Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2014-10-19 16:30

Popcornsöndag - Vera Efron: Spetsnaz skrattar åt svenska försvaret

Förläggaren och författaren Vera Efron meddelar hos Bonnier/Expressen att Spetsnaz numera skrattar sig fördärvade åt det svenska försvaret och inte längre kallar Sverige för ett land, då vi saknar försvar.  Samtidigt rapporteras om civila dykare mitt i området där underrättelseoperationen pågår och den mobilkamerautrustade allmänheten har också fotograferat en misstänkt svartklädd man med ryggsäck.


Till en början så kan jag direkt dementera. Det var inte jag. Visserligen klär jag mig ofta i ett par svarta M90-kopior och en svart fleecejacka och har en svart ryggsäck, men jag sitter i andra ändan av Sverige och frossar i popcorn till de samlade Internetnyheterna kring ubåtsjakten underrättelseoperationen.

Bild på den misstänkte mannen ser man hos Bonnier/DN.

"Senast som jag pratade med mina gamla bekanta i Spetznas som ingick i ubåtsflottan sa de, att "vi betraktar inte Sverige som en land längre – Sverige har inte längre någon armé, inget försvar." De skrattar åt Sverige som inte längre har något försvar."
I övrigt beskriver Vera Efron att ett anfall mot Sverige skulle gå till som ungefär i Midvintermörker, med specialförband som slår till mot nyckelpersoner.

Expressen har också intervjuat en omärkt gammal "kustbevakningsbåt" (med tanke på övriga sakkunskaper, "öööh", är det bäst med citationstecken), som mitt i sökområdet sätter ner dykare, men som hävdar att de inte alls tillhör militären. Se film nedan.

Vad kan man säga oddsen är för att militären låter några civila nissar dyka mitt i deras underrättelseoperation? Hade varit intressant att få se dem på film och exakt vad de sade. Om t ex MUST tar in SOG för att dyka på ett misstänkt objekt, så kan man med gott samvete säga "nej" om man får frågan från Expressen "tillhör ni svenska flottan?". Och ärligt talat, när skulle specialoperatörer medge sin identitet, speciellt om de utför ett hemligt uppdrag? Eller skulle för den delen ryska sk illegalister erkänna "vi är här för att dolt plocka upp våra kollegor, alternativt spränga resterna av den havererade ubåten", bara för att Expressen säger "öööh"?

Popcornen börjar ta slut.

Nu hängde en Helgebåt intill och övervakade dykningen, som skulle kunna klassas ... liiiiiiite mer misstänkt än ett suddigt mobiltelefonfoto.

Tillägg: Den fd kustbevakningsbåten heter Spjutet och hittas förstås hos Marinetraffic.com. Spjutet hette tidigare HMS Spjutet och var ett utbildningsfartyg. Har en egen hemlig Facebookgrupp med 101 medlemmar. Se även Facebook här.

Oavsett ter det sig lätt ... normalbegåvat att dyka i ett område där en ubåtsjakt underrättelseoperation pågår. Eller suicidalt. Eller tvärt om - går något fel finns det massor med hjälp att tillgå i närheten.

NS Concord fortsätter att cirkulera på internationellt vatten och ett annat ryskt specialfartyg, specialiserat på genomsökning av havsbotten sägs vara på väg i riktning Sverige. Fullt rimligt att NS Concord avlöses nu när fartyget är utpekat. Foton på NS Concord hos Expressen visar att oljetankern är olastad, vilket inte direkt är normalläget för en oljetanker som lämnat Ryssland...

För övrigt lade jag fram tesen tidigare någonstans att i mobilkamerans värld kommer inget undan allmänheten. Tänk om alla gått omkring med digitalkameror på det glada 80-talet?

Tillägg: Professor Wilhelm Agrell är helt tydlig med att det är Ryssland, men öppnar för att det kan vara en maskirovka där man placerat ut nödsändare bara för att testa svensk beredskap. Han kallar också den svenska "läckan" för svensk psykologisk krigföring, och helt medveten.

Tillägg 2: Bloggrannen En mensans betraktelser målar upp ett hypotetiskt scenario.

Tillägg 3: NS Concords samlade rutt sedan en månad tillbaka. Det enda fartyget gjort är att dra ut mitt på Östersjön och cirkulera utanför svenskt territorialvatten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. För en gångs skull är det väl bara att hålla med Spetsnaz i citatet ovan ? Men frukta ej, "Europa är säkrare än på länge, Ry blickar främst österut", som allas vår försvarsberederska tweetade. Gaaaahhhhhh....
  /Ulf

  SvaraRadera
 3. Spetsnaz skrattar. Även allmänheten i Sverige borde skratta åt pajaseriet. Så länge man inte gör det så kommer tokerierna att fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso. Men vem skrattar sist? Får vi upp en ubåt så lär ju debatten om NATO samt ökade försvarsanlag vara rätt given, så man kan ju tycka att det är rätt klantigt av ryssarna att se till att det händer helt i onödan när de har allt att tjäna på motsatsen.

   Radera
  2. Som jag sagt förut är det min övertygelse att det ligger i den ryska strategin att fösa in Sverige i NATO. Dels för att försvaga NATO, som knappast stärks av ren dödvikt, dels för att tydliggöra att det bara finns två sidor i världen. Otydligheter och specialfall är ett otyg för propagandan.

   Radera
 4. Tyvärr har Efrons kontakter rätt - en stat utan en Leviathan är ingen stat längre.

  Sorgligt med den utveckling vi sett de senaste årtiondena, där det sociala kapitalet kastats bort som värdelöst till förmån för utopiska ideal, lag och ordning tagits för givna "and the right of all sensible folk" och frihet och demokrati skiljts från frågan om väpnad autonomi, som om alla i hela världen skulle anse det samma.

  SvaraRadera
 5. Apropå moralistiskt önsketänkande

  Hvad nytter det, hundrede men'sker vil sove, når der der én eneste hund, som vil vove? (Piet Hein).

  SvaraRadera
 6. "Sverige" gör barnkonventionen till lag

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barnkonventionen-ska-goras-till-lag_4023807.svd

  Hur många divisioner har "Sverige"?

  SvaraRadera
 7. Det hela börjar bli i klass med dina böcker ju. Vem vet hur det slutar...

  SvaraRadera
 8. Vad heter det ryska specialffartyget som sägs vara på väg mot Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna:
   http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/273456410/vessel:PROFESSOR_LOGACHEV

   Radera

 9. Försvaret har nya viktigare prioriteringsområden exempelvis:
  http://www.forsvarsmakten.se/en/swedint/courses-at-swedint-and-how-to-apply/gfa/

  Vi har tydligen även tagit initiativet inom NATO.
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/03/04/sverige-leder-genusarbetet-i-nato/

  Och någon blir förvånad att andra skrattar åt det hela ??

  Tyvärr lär det bli ännu mer av detta under nuvarande regim. Åsas största bekymmer lär vara hur undervattensfakosterna hanterar sitt avlopp inomskärs.

  SvaraRadera
 10. Mobilkameror, journalister och för den delen vissa blogginlägg är inte alltid av godo. Det är lätt att hävda att det allmänheten enkelt kan observera och de analyser som kan göras baserat på öpnna källor är så lättillgängliga att det inte utgör någon säkerhetsrisk. Hävdar att det är helt felaktigt. Slutar vi bjuda motståndaren på all information så krävs i alla fall att resurser läggs även på den inhämtningen, en inhämtning vi kan observera.
  Tycker fler bör fundera på vad vi nu bjuder på bara för att vi agerar som flugor på sockerbiten. Har exempelvis svårt att se allmännyttan i ovanstående stycke om "spjutet". Följande kommentarer kring Sveriges försvarsförmåga är, om än omedveten, inget mindre än subversion. Tänk -tryck - tala!

  SvaraRadera
 11. Finns det bostadsrättsföreningar i Ryssland?

  SvaraRadera
 12. Det är lätt att glömma bort att ingen ubåt är illegal och alla ubåtars lika värde en dag som denna. Försvaret har vi lagt ned men försvarskostnaderna är i alla fall intakta - man kan ju inte få allt.

  SvaraRadera
 13. Sveriges ubåtsincident på Zerohedge. Alla ni Zerohedge-hatare kan väl kolla vad som är fel den här gången (förutom att de skriver att schweiz har ubåtar).
  http://www.zerohedge.com/news/2014-10-19/sweden-deploys-army-air-force-navy-near-stockholm-over-reported-damaged-russian-sub-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara inledningen får väl samtliga stockholmare att sparka bakut och förkasta hela artikeln. Stockholm är universums mittpunkt. Alla andra är lantisar!

   Over the weekend, while the world was focusing on the threat of Ebola contagion in the US and around the globe, Sweden's otherwise sleepy capital Stockholm found itself the location of a blitz military operation..."

   Radera
 14. Centralt för starkt försvar är att folket är mycket motiverat att försvara landet, att man tycker om sitt land.
  De länder med starkt försvar spenderar antingen extrema summor eller så ser man till att stora grupper trivs.

  Hur ser det ut för oss? Personligen tror jag det här är ett stort problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget svenskt att försvara utom barbariet.

   Radera
 15. Man kan ju undra hur instruktören tänkte här med tanke på att det var OW dykare detta vilka några skulle ta sitt första cert vilket innebär att de i bästa fall har 5 sannolikt ofullständiga nöjesdyk bakom sig, dvs fullständiga Noobs.
  Istigningsplatsen var även den kass då ingen dykstege fanns så de var förmodligen trötta redan från början.
  Och sedan om olyckan skulle vara framme och de skulle vara tvungna att larma vad ska de säga till räddningstjänsten? Vart är ni? Vi är där alla andra är fast lite längre inåt land kan ni skicka en helikopter, Ska vi skicka en ambulanshelikopter till insatsområdet? ja tack! det är fullt med folk här poliser,militärer Ryssar, så ni kan inte missa oss.

  Även om killen i intervjun verkade ha lite koll på läget och inte så spänd, men vad säger det om de andra förmodade marinbiologerna vilka är de enda andra som dyker vid den här tiden på året i Sverige förutom militär,polis och räddningstjänst.

  Helt fantastisk man undrar om det är lyteskomik man bevittnar.
  Stefan och Krister goes skärgård.

  SvaraRadera
 16. Nåja. Glöm inte att vi iaf är en humanitär stormakt som har prioriterat våra medel.

  SvaraRadera
 17. Nja jag vill påstå att vi har kompetenta soldater inom marinen som gör så gott de kan med befintliga resurser. Att hitta en miniubåt i Sveriges skärgård är nog bland det svåraste som finns och ingen självklarhet ens med betydligt mer omfattande resurser..
  Popcorn i all ära men sluta håna vår försvarsmakt utan håna i stället vår inkompetenta regering bestående av kommunister och miljötalibaner.. Det är nämligen dom som tilldelar pengar till försvaret och för dom är det helt enkelt inte prioriterat.
  Om man började med 100 miljarder så kan vi iaf bestycka oss med lössplugg till övningarna..
  Men cykelvägar i Norrland verkar vara av högre prio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi börjar med att håna dig, som verkar ha glömt bort att vi just avslutat en period med åtta år utan kommunister eller miljötalibaner i regeringen. Dagens försvar är resultatet av åtta år av borgerlig regering bäste herr borgaridiot.

   Radera
  2. Nej nedmonteringen började långt före alliansen satt i regeringen, du får nog läsa på lite.
   Som borgare kan jag förvisso erkänna att förvarsfrågan var en av få saker som inte skötts bra. Det vi har idag är dock ett stort skämt och det är jag inte ensam om att tycka.

   Radera
  3. "Inte skötts bra?" Ruinfältet är den förste statsminister någonsin som kallat försvaret för ett särintresse.

   Radera
 18. Putin och männen i skuggorna bakom honom köpte in sig i strategisk försvarsindustri för 5-7 år sedan. Kan vara läge nu för dem att provocera omvärlden så att det blir lite kvalificerad kapprusting. Allt för mera stålar på banken !

  SvaraRadera
 19. Är det någon som hånas här så är det väl reportern som talar i filmen som hånar sig själv så fort hon öppnar munnen. Maken till värdelös rapportering har jag aldrig skådat. Som sagt, tänk, tryck (på rec), tala.

  SvaraRadera
 20. Spetsnas agenter i närbild, klädda i vadarkläder och i skärgården sökande efter undervattensfarkoster
  http://laxfiske.nu/fiske/fishing?location=/sweden/uppland/ostana

  Simplaste enklaste förklaringen är ofta den riktiga.
  Varför skulle en agent stå i vattenbrynet? Det stämmer inte.

  Ubåtsbilden kan vara en utländsk farkost men det finns numera rika personer som äger liknade undervattensfarkoster.
  En ubåt finns bevisligen i Stockholm men ägaren var inte ute då.
  http://privat.djuronaset.com/aktiviteter/nedstigning-med-u-bat/

  Jag utgår från att försvaret har en riktig inkräktare i skärgården men alla observationer behöver inte vara rätt tolkade, ubåten är nog rysk och äkta men sen är det nog en glad fiskare.


  SvaraRadera
 21. Att inte NS Concord är fulltankad med olja just nu beror på att då hade hon inte kommit igenom Öresund (båten hade legat för djupt) däremot kan man fråga sig varför båten inte gör något på sex månader, den lämnade olja i Rotterdam i slutet av april och ska anlöpa Primorsk den 23:e denna månad, nu vet jag inte hur lång tid crude oil washing tar på ett sånt här fartyg.

  SvaraRadera
 22. Amerikanarna skrattar också åt de fåniga svenskarna:

  http://www.youtube.com/watch?v=B7UmUX68KtE

  SvaraRadera
 23. Den nya regeringen har nog lite svårt att ge dom på ubåten akut blyförgiftning efter skandalen med Åsa Romssons giftiga bottenfärg.
  Det enda jag vet som ryssarna är riktigt rädda för är homosexuella. Vart är de 10000 tyska bögarna när dom bäst behövs, som Hassan skämtade om på 90-talet.

  SvaraRadera