Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-12 17:38

Svedala och sabotage mot Baltic Cable?

Sydväst om Svedala ligger ställverket för Baltic Cable, Sveriges export/importkabel för el till Tyskland. Det är ett intressant sammanträffande med rysk övningsaktivitet i Östersjön, det hårda sanktionskriget EU-Ryssland på grund av Rysslands invasion av Ukraina och att ett ställverk vid Svedala exploderar. Tillägg: Ställverket som exploderade ligger inom samma inhägnad som Baltic Cables ställverk. Enligt andra uppgifter är det ställverket inne på Sandvik som smällt.


Notera att jag nu har tagit på mig min technothrillerförfattarhatt - allt här är en berättelse, och även om faktauppgifterna är korrekta så är allt här hypotetiskt. Jag påstår inte att ryska operatörer i verkligheten som övning eller markering smällde ett ställverk utanför Svedala.

Jag har observerat att i samband med rysk övningsaktivitet i Östersjön så brukar svensk infrastruktur gå sönder. Det kan vara strömavbrott på Gotland, telefonisabotaget mot hela Sverige norr om Luleälven 2011 (det var ett helt avsiktligt sabotage, hur det gick till tänker jag inte skriva ut här), eller annan infrastruktur som går ner.

Naturligtvis är detta att bli lurad av slumpen - svensk infrastruktur går sönder hela tiden, och ibland råkar Ryssland öva i Östersjön samtidigt.

Dock skulle det vara ganska enkelt och i princip helt ofarligt att öva angrepp mot infrastrukturen i Sverige. Någon övervakning och bevakning att tala om finns inte, och det är inte olagligt att hänga i närheten av ett ställverk. Man skulle förstås använda avledningsmanövrar och lite "oskyldiga" som hänger i närheten öppet och som skulle vara de som en väktare eller polis uppmärksammar, medan operatörerna med skarp utrustning finns på andra sidan. 30 minuter efter utfört uppdrag är man via Öresundsbron redan i Danmark, och svenskt rättsväsende kommer stå handfallet längre än så. Operatörerna hyr lämpligen en bil på Kastrup, för att inte kunna identifieras som tillhörande viss nationalitet - inte ens om man går igenom alla övervakningsfilmer från Öresundsbron kommer man kunna identifiera att någon specifik nationalitet passerat bron efter sabotaget.

Baltic Cable är ett solklart mål om Ryssland vill sätta press på Tyskland. Angreppspunkter i Sverige är ställverket sydväst om Svedala, eller platsen öster om Vellinge där kabeln går upp ur marken. Exakta koordinater finns på Wikipedia.

Huruvida det är detta ställverk där delar exploderade och gjorde Svedala strömlöst vet jag inte.  Ställverket för Baltic Cable har rimligtvis inte E.On:s koppling till lokalnätets försörjning, men det kan förstås vara så.

Jag har inte via fjärranalys hittat något annat ställverk i närheten av Svedala än Baltic Cables ställverk, men jag har inte lagt mer än några minuter på den analysen. Det är alltså möjligt att E.On delar ställverk med Baltic Cable för Svedalas del. Ett möjligt sabotage detonerade dock fel del av ställverket, eller så har det inte rapporterats att Baltic Cable gick ner. Tillägg: Enligt uppgift är det samma plats för Svedalas ställverk som för Baltic Cables ställverk, de ligger inom samma inhägnad inom 50m från varandra och delar samma infart. Enligt annan uppgift är det ställverket inne på Sandvik som smällt.

När vintern fryser på och Tyskland blir beroende av elimport, plus ytterligare import av rysk gas, skulle en explosion i Baltic Cables ställverk kunna få stor betydelse, och kraftigt öka behovet av rysk gas. Vilket i sig kan ge en intressant hållhake på Tyskland från ryskt håll.

Det är inte heller säkert att ett sabotage skulle offentliggöras av vare sig Svenska Kraftnät, Baltic Cable AB, E.On eller det svenska rättsväsendet. T ex uppmärksammas inte de enskilda dieseloljestölderna från transformatorer i media, trots att exploderande kylningslösa transformatorer leder till strömavbrott. Uppgifter om ett sabotage mot Baltic Cable skulle mycket väl kunna beläggas med en väldigt stor hemligstämpel, om inte annat som pinsamt hemligt.

Nu tar jag av mig technothrillerförfattarhatten igen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Eller så är det bara att boka en rakning hos Occam och inse att vi själva genom tokliberalism och korta vinstintressen samt utförsäljning av skattebetalarnas egendom till kompisar(eller ersättning i efterhand) osv osv lyckats göra detta mot oss själva och behöver inte ryssen som yrsäkt. svensk infrastruktur är på väg åt h-e med eller utan ryssar eller grått damm eftersom ingen är ansvarig och ingen vill bekoata det. Exemplet elnätsavgifterna är talande. Men nationen är befolkad av får (fårket) som bara kan hålla en sak i huvudet, stigande bostadspriser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet är det nog snarare barberare Hanlon som haft kundbesök och inte Occam.

   Det behöver inte vara en *pinsam* hemligstämpel på explosioner i ställverk - det räcker så bra med en vardaglig *agenda* hemligstämpel, som för de gängse sabotagen mot den spårbundna infrastrukturen.

   Skall vi i den andan för övrigt dra foliehattspåret ännu längre, så var det en vanlig taktik för destabilisering utövad av tjekan att släppa loss kriminella och låta dem utöva terror och skappa otrygghet. I så fall har också de vanliga kontaktlednings-, diesel-, verktygs- och röjsågsstölderna en tanke bakom.

   Radera
  2. Tror minsann att den där thrillerförfattarhatten glänser, ja, men titta, det är ju aluminiumfolie! :)

   I dagens samhälle med bristande underhåll av infrastruktur behövs inga sabotage, vi sätter krokben på oss själva helt utan hjälp på traven.

   Radera
 2. Det är på sommaren som Sverige exporterar el till Tyskland. På vintern går elen i kablarna oftast från Tyskland till Sverige.

  SvaraRadera
 3. Nja, foliehatt och foliehatt, fullt rimligt scenario om du frågar mig. Det har ju som nämnts, hänt förut.

  Men skulle jag gissa så skulle jag satsa mina cent på alternativ B som Rickard Ohlin framför; ytterligare exempel på att kritisk infrastruktur i Sverige är så pass underfinansierade och underhållsmässigt eftersatta så att sådana här saker händer allt oftare.

  Min första tanke angående detta är att förvisso äro elektriciteten viktig, men desto mer värre är hur våra vattenledningar mår, har förstått på bloggen och annorstädes att vissa av de kritiska stammarna inte har bytts ut sedan artonhundratalet.
  -Strömavbrott är allvarligt, vattenavbrott är systemhotande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som inte står på Aftonbladets löpsedel är foliehatt-teorier. Det har cornu nogsamt förklarat för oss under många år, så då måste det vara så.

   Radera
 4. Strömavbrott leder ofta till vattenavbrott. Eller fel typ av vatten på fel ställe. Jag tror inte på att ryska operatörer behöver öva på att slå ut svenska ställverk. Risken för upptäckt vs behovet av övning väger över mot att låta operatörerna öva "himma" och inte i "Svedala".

  Det sagt är det givetvis så att det finns välformulerade planer på hur man med något hundratalet operatörer lamslår Sverige för överskådlig tid.

  SvaraRadera
 5. Enligt Svenska Kraftnät går det för tillfället 117 MW genom kabeln till Tyskland.

  SvaraRadera
 6. På google maps kan jag inte se någon luftledning från Baltic Cables ställverk som går mot Svedala

  SvaraRadera
 7. Bara för att ge lite information. Ställverk som försörjer ett lokalnät är nästintill aldrig kopplade direkt mot stamnätet utan mot det som heter regionnät. Baltic cable torde vara kopplat mot stamnätet med tanke på spänningsnivåer och att SvK vill ha kontroll över in/ut punkter från det svenska nätet. Så i det här fallet kan du nog utesluta eventuella konspirationsteorier om gröna gubbar som sprängde något.
  Troligen är det bara, vilket händer ibland, en olycka.

  SvaraRadera
 8. Det kan ju även vara så att NATO vill skynda på vårt medlemskap. Vi har ju utmärkta platser för strategiskt placerade baser.

  SvaraRadera
 9. Konspirationsteorierna tätnar, idag slocknade Vellinge... ;-) http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/stort-stromavbrott-i-vellinge/

  SvaraRadera