Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2014-10-06 12:34

Sjöstedt (v) till salu - vinsterna blir kvar i välfärden

Jonas "Inte till salu" Sjöstedt (v) sålde hela Vänsterpartiets stöd till den socialistiska axelmaktens kommande budgetproposition, i utbyte mot en utredning om vinster i välfärden. Utredningen ska vara klar till 2016 och ska inte föreslå att vinster förbjuds.

Comic Sans, förstås - haters gonna hate

Sjöstedt var alltså till salu, till priset av skattepengar till en meningslös utredning.

Det måste vara rätt surt att vara socialist och/eller kommunist idag. Speciellt de som verkligen köpte Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts valbudskap om inte till salu.

Ordet för dagen är #svekdebatt, men å andra sidan marknadsför man överenskommelsen som att man skulle förbjuda vinster. Det viktiga är ju som bekant inte vad man gör, utan vad man säger. Man är ju trots allt socialister.

Som tröst erbjuds ett T-shirtförslag ute till höger.

Därmed är det första steget i budgetdansen klart. Alliansen kan inte ensam fälla regimen med sin egen budget längre, eftersom (v) nu stöder axelmaktregimens budgetförslag. Obesett bör tilläggas, då man knappast fått ihop en budget än.

För övrigt är det mycket enkelt för företag i välfärden att inte gå med vinst. Man låter moderföretaget fakturera för administrativa kostnader, så det välfärdsutövande dotterbolaget inte går med vinst.

Ska inte underleverantörerna heller få gå med vinst? Läkemedelsbolag, leverantörer av medicinsk utrustning, byggbolag, städbolag, läromedelsbolag, hyresvärdar? Eller är det bara själva utförandet som inte får gå med vinst? Om man då lägger ut allt på underleverantörer, inklusive bemanningen, så blir det helt plötsligt OK med vinster? För själva skolföretaget eller vårdföretaget, som får själva skattepengarna, går inte med vinst, men väl rektorns bemanningsföretag...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Ett förslag till (V) vore väl att starta sitt eget vårdbolag, givet att de inte tar ut vinst så borde de ganska snabbt och lätt kunna konkurrera ut dessa parasiter.

  SvaraRadera
 2. Stefan Löfven är ett geni.
  Han har varit statsminister i ett par dagar och redan lurat skjortan av miljöpartiet och oskadliggjort vänsterpartiet. Bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara någon form av hypnos han på tu man hand begagnar, superförhandlaren...

   Radera
  2. Att vänsterpartiet gick på den klassiska utredningsfinten är ju en högoddsare, men man måste ge Löfven kredd för detta.

   Nu ska det bli spännande att se hur han ska manövrera ut allianspartierna och SD.

   Radera
 3. Nu vimsade ju Löfven något om att privata företag inte ska kunna ta ut vinster genom att bedriva verksamheten med lägre personaltäthet.

  Vad innebär det tex i skolans värld? Det blir svårare för en skola att satsa på att attrahera de bästa lärarna när man samtidigt måste ha samma kvantitet anställda som alla andra skolor. Fler vuxna i skolan blir viktigare än duktiga lärare.

  Hur vore det om man prioriterade bra resultat istället för antal anställda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju antalet anställda i skolan inte irrelevant för kvalitén på verksamheten.

   Ett, förvisso anekdotiskt, bevis är ju när jag själv arbetade som lärare på en framgångsrik gymnasieskola i Gbg. När kollegan var sjuk så sjönk lärartätheten till 0 de delar av lektionen som inte jag kunde vara där och titta till hans elever. Och när jag var där så var ju antalet lärare i min sal 0. Eftersom det inte fanns någon annan betalning än ömsesidig lojalitet så blev ju intresset också begränsat.
   Även Sveriges sämsta vikarie är ganska mycket bättre än lärarlösa lektioner.

   Radera
  2. @Oscar

   Jag håller i ioch för sig med dig där. Det eviga problemet med indirekta styrmedel är ju bara att styrmedlet snabbt förvandlas till det nya målet och det egentliga målet hamnar i skymundan.

   Det blir förvisso mycket intressant att se hur en sådan bestämmelse utformas, det är nog avgörande för om det blir kvalitetshöjande eller en flopp. I min kommun är det de kommunala skolorna som ligger lägre i lärartäthet (både jämfört med lokala friskolor och jämfört med riksgenomsnittet för kommunala skolor). Hur kommer regeln att slå där? Vad kommer att utgöra måttstocken som alla måste följa?

   Radera
 4. Då borde väl sjuksköterskor och läkare inte heller få gå med vinst. Dom bör då få rikskuponger så att dom går plus-minus noll. Har dom ett "överskott av lön" i slutet av månade måste dom betala tillbaka.

  SvaraRadera
 5. "Våra partier är överens om att vinstjakten som incitament ska bort från välfärdssektorn. Vår
  gemensamma utgångspunkt är att behoven i skola, vård och omsorg gör att det inte finns utrymme för
  vinstutdelning av skattemedel till aktieägarna om verksamheten utförs av ett bolag."
  &
  "Ett bemanningskrav som reglerar att privata aktörer inte kan dra ned på
  personaltäthet eller personalkostnader kommer att starkt begränsa möjligheterna att göra vinst
  inom välfärden."

  jag tolkar det som att det inte blir så lukrativt att verka inom välfärdsområdet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju att regelverket gjort det nästan omöjligt för småföretagare att ge sig in i branschen. Den domineras idag av ett fåtal stora bolag, och konkurrensen är därför relativt låg. Dessutom öppnas helt andra möjligheter för skatteplanering, inte minst mha räntesnurror.

   Så höjda bemanningskrav kommer endast leda till högre priser... Det kan vem som helst räkna ut. (Nåja, kanske inte vem som helst, men är man normalbegåvad så går det iaf)

   Radera
 6. Vänsterpartiet är väl ett parti som vill stoppa alla vinster i alla företag. Tillbaks till planekonomi och kommunism.

  SvaraRadera
 7. En bild på Jonas och texten "Idag är en smått historisk dag - jag fick stock av Stefan" skulle ju vara en rätt kul T-shirt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passar med Löfvén som gammal flottare med färg. Eller det kanske var det du menade?

   Sista uppsamlingsheatet i älvarna på hösten kallades för övrigt "rumpan".

   Radera
  2. Där ser man, kunskap som inte var och en har idag.

   Stock är ju lite skoj, men det absolut roligaste är ju att kalla den dag man har blivit tillintetgjord för "smått historisk".
   Om det här är det vi kommer att få se, i stort sett, av (v) den här mandatperioden kommer de väldigt snart att sällskapa med (kd) söder om 4% i mätningarna.

   Radera
 8. Det är väldigt lätt att använda fastigheten att reglera den eventuella vinsten med, det förekommer inom en del kommunala verksamheter, man tar helt enkelt ut lite mer hyra när staten skjuter till mer pengar till skolan.

  SvaraRadera
 9. Om man tar idén med inga vinster i välfärden på allvar för ett ögonblick, vad skall då vara verksamhetens övergripande mål? Det måste vara

  specifikt - inget trams
  mätbart - är det inte mätbart är det inte specifikt
  accepterat - det måste vara något folk ställer sig bakom
  realistiskt - säger sig självt
  tidsbestämt - om målet inte uppfylls måste det få konsekvenser

  Det får endast finnas ett övergripande mål (som kan bestå av flera delar naturligtvis) eftersom annars kommer målen i konflikt med varandra.

  Idéer? Har V sagt något intelligent om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte målet vara att gå plus så mycket som möjligt som sedan återinvesteras i verksamheten? ;)

   Radera
  2. Hela idén bygger ju på att det ger skadliga effekter med att styra verksamheten mot maximalt rörelseresultat.

   Även om det är fel eftersom företag måste vara välskött för att kunna överleva långsiktigt. Problemet är snarare de personer som missbrukar det förtroende de har eller fått att driva en verksamhet. Det är kriminellt och borde vara olagligt, men har väldigt lite med vinster att göra.

   Radera
  3. Nja, den skadliga effekten är väl att vinsten försvinner till lyxkonsumtion för ägarna istället för att återinvesteras i verksamheten?

   Radera
 10. Från Aftonbladetartikeln: "Utredning av andra delar av välfärden, som asylboenden, ska komma senare."

  Det är uppenbart att mottagandet skulle haverera utan att involvera Bert Karlsson et consortes. Så en liten rännil av input från verkligheten når ändå fram.

  Men jag undrar jag vad som menas med "ska komma senare". Är det alla prblemlösningars moder "Sen", som åsyftas, dvs långbänk, "på Nåndag" som menas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   Väldigt många blev väldigt lättade över att den där Utredningen på något magiskt vis lade sig mellan intentionen och beslutet. Alltså, inget är ju beslutat än, inte ens i regeringen. De är delvis överens om en intention, skulle man väl kunna sammanfatta det hela.
   Eller en "smått historisk dag" som det numera kallas när man inte har kommit någonstans.
   Idag är en smått historisk dag. Gräsklipparen startade inte.

   Radera
  2. Idag är en smått historisk dag - jag åkte till affären och den var stängd.

   Radera
  3. Idag är en smått historisk dag - jag fick sparken.

   Radera
 11. Då är det väl i konsekvensens namn bara att även utreda om förbud mot "förluster i välfärden" som "övergripande mål "så blir det rättvisa och lika villkor för alla. Dessutom är då även finansieringen ordnad på klokt v & mp vis när man inte får ha underskott.

  SvaraRadera
 12. V fick sina 15 min i rampljuset.
  Förflackningen av vårt samhälle kräver inte mer än att deltagaren skall se nöjd ut och förklara sig som vinnare. Det har varje sportjournalist lärt sig.
  Fö är tröjor med tryck förbjudna i riksdagen!
  Om de inte vänder sig mot SD!

  SvaraRadera
 13. I december kommer SD + Alliansen göra resan kort för Löfven!

  SvaraRadera
 14. http://www.svd.se/naringsliv/overenskommelsen-om-vinster-i-valfarden_3985073.svd?sidan=4

  Bert Karlsson hotar lämna flyktingmottagningsbranschen.

  Bert är ju dock en driftig kille, han hittar på något annat att göra.

  Värre blir det väl för migrationsverket nu när campingarna, konferensanläggningarna, vandrarhemmen och hotellen kommer återgå till sin traditionella verksamhet.

  SvaraRadera
 15. Jonas Sjöstedt - inte till salu. Har redan sålt sig!

  SvaraRadera