norden.html

   Den som skriker högt i Aftonbladet har inte alltid rätt...

   Radera
  2. Och på vilket sätt visar detta att ditt resonemang angående bostadsbrist är rimligt...?

   Radera
  3. Du drog in sjukvården, så jag passade på att visa att du har fel genom att ha läst för mycket Aftonbladets berättelser och för lite fakta och verklighet.

   Det var du som började med argumentationsfel, så jag trodde det var ok.

   Radera
  4. Men det är ju precis det här som är min poäng! Vi är tredje bäst i EU. Alltså kan det inte finnas några problem. Vi har mer bostadsyta per person än snittet i EU. Alltså kan det inte finnas några problem. Så länge vi är över snittet så finns det inga problem.

   Hela ditt resonemang bygger på att folk är gnällspikar och borde skärpa sig. Din utgångspunkt är EU. Men jag tror att svenskar utgår från Sverige eller kanske Norden. Därför upplever man att det är bostadsbrist. Som du själv visat så flyttar folk hemifrån allt senare. Vi rör oss mot EU-genomsnittet. Varför gör vi det?

   Varför jämföra med EU förresten? Varför inte Afrika? Nordkorea?

   Radera
  5. Och det vore kanon om du kunde svara sakligt på frågorna jag ställde ovan:

   "Ok, så i vissa segment av bostadsmarknaden är det brist? Nu börjar vi komma någonvart. Skulle man kunna tänka sig att dessa segment har en viss påverkan på andra segment? Att det hela hänger ihop och inte är isolerade företeelser?"

   Radera
  6. Det är väl inte så avancerat?
   Om man erbjuder sponsrade lägenheter i bra lägen blir de upptagna. Konstigt vore det annars. Det som återstår efter det är den oreglerade marknaden där den som betalar mest får lägenheten eller villan. Om man hade haft marknadshyror i Stockholm hade ingen upplevt bostadsbrist, utan bara lite höga priser kanske för icke högavlönade. Som i andra huvudstäder unggefär.

   Radera
  7. @Blue Horseshoe 10:16: "ett tecken på en upplevd brist"

   Upplevd är nyckelordet. Cornu har visat flera gånger, med all önskad tydlighet, att det inte finns någon bostadsbrist i t ex Stockholm. Fakta. Det som folk gnäller om är UPPLEVD bostadsbrist, d.v.s. det finns inga lägenheter på rätt plats till rätt pris.

   Upplevd brist och faktisk brist är VÄLIGT olika saker...

   Radera
  8. Mattias,
   när det gäller bostäder existerar i så fall bara upplevd brist. Alla västländer har tillräckligt med kvadratmeter för att hysa sina befolkningar.
   Men jag kan ta ett jobb imorgon i Oslo eller Hamburg eller Paris, utan att ens ha funderat på bostaden först. I Stockholm kan jag inte det, utan arbetsgivaren eller någon annan måste hitta en bostad.

   Radera
  9. ALL brist är väl ändå ALLTID upplevd brist. När har vi smörbrist? När man måste besöka 15 butiker innan man får tag på ett paket smör? Eller när det bara finns 2 paket kvar i den första butiken? Eller, enligt Cornus bostadsbristdefinition: när inget enda paket smör finns till försäljning överhuvudtaget?

   Radera
  10. Mattias J,

   Hur definierar man faktisk brist då?

   Radera
  11. Man kan ha margarin på smörgåsen istället för smör så egentligen kan det aldrig bli brist på smör.

   Radera
  12. Brist på smör är specifikt, t ex "brist på hyresrätter i Gamla Stan". Vad diverse pratar om är däremot "bostadsbrist", vilket skulle motsvaras av "matbrist". Att det är slut på smör innebär inte att det är brist på mat. Lika lite som frånvaron av förstahandskontrakt i Gamla Stan innebär att det är brist på bostäder. Bara i Stockholms län finns det över 350 000 bostadsrättslägenheter, att kalla det brist är som att säga att det är brist på träd i skogen.

   Radera
  13. Men det är ingen annan än du som tjatar om billiga förstahandskontrakt i Gamla Stan heller.

   Dessutom har det inte under någon av "smörbrist"-perioderna varit särskilt svårt att få tag på smör om man bara orkade åka runt till några olika affärer eller köpte butikens eget märka istället för arla, så alltså rådde aldrig någon smörbrist. Det var bara brist på "smör som inköpts till ordinarie pris på ICA i Horred".

   Eller?

   Radera
  14. Ett räkneexempel:
   Antar att man är två personer i hushållet som jobbar om man funderar på en trea och måste ha den centralt.
   Medianlönen i Sverige är 22 500 2013, man får då ut ca 18 000*2 efter skatt varje månad. att lägga 11 500 av 36 000 i månaden eller 32% av inkomsten på boendet låter väl ganska rimligt?

   Radera
 4. Angående berättelsen, så stämmer nog det där med att upprepar man bara en lögn tillräckligt många gånger, så blir det en sanning till slut. Du har helt rätt om den obefintliga bostadsbristen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med samma argument som Cornucopia nu använder rörande bostadsbristen så kan vi avfärda peak oil.

   Radera
  2. Jag håller med. Jag tycker att den påstådda bostadsbristen är kraftigt överdriven, men argumenten i detta inlägg (bloggens) är bland de sämre jag sett. Den förs på ett överdrivet analt sätt där man upprepar saker som ett mantra och skapar långa resonemang som man för över på "motståndaren" från minsta lilla pip.

   Tycker man skjuter sig själv i sanken.

   Radera
  3. Peak oil handlar inte om någon brist. Det handlar om tidpunkten då vi producerar som mest olja. Oljan kommer aldrig ta slut, dock kommer den att bli så dyr att ta upp så att det inte kommer göras för att bara elda upp den. Mängden olja minskar dock hela tiden när vi konsumerar den, bostäder byggs det nya av allt efter efterfrågan. Efterfrågan av dyra nybyggda lägenheter i Stockholm är dock inte så stor som en del tror. Efterfrågan av billiga centrala lägenheter är dock väldigt stort. Problemet är att dessa inte är möjliga att bygga om inte någon annan ska betala för dom. Det är kanske detta som många vill, att staten skall gå in och pumpa in miljarder i byggnation så att några tusen inflyttade Stockholmare utan jobb kan få gratis bostad?

   Radera
 5. Objekt med hyror över 10000:- kan man nog bortse från om man vill definiera bostadsbrist. Precis som med olja och allt annat så finns det närapå obegränsade reserver att tillgå om man bara betalar tillräckligt mycket.

  Det intressanta är ju att se på hur många lägenheter som finns tillgängliga för den stora majoriteten, dvs, hur många lägenheter finns runtom stockholm som människor med medianlön har råd med, och hur många av dessa är lediga egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Objekt med hyror över 10000:- kan man nog bortse från"
   Det är just här det blir fel.
   Normallägenheten innanför tullarna måste ha en hyra >10000. Annars blir det som idag. En person med medianlön kommer inte att ha råd att bo i en trea i innerstan själv, annat än med reglerad hyreskorruption som idag.

   Radera
  2. Det finns en rapport som i någon mån besvarar dina frågor men då endast i fråga om borätter: http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2014/valkommen-till-storstan/

   Notera s 15 i rapporten: Vid 5,5 ränta och under antagande om maximal belåning kan en majoritet av de förvärvarbetande överhuvudtaget inte bosätta sig i Stockholm eller Uppsala (då räknar man i princip med hela länet i fallet Sthlm)...

   Radera
 6. Om vi tänker oss att alla 38.000 som inte har jobb just nu bör flytta från Stockholm blir det fler lediga hus bostadsrätter och hyreslägenheter. Fast inte riktigt 38,000 för en del kan insistera på att de vill fortsätta att bo tillsammans med någon med jobb.

  Har själv hyrt ut lägenheter och en villa men sålt den verksamheten så uppenbart har Cornucopia? rätt i att uthyrning är i utdöende.

  Segregeringen blir allt större med krav på kapital eller hög inkomst för att bo centralt. Och detta måste vara bra för kapitalismen och därmed samhället eller hur? Centraliseras allt fler med kapital och eller hög inkomst stimuleras utvecklingen av samhället när de slipper konfronteras med de mer obemedlade. Ska politiker få ingripa i något så viktigt för kapitalismen som bostadsmarknaden?


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Ur ett strikt logiskt perspektiv är väl naturligtvis bostadsbrist en fråga om tillgång, efterfrågan, vakansgrad mm. Man kan ju också se bostadsbrist som olika individers möjlighet att faktiskt få en bostad. Själv skulle jag knappast ha problem med att hitta ny bostad om jag ville (även om jag som andra får anpassa "mun efter matsäck")
  Min dotter däremot som är 24 år och allvarligt, kroniskt (fysiskt) sjuk sedan 15-års ålder som förmodligen aldrig kommer kunna få en anställning (trots att hon vill) och som får 3000 kr/månad efter skatt från försäkringskassan ser naturligtvis på frågan på ett annat sätt.
  Någonstans är nog min känsla det som saknas är billiga, små enkla lägenheter.
  Såg också att det var lite diskussion om vårdkvalitet ovan. Alla har naturligtvis olika upplevelser. Själv har jag tillbringat 100-tals dygn i olika vårdsammanhang med min dotter och med henne varit med om alla tänkbara olika utredningar och undersökningar, bl a transplantation, cellgiftsbehandlingar – kort sagt ”allt”. Dessutom har jag själv haft cancer (friskförklarad idag(?)).
  Är jag nöjd med vården? Definitivt inte. Sverige är säkerligen ett av de bästa länderna i välden om man drabbas av tydliga och akuta sjukdomstillstånd typ hjärtinfarkt, stroke etc men när det gäller andra områden är det betydligt sämre ställt
  Kan nog med fog säga att förmodligen hade varken jag eller min dotter varit i livet idag om inte jag ”krigat” oss till vård.
  Min egen cancer resulterade i att man opererade bort njuren. För att få en operationstid (trots diagnos) var jag till slut tvungen att åka till sjukhuset med medhavd matsäck och informera personalen att jag vägrade åka hem förrän jag fått träffa läkare.
  Till saken hör att efter operationen konstaterade man att det var en aggressiv form av cancer och det var tur att jag fått behandling i tid. …
  När det gäller min dotter skulle jag kunna berätta massor av mer eller mindre hårresande episoder men nu gällde ju det här bostadsbrist (ber om ursäkt för utvikningen utanför ämnet men vården är en ”öm tå” för mig

  SvaraRadera
 8. Vad man kan fråga sig är varför herr Bloggare hittar på alldeles själv vad andra tycker, och varför det är så viktigt för honom att förneka ett problem som bevisligen finns?

  SvaraRadera
 9. Sedan skall vi inte gömma att den upplevda bostadsbristen är politiskt skapad. Detta genom att politikerna sedan femtio åt gjort det svårare, genom skattefördelning och centrala beslut, att bo på landet än i staden. Tror någon det finns någon koppling miljonprogram, byggnads, LO, SAP, och de stora företagen?

  På den, ofta av storstadsbon, förtalade idylliska landsbygden finns det gott om bostäder. Men problemet är att om folk skulle bo där skulle man inte kunna lägga ner offentlig service där och låtsas investera i centralorten, byggarbetarna skulle få mindre att göra, samt att storföretagen skulle inte ha inflyttade att vraka mellan. En bnpökning i stil med att laga krossade fönster.

  Stockholmare bör dessutom ha i åtanke att Stockholm inte längre är centralorten, utan Bryssel. Vilken nu på socialistiskt viss gynnas av EUavgiften.

  Slutsats Sverige bör gå ur EU, snarast, rusta upp försvaret för de pengarna samt återinföra 1809 års författning med en ordentlig författningsdomstol som tillägg.


  SvaraRadera
 10. Låt oss se om vi kommer att ha samma upplevda bostadsbrist när vi återgår till något som går att likna vid normalränta…;)

  SvaraRadera
 11. Med tanke på hur många hyresrätter som omvandlats till bostadsrätter sen 90 talet så hade det varit intressant att se hur en bostadskollaps ser ut med dagens enorma utbud av bostadsrätter.

  För att vända på steken :)

  SvaraRadera
 12. En lite längre kommentar… För det första, jag uppskattar den här bloggen och har läst den regelbundet i flera år. Bloggägaren kommer med ganska originella idéer och tankar som utmanar ens invanda föreställningar kring sakernas tillstånd. Jag håller med om väldigt mycket av det som skrivs, men inte allt. Men man måste inte hålla med om allt. Jag tycker om att få mina föreställningar utmanade.

  Det jag inte gillar är den här raljerande och råa tonen som börjat komma allt mer. Bloggägaren verkar ha svårt för att bli motsagd och går in i försvarsställning där han tar en ytterlighetsposition och slåss fult mot sina meningsmotståndare. Har allt oftare tyckt mig se personpåhopp där den som argumenterar emot blir anklagad för att vara bitter, tala i egenintresse etc. Också halmgubbar förekommer - t.ex. om någon hävdar att det är brist på hyresrätter, vilka vanligt folk har råd med, så hävdar Cornu att hen anser att det är en rättighet att få bo i Gamla stan för 4000 kr/mån.

  Jag vill poängtera att detta inte har något med mina åsikter att göra. Jag har läst flera inlägg där jag håller med Cornu i sak, men där hans debatteknik mot de som inte håller med har varit ganska ful och osaklig. Det har fått mig att börja tröttna på bloggen så smått. Jag tittar fortfarande in emellanåt och periodvis ganska mycket, men när den här typen av raljerande kommer allt oftare så blir jag mest trött..

  Så till frågan om bostadsbrist. Måste man vara så kategorisk? Kan vi inte ha en prisbubbla på bostadsrätter OCH bostadsbrist? Cornus ståndpunkt om att det inte råder bostadsbrist verkar komma sig av att han tror att om han har fel angående detta så finns inte heller någon bubbla. Jag tror inte det är så. Du har rätt angående bubblan och att priset på bostadsrätter är åt hvte, men nog är det ändå brist på hyresrätter. Som du påtalat många gånger är Stockholm en avkrok. Ändå är det betydligt enklare att hitta lägenheter för uthyrning i många andra storstäder i Europa. Och NEJ, trist att behöva påpeka, men jag talar inte i egen sak. Jag bor skuldfritt utanför Sthlm och har ingen önskan att flytta dit. Om det inte är ett problem att det inte finns hyresrätter som ensamstående, deltidsarbetande mammor har råd med, så ska de ta ett lån och skaffa en bostadsrätt enligt Cornu? Det vore en intressant helomvändning om det är det han förespråkar, vilket jag inte tror.

  Jag är ingen socialist, men låter lite som en. Jag tycker samhället blir allt hårdare. Det blir allt större trösklar för att komma in på arbetsmarknaden. Det krävs gedigen utbildning, god erfarenhet med långt CV, samt goda referenser för att få allt enklare jobb. Dessutom försvinner de enklare industrijobben i allt snabbare takt. Människor som är lite "eljest" och inte har allt sitt shit together som man säger på ren svenska hamnar allt mer utanför. De får hanka sig fram på vikariat och tillfälliga anställningar mellan perioder av a-kassa och andra bidrag. Men om man lever på det viset är man också totalt utestängd från den vanliga bostadsmarknaden. Att ta lån för att köpa en bostad är naturligtvis helt uteslutet, men numera kan de alltså inte ens få ett vettigt hyreskontrakt.

  Bara för att välfungerande människor med god inkomst kan få en bostad så innebär det inte per automatik att det inte är bostadsbrist. Samhället måste väl ha plats också för människor som inte är som alla andra? Jag känner ett flertal människor som är lite "eljest" och som hankar sig fram på tillfälliga jobb eftersom de bl.a. inte har den sociala kompetens som efterfrågas. På många sätt uppskattar jag de här personerna mycket mer än vanliga svenssons eftersom de är mer genuina och originella. Vanliga svennar, som mina kollegor, pratar mest om badrumsrenoveringar, semestern i Thailand och dylikt. Hur intressant är det? Visst är det trist att samhället blir allt mer segregerat? Att medelklassen tränger ihop sig i sina egna ghetton där de slipper träffa på folk som inte är som de själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Eller snarare + 1 000 000

   Radera
  2. Tompa, my man. Rakt upp och ned sansat, välskrivet och träffsäkert. En miljon plus från mig med.

   Radera
  3. Dina polare som inte klarar att behålla jobbet och är lite sådär speciella kan ju flytta till Kinna eller Ed då. Står hur många tomma hyresrätter, billiga dessutom. De som är lite eljest behöver ju inte bo i innerstaden.

   Radera
  4. Gillar dina kommentarer om att det är ledsamt att se samhället allt mer segregerat. Detta blir väldigt tydlig som uppvuxen i Sthlms innerstad där den brokiga skara människor som utgjorde befolkningen när jag var liten idag är utbytt till, om jag tillåts raljera lite, en karriärinriktad och prestigefull samling lantisar som tror att de bor i NY…

   Den påstådda bostadsbristen är sannolikt en effekt av att allt fler har fått råd (tack vare de unikt låga boräntorna) att leta lägenhet i Sthlms innerstad. Man har helt enkelt flyttat sin "målbild" av var man kan bo. Varför bo i en 2:a i Liljeholmen när vi kan bo i en 3:a i Birkastan för bara 1500:- mer/mån..?

   Brukar skämta om att vi snart kommer att få se demonstrationståg från Karlaplan och Odenplan fyllda med människor som aldrig tidigare gått i demonstrationståg. På plakaten kommer vi att kunna läsa: "rör inte min ränta", "mina barn ska inte behöva amortera" eller "alla ska ha rätt till en Thailandsresa".

   Det finansiella systemet är nu så utspänt och så nära ett sammanbrott men ingen tycks förstå vilket varningstecken det är att vi nu har 0-ränta, tyvärr. De flesta tycker bara att det är trevligt med billigare lån och köper hellre en tv ytterligare eller renoverar badrummen.
   Kraschen kommer att bli brutal och monumental och verkligen ingenting att se fram mot. Inte heller för de som varit mer försiktiga och sparsamma. Tyvärr.

   Radera
  5. @ Hilter
   Jo, visst kan de flytta. Ett av problemen är att det finns ännu sämre möjligheter med jobb i Ed och Kinna. De jag känner till bor inte heller i någon innerstad, utan i diverse avkrokar. Jag påstår inte att det är en rättighet att få bo billigt i Stockholms innerstad, men tycker ändå det är trist med den segregering som pågår. Ska människor som är födda och uppvuxna i Stockholm och har hela sitt sociala nätverk där tvingas flytta till Ed för att det är där det finns lediga hyresrätter? Ja, i nån mån håller jag med. Man får väl flytta dit det finns jobb o boende som passar en själv, men nog fan kan man få tycka det är ganska trist att det blivit såhär?

   Vet en kille som har ett enklare industrijobb via nån bemanningsfirma. Han tjänar runt 20 000 i månaden och får pendla nästan en timme, enkel resa, till sitt tillfälliga jobb. Han gnäller inte nämnvärt över sin situation, men visst tyder detta på ett galet systemfel någonstans? Att folk med kvalificerade jobb och höga löner ibland måste pendla långt är inget konstigt, men att någon som tjänar dåligt på ett relativt simpelt jobb inte kan bo och jobba på samma ort är f*n i mig sjukt.

   Radera
  6. +1 för tompas långa inlägg. You f***n nailed it.

   Radera
  7. Skönt att andra kan formulera EXAKT mina känslor kring denna blogg då jag inte är kapabel själv.

   Radera
  8. Är av identisk åsikt som Tompa på precis varenda punkt liksom i analysen av Cornus bevekelsegrunder. Väl talat!

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Var det brist även för 20 år sedan?
  Beståndet / capita har bara sjunkit ca 6 procent.

  Det byggs en hel del bostäder idag, men på låtsasplaner med progressiv avskrivning.

  Klart att det är brist på vettigt prisade bostäder, men är det verkligen brist på "bostäder".... I Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara 6 procent? Det låter som jävligt mycket skulle jag nog säga...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nej, i slutet av 80-talet, före massinvandringens härjningar, rådde bostadsöverskott. En del miljonprogramsbetong sprängdes här och var, exempelvis i Göteborg, eftersom fastigheterna inte gick att hyra ut.

   Tänk så annorlunda det var.

   Den idag dysfunktionella Plan- och bygglagen härrör från denna tid. Otymplig detaljplanering och tröga planprocesser kunde ersätta ett rationellt system med stadsplaner och tomtindelning, eftersom Sverige betraktades som i praktiken "färdigbyggt". Det skulle bara behövas lite finputsning här och där för all överskådlig framtid.

   Radera
 15. Eftersom arbetsmarknaden har utvecklats på ett sådant sätt att de flesta nya jobben är icke-fast anställningar och oftast dessutom med extremt låga löner så har folk helt enkelt inte råd att vare sig bo i hyresrätt eller är kreditvärdiga. Det vore intressant att se om inte en uppluckring av LAS skulle medföra svårare att låna pengar, eftersom en flexiblare arbetsmarknad innebär att ett jobb inte medför kreditvärdighet. Poff!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast frånvaron av tillsvidareanställning är inte bostadsbrist. Det är brist på "riktiga jobb", som om ett sådant begrepp finns - alla jobb är riktiga, och en tillsvidareanställning är inte tryggare än ett vikariat.

   Radera
  2. Det är brist på den typ av bostäder som folk som INTE har riktiga jobb kan efterfråga. Och eftersom Alliansen inte luckrade upp LAS, så är majoriteten av de nya jobb som skapats olika former av prekariat - och tillhör du prekariatet så kan du inte efterfråga de bostäder, som du mycket riktigt påpekar, finns.

   För att få ett banklån - och oftast även ett hyreskontrakt - krävs "tillsvidareanställning". Ett "riktigt" jobb är naturligtvis ett jobb som fungerar i VÅRT samhälle (inte något 1800-talssamhälle eller någon liberal drömvision där människorna är liiite bättre och klokare). Ett riktigt jobb gör att man kan betala hyra alt bedöms som kreditvärdig så att man kan låna pengar.

   Det finns dock ingen motsättning mot att det finns efterfrågan på andra typer av jobb - extrajobb för studenter, hemmafruar, om man är en "liten" rentier (dvs kanske har kapitalinkomster på bara 5-10,000 per månad) - och hade förtidspensionsreglerna varit annorlunda - hade även folk som kanske bara kan jobba ett par timmar om dagen kunnat ta den typen av jobb.

   Radera
 16. Hyresregleringen har på ett antal platser skapat en obalans mellan tillgång och efterfrågan på hyresrätter. Det har mer eller mindre dödat delar av en bransch och ett hela möjligheten till att inom sin ekonomiska kapacitet snabbt få ett boende nära arbetsplatsen.

  Hyresvärdar omvandlar sina fastigheter till bostadsrätter och säljer ut dem med eftersom det är bättre affär än att vara hyresvärd. Inga nya hyresrätter byggs heller på dessa platser eftersom en försvarlig hyra inte kan tas ut pga planekonomi.

  Kvarstår gör alternativen att låna och köpa bostadsrätt eller att pendla istället för promenera till sin arbetsplats.

  Sedan står någon och driver propagandan att vi inte har nåt problem och kallar andra för nyttiga idioter.

  Ska vi verkligen ha planekonomi för bostäder så måste staten även se till att de byggs bostäder där folk vill bo. Och om hela folket vill bo på Strandvägen så...
  Fast enklaste lösningen vore ju att helt enkelt avskaffa planekonomin med reglerade hyror så kommer det nog bostadsproblemen snart försvinna genom byggnationer och flyttlass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att avreglerade hyror är en del av svaret, men minst lika viktigt är faktiskt att städerna återgår till den typ av stadsplanering och bygglovsförfarande som gällde på 1800-talet och i början av 1900-talet. Närmare bestämt alltså täta kvarter och många, relativt små tomter per kvarter med hög exploateringsgrad, på vilka kan smällas upp ett 6-vånings hyreshus i taget

   Annars kommer mindre byggherrar inte att kunna bygga i en skala och kostymstorlek som för dem är lönsamt/möjligt och då blir det heller ingen konkurrens som kan motverka dagens vinstdrivna byggoligopol av börsnoterade megabolag.

   Radera
 17. Varför räknas bara hyresrätter?

  Ett svar är att bostadsrätter, i synnerhet i en avindustrialiserad ekonomi, per automatik är att betrakta som spekulations- och bubbelobjekt. Alltså inget som hör hemma på en sund bostadsmarknad. Hyresrätter är däremot något som redan de gamla romarna kände till. Det är den normala formen för urbant boende och har så alltid varit.

  Existerar inte hyresrätter centralt till överkomliga hyror åt alla så föreligger alltså bostadsbrist.

  Sedan måste man inte bo i Stockholm. Göteborg eller Malmö går också bra.

  SvaraRadera
 18. I fattiga länder finns ofta inte alls hyresrätter. Man bor hemma tills man sparat ihop pengar för att bygga ett enkelt hus i närheten av föräldrarna, ev. på deras tomt. Det är naturligt att äga sin bostad.

  SvaraRadera
 19. Vill du sälja din njure? Söker du efter en möjlighet att sälja
  dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, då
  Kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din Kidney. Mitt namn är (Dr.alex) är en Nephrologist i (Enugu Hospital International). Vårt sjukhus är specialiserad
  i Kidney Kirurgi och vi också handla för köp och transplantation av njurar
  med en levande en motsvarande donator. Vi finns i indiska, Turkiet, Nigeria,
  USA, Kuwait, Dubai, Saudiarabien, London, Malaysia. Om du är intresserad av att sälja eller köpa
  njurens tveka inte att kontakta oss via e-post:
  [email protected]

  SvaraRadera
 20. Vill du sälja din njure? Söker du efter en möjlighet att sälja
  dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, då
  Kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din Kidney. Mitt namn är (Dr.alex) är en Nephrologist i (Enugu Hospital International). Vårt sjukhus är specialiserad
  i Kidney Kirurgi och vi också handla för köp och transplantation av njurar
  med en levande en motsvarande donator. Vi finns i indiska, Turkiet, Nigeria,
  USA, Kuwait, Dubai, Saudiarabien, London, Malaysia. Om du är intresserad av att sälja eller köpa
  njurens tveka inte att kontakta oss via e-post:
  [email protected]

  SvaraRadera
 21. Välkommen till keramiker klinik, vill du sälja dina njurar eller andra organ i kroppen, om ja kontakta oss via email:[email protected]

  SvaraRadera
 22. Vill du köpa en njure eller om du vill sälja din
  njure? är du
  söker efter en möjlighet att sälja dina njurar för pengarna
  på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska
  gör, så kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra
  summa pengar för din njure. Mitt namn är doktor DAGAMA,
  är en
  Nephrologist i PREMIER Medicaid INTERNATIONAL. Vår klinik är
  specialiserat sig på njure kirurgi och vi också ta itu med
  köpa
  och transplantation av njurar med en levande en
  motsvarande givare.
  Vi finns i indiska, Turkiet, Nigeria, USA, Malaysia.
  Om du är intresserad av att sälja eller köpa njurens vänligen inte
  tveka inte att kontakta oss via e-post.
  E-post: [email protected]

  Vänliga Hälsningar
  Dr DAGAMA.

  SvaraRadera
 23. Är du i skuld? Behöver du samla in pengar för vårdkostnader eller betala skulder eller i ett tillstånd av den finansiella fördelningen? vänta! Överväga att sälja dina njurar som ett alternativ. Om du vill sälja din njure i dag. Meddelande oss omedelbart. En njure är köpt för ett belopp på $ 400,000.00US dollar. Nationella stiftelsen för närvarande köper frisk njure. Mitt namn är Dr Harry davidson, är en Nephrologist i njuren National hospital.im specialiserad på njurkirurgi och vi också ta itu med köp och transplantation av njurar med en levande en motsvarande givare. Vi finns i indiska, Kanada, Storbritannien, Turkiet, USA, Malaysia, Sydafrika och Nigeria etc. Om du är intresserad av att sälja eller köpa njurens tveka inte att kontakta oss via e-post: [email protected], Need Äktat donatorer Väntar på dina svarar .... Med vänliga hälsningar….

  SvaraRadera