Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2014-10-15 15:15

Ryskt konservburksfynd på Fårö?

Med anledning av den fantastiska P3-dokumentären Kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg och den sovjetiska kartläggningen, där bland annat en rysk Spetsnazsexpert medgav att sovjetiska miniubåtar med Spetsnaz opererat i svenskt territorialvatten under kalla kriget, så har en läsare gjort ett fynd på Fårö nyligen, som vederbörande gärna vill få identifierat.I dokumentären pratades det bland annat om fynd av sovjetisk utrustning på öar i närheten av Muskö, inklusive en hjälm tillhörande sovjetiska ingenjörstrupper, sovjetiska miniapotek och räddningslungor (för nöduppstigning från sänkta eller skadade u-båtar) och en militär konservburk med färskvatten. Den senare kan av förklarliga skäl knappast flutit över Östersjön.
Lockets etikett.

En läsare hittade i augusti ett burklock med ryska bokstäver på ca 100 - 150 m söder om Fårö fyr. En bit längre upp på land hittade han en plats där någon lagat mat, och där fanns en nu tom och etikettlös glasburk, som locket passade perfekt på.

Bild på lockets etikett bifogas. Etiketten har scannats in på en scanner, spår av text i bakgrunden beror på underlagspappret. Notera datumstämpel 23.09.13 på etiketten. Om det är bäst före eller tillverkningsdatum framgår förstås inte.

Det kan naturligtvis handla om vanliga hederliga ryska turister som lagat medhavd burkmat 100 - 150 m söder om Fårö fyr.

Om någon kan identifiera etikettens ursprung så kan vi få löst detta mysterium.

Missa inte att lyssna på P3-dokumentären, som lär intressera många bloggläsare. Bland annat är Lars Gyllenhaal med. Han har ett separat blogginlägg om den sovjetiska hjälmen hittad 100m från havet i en bergsspricka 15 m över havsytan på en ö nära Musköbasen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Jag var med i den stora Ubåtsjakten i Karlskrona 1984. Det gick då rykten om att Sovjetisk nödproviant hittats på en av öarna i öbarriären. Ett par dagar senare fanns det bilder i Kvällsposten på nödprovianten.

  Sedan var jag med vid farleden till Karlskrona när vi under Ubåtsjakten fick eldförbud. Tidigare hade vi eldtillstånd som var så allvarligt menat att vi bland annat fick order att skjuta alla svanar vi såg i vattnet. Eldförbudet varade ett par timmar. De som övervakade magnetslingorna i sundet sa att de under eldförbudet fick utslag av ett metallföremål som gick innifrån och ut. Sedan fick vi nytt eldtillstånd. Ett par dagar senare meddelande man att ubåtsjaktinsatsen skulle minska i omfång.
  Det kändes rätt meningslöst att stå kvar ett par veckor och vakta detta ingenting som fanns kvar efter att någonting släppts ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står om det där i Holmströms Den dolda alliansen också har jag för mig. Man släppte ut den ryska ubåten efter att ha visat att man kunde sänka den, bara för att undvika tillhörande diplomatiska kris. Budskapet ansågs ha gått hem.

   Om X antal år kommer handlingarna inte vara hemligstämplade längre, så får vi se vad som sades genom diplomatiska bakkanaler...

   Radera
 2. Tulskiy Produkt
  http://ptk-tulskij-produkt.tiu.ru/p4971891-sous-tomatnyj-tulskij.html
  KAn det vara dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomatsås "Tula produkt"
   enligt google translate. Kanske lagade de pastasås.

   Radera
  2. Så jävla typiskt spetsnaz!

   Radera
  3. Mmm.

   Glasburkar är kända för att användas av specialförband för att de inte låter när det ligger och slår mot varandra och för deras extrema hållbarhet (släpptes från flygplan på 3000 meters höjd, kördes över av 3 stridsvagnar och de gick fortfarande att skjut.. a .. äta) ;)

   Radera
  4. Men det kanske är en dubbelfint, för att vi ska tänka just så? Mystiken tätnar...:-)

   Radera
  5. "Spetsnaz-skölden" på locket är ju tyvärr inte mer spännande än att det är staden Tulas officiella vapen heller...

   Radera
 3. http://images.ru.prom.st/11459452_w640_h640_s_tomatnyj_tulskij_produkt.jpg
  Tomatpuré?

  SvaraRadera
 4. Ja, så typiskt Spetsnaz att laga riktig mat från grunden kryddad med tomatpuré i fält - ingen färdigmat där inte.

  SvaraRadera
 5. Vad jag vet finns det väl inget kvar på Fårö, som skulle kunna vara av intresse för den lede fi, tidigare fanns det mycket av intresse och det gick rykten om ryska trålare som gick väldigt nära land och ubåtar som skulle ha dykt upp på en del ställen.
  Nu är ju allt borta, vad jag vet, och det finns väl ingen anledning att smyga, när man kan komma som tursit och åka som man vill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera