Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2014-10-21 20:07

Svenska journalister gripna av militärpolis - fotograferade skyddsobjekt

Två svenska journalister ("reportrar") från en svensk dagstidning greps av militärpolis på Berga örlogsbas, efter att de fotograferat in på det med fotoförbud belagda skyddsobjektet som basen utgör. Minneskort till kameran togs i beslag och polisutredning har påbörjats.


Detta rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida, där man påminner vad som gäller.

Verkar som Försvarsmakten äntligen tröttnat på journalisternas störande verksamhet.

Ja, "gripna" och "greps" är inte korrekta ord rent juridiskt, men fungerar bäst i sammanhanget och i rubriken. De har omhändertagits av först vaktpersonal och sedan militärpolis och med tvångsmedel berövats utrustning, men är ju rent formellt inte juridiskt gripna. Antar jag.

Försvarsmakten avslutar:
"Försvarsmakten har märkt ut var skyddsobjektet från Hårsfjärden har sin början med gula flytbojar. Innanför bojarna får ej icke behörig personal vistas. Försvarsmakten ber allmänheten att respektera dessa föreskifter."
Man ska samtidigt komma ihåg att under kalla kriget stod många svenska journalister på Sovjetunionens lönelista, listor som mycket väl kan underhållas sedan kommunismens fall. Jan Guillou tillhör de som har erkänt att han fick betalt av Sovjetunionens ambassad, bara för att nämna ett känt exempel.

Handlar det om yngre journalister så har de rimligtvis inte dessa äldre kopplingar i bagaget.

Dessvärre verkar det inte varit Expressens Niklas Svensson, då han på Twitter rapporterar att han sitter hemma och dricker sydafrikanskt rödvin1. efter en spännande dag i helikoptern. En helikopter som tydligen kostar så mycket att Expressen nu sparkar 62.5 personer och alla sina fotografer i den fortsatta mediakrisen.

1. Har avföljt Niklas Svensson på Twitter sedan länge, då jag är totalt ointresserad av hans privatliv. Kontrollerade bara om han verkade gripen, men dessvärre inte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Cornu sitter på lite mer info kanske. Står inte att det är en _svensk_ dagstidning. Ser inte att någon av de stora skriver om det, Aftonbladet har åtminstone uppfattat det men vet inte vem.
  Å andra sidan så kanske det finns viss sans i tidningarna, inte läge att basunera ut att de är misstänkta för brott genom sin förmodade klantighet.

  SvaraRadera
 2. Haha, gillar den här sortens inlägg bäst! Angående terminologin, gör skyddslagen skillnad mellan tillfälligt omhändertagande och gripande. En skyddsvakt får gripa "den som det finns skäl att anhålla för spioneri, sabotage, terroristbrott, grovt rån eller förberedelse till ett sådant brott". Därför rör det sig troligast om ett tillfälligt omhändertagande i det första ledet innan polisen tar över. För övrigt ger brott mot skyddslagen böter eller fängelse högst ett år.

  SvaraRadera
 3. Alternativt ett envarsgripande ("Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.").

  Det spelar egentligen inte så stor roll vilken väg man har valt, bilderna är tagna i beslag och ärendet är överlämnat till polisen. Nu hänger (tyärr) mer än vad man kunde tro på vilken åklagare dom får till bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, men jag skulle tro att vakterna använder specialbestämmelsen som grund för ingripandet :)

   Vi får hoppas att en patriotisk åklagare får ärendet! Och i avdelning önskedrömmar kan vi placera förhoppningen att någon nitiskt lagd polis därefter hittar konstiga utbetalningar från en viss främmande ambassad! Hehe

   Radera
  2. Mm..

   Det hade varit bra för "reportrarnas" personliga utveckling, som i mina önskedrömmar även innefattar en lång semester i ett mångkulturellt skitfängelse nånstans långt bort från deras hemort..

   Och att bli av med jobbet från a-kassa till FAS3 och tvingas flytta från sitt skyddade boende till nåt brandskadat miljonprogram.

   Japp det borde gjort susen...

   Radera
 4. Jag trodde i min enfald att efter min lilla Rant om de civila dykarna så kunde de inte bli så mycket värre. Men det slog den gode Expressen Nicke med hästlängder och gav sig in i området med helikopter i stället för att nöja sig med att en helikopter kunde bli avlägset möjlig pga av oförutsägbara incidenter som vars odds man bör minimera efter kompetens i möjligaste mån.

  Att det de facto är möjligt att detta sker får mig att se sannolikheten för att vintergatan omslutes av ett svart hål inte som bara möjlig utan sannolik.

  SvaraRadera
 5. Äh, fängelse för att statuera ett exempel. För den goda sakens skull i högsäkerhetsfängelse. Gnäller någon så åtalar man dem för medhjälp o hittar lämpliga bevis o burar in dem oxå. Gnäll som i allt som inte säger att det var rätt och riktigt. =) Uttalar sig en minister eller riksdagsman olämpligt under samma premisser så får de hitta bevis för högföräderi och ge maxstraffet. Uj... blir till mig i byxan när jag låter som FSB =D

  SvaraRadera
 6. Ex-pressen sparkar alla fotografer.
  Gissar att det är frilans som gäller i framtiden.
  Då är alla bild-tagare presumtiva journalister.
  Du och jag alltså!

  SvaraRadera
 7. Låt oss häckla och raljera om det mesta, särskilt massmedia. Men låt oss inte hamna i den populistiska fälla där den fria pressen ses som enbart elitistisk och världsfrånvänd. Det är precis så t ex Putin jobbar…

  SvaraRadera
 8. @Fredrik

  Fri press? Har det någonsin funnits en sådan?

  SvaraRadera
 9. Hm, "spaningsuppslag saknas" faller den här gången, då får vi gå vidare i manualen och där står "fri från påföljd" motiverat med att det vore oskäligt att straffa någon som bara vill ha fred på jorden.

  SvaraRadera