Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2014-10-31 11:33

Utökad vargjakt under (s)(v)a(mp)regimen - 90 till 100 vargar kan skjutas

Det är bara käbbel...

Naturvårdsverket har beslutat om riktlinjer för delegering till länsstyrelserna för licensjakt på varg. Myndighetsbeslutet beslut innebär att upp till 901. - 1002. vargar får skjutas i vinter.


I slutändan är det dock upp till länstyrelserna att ta de exakta besluten, men Naturvårdsverkets beslut stöder alltså upp till 90 - 100 skjutna vargar.

Naturvårdsverkets generaldirektör meddelar också att beslutet inte kan överklagas, även om man förstås måste hantera de överklaganden som kommer in, genom att diarieföra dem och sedan förpassa dem i pappersåtervinningen.
Vargspår 250 m från gårdscentrum
och fårens vinterhage, dagen
efter vargylanden ekade över nejden.
Stora skogstövlar, storlek 43, för proportioner.
För stunden verkar det inte finnas varg i området
och man slipper daglig beväpnad tillsyn av fåren.
Tillsynen sker istället utan att ta med sig vapen
för beredskap för nödavlivning av panikslagna
tamdjur springande med inälvorna ute.
Och så kan man få sova om natten.

Landsbygdsminister (S)ven-Erik Bucht står helhjärtat bakom det hela och ger ett rejält långfinger till miljöministern, sva(mp)en Åsa Romson, och konstaterar att jaktfrågan ligger på hans bord. Han har fullt förtroende för Naturvårdverkets beslut. 

Jägarförbundet konstaterar dock att Naturvårdsverket räknat med alldeles för få vargar och att avskjutningen borde vara större än 90 - 100 djur. Naturvårdsverket tror att vi bara har 360 vargar, när de verkliga siffrorna är uppåt 500, vilket innebär att man borde skjuta av 230 djur för målet 270.

Även landshövdingarna i de berörda länen är besvikna. Man ville kunna fälla fler djur än så här, speciellt i de län där nu ingen vargjakt ska ske alls.

Det känns som det är dags för ännu en T-shirt, att ge bort till någon Södermalmshipster som ville att landsbygdens befolkning inte skulle få pressa tillbaka vargen. En tröst kan i så fall vara att ingen vargjakt ska ske i Stockholms Län, så med fördel kan man sätta ut varg i Tantolunden. Det finns trots allt gott om tamhundar att äta upp på Södermalm. Tänk bara den autentiska känslan med vargylanden på Söders gator - trots allt var vargen där före hipstern. Även Söder om Söder borde få lite vargar, där finns även rådjur att äta.

En annan möjlighet för alla sva(mp)ar är att maximera CO2-utsläppen för att pressa upp temperaturerna. Avgörande för vinterns vargjakt är spårsnön. Utan spårsnö blir det svårt att jaga ulven.

Ser fram emot att EU:s arthabitatdirektiv leder till utplantering av tiger i Balkan och Alperna, för att ersätta den utrotade europeiska tigern, samt att man sätter ut björn på hela kontinenten, inklusive Bryssel, Berlin mfl platser. Trots allt var ju björnen där först...

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Ja gråben borde trivas på söder i Stockholm, där finns de flesta vargkramarna, kanske kan de lära den gråe att äta surdegsbröd.

  SvaraRadera
 2. Kan inte överklagas? Måhända, men beslutet har ingen verkan förrän Länstyrelsen har sagt sitt och deras beslut går däremot att överklaga. Dessutom finns ju möjligheten att man drar naturvårdsverket inför förvaltningsdomstol (vilket iofs inte utgör överklagande formellt, men får likartad effekt).

  Sen finns ju teoretiska möjligheten att riksdagens vargkramare ändrar spelreglerna (lagen) och isf måste naturvårdsverket omvärdera sin ståndpunkt, men det är nog inte så troligt när ansvarig minister gillar läget och dessutom lär inte ett lagförslag hetsas igenom så lättvindigt att det får verkan på detta beslutet.

  SvaraRadera
 3. På Söder?
  I historisk tid så inhägnades Djurgården för att freda kungens jaktmarker från besök av Ulven.
  Själv var jag rädd för vargen i skogen i södra Sverige redan som liten! Men den fanns inte fick jag veta! Kände mig lurad när jag fick se vargspåren i snön för nåt år sen. Att jag alltid skall få rätt!

  SvaraRadera
 4. Kan inte en hårding från Värmland fånga in några vargar och transportera dem till Stockholm och släppa ut dem i Tantolunden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle räknas som djurmisshandel (så vidare det inte är farbro staten genom Naturvårdsverket som gör det om och om igen med samma varg...).

   Radera
  2. Nja, djurmisshandel är inte en brottsrubricering. Det heter djurplågeri, men bortsett från detta så kan det också utgöra jaktbrott (då infångande av vilda djur räknas som jakt).

   Kanske kan man hitta andra brott som man gör sig skyldig till ifall man gör så.

   Radera
 5. En annan fråga som det är märkligt tyst om när det gäller "återinförda" tidigare utrotade djur, men som förmodligen stör bönder och lantisar mer än varg, är den exploderande vildsvinsstammen. Kanske dags att även släppa lös några sådan raggiga bestar i Tantolunden. Andra större städer i framkanten på miljönarbetet som Berlin har ju sådana bökandes i sina parker, så varför skulle inte vi ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man få jaga varg pss som vildsvin skulle det inte vara något gnäll om varg alls.

   Vildsvin är det (i princip) fri jakt på året om. Det är alltså helt och hållet markägarens eget ansvar och markägaren har fulla möjligheter att göra allt han kan för att bli av med vildsvinen. Har man problem med vildsvin är det ens eget fel.

   Varg får man dock inte göra något åt, och då blir det förstås gnäll av ren frustration.

   Radera
  2. Det finns sedan många år vildsvin bökandes bland radhusen i sthlms södra förorter. Suck...

   Radera
  3. Utgår från att man inte får skjuta skarpt där även om man har friköpt tomt (är markägare)?

   Kanske man kan fälla en med en rejäl spade eller annat tillhygge.

   Radera
  4. Ingen jakt med skjutvapen inom detaljplanerat område. Spade eller tillhygge är jaktbrott.

   Radera
 6. 500 vargar, 9,5 miljoner människor. Vargarna är problemet?

  SvaraRadera
 7. Lustigt att många får sådan vargpanik. Oftast är dom mest högljudda jägare som bara ser vargen som konkurrens om köttet. "Deras" kött alltså, för det är ju "deras" innan viltet är skjutet...
  Ironiskt nog är det samma jägarkollekiv som glatt utfodrar vildsvin som alla vet är gulliga och helt ofarliga (hm..) förökar sig knappast (eller hur..) och skadar varken hundar, människor eller egendom. (ironi).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja - vildsvin är nog mer att betrakta som en resurs. Utmärkt mat. Och till skillnad från vargen så river inte vildsvin får och nötkreatur! Kan fö berätta att stammen här söder om Linköping tagits ner kraftigt de senaste två åren med bössans hjälp. Dvs stammen går utmärkt att förvalta till önskvärda nivåer. Nu höjs faktiskt lite röster från bl a markägare att det vore OK med liite mer vildsvin!

   Radera
  2. Jag har inte heller problem med nasseköttet och föredrar själv viltkött men jag regerar på jämförelsen med "farliga" vargen emedan vildsvinen sägs det inget om. Vargen jagar ju inte gärna vildsvin….kan det ha med det att göra…eller…?
   Nu tar väl inte vargen mängder med nötkreatur heller om vi ska jämföra så. Får är ju dock ett problem unikt för varg och kanske Lo/björn? Vargen har inte heller jagat människor i nutid men det gör däremot vildsvin.
   Jägarnas döda och skadade hundar kommer ju alltid upp när vargen kommer på tal.
   Under 2013 dödades/skadades 152 hundar av vildsvin jämfört med 5-6 av varg.

   Kanhända ni skjutit av vildsvinen i Linköping men dom ökar kraftigt på andra ställen och inte sällan pga. utfodring till jordbrukares, golfbane- och trädgårdsägares stora glädje. Även trafikolyckorna är visst på väg upp.

   Radera
  3. Jag anar ett antal förutfattade meningar och kan därför rekommendera:
   http://www.vargfakta.se/myter-i-vargdebatten/

   Radera
  4. Det är ju en partsinlaga från "varghatare". Det betyder ju inte att allt som säga är fel man ska läsas med det i åtanke. Ser ju att statistik helt saknas för vildsvinen vilket är just vad jag vill peka på.
   Min poäng är att alla ropar "Vargen kommer" emedan man blundar för annat jaktbyte/kött (och det är skillnaden i debatten!!) som potentiellt kan vålla eller redan vållar mer personlig och ekonomisk skada än vargen gör.

   Anta att en varg gjorde något av nedan händelser. Hur hade rubrikerna och debatten sett ut då? Balanserad???

   http://www.expressen.se/kvp/spetsades-av-vildsvin--forlorade-1-liter-blod/
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12611945.ab
   http://www.jaktojagare.se/aktuellt/polishundar-skadade-av-vildsvin
   http://www.svt.se/nyheter/sverige/jagare-allvarligt-skadad-av-vildsvin
   http://www.dn.se/sthlm/flock-med-vildsvin-jagade-kvinna/
   http://www.slu.se/PageFiles/33707/2013/FaktaSkog_02_2013.pdf

   Radera
 8. Inget om björn förstås? Nä, det är ju inga björnar söder om Dalälven..

  SvaraRadera
 9. Jägare är man i det militära, att skjuta djur är ett nöje för stjärtgossar och kärringar!

  SvaraRadera
 10. Jag kan förstå att man vill skjuta varg när de blir för närgångna, för att undvika att de ska bli för nyfikna på människan och kanske börjar fundera på om man kan äta människobarn. Men att skjuta dem bara för att de är ett visst antal tycker jag är fel. De flesta vargar man skjuter har aldrig haft kontakt med människan och ännu mindre orsakat dem skada, annat än minskat deras älgkvot.

  Att många jägare tycker att det är kul att jaga får mig att bli smått illamående, jag antar att de också tyckte att det var kul att bryta benen på grodor när de var små. Djurplågeri kallas det för när man skadar/dödar ett djur utan en bra anledning annat än att det var kul. Eller gäller det bara vissa djur och situationer när det gynnar oss? Hypokritisk kallas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du är helvegan då?

   Radera
  2. @Dennis Larsson

   Både slakt och jakt syftar normalt till att avliva djuret snabbt utan lidande. Tycker man att det är fel att döda djur så bör man nog se till att man är vegetarian och inte bara pekar finger på dem som ser till att du har mat på bordet (för äter man kött och pekar finger åt slaktaren så är man ju hypokrit om något).

   Jag gissar till och med att avlivningen i samband med jakt är mycket mer "human" än när det gäller slakt eftersom man inte behandlar djuren som slaktboskap innan avlivningen.

   Radera
  3. Det är alltid lika intressant med moraliskt högstående människor, som använder sin förmåga till empati att sätta sig in i en situation som "någon annan", t.ex. som jägare, och sedan uttala sig utifrån de känslor det väcker. Samma princip tillämpas av de flesta som lider av någon typ av "fob", t.ex. homofober. För visst väcker empatin äckelkänslor om man inte är homofil och ser två henkönade av samma kön som en själv i aktion.

   Finessen är att man kan uttalas sig omgående och tvärsäkert utan eftertanke om nästan allt möjligt. Sen gäller det bara att efterrationalisera sin emotionella ståndpunkt med lämpliga cirkelresonemang som är tillräckligt långa så att man själv inte kan genomskåda dem.

   Radera
 11. Björnen och lon tar oftast ett djur och dödar det och sen släpar han iväg det och äter upp det, gråben dödar oftast en hel fårflock och liter av varje, det är samma beteende som räven, som däremot får jagas nästan hela året, medans den gråe skyddas in absurdum

  SvaraRadera