Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själv!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2014-10-04 08:43

Tidsresor är praktiskt omöjliga

Tidsresor är i praktiken inte möjliga, åtminstone inte om man vill resa fram och tillbaka i tiden på vårt jordklot. Anledningen till detta är att jorden, och solen vår planet kretsar runt, rör sig enorma sträckor, och tidsresor kräver därför att man inte bara kan resa i tiden, utan även teleportera massa enorma sträckor med oerhörd precision.

Solsystemets färd, någorlunda korrekt. Se Io9, som också
diskuterar felaktiga animationer som cirkulerar på Internet.

Runt solen rör sig jorden med en fart av runt 30 000 km/s. Solen i sin tur rör sig med hela 72 000 km/h i riktning mot stjärnbilden Hercules. Vår galax, Vintergatan, rör sig i sin tur i miljontals kilometer i timmen (se olika uppgifter här - upp till 2 160 000 km/h).

Även om vi struntar i Vintergatans rörelse, så behöver den som ska resa ett dygn tillbaka i tiden teleporteras en sträcka av miljontals km. Energiåtgången för detta är rimligtvis helt enorm, givet att det drar energi att flytta massa en viss sträcka. Ska man resa tillbaka i tiden ett helt år blir sträckan, enbart utifrån solens rörelse mot Hercules 630 720 000 km eller 630 720 000 000 meter. Ett år med enbart Vintergatans rörelse blir en sträcka på 18 921 600 000.

Precisionen i en sådan teleportering och tidsresa måste också vara exakt. Minst procentuella avvikelse på sådana avstånd kan göra att man teleporteras in i en vägg, marken eller något liknande. Och om om inte tidpunkten är exakt hinner jorden ha rört sig ytterligare, och man missar avsedd plats, rent av jorden helt och hållet.

Därtill har vi jordens rotation kring sin egen axel, som också varierar något över tiden. Om inte en beräkning av avstånd och tid tar in alla, och då menar jag verkligen alla, faktorer, kommer felet i beräkningen av jordens plats vid en given tidpunkt att bli större ju längre tid man avser att resa i tiden. Över tiden förändras ju dessutom jordens yta, om inte annat via mänsklig påverkan, när t ex byggnader rivs eller byggs. En teleportering till jordytan måste alltså även inkludera en databas över hur jordytan sett ut vid en given tidpunkt. Den popkulturella tidsresan till jordytan går helt bort, även om man förstås kan tidsresa ut i tomma rymden (med fördel - då slipper man krocka med luften dit man teleporteras och förintas av den anledningen).

Tittar man dock på Vintergatans rörelse genom universum, så faller hela idén oavsett. Sträckorna blir helt enorma och minsta fel i precisionen ger enorma fel i kilometer.

Oavsett, innan vi alls kan diskutera tidsresor måste vi först lära oss att teleportera stora mängder massa enorma sträckor med en enorm precision. 

Hela paradoxproblematiken med tidsresor kan anses vara irrelevant. Även om vi skulle kunna resa i tiden så hamnar vi med minsta precisionsfel mitt i den tomma rymden, och kommer där förr eller senare att dö utan att kunna interagera med någon och orsaka paradoxer.

I teorin borde dock tidsresor framåt i tiden vara möjliga, men då pratar vi "tidsresor", där man på något sätt placerar en människa i nedsövt tillstånd och väcker upp vid ett senare tillfälle. De flesta av oss gör det varje natt och upptäcker att massor har hänt världen över medan vi sov...

För er som inte orkar med ovanstående text så finns det en pedagogisk tecknad serie här. Victoria och Daniel Bernadotte förklarar samma fenomen här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Får jag väl packa upp väska igen då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev otroligt överraskad av att läsa detta blogginlägget. Gillar spreaden på material på den här siten. Ibland blir jag arg för att jag inte håller med om något, men sedan så dagen efter håller jag helt med eller lär mig något nytt.

   Tacka gud(eller tomten) för internet!

   Radera
 2. Eftersom den tecknade serien var überpedagogisk! så vill jag gärna citera den enda kommentar som serien hade fått:

  moral of the story- only travel 365 days, 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds into the future

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Dels för att solen och galaxen rör sig och dels därför att jorden oavsett inte återvänder till samma punkt runt solen på ett år, då planet vi roterar i hela tiden ändrar sig.

   Radera
  2. Rör sig relativt vad? Det finns inte absolut rymd, den är relativ.

   Radera
  3. Det går lika gärna säga att det är allt annat som rör sig, och att jorden är stationär. Det är kanske till vardags lite befängt, men koordinatsystemsmässigt är det väl helt korrekt?

   Radera
  4. @Stefan H Singer

   Däremot är acceleration något som är "absolut" och torde vara det som sätter käppar i hjulet isf. Det tråkiga för dessa käppar är dock att "allt" kosmiskt rör sig i det närmaste "rätlinjigt" pga hur relativitetsteorin är funtad.

   Radera
  5. Anonym: Acceleration, visst, men varför behöver man accelerera? Hastigheten är ju relativ ens koordinatsystem, om man förflyttar sig i tiden i ett koordinatsystem som har position 0, 0, 0 där man själv är så behövs väl ingen acceleration?

   Radera
  6. @Stefan H Singer

   Poängen i relativitetsteorin är att omän inte alla observatörer på ett objektivt sätt är överens om hastigheterna så är samtliga överens om accelerationen även om den ger sig till känna på olika sätt för olika observatörer (vissa observerar g-krafter och andra observerar varierande hastigheter och tredje observerar en kombination av dessa).

   Radera
 3. http://rymdslottet.tumblr.com/post/98222306721

  SvaraRadera
 4. Även denna seriestripp med våra mysiga kungligheter tar upp problemet med att färdas i tid,men inte i rum.
  http://rymdslottet.tumblr.com/post/98222306721

  SvaraRadera
 5. Way to go cornu
  Sabba alla sci fi serier bara. Jag bryr mig inte... Mutter mutter.

  http://fuckyeahreactions.tumblr.com/post/57402924497

  SvaraRadera
 6. -"Tidsresor är i praktiken inte möjliga, åtminstone inte om man vill resa fram och tillbaka i tiden på vårt jordklot."

  Om man bemästrar godtyckliga hopp på tidsaxeln i rum-tiden bör det vara en smal sak att göra det samma i rummet.

  Game is on! Nu får vi se vem av oss som får äta upp våra ord först!

  SvaraRadera
 7. Tidsresor är visst möjliga, med den nya regeringen åkte Sverige 70år tillbaka i tiden på en natt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Håkan Johnsson

   Tyckte det framgick i texten att det inte är teoretiskt omöjligt utan att det kräver att man gör det med stor precision vilket innebär att det är mycket svår nöt att knäcka.

   När nu sverige lyckats med konststycket så förefaller frågeställningen i <a href="http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/fredagsmys-vilket-land-ska-man-flytta.html>gårdagens fredagsmys</a> förutsätta att man först knäcker nöten hur man som flykting skall kunna resa tillbaks till 2014 utan att hamna i en vägg, missa jorden eller (hemska tanke) träffa sverige.

   Radera
  2. Tillbaka till 1970- talet...
   Som jag uppfattar det...
   Men OK.
   Det beror på var på tidsskalan man existerar.

   Radera
  3. Tillbaka till 1914 är min gissning, tre år kvar till 1917 års händelser.

   "27 mars – Hjalmar Hammarskjöld avgår som svensk statsminister. SAP vill bli av med honom, och kallar honom för "tyskvänlige Hungerskjöld" då han får skulden för prisstegringarna och ransoneringarna. Sveriges riksdag har förkastat Storbritanniens förslag till allmänt handelsavtal med Sverige"

   "16–23 april – Hungersmarscher genomförs i 23 svenska städer."

   "24 april – Demonstrationer och hungerkravaller utbryter på många platser i Sverige."

   "1 maj – 590 000 personer deltar i de största demonstrationerna någonsin i Sverige, med fred som främsta krav. Hungerupplopp har sedan en tid inträffat på flera svenska orter. I Göteborg samlas 500 000 personer till demonstration."

   "4 maj – Vid hungerskravaller i Norrköping stormar kvinnor livsmedelsbutiker. Poliserna försöker först hejda demonstranterna, men ger snart upp."

   Jag överdriver friskt förstås, men om inte dagens jordbrukstrend bryts?

   Radera
  4. @Thomas Gunnarson

   En annan förhoppning är att det bara är vissa politiker som verkar transporterade från 70-talet. Att de lyckats hamna på jorden visar snarast på vilka UFO'n de egentligen är (hamnar man i rymden om man gör tidshopp på jorden så kan ju ett UFO råka hamna på jorden).

   Radera
 8. Inte visste jag att Vickan är så smart...

  Visst är det fantastiskt att vi alla färdas med en våldsam fart till ställen där ingen människa förut varit. Undrar hur stor sannolikheten är att en annan intelligent varelse varit där vi befann oss i det ögonblick som jag avslutade den här meningen?

  SvaraRadera
 9. Att fara närmare ljusets hastighet för att få se framtiden låter inte tillrådligt. Däremot skulle man kunna låta sig försättas i en djupdvala som nästan helt stoppade alla biologiska processer, så kunde man slå upp ögonen igen om 500 år. Det vore nåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar boken Nothing från New Scientist för att "så upp ögonen" eller Max Tegmarks Vårt matematiska universum. Ingen kan stoppa alla biologiska processer eller? Inget kan färdas snabbare än ljuset men vårt universum hade en fas med inflation där expansionen var hastigare? Möjligen finns sk maskhål? Entanglement är kanske en väg?

   Vi har mycket kvar att komma underfund om. Vetenskapen går framåt. Fast visst finns hot mot vår överlevnad. Det är större risk att dö av tex ett nedslag från rymden än att dö i en flygolycka för en normal person med god ekonomi. Risken att dö vid en tidsresa är liten idag av helt uppenbara skäl.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. Om man hade kunnat resa i tiden och påverka händelser, hade jobbet som grammatiklärare varit ett helvete på grund av alla nya verb.
  Vad hade lärarfacket sagt om detta?

  För övrigt är en teleportör i praktiken en kopieringsmasin, fast det avslöjade de inte på Enterprise.
  Hur hade det sett ut om någon i besättningen hade dött och Spocks reaktion hade varit att trycka på resendknappen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför Spocks? Brukar ju vara Scotty som sköter transportören.

   Radera
  2. Du avslöjade mig, jag erkänner, du är en större trekkie än vad jag är.

   Det kanske finns en komplott här, Scotty var inte så smart och om han hade hittat "resendknappen" hade Spocks intelligens inte varit lika betydelsefull för Enterprise besättning.
   Som sagt var, jag ser en kompott av stor magnitud här.
   Om jag råkar "försvinna" efter detta avslöjande, kan ni kontakta lämpliga myndigheter då?

   Radera
  3. @Anders Ryden

   För övrigt avslöjas det faktum att transportören är en kopieringsmaskin i avsnittet "Second Chances" där Riker träffar sin kopia.

   Radera
  4. Nej!
   Som bonde avskaffades Anders R först.
   Mp är inte att leka med.

   Radera
  5. Jag är kvar, eller om det är en kopia, svårt att säga.
   Men jag förnekar en eventuell komplott nu.

   Radera
 11. Vintergatans rörelse sker i den lokala galaxhopen med tex Andromeda. Det visste vi inte för 100 år sedan. Lokala galaxhopen ligger i utkanten av Virgosuperhopen tillsammans med ungefär ytterligare 100 lokala galaxhoper. Givetvis finns inga större grupper åtminstone är de inte erkända än. Genom en tidsresa där hänsyn mycket exakt tas till rörelsen hos alla dessa objekt skulle bevisa detta att det inte finns större grupper dvs om man kommer fram rätt i rummet

  På ett intressant sätt kan vi ändå resa bakåt i tiden och få kunskap som var omöjlig för några år sedan. På 70-talet var det omöjligt i teorin att se vem idag som är mest släkt med resterna av någon förhen (tidigare kallad förfader).

  Resor framåt gör vi alla i fantasin. Om inte gjorde dessa ständigt skulle vi strax bli överkörda av en bil i städer eller uppätna av något rovdjur i den vilda skogen.

  (Från hemtjänst för några år sedan kom en skräckslagen ung kvinna in och sa att hon såg en räv eller en älg i trädgården och den följde efter henne. Försökte lugna henne med att det nog var något av våra halvtama rådjur men när jag talade om att vi sköt en trafikskadad älg här för 10 år sedan och en rävfamilj bodde här för 5 år sedan såg vi henne aldrig mer. Ibland ger ökad kunskap ökad skräck).

  Vi som lever på placeringar gör ständigt tidsresor. Vi ser med kunskap och fantasin oftast långt framåt och tar hänsyn till att det alltid kommer en Svart Svan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. En anna aspekt är ju att hastigheten varierar något i alla system.

  Även om man fick till alla positioner och allt rätt, så måste man även ge objektet man teleporterar rätt relativa hastighet gentemot den plats man teleporterar till. Annars är risken stor att det blir en fläck på väggen.

  SvaraRadera
 13. Äsch, det är ju bara att utrusta tidsresenären med en fallskärm. Sedan teleporteras hen ett antal km ovanför jordytan. På så vis minskas behovet av precision drastiskt.

  SvaraRadera
 14. Äh, tidsresor bakåt i tiden skulle var aomöjliga ändå. Historia går inte att ändra på så iom att Hitler inte dog av en mystisk kvinnas självmordsbomb, så komemr han heller inte att göra det helt plötsligt. Enda sättet att resa i tiden bakåt är genom att förflytta sig till ett paraleluniversum där det hände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det där stämmer inte. Finns flera möjligheter:
   1) En ny förgrening i tidsrymden skapas, och därmed ett nytt parallellt universum
   2) Det går resa bakåt längs vår egen tidsaxel, men determinism råder. Dvs alla "ändringar" har faktiskt genomförts. Dock så är de ju inte ändringar, utan vad som faktiskt hände. Någon från framtiden kanske HAR påverkat Hitlers liv, men isf har det alltid varit så. Cirkeln är sluten.

   Radera
  2. En annan variant är att rumtiden kräver konsistens och att alla framtider där någon får för sig att resa tillbaks och rubba detta exkluderas.

   Radera
  3. Jag håller fast vid teorin att språklärarna har förbjudit tidsresor, tänk själva, alla dessa nya former av grammatiska böjningar av verb.

   Radera
 15. Ena annan liten detalj är att det inte räcker att teleportera sig till en viss plats, man måste byta plats med det som finns där samtidigt, d.v.s. teleportera det, exempelvis luften till den tid och plats man kom ifrån. Annars lär man blandas med vad som nu finns dit man ska.

  Förövrigt är vår förståelse av tid rätt dålig. Att hantera den som en dimension fungerar bra, men det betyder inte att det verkligen är så. Annars verkar tid fysikaliskt vara nära förknippad med entropi och sannolikhet på en låg nivå. Sen finns det tecken på att begreppet tid som vi använder det är en makroeffekt då små objekt verkar kunna vara ihoptrasslade inte bara på distans utan även genom tiden. Googla på "quantum eraaser with delayed choice"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det kanske lika bra att man hamnar ute i rymden där det antagligen finns minimalt med materia att behöva byta plats med? Dock bör ju det utrymmet man ockuperat fyllas med något annat så det kanske är bäst att göra teleporten från rymden också...

   Radera
 16. Den enda kända, fungerande, metoden att resa i tiden är att ha sex med sin svärmor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna utveckla din teori, hur känns, till exempel, det att resa i tiden.

   Radera
  2. "A gentleman never tells". Du får helt enkelt prova själv.
   Eller vänta 25 år på facit.

   Radera
 17. Alltid funnit tidsresor löjliga. Lite som teleportering i Star Trek. Folk som fascineras av detta tycks sakna insikt i materiens enorma komplexitet och brunn utan botten.

  Å andra sidan överträffar Cornu ibland sig själv med coola inlägg. Att planetplanet i själva verket är ställt på högkant gentemot galaxplanet och var vårt system är lokaliserat i Orionarmen hade jag tidigare tagit reda på, men färdriktning, hastighet och en så häftig animation som denna med planeternas sammansatta rörelser hade jag inte koll på. Fräckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kapten Stofil

   Dock finns det lösningar till Einsteins ekvationer som tillåter slutna tidslika kurvor, jag kommer inte ihåg ifall det var funnet någon lösning som är stabil iofs. Ifall dessa lösningar skall vara ogiltiga av något annat skäl så bör det ju innebära att det skälet också måste vila på fysisk grund och om nuvarande teorier inte förklarar varför de skulle exkluderas så krävs ju att de kompletteras med mekanismen för exkluderande av dessa.

   Radera
 18. De där Bernadotteska fysikdialogerna var ju helt underbara! Se till att läsa allihop, det är de värda. (Och det finns bara fyra stycken.)
  http://rymdslottet.tumblr.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, doktorn!
   Min hustru har långan tid nu prisat kronprinsessans make för hans härliga tal vid bröllopet.
   Nu togs han ner på jorden, minsann.
   Men jag själv var mest rädd att de skulle tappa ungen.
   Vet man ju aldrig var i universum detta barn skulle ha dykt upp- och när...

   Radera
 19. Internet är praktiskt omöjligt. Alla dessa bitar som måste ta sig över jorden på exakt rätt sätt till exakt rätt ställe.

  SvaraRadera
 20. "Energiåtgången för detta är rimligtvis helt enorm, givet att det drar energi att flytta massa en viss sträcka."

  Jaså, enligt vilken fysikalisk lag då om man får fråga? Och om så är fallet, vart kommer all den energi som måste åtgå för att flytta jorden, solen och hela solsystemet dessa långa sträckor? Om energiåtgången att flytta massan hos en människa denna sträcka är enorm så måste ju energin för att flytta hele solsystemet vara enormare än enorm?

  Nej, det finns förstås ingen lag som säger att det åtgår energi för att förflytta en massa en viss sträcka. Energi är däremot en faktor då vi talar om att ändra en massas hastighet eller då vi ska övervinna en annan massas gravitationskraft.

  SvaraRadera
 21. Är det möjligen så att herr författaren bollar en ny bokide a la science fiction?

  OK, det du dissar ovan är ju snarare obegränsad teleportation i fyra dimensioner än tidsresor i sig. OM tidsresor alls är möjliga så kommer de nog initialt att vara spårbundna på samma sätt som ingenjörsskapad motordriven rörelse i den tredje dimensionen initialt var spårbunden (tåget uppfanns före bilismen, som uppfanns före flyget, som uppfanns före rymdfarten).

  Låt oss säga att framtidens biologiska ingenjörer upptäcker ett sätt att separera medvetandet från kroppen (för enkelhetens skull använder jag i fortsättningen ordet själen istället för medvetandet) och att man i samband med det upptäcker att själen färdas genom tiden på ett slags fyrdimensionell järnväg som är bunden till kroppen. Då blir nästa steg "bara" att lära sig hur man skickar iväg själen bakåt längs den järnvägen så har man ett första slags primitiv tidsresa, kanske tillräcklig för att åka tillbaka och leva om sitt liv och undvika att göra de misstag man gjorde första gången.

  I ett andra steg kan man tänka sig att om själen skickas ända tillbaka till "järnvägsspårets" befruktningsögonblick så fungerar detta som ett slags järnvägsstation där man antingen byter spår till sin moder eller sin fader (vilket enligt statistik jag sett i det senare fallet skulle innebära en stor överraskning för så många som upp till tio procent av alla svenskar, he-he). Om det är möjligt att passera den knutpunkten borde man teoretiskt kunna fortsätta bakåt hur långt som helst, så länge vi ignorerar att man då överlappar andra själar en gång per generation man färdas bakåt (infoga sidohandling om att schizofreni är ett slags järnvägsolycka mellan befintlig själ på väg framåt och tidsresesjäl på väg bakåt).

  Sedan återstår frågan om det är en engångsresa bakåt eller om man kan återkallas tillbaka till framtiden men det får herr författaren lösa själv, en möjlig variant är ju dock att man i alla fall kan sända "information" framåt igen, den lediga "bandbredden" när vi sover är tämligen enorm och om det visar sig att man kan separera själen från kroppen kanske det samtidigt visar sig att "nattlig sömn" är ett slags "järnvägsströmskabelstolpe" till den där järnvägen som själen färdas längs i den fjärde dimensionen.

  SvaraRadera
 22. Har man energi nog att resa bakåt eller framåt i tiden, kan man satsa på att hamna mitt ute i rymden, vi har väldigt mycket rymd omkring oss att hamna i så risken att man ska träffa en himlakropp i det läget är egentligen ganska liten även om allt hela tiden rör på sig.

  Har man också den absurda mängden energi för att resa i tid och rum, kan man säkert ta sitt rymdskepp och brumma fram till jorden och landa igen om det nu är så att man av alla fantastiska platser i hela universum, helst ville besöka jorden (den jordbruksbygden), anno typ 1819.

  SvaraRadera