Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2014-11-22 11:26

Anlägga ny jordkällare som kärnvapenskyddsrum?

Det går att från utlandet beställa färdiga skyddsrum i glasfiber att gräva ner på ägorna, men det kan vara lite uppseendeväckande i Sverige, vilket kan attrahera myndighetsingripande. Ett alternativ är istället att installera en betydligt mer oskyldig jordkällare, men utrusta den som ett skyddsrum.


För boende i villa i detaljplanerad tätort är det antagligen inte möjligt, då bygglov eller åtminstone marklov kan krävas för att anlägga en jordkällare. Vi som däremot bor på landet kan antagligen göra detta utan bygglov, speciellt om vi odlar och bor på en jordbruksfastighet då det hela kan klassas som en byggnad för jordens och skogens behov. Åtminstone till myndigheterna får reda på det.

Därmed finns det ett antal jordkälleleverantörer i Sverige.

Sandström Innovation har en variant, som dock är för liten för de flesta skyddsrumsbehov. Då har Dahlgrens Cement en intressantare variant, där den största är hela 7.9 m lång, varav 5.7 i huvudutrymmet och utanför det en sval (luftsluss). Med två meters bredd får man över 11 m2 golvyta i huvudutrymmet, vilket duger till en familj som vill överleva nedfall och strålning de första veckorna efter kriget, och därefter åtminstone sova nattetid i en relativt strålningsfri miljö. Sedan finns även finska Eko-Jordkällaren som kan erbjuda upp till 9.0 m2, vilket också bör duga även om det är lågt i tak, vilket kan kännas psykologiskt påfrestande i längden.

Eko-Jordkällaren kostar 64 000:- plus grävarbete och schaktmassor. Dahlgrens lösning har ett okänt pris, rimligtvis i samma härad.

Lämpligen lägger man "jordkällaren" längs en befintlig sluttning, som flackas ut genom att förlängas, vilket gör att jordkällaren inte är så iögonfallande. Nackdelen mot rekommenderade jordkällarkullen är förstås att det kan bli större problem med fukt. Ingången är alltså längs med sluttningen och sker i vinkel, även om lösningen på skissen inte är skissad på det viset. Därmed uppnås delvis det viktiga strålningsfånget för gammastrålning vid entrén. Annars kan man som på skissen ha någon form av mur framför ingången för att få samma effekt. Den behöver dock vara tjockare än på skissen.

Rekommenderat lager ovanpå en jordkällare än 70 cm jord, samt isolering, för att hindra tjälen och frost. Detta kan och bör vara mer om vi pratar skyddsrum, men vill man vara diskret kan man kanske nöja sig med att öka taket till 100 cm, lite beroende på vad "jordkällarna" är dimensionerade att tåla. Skyddet är i första hand mot radioaktiv strålning och effekter av en kärnexplosion en bit bort. Det är alltså inte till för att klara av att vara inom säg en kilometer från kärnvapenmålet, även om det kommer klara sig bättre än villan.

För att faktiskt maskera skyddsrummet som jordkällare, så sker all lagring av livsmedel i svalen, eller ett inledande rum innan en dörr leder vidare in i resten. Dörren kan maskeras av hyllor civilt. Ytterdörren till svalen isoleras för att hantera kyla vid vanlig civil lagring. Oavsett bör skyddsrummet till vardags ha viss uppvärmning för att hållas torrt.

Därefter kommer huvuddelen av skyddsrummet, där våningssängar och matlagningsplats finns. Längst in i skyddsrummet placeras ett hygienutrymme, med toalett, rinnande vatten och eventuellt en enkel dusch.

Ventilation sker via modifierad metodik från Nuclear War Survival Skills (PDF). Utrymmet utanför ingången har tak över sig, och partiklar kommer mestadels deponeras här. Utrymmet utanför ingången är mycket viktigt att utforma korrekt, så gammastrålning från gammastrålande partiklar inte får en väg rakt in i skyddsrummet. En liten del av strålningen kan studsa, men det viktiga är att inte ge några raka vägar in via den svaga punkt som öppningen, inklusive bara en decimeter betong där det inte är dörr, innebär.

Därefter kommer luften in genom dörren in i svalen/livsmedelsförrådet och via ytterligare ventiler in i skyddsrummet, för att sedan ventileras ut via hygienutrymmet. Rätt drag kan t ex ordnas genom att värmeljus placeras under ventilen i taket i hygienutrymmet. Man behöver förstås lagra tillräckligt med värmeljus för att ordna detta drag i tillräckligt många veckor. 

Rinnande vatten ordnas via att man gräver ner en eller flera vattentankar i kubikmeterstorlek på en högre placering. Inget konstigt som i Nuclear War Survival Skills, utan en vanlig kubikmetertank från Hornbach eller motsvarande riktiga tankar från lantbrukets leverantörer. Denna isoleras upptill för att hindra att den fryser, i övrigt roterar man vattnet regelbundet precis som ditt vanliga vattenlager. En person i skyddsrummet behöver två liter dricksvatten om dagen, två liter till matlagning (rejäl i överkant) och säg elva liter till frikostig hygien (snålspolande toalett drar 2-4 liter, plus tvätt). 1000 liter räcker alltså till 1000/(15*4)=16 dagar. Med fördel lagrar man även vatten på tioliters stapelbara Biltemadunkar till dricksvatten och matlagning. Dessa staplas vid ingången och fungerar som strålningsfångare. Vatten som fångar gammastrålning är fullt drickbart efteråt, och den nedgrävda tunnan kommer inte ta in några alfa- eller betastrålare eftersom den är försluten. Har man tillräckligt med vatten på dunk kommer 1000 liter räcka för mycket god hygien i 22 dagar. Den som vill vara på säkra sidan gräver ner flera 1000-literskärl.

Notera att vattenförbrukningen med en vattentoalett och dusch är på lyxnivåer, vida överstigande de nivåer och den hygienstandard man normalt pratar om i skyddsrum. Detta ger, trots det lilla utrymmet, Hilton-nivåer skyddsrumsmässigt. Det främsta värdet av dusch och vattenklosett är psykologiskt - det går med torrtoalösningar, men de kommer alltid att lukta och ökar känslan av kris och utsatthet. Att kunna sätta sig på en toalett och spola kommer vara ett enormt psykologiskt stöd. Men ja, man får duscha i kallvatten...

Att maten i "svalen" fångar upp eventuell gammastrålning påverkar heller inte maten, det är alfa- och betastrålare man inte ska sätta i sig och de förekommer som partiklar, som mestadels kommer deponeras i utrymmet utanför skyddsrummet i enlighet med principen från NWSS.

Vi som bor på landet har trekammarbrunn och avloppet från hygienutrymmet ansluts till den. 

Ful principskiss nedan.
Principskiss jordkällare som egentligen är ett skyddsrum.
Min skattning mellan tumme och pekfinger är att detta är byggbart för runt 100 000:- SEK, inklusive schaktarbete. Åtminstone för oss på landet, där hantverkare och grävmaskiner inte har uppblåste bolånetorskpriser. Naturligtvis beroende på exempelvis avstånd till trekammarbrunn och om du har eget schaktmaterial från ägorna att använda för att fylla upp med bortsett från dränerande material närmast själva jordkällaren (dränering ej inritad ovan). 

Inredning och preps tillkommer, men prepsen hade ni ju redan och inredning kostar inte mycket.

Vad gäller uppvärmning så bör fyra personer, plus spritkök för matlagning, och lösningar för belysning vara tillräckligt för värmen i ett så pass litet utrymme. Komplettera med värmeljus. Belysning kan vara ett batteridrivet 12V-system, eller vanliga batterilampor. Överkurs är att koppla 12V-batterier till solpaneler monterade på utsidan, men man kan inte förlita sig på att dessa klarar en EMP. Marken bör dock vara tillräckligt för att EMP-skydda allt i skyddsrummet, men det förutsätter att man inte har några ledningar in, vilket man antagligen har för den där civila uppvärmningen för att hålla torrt. All utrustning som behöver EMP-skyddas bör därför förvaras i vadderade plåtlådor till de behövs. Eller så installerar man riktigt EMP-skydd när man drar in nätel för vardagsuppvärmningen. Man kan dock knappast räkna med fungerande nätel efter den första kärnvapenbrisaden.

Till vardags kan man förstås även dra in fiber, så kan "jordkällaren" agera serverrum för backuper etc, och därmed säkra backuper utanför bostaden. Med dörr in i skyddsrummet maskerad av matkällehyllor uppnås nog tillräcklig säkerhet för ordinära inbrottstjuvar. Tillräckligt med datorustning, så löser spillvärmen uppvärmningen. Kan dock behövas någon liten mekanisk fläkt till vardags. En variant är ju att skyddsrummet används som arbetsplats civilt.

Till dagens ränta är 100 000:- SEK endast 122:- SEK i månaden i räntekostnad. Amortera av på 10 år, så kostar skyddsrummet dig 955:- SEK i månaden i tio år, plus uppvärmning.

En variant är att helt enkelt köpa en begagnad container för några tusenlappar och lyfta på plats, fylla igen med dränering och täcka över, och sedan inreda (glöm inte anslutning till VA först). Containrar är dock dimensionerade för belastning på hörnen, vilket gör att taket kan behöva stärkas upp. Dessutom kan de rosta. Däremot är de en fantastisk EMP-säker faradaybur om de grävs ner och per definition är jordade...

Annars kan man köpa ett riktigt bergrum på Blocket just nu. Endast 1.25 MSEK, men dessvärre i Grängesberg. Fast 1.7 hektar mark ingår på köpet och en byggnad över mark att häcka i som civil ursäkt. Gångavstånd in till stan och allt. Känns ståndsmässigt. Med reservation för att Grängesberg eventuellt ligger i den sk Zonen och alltså kryllar av kärnvapenmål.

Tillägg: Riktiga skyddsrum, som de amerikanska färdiga, har även en nödutgång. Kan vara smått ironiskt att bli innestängda i skyddsrummet pga blockerande bråte utanför ingången. Glöm inte att såg, spett, hacka, yxa mfl verktyg måste finnas i skyddsrummet för att möliggöra att ta sig ut... Civilt kan även entrén maskeras med en rishög, som dock bör och ska avlägsnas vid skarpt bruk pga brandrisk vid luftintaget och risk för blockering av utgången.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Du skrev för ett par månader sedan om potentiella mål för en kärnvapenattack mot Sverige. Skulle du inte kunna lägga in en länk dit när du skriver inlägg som detta.. google-fu är inte längre vad det borde vara..

  Vad jag kommer ihåg var Helsingborgs hamn vårt närmsta mål, men vad tycker ryssen om gamla "nedlagda" (militära) flygfält som F10 i Ängelholm och F5 Ljungbyhed?

  Det vore ju trist att hamna mitt i korselden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore intressant att få en vink om var någonstans en kärnvapeninsats troligen kommer att sättas in samt luft eller markbrisad och även uppskattad KT styrka på insatsen.
   Du är duktig på sådant Lars så en karta över landet med en markering av insats vore toppen så man vet vart man aldrig i livet skall flytta men i så fall flytta ifrån.

   Radera
 2. Har jag läst slarvigt eller saknas beskrivning av hur tilluften ordnas med filtrering osv med avseende på radioaktivt nedfall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och nej. Nämns, annars se PDF.

   "Gravitationsfilter."

   Då utrymmet utanför ingången har tak, med "luftspalt" kommer luften sugas upp i utrymmet utanför ingången. Redan där kommer tyngre partiklar att stoppas. De som kommer genom det kommer sjunka till botten utanför ingången, där man sedan har luftintaget i överkant på dörren. De som kommer genom det kommer sjunka till golvet i svalen, sedan nästa luftintag i överkant från svalen.

   Kommer fånga upp det mesta av radioaktivt nedfall. Metoden har testats på 60-talet i USA och ska vara tillfredsställande. Nackdel är förstås att det blir en del radioaktivt nedfall utanför när man väl går ut, men det skiljer sig inte mot marken utomhus i övrigt.

   Strålare är som bekant generellt och i volym tyngre än luft, så det är bara att låta gravitationen göra jobbet.

   Pilarna för luftflödet är otydliga på skissen, och dessvärre ritade i nederkant (ska vara i nederkant till hygienutrymmet dock).

   Radera
  2. Ok, filter är alltså lite överkurs, så länge man bygger på ett smart sätt.
   Kanske kunde man lägga en betongplatta framför ingången, som sköljs ren av regnvatten från entretaket, då slipper man sanera golvet senare?

   Radera
  3. Mycket smart, sluttande betongplatta utåt är oavsett en bra idé.

   Radera
 3. Ett annat problem: När vattnet förbrukas kommer luft med eventuellt nedfall att sugas in i tanken. Hur löser man det? Kanske avluftning av vattentanken kan dras in i skyddsrummet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt. Antagligen rätt enkelt att lösa, luften kommer bubbla upp från skyddsrummet. Alternativt har man en luftning som man täcker med en nylonstrumpa eller motsvarande. Lär räcka för det.

   Radera
  2. Varför gräver du inte en brunn längst in och sätter i en gårdspump? Då har du vatten så det räcker och kan dessutom spola ingången från nedfallet material.

   Hur gör du med djuren?

   Radera
 4. Känner en som byggde en jordkällare med vanliga brunnsringar i betong (modell större för ståhöjd). Billigt och kan göras i valfri längd genom att foga ihop valfritt antal. Antingen grävs de ner eller så skottas de över så det ser ut som en kulle. Billigt och tåligt mot yttre krafter i och med optimal cirkulär form på ringarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Behöver förstås tätas i skarvarna, men det kan ske inifrån.

   Radera
  2. Tjära hela konstruktionen på utsidan så blir det tätt, innan man gräver igen. Och tanken slog mig att armeringsjärnen i betongen kanske utgör ett viss skydd mot EMP. Väljer man den största diametern 2500mm kan man bygga ett golv och ändå ha ståhöjd. Under golvet har man praktiskt lagringsutrymme, hyllor och slafar längs väggarna, ungefär som i en U-båt.

   Radera
  3. Ja, sett den lösningen i amerikanska fallout shelters, dvs lagring under golvet pga runda rör.. ARmeringen kan vara EMP-skyddande, men bör vara jordad. Eftersom man är under jord så tror jag dock att den biten uppfylls.

   Radera
 5. Är det inte taggat trams? Visserligen är ju våra politiker helt hjärndöda och tror på ekonomisk tillväxt i det oändliga, helt oberörda av det faktum att inom ett årtionde kommer vi att behöva cykla till jobbet om vi har ett och väl där få sy långkalsonger åt kineserna. Men därifrån till att tro att västvärlden vill gå så långt att tömma arsenalen av lagrade nkleära stridsspetsar för ett ömsesidigt utbyte med Ryssland käns lite långsökt. Hellre tråckla ihop långkalsonger åt kineser i utbyte mot möglig limpa än att tvingas äta radioaktiv jord för att "försvara vår livsstil"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar väl ingen roll vad västvärlden vill. Det räcker att Putin får ännu större hjärnsläpp än han redan har.

   Radera
 6. Blir så trött av att fundera på vad som skulle behöva göras för att ev överleva ett kärnvapenkrig.

  Bor typ 2 mil från närmaste mål, vore det inte bättre att fort som tusan flytta sig till en bra position med tanke på vindriktningen och sen stanna där det inte kommit nåt nedfall?

  SvaraRadera
 7. Försök fatta att vi kommer inte att överleva ett kärnvapenkrig!!
  Inte ens i jordkällaren. På tal om hjärnsläpp.

  Ett kärnvapenkrig måste undvikas, därför måste västvärldens befolkning få en rättvisande och riktig information, från media helst, hur och varför konflikten med Ryssland egentligen uppstod.
  Vi har rätt till en fullständig information, men det är som det är, riktigt uselt.
  Jag hoppas att alla som läser cornucopias? blogg även självmant letar upp mera relevant läsning.
  ex.
  http://www.mises.se/2014/11/22/putin-startade-inte-kriget-i-ukraina-eu-och-usa-gjorde-detta/

  Sen får vi väl i demokratins namn, i demokratins förlovade länder, rösta om saken. Eller hur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du på riktigt så är du inte en nyttig idiot, bara en idiot.

   Radera
  2. Nu ligger du illa till Moster Mimmi. Du försöker resonera förnuftigt och se saken från den andra sidan, detta går inte hem hos bloggförfattaren. Det finns endast en skurk i denna soppa, alla andra är helgonförklarade.

   Radera
  3. Wikstrom tar en stor klunk Kool-Aid från samma tillbringare som Moster Mimmi. Hoppas det smakade och hälsa Иван från mig...

   Radera
  4. Alla misshandlade kvinnor har sig själv att skylla för att de provocerar mannen, är ungefär samma princip som ofta anförs mot USA och EU när det handlar om Ryssland. Bara vi gör som den lättprovocerade mannen Putin vill och underkastar oss hans maffiavälde så blir allt bra. Tyvärr fungerar det inte så i verkligheten. Det blir bara värre och värre ju mer man släpper till. Det enda språk som narcissistiska psykopater förstår är maktspråk, att kunna förlora själv på sitt agerande, kanske med sitt eget liv.

   Radera
  5. Moster Mimmi är nog varken moster, kvinna, svensk, idiot eller i Sverige för den delen. Men hen har en agenda.
   Wikstrom finns nog däremot. Hans besatthet av att "se saker från den andra sidan" har gått så långt att han inte längre kan acceptera någonting som det är eller presenteras, det måste alltid vara tvärtom eller "false flag.

   Radera
  6. Ligger nåt i det Mimmi säger ang att vi inte överlever ett kärnvapenkrig egentligen, vissa överlever säker explosionerna och det akuta nedfallet, men vilket liv väntar efter det?

   Hur många smällar får Sverige ta emot och hur lång tid innan man kan odla på den nedfallsdrabbade marken och äta skörden?

   Eller bo ovan mark i de områdena?

   Utan olja, el och fortfarande i krig med Ryssland, med 100 tals kärnvapen som detonerat runtom i Europa, så undrar jag om det är särskilt eftersträvansvärt att överleva..

   Radera
  7. Ja du KingEdward jag är "besatt" av att se saker från flera sidor och inte enbart blint tro på den utbasunerade "sanningen". Efter ett långt och hårt liv har den erfarenheten slagit rot att försöker någon desperat få mig att se åt höger så finns sanningen troligtvis nio ggr av tio till vänster.

   Radera
  8. Eller en gång av tio kanske?
   Att det har hänt att regeringar har vilsefört befolkningen eller att en false flag-operation har skett innebär ju inte att de sker hela tiden eller att regeringen alltid ljuger.

   Radera
  9. Du är allt bra naiv du Kingen, du förstår inte vad jag menar eller vill inte förstå. Men du verkar vara en snäll person.

   Radera
 8. Många frågor :

  1. Hur länge bör man tillbringa i skyddet innan det är säkert att vistas ute efter en kärnvapenattack (Beroende på naturligtvis vart laddningen geografiskt sprängdes)

  2. Ett område som är blir såpass kontaminerad att det inte ens går att äta egenodlade grödor, är föremål för evakuering. Vart skall man bege sig ? Plan B säger att man måste ha en annan tillflyktsort efter att det radioaktiva nedfallet upphört, och ändå måste fly den livshotande kontamineringen på skogen och ängarna.

  3. - Ergo ... köp en fastighet (Sommarstuga etc) som ligger långt ifrån de självklara målen för en kärnvapenattack och preppa den samtidigt som bunkern byggs. Om du inte har båda,så kommer du inte att härda ut speciellt länge.

  SvaraRadera
 9. Fördelen med ett sånt där skyddsrum är väl att du kan vänta ut hustruns vredesutbrott utan att söka asyl hos vänner och grannar. Nackdelen är att hon kan ringa efter en grävare som täpper till utgången med stenblock.

  SvaraRadera
 10. Du skriver att bergrummet i Grängesberg är ett fynd för 1,25 milj.
  Har varit till salu tidigare här omnämns försäljning i lokalmedia för ganska precis ett år sedan: http://www.dt.se/dalarna/ludvika/grangesbergare-koper-militarhuset Då "något hundratusental kronor" över utgångspriset 590 000.
  Här är en tidigare annons med priset 650 000: http://www.riksmaklaren.se/objcardImagesSFD.php?objekt=OBJ24632_1369332635&officeId=14 , oklart när denna annons är ifrån.
  Oavsett så kan man tänka att det är någon som verkar försöka göra en historiskt stor vinst på en fastighet i Grängesberg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra spanat! Tydligen är högsta bud just nu 500 000, enligt http://www.riksmaklaren.se/objcardSFD.php?var1=635&var2=OBJ24632_1369332635&officeId=14. Undrar vem blocketsäljaren "Svenska Företags & Fastighets Mäklare" är, enda träff på Google är blocketannonsen.

   Radera
 11. Varför rishög framför för att maskera? Varför inte plantering av mindre träd eller större buskar? Hassel, hagtorn, körsbär m m.

  SvaraRadera