Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2014-10-21 12:33

Sammanfattning av flottans beväpning - kan inte verka mot ubåt

2012 sammanfattade bloggrannen Skipper flottans beväpning och det är en deprimerande lista med nedlagda vapensystem. Sammanfattningsvis kan flottan inte nedkämpa en ubåt, och det är också därför den pågående operationen är en underrättelseoperation.


Det finns förvisso fortfarande sjunkbomb m/33, där 33 står för årtalet den introducerades, samt den betydligt mer kvalificerade torped 45. Antiubåtsgranaten ELMA är avskaffad och ersättaren ALECTO ströks tillsammans med luftvärnet från Visbykorvetterna.

Mest allvarligt är att det saknas ubåtsjakthelikopter och att vapenintegration med vare sig torped 45 eller sjunkbomb inte är beställd till de hkp 14 som kanske blir antiubåtsoperativa till år 2020 - men då bara med sonar, alternativt kamikazestörtning mot en grunt liggande ubåt.

Skipper sammanfattar sjunkbomberna som följer:
"Sjunkbomber finns kvar. Den är dock från 30-talet (Sjunkbomb m/33). Sverige har aldrig någonsin under alla år lyckats sänka eller tvinga upp en ubåt trots omfattande insatser under många årtionden. Nog talat om detta."
Det som fungerar och fick kränkningarna under 80-talet att kraftigt minska är ubåtsjakttorpeder. Men dessa kan idag endast avfyras från de få korvetter vi har kvar. Eftersom vi inte kan sätta in dem från helikopter så kommer ubåten alltid ha hunnit försvinna innan en korvett skyndat till platsen.

Det är lite som att utrusta polisen med cykel och hoppas att de därmed hinner stoppa en bankrånare innan de kommit undan.

Så var det med den saken.

Vi kommer vare sig sänka eller tvinga upp någon ubåt till ytan denna gången heller. Möjligheterna har inte varit sämre på fyrtio år. Dessutom innebär flottans kraftsamling till en plats att resten av Sverige är oskyddat och obevakat, helt i linje med att försvaret bara kan försvara en plats i Sverige åt gången. Vill man genomföra operationer mot Sverige sticker man upp ett periskop i en ände av Sverige och väntar några dagar innan man genomför operationer på annan plats...

Tillägg: Svenska ubåtar kan med sina torpeder verka mot främmande makts ubåtar och huruvida man ligger och lurpassar med svensk ubåt kan inte ens Niklas Svensson eller Sveriges Radio liverapportera om. Fast vem vet, snart cirklar väl Niklas Svensson över Marinbasen i Karlskrona och räknar ubåtar i hamn och rapporterar...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Är du inte lite väl negativ nu? Man använder bara en av fem visby-korvetter i sökandet, så hur kan resten av Sverige vara utan?

  SvaraRadera
 3. Korvetten har ubåtsjaktkapacitet och går fortare än en ubåt. Har man sonarkontakt och skjuter en tp45 så kan ubåten hälsa hem. Men du har rätt i att den då inte tvingas upp utan snarare ner.

  SvaraRadera
 4. En fördel med den uteblivna försvarsförmågan är kanske att NATO-medlemskap i praktiken nu är nödvändigt och därmed förhoppningsvis också blir politiskt gångbart. Vilka krav på upprustning kommer NATO att ställa på Sverige för att en ansökan ska kunna godkännas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En femtioprocentig ökning av budget i runda slängar.

   Radera
 5. Nu avslöjar du ju vilken beväpning vi har för f!

  SvaraRadera
 6. Vad korvetterna skulle behöva är någonting i stil med amerikanska ASROC, möjlighet att skjuta en raket som släpper målsökande torped. Den typen av vapen har samma överraskningseffekt som helikoptern, men bygger ju på att man har sonarkontakt, vilket är lite svårare med så få sensorplattformar och avskaffade fasta lyssningspunkter i skärgården.

  När det gäller operationer med sm ubåtar och diversion: Eftersom stora delar av flottan är utanför Nynäshamn så springer det väl runt nån spetsnaz-snubbe och sprayar "561 OMRP was here" inne på basområdet i Karlskrona just nu...

  SvaraRadera
 7. http://www.youtube.com/watch?v=nxDDXQnW86M&feature=youtu.be

  Kort klipp, bra sammanfattning av läget.

  SvaraRadera
 8. Jag väljer att tro på att försvaret har annan kapacitet än vad som allmänt är känt. Det var så historiskt och bör gälla även idag.

  SvaraRadera
 9. Nu rapporteras det att man har "kontakt" i Ingaröfjärden.

  Men vad jag minns av ubåtsjakterna på 80-talet så brukade det vara kylskåp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du minns nog fel. En riktig kontakt på ett rörligt objekt har dopplerskift, dvs en förändring i frekvens på det returnerade ekot pga objektets rörelse. Kylskåp åker sällan runt i vattenvolymen.

   Radera
  2. Jag var ganska ung på den tiden, men jag minns att vi hade väldigt mycket kylskåp i skärgården redan då. Men det är klart, det fanns säkert ett visst intresse i att tona ned försvarets kapacitet...

   Radera
 10. FIsarnas försvarspolitiska skuggutskott har nu gett sig in i debatten.

  Jag undrar om Schyman fortfarande står på Kremls avlöningslista?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa vore nog om F! inledde samtal och konfliktförebyggande dialog med företrädare för Pussy Riot och att de tillsammans isolerar, nonchalerar och håller de patriarkala strukturerna i respektive Ryssland och Sverige borta från allt inflytande.

   Radera
 11. Just när vi trodde att trollet krupit tillbaks under stenen: http://www.expressen.se/debatt/julafton-for-patriarkala-forsvarsromantiker/

  SvaraRadera
 12. Såhär blir det när politiker ska detaljstyra saker dom inte har en susning om. Och dom har ingen aning det mesta när vi hör dagens regering yttra sig.

  Det har sade man 2007 när man utvärderade 2004 år försvarsbeslut:
  Rapport från riksdagen 2007/08:RFR6
  "Anskaffning av luftvärnsrobotar för Visby korvett 2007 bör övervägas"

  Har Visbyklassen fått luftvärn ännu? Varför inte? Vem är ansvarig? Någon eller "någon annan"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har ansvar i Svedala. Ordet borde stryka i SAOL.

   Radera
  2. Nja... den officiella diskursen är väl att vi svenskar (i den mån vi ens existerar) är direkt ansvariga för såväl den transatlantiska slavhandeln som Förintelsen så visst går det att utkräva ansvar i dagens Sverige fast det är bara afrosvenskarnas riksförbund och Expo som har tillstånd att göra det.

   Radera
 13. Hel naturligt i ett Sverige som sedan länge styrts av ett kulturmarxistiskt, antipatriotiskt och antisvenskt etablissemang.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Kan förklara för en glad amatör vad problemet är med att "hitta" det man letar efter.
  Det är ju inte ett jättestort område man ska söka av. Och side-scan-sonar ska väl om jag fattat saken rätt kunna skanna av det som är under båten hyfsat snabbt. Om man då ringar in områdena som de kan tänkas finna i och sedan bränner över med ett par sådana (jag gissar att försvaret har model värre) så bör det ju gå kanska fort. Eller har jag missuppfatta hur bra side scan sonar är på att hitta saker? Jag menar det spelar ju inte så stor roll om "u-saken" hör/märker dem så länge som de är inringade spelar det ju ingen roll?

  SvaraRadera