Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-11-21 11:21

Är du redo för det globala kärnvapenkriget? #detärallvarnu

Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS (tidigare ITAR-TASS, nu åter det gamla sovjetryska namnet TASS) har är NATO-landet Litauens presidents angrepp på Ryssland värre än extremister och nationella radikalers uttalanden i Ukraina. Så förmiddagens frågeställning denna extra müsiga fredag är om du är redo för det globala kärnvapenkriget?


"On November 20, President Dalia Grybauskaite belched out a new set of rude verbal assaults on Russia in an interview with a local radio,” he said. “She went as far as to label Russia as a terrorist state in the context of Ukrainian events.”
“She also made an outright appeal to give military assistance to the incumbent Ukrainian regime, claiming that if Russia’s so-called aggression was not stopped then it could spread farther on into Europe,” Lukashevich said.
President Grybauskaite’s claims exceed even the most extremist statements emanated by nationalist radicals in Kiev,” he said."
Av Litauens befolkning är 5.8% etniska ryssar. Återstår nu att se om ovanstående uttalande är en förevändning för en kommande rysk invasion av Litauen. Landet delar dock inte gräns med Ryssland, utan med Putins allierade Vitryssland, så angreppet kan också ses som ett "säkert" sätt att anklaga ett EU-lands president för högerextremism (alla som Ryssland ser som fiender är sk "fascister" oavsett faktiska politiska sympatier, trots att just Putinregimen själv är en fascistisk regim - uttrycket fascist eller nazist om andra länder från rysk sida ska ses retoriskt och inte som fakta - ni som läser bloggen och är normalbegåvade ser det även från min sida, t ex vid bruket av "torsk" eller "haverist", underbegåvade blir dock kränkta istället och tar allt bokstavligt).

Risken för en eskalering är oavsett inte försumbar. Gröna gubbar och "oroade medborgare" kan dyka upp i Litauen, eller för den delen Estland. Även om man sätter risken till t ex 2% så är det i så fall en på femtio att vi kan få NATO-Ryssland gå i skarp konflikt. Och likt alla svarta svanar så är konsekvenserna enorma.

För det första så är ett angrepp mot ett NATO-land ett sätt för Ryssland att syna korten. Backar NATO och inte stöder NATO-landet, så faller hela NATO som allians, och ryska stridsvagnar kan fritt rulla in över inledningsvis allt man ser som fd Sovjetunionen eller Ryssland, inklusive Finland, Baltikum och långt in i nuvarande Polen.

Om NATO sätter hårt mot hårt finns en allvarlig risk för eskalering till kärnvapenkrig. Så med anledning av det är frågan om du är redo för det globala kärnvapenkriget. Sverige är det inte.

Man kan spekulera kring hur en eskalering kan ske. NATO/USA kanske skickar in Aegis-kryssare eller Aegis-jagare i Östersjön som stöd till Baltikum vid ett "oroade medborgare som handlat på ICA"-scenario. Eftersom dessa fartyg kan skjuta ner interkontinentala ballistiska robotar kommer Ryssland se det som en extrem provokation. Vid en anflygning mot en Aegis-jagare sker något misstag. Vems spelar ingen roll - jagaren kanske försvarar sig och skjuter ner det ryska planet, eller det ryska planet försvarar sig efter att jagaren låst målradar på planet. Sedan är eskaleringen igång.

Vare sig USA eller Ryssland har hela sina kärnvapenarsenaler redo. Det som finns redo för omedelbar insats är de interkontinentala ballistiska robotar som finns i silon, samt en andel av de kärnvapenbestyckade robotubåtarna. Övrigt behöver plockas fram ur förråd, t ex i Murmansk eller Kaliningrad.
SS-18 M6 Satan
Källa: Wikipedia
Licens: Creative Commons
Attribution 2.5 Generic

Ryssland förfogar över 1 050 interkontinentala markbaserade stridsspetsar via 550 st SS-18 M6 Satan, 210 SS-19 M3 Stiletto, 140 SS-25 Sickle (Topol) och 150 SS-27 Topol-M. Av dessa är Satan och Stiletto silobaserade och omdelbart tillgängliga, dvs 760 st stridsspetsar. Styrkan på dessa är 400 kt för Stiletto och 500-800 kt för Satan. Bomben över Hiroshima var på 16kt.

Till detta kommer 624 stridsspetsar i de strategiska robotubåtarnas interkontinentala ballistiska robotar. 96 av dessa är de toppmoderna Bulava-robotarna, introducerade 2013, och världens modernaste kärnvapenrobot. Styrkan är 50 - 100 kt, med 100 kt per stridspets för Bulava.

Man kan anta att ca 1/3 av robotubåtarna är till sjöss, vilket ger förenklat 208 stridsspetsar omedelbart tillgängliga.

Ovanpå detta har vi det strategiska bombflygets kryssningsrobotar, vilka ska vara 810 st stridsspetsar. Även här är endast en bråkdel tillgängliga idag, säg 200 kryssningsrobotar. Styrkan är 200 kt för Kh-55 Kent, eller 12-13 st Hirohismabomber styck.

Totalt antal stridsspetsar omedelbart tillgängliga är 760+208+200=1 168 st med en styrka på 50 - 800 kt styck.

I en andra fas har man även ett okänt antal bomber med okänd styrka, upp till flera megaton. I den mån det finns strategiskt bombflyg, fungerande flygfält och intakta vapenlager kan en andra kärnvapenvåg bestå av ytterligare kryssningsrobotar, plus enskilda bomber i upp till flera megaton (1000 kt) i styrka.

Fokus kommer ligga på att slå ut NATO:s strategiska (=kärnvapen) förmåga. Sverige slinker med här, då Ryssland ur militärt perspektiv ser Sveriges som medlem i NATO. Vi kommer alltså bli ett kärnvapenmål när man trycker på knappen, men vi får inte NATO:s stöd, hjälp eller beskydd.

Svenska mål kommer vara vissa militära anläggningar och hamnar eller framför allt flygplatser som kan hantera och stödja NATO:s strategiska bombflyg eller fartyg. Tänkbara mål är alltså Landvetter, Arlanda, Säve, Bromma, Jönköpings flygplats, Skavsta flygplats, militära flygplatser, militärbaser, stridsledningsscentralerna i Hästveda och Bålsta, samt absolut FRA på Lovön.
En enda SS-18 Satan med sina tio stycken 800 kt stridspetsar
insatt mot Stockholmområdet i vidare bemärkelse. De separata
stridsspetsarna kan inte gå mot mål allt för långt bort från mitten,
så därav tio mål så här pass nära varandra. Övriga Sverige kan
få några enskilda kryssningsrobotar om 200 kt.
Flygplatser, Muskö, FRA Lovön, Bålsta, centrallagret
i Arboga, och ledningsregementet i Enköping.
Blandning av mark- och luftbrisad.
Länk till Nukemap om ni vill zooma in i detaljerna.

De interkontinentala robotarna kommer främst användas mot USA, men vi kan kanske få en slev med någon enskild robot. Oftast kommer insatser mot Sverige dock begränsas till 50 - 200 kt per laddning, men för att vara på den säkra sidan bör man räkna med 800 kt.

Bor du inom radien för en 800 kt laddning mot ett strategiskt mål behöver du ha ett skyddsrum redo, färdigställt och utrustat.

Kärnvapenhistorikern Alex Wallersteins Nukemap kan med fördel användas för att kontrollera om du bor för nära ett kärnvapenmål. Dock kanske ni som bor i Ronneby, Karlskrona och på Gotland kan slappna av. F 17 Kallinge, Marinbasen och Visby flygplats ligger alla inom Iskanderporté och kan alltså snabbt oskadliggöras med konventionella vapeninsatser. Kanske slipper ni kärnvapen? Dock kan förstås NATO vilja förvägra Ryssland exempelvis Gotland, så man ska inte vara helt säker.

Riskerar du hamna i vindriktningen för radioaktivt nedfall behöver du även ett skyddsrum och förnödenheter att stanna i skyddsrummet i ett antal veckor till strålningsnivåerna fallit till nivåer som inte påverkar livslängden kort- eller långsiktigt. Svenska tidigare rekommendationer om några dagar ska ses ur samhällets perspektiv, där personal behöver återvända till Skatteverket osv.

Men hav förtröstan. Även om den har några år på nacken kan ni redan idag ladda ner 80-talets Nuclear War Survival Skills (PDF). Skriv ut på EMP-säkert papper och sätt in i en pärm redan idag. Placera i skyddsrummet.

Även om svenska samhället inte kommer överleva ett kärnvapenkrig, vare sig direkt eller indirekt, så betyder det inte att individen inte kan klara sig och leva relativt länge.

Nuclear War Survival Skills har allt du behöver veta, ner till hur du bygger en strålningsmätare för hand. Dock finns det inget som hindrar dig från att ordna fram icke improviserad utrustning i god tid.

För villan utan skyddsrum kan ett antal lager fyllda sandsäckar att placera ovanpå utvalt utrymme i källaren göra att du får ett hyfsat strålningsskydd. Och glöm inte att fyllda vattendunkar dämpar strålningen, utan att vattnet blir odrickbart. Så ställ vattendunkarna i eventuella fönster och dörrar till skyddsrummet. Annat som kan vara bra om du är inom glaskrossaravstånd från en 800 kt luftbrisad är lika många plywoodskivor som ditt hus har fönster, att sätta upp före eller efter. Oavsett kommer svälten som på beställning, kärnvapenvinter eller inte, då Sveriges oljeimport upphör vid kärnvapenkrig, liksom all annan import av livsmedel.

Så hur förberedd är du för det globala kärnvapenkriget? Svenska samhället är inte det minsta förberett, tanken på kärnvapenkrig och planering för konsekvenserna av ett sådant skrotades för tio år sedan, så det är helt upp till dig som hushåll och som individ.

Oroa er inte, fredagsmüset kommer senare. Det är bara förmiddag än så länge. Jösses.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Jag säger som en av huvudkaraktärerna i filmen Threads från 80-talet. "Om det blir totalt kärnvapenkrig, hoppas jag en kärnvapenrobot träffar mig i skallen, det är ett mer skonsamt sätt att dö, än att tvingas uppleva kollapsen, sjukdomarna och människorna i en post-apokalyptisk värld." (Fritt taget ur minnet då jag såg filmen 2 gånger, senast 2008)

  Filmen rekommenderas mycket då den fokuserar lika mycket på människorna före kriget, som efter kriget. Bara vanliga civila, äldre, unga, men också kommunalrådets närmaste krets i en bunker under stadshallen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Onekligen en klassiker i sin genre! Gick på TV runt 82/83 eller så.

   För oss som formades av den här tiden kan man lägga märke till 50-talsnostalgin i filmen som hörde det sena 70- och tidiga 80-talet till, då den enda låt som spelas är Johnny B. Goode.

   De andra kalla kriget... good times, good times. Innan Gorbatjov kom och förstörde allt. Vilket ju också är förklaringen till de här inläggen av Cornu. Han är nostalgisk helt enkelt. Och det kan man ju förstå.

   Radera
 2. Idag var det inte mycket som var positivt

  SvaraRadera
 3. Litauen gränsar ju till Kaliningrad. Det är väl Ryssland idag även om det hetat Königsberg.
  Petimeterkommentar så klart i förhållande till kärnvapentemat, men nån ordning måste det ju vara på geografin också även om apokalypsen står för dörren. Vilket den nog inte gör trots allt. Våra åolitiker ser i alla fall inget sådant hot och inga andra hot heller bevars och de borde väl veta. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första så är de i bästa fall normalbegåvade och för det andra är de inte hederliga mot sina undersåtar.

   Radera
  2. hmm, kanske borde flytta från göteborg till alingsås! ...

   Radera
 4. Hoppla, här vevas det vilt med armarna. Personligen oroar jag mig inte speciellt mycket för att Putin ska starta ett globalt kärnvapenkrig. Tyvärr för alla domedagsfanatiker så är incitamenten alldeles för små och riskerna alldeles för stora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr?

   För övrigt gör du misstaget att tro att Putin är vid sina sinnes fulla bruk.

   Radera
  2. Om han inte är det så lär det ju inte hjälpa att sätta hårt mot hårt - tvärtom.

   Att du stressar upp dig för ett potentiellt globalt kärnvapenkrig har mao föga effekt.

   Radera
  3. Fast har man tur då så inser han att det finns motsvarande psykopater i västvärlden och får en ooops insikt.
   Han lär kunna relatera till en agro dåre.

   Radera
 5. Du kan ta det isländska svaveldioxidhotet (Bardarbunga) som fredagsmys.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte orolig. Jag litar på att vår regering lotsar oss på rätt väg med fast hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred kan bara upprätthållas genom blind kapprustning. Det lär MP knappast gå med på.

   Radera
  2. Ja, mera feministisk utrikespolitik från Margot kommer att deskalera det hela och vi får fred i vår tid. Hon kan ju då be att få ännu en autograf från Putin.

   Lite OT. Feministisk inrikespolitik i praktisk handling på annat håll.
   http://edition.cnn.com/2014/10/06/world/meast/isis-female-fighter/index.html?hpt=hp_c2
   http://english.alarabiya.net/en/variety/2014/09/12/UK-female-jihadists-run-ISIS-sex-slave-brothels.html

   Radera
 7. Jag känner mig inte redo han får vara så god att skjuta upp kriget.

  SvaraRadera
 8. Lite titt som tatt laser man om hur mnaga karnvapenladdningar ryssarna och amerikanarna har. Hur kommer det sig att dessa antal ar kanda? Eller ar de bara uppskattningar? Spontant kanns det som information som borde klassar minst "pinsamt hemligt", eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels finns det internationella avtal, och dels är kärnvapens avskräckande effekt begränsad om man inte redovisar dem.

   Radera
  2. Skulle du säga att sannolikheten är hög att man redovisar ett högre antal kärnvapen än man faktiskt har tillgång till i avskräckande syfte?

   Inte för att det spelar någon större roll i händelsen av en kärnvapenkonflikt men ändå.

   Radera
  3. @nno

   Du skall inte rubba Cornys övertygelse med en så logisk fråga.

   Radera
 9. Världen drar ihop sig till en perfekt storm. Tyvärr kan man vara säker på att våra politiker kommer förvärra saker. För ett halvsekel sedan kunde man fortfarande hoppas på politisk intelligens, men nu är våra jackass-politiker en säker källa till ångest.

  SvaraRadera
 10. En Tu-22M Backfire, som man övat med utanför kusten kan bära med sig 3 st Kh-22 Raduga. Var och en kan bära en kärnvapen stridsspets upp emot 1000 kT som kan skjutas på 600 km avstånd. Det är alltså nog långt för att kunna skjuta mot Stockholm från ryskt luftrum över Kaliningrad. Så de 800 kT Cornucopia anger är inte en hård över gräns för kryssningsrobotar.

  Love Alm
  lovealm.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock Kh-22 Raduga är väl en sjömålsrobot?

   Radera
  2. Men det kan väl sikta på Wasa museet.

   Radera
  3. Haha... tur att det finns humor!
   Det kanske blir det som räddar oss om civilisationens framtid skulle sättas på spel.

   Radera

  4. Den kommer i olika smaker och just de med kärnstridsspets (Kh-22PSI, Kh-22N, Kh-22NA, ) har även/endast tröghetsnavigering för att kunna slå mot stationära mål.

   http://fas.org/nuke/guide/russia/bomber/as-4.htm
   http://www.ausairpower.net/APA-Rus-Cruise-Missiles.html#mozTocId478484

   Love Alm
   lovealm.wordpress.com

   Radera
 11. Ja, den verkliga stötestenen är nog Litauen...
  Inte Ukraina.
  En delning av Ukraina är nog redan en realitet då troligen inte någon vill ha bråk just nu med en växanade röra i Mellanöstern...
  Det är bara ett skenfäktande nu...
  Ukrainarna får nog själva avgöra var gränsen till Ryssland skall gå..
  Om det börjar röra sig i Litauen så är situationen helt annorlunda...
  Då....

  SvaraRadera
 12. Tur att man bor i en fastighet som innehar en gammal gediget skyddsrum i själva berget. Nu är det massa källarförråd där, som visserligen kan rivas i loppet av 30 minuter. Sedan hur pass välskött det är låter jag vara osagt men bättre än inget antar jag. Sedan att jag kan låsa dörren från insidan så ingen kommer in får väl även ses som en bonus ;)

  SvaraRadera
 13. Tele2 nere efter nätattack. Kan vara annat mål. Hur får vi information om start för globalt kärnvapenkrig utan internet?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starkt solsken, styv kuling samt självlysande gråsparvar är ett säkert tecken :)

   Radera
 14. Det kommer inte att bli nagot fusions bombs krig, det enda hotet fran stralning kommer fran civila karnkraftverk. Det finns inte energi nog for att kriga overhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... peak oil är nyckeln till fred på jorden?

   Radera
  2. Mjo, sett till antalet doda pga. vapen kommer det att vara sa. Det ingar inte i manskligt psyke att nuka sonder nagot langre eftersom att ALLA forstar vad det handlar om. Du skulle stenas till dods ungefar som advokater, politiker och bankirer nar folk far det samre stallt.

   Mer generellt kan man saga att folk gor det som tiden utvisar som attraktivt, dvs ater sig fet pa 1800-talet eller "tar pa sig slipsen och gar till helt meningslost jobb" idag. Att slappa en fusions bomb does NOT "get you laid".

   Sen om "fred" pga. svalt kan kallas fred det vet jag inte.

   Radera
 15. Dags att gräva sig en bug out bunker hemma på tomten..

  SvaraRadera
 16. När jag vad C skriver om ett ev. kärnvapenanfall på Sverige så drar jag den slutsatsen att ett medlemskap eller närmande till Nato är mer till skada än nytta. Tvärtom borde man upprätta goda relationer med ett land som Ryssland om man lever i dess närhet, vilket Finland gjorde under många år men som nu pga ungtuppar verkar vara på upphällning. De baltiska staternas olycka är att de gick med i Nato. Vid en eventuell storkonflikt mellan Ryssland och Nato/USA kommer dessa länder att krossas fullständigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland upprättade väl inte goda relationer med Ryssland? De tvingades in i ett förbund med hot om maktövertagande, var det inte så?

   Radera