Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-30 16:16

Veckans Jakop Dalunde, sva(mp)

Det ena regimpartiets försvarspolitiske talesman, sva(mp)en Jakop Dalunde förespråkar att Sverige ska införa DDR:s skattenivåer.


På Twitter skriver han "problemen med DDR var ju först och främst avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter. Inte skattenivåerna."
Så var det med den saken. Först och främst var problemen i DDR avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter. Detta är alltså en försvarspolitisk talesman för ett av våra två regeringspartier. Underförstått vill Jakop Dalunde se kommunism och socialism. Vilket han också bekräftar i en uppföljande tweet, som bekräftar att miljöpartiet är socialistiska.
Man får hoppas att socialisten och sva(mp)en Jakop Dalunde inte får tillgång till känslig information via sin position i försvarsutskottet.

De två regeringspartier som kallar sig feministiska tänkte idag erkänna en stat där HBTQ är olagligt, där kvinnor utsätts för massivt förtryck, och som just fått gränsen mot Egypten stängd på grund av att terroristerna som styr denna stat detonerat en självmordsbomb i Egypten och dödat 33 militärer.

Regimen Löfvén/Romson stöder alltså antisemitiska kvinnoförtryckande antifeministiska rasister och terrorister. Till skillnad från regimen Borg/Reinfeldt som tydligt sade att vi samarbetar inte med rasister. Hamas är en uttalat rasistisk organisation, även kända för sina Hitlerhälsningar, som dessutom är terroristtämplad. Bildgoogla "hamas hitlerhälsning" så får ni se själva. Fast det är klart, Romson anser väl inte att dessa kvinnoförtryckande rasister är vita män, så då är det OK.

Sverige ansluter sig därmed till de runt 98-99% av världens diktaturer, med länder som Nordkorea, Iran, Kina, Kuba mfl i spetsen, som erkänner terroriststaten Palestina. Det är en tydlig signal som bekräftar vilka värderingar som regimen Löfvén/Romson stöder.

Idag skäms jag mer än vanligt för att vara svensk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Jo det skulle man väl kunna säga - övergreppen på de mänskliga rättigheterna som skedde i östblocket är nog värre än den beskattning som togs ut (hur hög skatt hade man egentligen?).

  Den bristande insikten är bara att dessa övergrepp var nödvändiga för att upprätthålla det politiska system man hade i DDR med den fördelningspolitik man hade. Man var ju t.ex. tvungen att med våld hindra (produktivt) folk från att hoppa av till väst för att kunna fortsätta att suga ut dem.

  Han ser kort och gott inte vad som är rotorsaken till problemet och att det "främsta problemet" i grund och botten var pga skattenivån.

  SvaraRadera
 2. Fast går man på citaten endast så håller i alla fall jag med.
  Problemen med mänskliga rättigheter och förtryck är förmodligen det som de boende i DDR var gladast att slippa.
  "-Jag grävde en tunnel under Berlin och flydde till väst för att slippa skatterna" sade nog ingen någonsin. Misstänker att det inte var Västtysklands skatteregler som gjorde att folk riskerade livet, och i många fall rent av blev dödade genom att fly till väst.
  Nu vet jag inte hur mycket skatt man betalade i DDR, men ska man kika på de ekonomiska problemen var de väl inte enbart knutna till skattesatsen.

  Och självklart bor jag hellre i ett socialistiskt Sverige där jag kan skriva vad jag tycker om den skämskuddepolitik som förs, och rent av hoppas att den nuvarande pinsamt taffliga regim byts ut inom fyra år, än att jag bor i ett land där dylika kommentarer kan leda till att jag tyst försvinner till ett rekreationsläger där jag tränas i att ta emot waterboarding och får manikyr och tandvård med verktyg man hittar på Claes Ohlsson. Inte ens 10% skatt och obeskattat drivmedel får mig att ändra mig på den punkten faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Så Cornu skiter alltså fullständigt i om vi har demokrati eller diktatur i Sverige, så länge han bara får ha marknadsekonomi och lägre skatter. Bra att äntligen få klarhet i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och var skriver Cornu det? Det är ju den där giftfärgs-sva(mp)en som lever i den falska dikotomin.

   För övrigt är äganderätten en mänsklig rättighet, så frågan är hur man ska respektera den i en "socialistisk demokrati" (samma som diktatorisk demokrati ungefär, hehe).

   Radera
  2. Allt Dalunde säger är ju att diktaturen i DDR var ett större problem än deras ekonomiska system. Cornu håller inte med om det utan hånar Dalunde för uttalandet. Alltså måste Cornu rimligen tycka tvärtom. (Vilket inte hindrar att såväl Dalunde som Cornu säkert skulle välja bort BÅDE diktatur och planekonomi om de fick. Men det får de inte i den här diskussionen, då antingen eller är hela premissen.)

   Radera
  3. @Börjesson. Det är ju såna frågeställningar man förväntar sig av barnrumpor, inte av de som förväntas leda samhället. Grattis Sverige.

   Dock i alla fall ytterligare ett bevis på att politik i allmänhet och socialism i synnerhet suger.

   Radera
 4. Kul att du skrev Nordkorea.

  http://www.kcna.co.jp/index-e.htm
  Congratulations to PM of Sweden:
  Pyongyang, October 14 (KCNA) -- Premier Pak Pong Ju Monday sent a congratulatory message to Stefan Lofven upon his appointment as prime minister of Sweden.
  The message expressed belief that the friendly and cooperative relations between the two countries would grow stronger and wished him success in his responsible work for the development and prosperity of the country.


  SvaraRadera
 5. Äh, vänta, så ni bor hellre i en socialistisk DDR-"demokrati", sk värdegrundsdemokrati, än i en ett icke-socialistiskt samhälle????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du likställer dagens förhållanden i Sverige med den som var i DDR-tyskland antar jag att du är född tidigast sent 80-tal. Återkom när du pluggat lite mer historia så kan vi diskutera "DDR-demokrati" sen.

   Radera
 6. Kan man skriva vad man tycker i Sverige utan repressalier? Det är väl inte riktigt sant....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej man kan givetvis inte alltid skriva vad man tycker. Det finns det vissa saker som går under "hets mot folkgrupp" och liknande. Men oavsett så blir man inte ivägsläpad och skjuten eller liknande.

   Skulle jag ha fel borde väl Cornu varit skjuten för länge sedan.

   Radera
 7. Sverige har drabbats av (s)(v)a(mp). Efter kommande extraval kan det bli (fi)tt(s)(v)a(mp). Eller så får vi den fruktade diagnosen cfpkdm.

  SvaraRadera
 8. Ja, Cornu - helt korrekt analys.
  Wallström, Sahlin och en del andra från samma grupp tillhör en gammal falang med anknytning till en viss, numera avliden minister. Man måste också ställa sig frågan huruvida denna falang har kontakter med Hamas?
  Men skämmas för att du är svensk ska du inte göra - i Riksdagen i Stockholm skäms man inte.

  SvaraRadera
 9. Börjar inte bloggen spåra ur en del? Synd. Det är så mycket gnäll, gnäll hela tiden nu och överdrifter.

  Kom igen med de feta analyserna igen, jag hade förväntat mig en analys med förklaring varför det är fel att skriva att en socialistisk demokrati är bättre än en kapitalisisk diktatur?

  Fö. var skatten väldigt låg I DDR, lönen var låg (500-1000 mark ungefär) men ändå fick folk mycket pengar över (hyror var låga, I Berlin kostade mindre lgh. under 100 mark och matpriserna var låga)
  Men sedan var det slut, det fanns inget att köpa för pengarna nästan förutom livets nödtorft så det var inte så kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, definitivt. Cornu tycks låta sitt glödande MP-hat helt överstyra sitt omdöme. Det är synd. Men han vinner kanske fler läsare än han tappar, då det verkar vara blind polemik snarare än balanserad analys de flesta som alls är intresserade av politik vill läsa.

   Radera
  2. Att skatten på inkomster är låg innebär inte att skattetrycket är lågt. Det som kännetecknar DDR och liknande konstruktioner är inte nödvändigtvis höga skatter, utan att det offentligas budget utgör en mycket stor andel av BNP (om alla jobbar för staten blir ju egentligen skatter onödiga). När det offentligas budget utgör en mycket stor andel av BNP så får staten väldigt stor makt, och denna makt kommer staten att utnyttja för att spendera pengarna på helt fel saker. Antingen på grund av girighet, ren illvilja eller inkompetens.

   Det finns alltså goda skäl att se till att skattetrycket inte blir för högt. Om man håller nere skattetrycket så kommer de resurser som finns att användas på ett produktivare sätt - vilket gynnar befolkningen i helhet. DDR förespråkarna kan i bästa fall hävda att alla har det lika dåligt.

   För övrigt, är det någon som sett till en kapitalistisk diktatur? Det brukar vara svårt att få till en bra diktatur när alla produktionsfaktorer är i privata händer. Bland det första diktaturer tenderar att göra är att lägga beslag på dessa produktionsfaktorer - varvid kapitalismen upphör.

   Radera
  3. Kapitalistiska diktaturer har väl funnits/finns en hel del i Sydamerika och Afrika.
   De gemensamma nämnarna brukar vara att landet har naturresurser, och dessa exploateras av stora utländska företag. Diktatorn tjänar i regel rätt bra med pengar på "provision" från dessa företag. Ofta brukar det sluta med revolution där en "man av folket" tar tillbaka naturresurserna från kapitalet och "ger det tillbaka till folket", dvs den nya diktatorn tar pengarna direkt från de statliga bolagens vinst.
   För de som bor i landet brukar det vara same shit different name i alla fall..

   Radera
  4. @ErikG

   De som kallar sig kapitalister kanske invänder att ett sådant system inte alls utgör kapitalism. Det rör sig inte om ett system där det råder fri marknad utan ett system där diktatorn verkar ha monopol på marknaden att upplåta för de som betalar provision till honom (dvs att han har monopol som han utnyttjar via bulvaner).

   Radera
  5. @Anonym
   Ett bra ord för att summera motsatsen till marknadskapitalism är kompiskapitalism. Sen behöver man inte ta sig så långt som till Sydamerika och Afrika om man vill studera den typen av kapitalism.

   Radera
  6. @alag

   Tack för terminologin - kanske skall anamma ordet "marknadskapitalism" då det ju rimligen inte bör kunna förväxlas med "kompiskapitalism" (även om endel lägger den förstnämnda och andra lägger den sistnämnda betydelsin i "kapitalism").

   Radera
 10. Uppenbarligen är DDR anknytningen fortfarande känslig i Sverige trots Stellan Arvidsson (s) mfl. varit döda några år.
  Eftersom alla svenska regeringar i nutid envisas med att hemligstämpla STASI arkivens svenska innehåll så finns det uppenbarligen något man vill mörka trots alla år.

  Tvivlar dock att tales-hen Dalunde har en susning om vad DDR och dess vänner stod för.

  SvaraRadera
 11. "Vilket han också bekräftar i en uppföljande tweet, som bekräftar att miljöpartiet är socialistiska."

  Ja så kan man ju tolka det. Man kan också tolka det som att han hellre har demokrati än diktatur, även om den demokratin innebär socialism. Nä, det här kändes omotiverat.

  SvaraRadera
 12. Nu gör Cornu en tankevurpa.... "Sverige ansluter sig därmed till de runt 98-99% av världens diktaturer, med länder som Nordkorea, Iran, Kina, Kuba mfl i spetsen, som erkänner terroriststaten Palestina."
  Du "glömde" de blodtörstiga totalitära staterna som Cypern, Brasilien Island Polen, Ungern och Bulgarien......

  SvaraRadera
 13. Kan någon förklara varför Löfvéns färska regering väljer att erkänna staten Palestina på det här viset? Cui bono - vem gynnar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det kan innebära är följande:
   *Minskad vapenexport (och därmed minskad produktion och CO2-utsläpp i Sverige) *distansiering från EU och övriga västvärlden
   *mer makt till terrororganisation

   Radera
  2. Israel är inte lika politiskt starkt i världen längre (Stödet till det misslyckade Irakkriget och USAs skuldberg) och det går därför att ta mindre hänsyn till vad de vill, och mera till att sätta igång en process som tvingar dem till eftergifter.

   För en gångs skull ägnar sig regeringen inte åt önsketänkande, utan i enlighet med konfliktlösningsprinciper. Allteftersom maktförhållandena ändras sätter man olika press på aktörerna, modell trappan till Lustiga Huset.

   Att erkänna Palestina (även om jag menar att en tvåstatslösning i sig är fel) betyder ingenting mer än att det kan sätta igång en process som skapar insikt i Israel om att man inte längre kan förlita sig på militära lösningar enbart. En injektion av realism i partisantänket.

   Erkännandet handlar alltså om diskursen inom Israel, inte ett skvatt om Gaza eller västbanken.

   Radera
 14. Inkomstskattenivåerna var nog inget större problem i DDR.

  Däremot de mer eller mindre exproprieringar av privata till exempel frimärks-, mynt- och konstsamlingar som genomfördes av myndigheten för anskaffande av västvaluta under Schalk-Golodkowski.

  Man köpte alltså för östmark och billigt, med en "offer you can refuse" upp samlingar som sedan såldes till marknadspris i väst.

  SvaraRadera