Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-29 13:21

Polisen: Kriminella har tagit över Täby och Majorna

Polisen har släppt en ny rapport om vad Schibsted/SvD:s Per Gudmundsson kallar no go-zones, dit polisen inte är välkommen, rättvisa skipas utanför lagen och där samhället styrs av kriminella. Dit räknas tydligen råborgerliga Täby och även alla göteborgshipsters älskade Majorna om man läser rapporten.


55 stycken områden pekas ut på detta vis i Sverige, och ni kan själva läsa rapporten (PDF).

Per Gudmundsson skriver följande:
"Polisen vill inte tala om parallellsamhällen, men i vissa områden upplever invånarna att ”det ordinarie rättssystemet till viss del sätts ur spel”, samtidigt som polisen noterar att ”ett bredare klientel vänder sig till den kriminella miljön för rättskipning”. De boende anser ”att det är de kriminella som styr i områdena”.
Jag har inte så mycket lokalkännedom om Täby, som i min lilla provinsialvärld är en av Sveriges (m)oderataste kommuner, och knappt tar emot några invandrare alls. Är det den lokala Rotaryklubben som tagit över rättskipningen eller håller Täbyborna så hårt i sina bostadsbubblebostäder att de kastar sten på polisen och futtar eld på bilar om fogden får polisiär handräckning vid utmätning av någon nytorskad BLT?

Göteborg känner jag till bättre. Här ringar man in "Majorna" och på kartan pekar man ut Änggården mellan Sahlgrenska och Botaniska, Medicinarberget, södra Linnéstaden, Vegagatan och Masthugget som no go zones. Vilket vilken göteborgare som helst vet är bullshit. Bara för att jag i Stjärnklart placerade Glenn Göteborgares flickväns bostad på Gråberget i Majorna, så kan man faktiskt inte stämpla stadsdelen på detta vis. 

Änggården är ett mycket exklusivt villa- eller stadsradhusområde, likt lyxiga Örgryte. Södra Linnéstaden har bland Göteborgs högsta bostadspriser. Se själva på bostadspriserna. Vet de som bor i dessa områden om att de bor i en no go-zone?

Däremot finns det platser som nog analyserats rätt korrekt, som Hjällbo, som också finns med i Stjärnklart med likartade omständigheter.

Någon behagar skämta med oss, och sådana här idiotier gör att man nog starkt kan ifrågasaätta mycket av rapporten. Eller handlar det bara om ursäkter för varför polisen inte orkar utreda brott på dessa platser, utan istället går någon kurs i intersektionell genusanalys? Eller har Per Gudmundsson tagit i lite när han kallar Täby för en no go-zone? 

Så ni som bor i Majorna, Täby, Sollentuna, Edsberg eller Söder om Söder, som Enskede eller Östberga, kan väl läsa rapporten som förklarar att ni bor i ett kriminellt styrt ghetto och no go zone... Upplever ni det som ”allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena”. 

Jag gissar att det finns "stora skillnader" på dessa 55 områden, som nog inte ens ska vara 55...

Jag misstänker nästan att rapporten är en honey pot för att identifiera vilka som är okritiska och inte ens läser rapporten. En sorts maskirovka för att vaska ut personer tillhörande extremhögern eller för att senare dra ner byxorna på diverse Internetsajter med "kom igen, tog ni verkligen utpekandet av Täby som en plats där polisen tappat kontrollen på allvar - ni är för helvete dummare än tåget på [sajten] och läser inte ens vad ni länkar och saknar all förmåga till kritiskt eller analytiskt tänkande".

Eller så är rapporten ett exempel på polisens kompetens inom underrättelseverksamhet och analys, vilket kan förklara så mycket.

Avslutar med att från rapporten beskriva hur det alltså ser ut i Täby, Sollentuna, Enskede, Majorna mfl utpekade platser:
"Vanligt förekommande brott bland de lokala kriminella i områdena är bland annat öppen narkotikahantering, kriminella uppgörelser som yttrar sig i grova våldsyttringar på allmän plats, olika former av utpressning och otillåten påverkan samt utåtagerande missnöje mot samhället. Samtliga av de nämnda uttrycken manifesterar offentligt kriminell makt och blir en påminnelse om vad de kriminella aktörerna är kapabla till. Det tillsammans med aktiva påtryckningar mot lokalsamhället i form av hot, våldshandlingar och utpressning antas ligga till grund för den rädsla Polisen uppfattar finns i lokalsamhället. Rädslan tar sig uttryck i att det är svårt att få personer att delta i rättsprocessen mot de lokala kriminella.Utveckling i områdena har medfört svårigheter att utreda brott. Polisen har även i andra avseenden svårt att arbeta i dessa områden, bland annat på grund av att omgivningen reagerar mot Polisen vid ingripanden eller genom att angripa Polisens fordon.Polisens svårigheter med att stävja de nämnda problemen kan vara en bidragande faktor till att allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena. En sådan uppfattning kan ifrågasatta Polisens roll som garant för trygghet, och på sikt minskar allmänhetens benägenhet att vända sig till Polisen. Situationen i dessa områden är bekymmersam och har i flera fall medfört att Polisen inte kunnat fullgöra sin uppgift."
Täby...

Tillägg: För att inte tala om studentområdet Ryd i Linköping... Är det studentkåren som tagit över rättsskipningen där?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Man ska inte söka konspirationen där det finns enkla förklaringar. (Ockham)

  Det är nog så enkelt att polisen har improterat kartorna i PowerPoint, och har använt sig av PP:s verktyg för att ringa in områden. Det är inte helt orimligt att anta att Täby har ett par fastigheter, där man pliktskyldigast har inkvarterat alla sina nybyggare. Sen så räckte inte polisens kompetens till för att faktiskt markera områdena kring just sagda fastigheter i PowerPoint.

  Har stött på samma fenomen förr med användare av kartor och ppt, dvs. bristande kompetens eller ambition.

  Om jag har förstått det rätt så har vi 186 eller 187 så kallade utanförskapsområden i Sverige idag. Det är inte helt orimligt att tänka sig att 20-30% av dessa är mer eller mindre no-go för polisen i direkt tjänsteärende. Huruvida några av dessa ligger fel enligt polisens rapport kan jag inte uttala mig om.

  Annars får man väl göra empiriska tester. Bara att åka till respektive plats, plocka fram sin iPhone 6:a och snacka i den en timme. Händer inget, så är det nog ok. Annars blir det självindikerande, både vad gäller tillgrepp och om polisen faktiskt kommer och hjälper en om man larmar...

  Jag vet vilka områden jag ska undvika i Stockholm. Känner inga i Täby, så dit behöver jag inte åka. Men det är kanske dags för ett studiebesök?

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Annars får man väl göra empiriska tester. Bara att åka till respektive plats, plocka fram sin iPhone 6:a och snacka i den en timme. Händer inget, så är det nog ok. Annars blir det självindikerande, både vad gäller tillgrepp och om polisen faktiskt kommer och hjälper en om man larmar..."

   Att det är en no-go-zon och att kriminella övertagit rättskipningen behöver inte betyda att rättskipningen inte fungerar. Tvärtom kan det ju vara så att vissa kriminella organisationer kan vara nog så effektiva på att upprätthålla sin lag (och den kan faktiskt tänkas involvera respekt för gemene mans tillgångar).

   Att du får behålla din iPhone behöver inte betyda att folket i området är rädda för att behöva skaka galler ifall eventuell polis kommer och eventuellt hittar den skyldiga. Det kan ju tyda på att folket är rädda för att det kanske är maffian som kommer och tillrättavisar tjuven.

   Radera
  2. Så är det.

   Kollade själv upp en stad jag känner till. Staden är liten och det finns två "områden" som är "dåliga". Områden är kanske och ta i - det rör sig om två hyreshuskomplex.

   Dessa hyreshuskomplex ligger en bit ifrån varandra men man har i rapporten försökt ringa in bägge med en oval. Följden blir att där ovalen är som bredast ligger det bara villor (prisklass övre medel för staden) och "problem-områdena" är i princip bara längst ut i ovalens spetsar.

   Radera
 2. Det inringade området i Täby centrerar kring nyrenoverade konsumptionsladan Täby Centrum med intilliggande bostadsrättsområden. Jag bor i närbelägna Vallentuna (också med på listan) och kan bara hålla med om att det är en "no-go zone", men inte på grund av kriminalitet utan för att man blir äcklad av alla inbillat rika täbybor som ska flasha med sina lånade pengar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, nattklubben i Täby Centrum har ju dragit till sig mord/dråp (taxi som kärde ihjäl en onykter person), skottlossning (hemvärnsman som blev arg och hämtade sitt automatvapen), slagsmål etc. Som Stureplan kan tänkas?

   Radera
  2. men då polisstationen ligger där blir det ... konstigt?

   Radera
 3. Jag bor i ett av de utpekade områdena i rapporten, samt känner folk som bor andra delar, och har aldrig sett de vanligt förekommande brotten som nämns i rapporten. Iaf inte öppet.

  Visst, brotten förekommer säkert men knappast så att området styrs av kriminella gäng. Såg tom en polisbil för inte så länge sen, så no go zones är det knappast frågan om.

  SvaraRadera
 4. Jag har bott i både Täby och Vallentuna. I Vallentuna hyrde jag i ett ganska billigt område, men flyttade därifrån så fort jag kunde då det var ganska mycket droger, stölder, skrik och gap, poliser som knackade på hos grannen osv. Andra delar av Vallentuna är riktiga svenssonområden utan några synliga problem.

  I Täby bodde jag i en BRF, så där såg jag inte så mycket social problematik.

  Angående det du skrev om invandring; både Täby och Vallentuna har en hel del utrikesfödda, ca 10-15%, så de skiljer väl sig inte så värst mycket från någon annan storstadsnära kommun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ville bara komplettera - det var nu ca 7 år sedan jag bodde i Vallentuna och Täby, så det kanske är lugnt och fint överallt nu, har inte varit där på länge nu.

   Radera
  2. Åby Gärde har ombildats till bostadsrätter och inkvarterar nu för tiden småbarnsfamiljer.

   Radera
  3. @Tim
   Aha, se där, då antar jag att Vallentuna är gentrifierat och oönskade knuffats ut till Flen.

   Vet du kanske vilket område polisen syftar på? Att skriva Täby/Vallentuna är ju ganska luddigt, Täby t.e.x är ju en kommun med över 60' invånare....

   Radera
  4. I Vallentuna är väl Öster/västergården inte så kul områden och i Täby är väl en del områden kring Gribbylund centrum och till viss del även Hägernäs centrum lite småsunkiga. Men att dra det till att kriminella härskar och har tagit över rättskipningen låter inte klokt.

   Radera
  5. Om jag skulle peka ut ett problemområde i norra Stockholm så skulle det vara Åkersberga där det varit en hel del gängrelaterade problem med skottlossning och en hel del bilbränder. Men Åkersberga kom inte med i rapporten?!?

   Radera
  6. Det enda jag kan tänka på är Flygkårsvägen i Täby som en tydlig no go-zone. Men det är knappast så att det är något problemområde i den bemärkelsen för polisen. Det inringade området är som tidigare nämnt Täby Centrum, Sportanläggningar, två stora gymnasieskolor och sen lite höghus med högst ordinära invånare.

   Att Öster/västergården inte är så kul områden är ju kvalificerat skitsnack. Har själv bott där i ~15 år av mitt liv. Det mest kriminella jag stött på där är trimmade mopeder.

   Potentiell inringning i Vallentuna skulle nog vara området Teknikvägen/fornminnesvägen<->Sörgården. Relativt hög mängd hyresrätter/billigare bostadsrätter och antagligen en potential att slå in på faktorerna polisen har använt. Tar man med pensionärsfristaden upp mot rosengården så får man nog upp siffrorna på andelen som ej gått ut gymnasiet (jag antar kallt att utbildningsgraden var lägre förr).

   Men ja, i princip halva min kompiskrets har någon gång bott på en av de gatorna som första lägenhet eller som unga. Kanske alkisarna nere på Sörgårdens Pizzeria som är det okontrollerbara elementet?

   Å andra sidan, jag förstår om polisen har tappat makten i Vallentuna. Närpolisen har ju dragits in så Vallentuna är nu helt utan poliser.

   Radera
 5. Nog för att Majorna generellt är ett välmående och världsfrånvänt vänsterghetto, men det har faktiskt varit en hel del incidenter i vissa delar av området, med skjutningar på pizzerior och liknande. Såggatan tror jag är navet för detta. Det är väl helt enkelt så att Majorna är ett för stort och heterogent område för att en sådan här kategorisering skall bli riktigt användbar.

  SvaraRadera
 6. Avseende Ryd i Linköping är ju det indelat sedan gammalt i "Student-Ryd" och "Människo-Ryd". Just StudentRyd är nog inte det problematiska området gissar jag. Däremot området runt Ryd centrum har under ett antal år varit drabbat av diverse bilbränder, skottlossningar och liknande. Allt enligt corren (lokalblaska) så tag med godtycklig nypa salt.

  SvaraRadera
 7. Kan tänka mig att det finns ett och annat medborgargarde i Täby av villaägare som tröttnat på inbrott och dylikt..

  SvaraRadera
 8. Några av söder om söder områdena kan jag sprida lite mer ljus över...

  Hagsätra - för ett par år sedan var detta nya "plattan", knarkhandeln försigick tämligen öppet, området i sig är dock hyffsat trevligt, värre då med området intill, Rågsved, som är tämligen ruffigt. (Kravallerna för nåt år sedan drabbade nästan uteslutande just rågsved) Det har inträffat en hel del här, men att det skulle vara en no-go zon är kraftigt överdrivet, tvärtom tycker jag polisen är där extremt mycket, eftersom jag genar genom området till/från huddingevägen så ser jag ofta polisen där, och de har ofta olika kontroller. Har blivit stoppad för nykterhetskontroll kanske 5 gånger de senaste 10 åren, och samtliga gånger har det varit i rågsved/hagsätra...

  Alby, i folkmun även kallad lilla golanhöjden. Ja, det är verkligen ett område man inte besöker frivilligt, i intilliggande hallunda/norsborg är det lite bättre, men rör man sig där efter mörkrets inbrott så ser man sig gärna både en och två gånger över axeln.

  Skarpnäck och bagarmossen... Skarpnäck är ändå hyggligt nytt, vill dock minnas att när det byggdes (för att vara fiint) så slog 90-talskrisen till... Slutade med att bolaget gick i kk och att man därefter fyllde området med oönskade element, med därtill hörande stökighet. Har själv inte varit i det området, men vänner som bor i närheten tar långa omvägar runt det.

  Bagis är rätt trevligt, eller var iaf sist jag var där, men hade iaf då en ganska stor andel alkisar. På ett sätt var det åtminstone för en 10-15 år sedan väldigt mycket "söder" över det.

  SvaraRadera
 9. Noterar att i "utanförskapsområdet" Eriksberg i Uppsala har, enligt Uppsala Kommuns egna siffror, 44% i åldersgruppen 20-64 år eftergymnasial utbildning längre än 3 år, räknat på hela Eriksbergs befolkning 28%.
  Här i lärdomsstaden Uppsala är det uppenbarligen till att ha välutbildat bus...

  http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Om_kommunen/Omradesfakta/Eriksberg.pdf

  SvaraRadera
 10. Student-Ryd är väl som sagt helt OK. Skäggetorp ligger dock i närheten och det är helt klart nogo.

  SvaraRadera
 11. På kartan ser det ut att vara runt Näsbydal/Grindtorp (som är miljonprogramsområden) problemen finns...

  Fredrik Reinfeldt bodde för övrigt i Grindtorp tidigare, enligt Wikipedia.... Det kanske är MUF som tagit över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näsbydal och grindtorp må vara byggt under miljonprogrammet men allt är dyra bostadsrätter numera och definitivt inga problemområden.

   Radera
 12. Tja, jag undrar om man faktiskt inte kan kalla kommunalrådet i Täby för just kriminell.

  SvaraRadera
 13. För övrigt, rapporten talar bara om stadsdelar, inte om hela kommuner. Vilken stadsdel det är som uppfyller kriterierna

  - förvärvsfrekvens < 52%
  - långvarigt försörjningsstöd > 4.8%
  - gymnasiebehörighet < 70%

  är inte sagt.

  Valet av siffror är rätt underligt, varför just 4.8%? Eller 52%? Varför är listan så lång och innehåller områden som uppenbarligen saknar problem?

  Det ligger nära till hands att man valt just dessa siffror, kriterier och redovisning på kommunnivå av politiska skäl.

  SvaraRadera
 14. Leif GW Personsk analys:

  Polisen sitter på sitt kontor alldeles för länge. Vill de se aktiva ut går de en lov och gör några tillslag som kan ge pluspoäng.

  Täbypolisens kontor ligger i anslutning till ett inflyttningsgetto.

  säger professorn och kliar sig på bröstet-där micken sitter-rättar till glasögonen i pannan och frustrar-de är för lata!

  SvaraRadera
 15. Det verkar som att man ringat in ortsnamnet från rapporten, oaktat var på kartan ortsnamnet är utsatt. Tex Edsberg, NW om ortsnamnet finns det sunkiga områden om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 16. Det var 10 år sedan jag flyttade från Majorna och jag blev först lite överaskad över att återfinna den stadsdelen i rapporten. Men många narkotikakunder fanns där i.a.f redan för 10 år sedan. Oavsett så tycker jag det är fel att hänga upp sig på gränserna som utgörs av de ritade ovalerna - att det inte är "gänggränser/revir" eller stadsdelsgränser som avses är underförstått. Nu bor jag i Tynnered, Västra Frölunda, som också har en oval. De brott jag själv blivit utsatt för, som jag och polisen kopplar till den typ av brottslighet som rapporten beskriver, ligger utanför Frölunda-ovalen men är kopplade till just Frölunda-ovalen. Jag kan bara ledsamt bekräfta att rapporten stämmer för det område jag själv bor i.

  SvaraRadera
 17. Det inringade området i Täby har bostadsrättspriser på ca 25 kkr/ kvm. Det är nog inte så många som skulle betala de priserna om det var en no-go zone. Dessutom ligger polisstationen i det markerade området...

  SvaraRadera
 18. Verkar ju dock begås en hel del brott i Majorna http://www.goteborgsfria.se/artikel/89627, har ingen egen erfarenhet av något område i rapporten så har svårt att ta ställning i övrigt. Skulle dock vara intressant att läsa motiveringen till alla områden.

  SvaraRadera
 19. Majorna är ju dåligt inringat i rapporten och lite för stort för att uttala sig generellt om. Men du har vissa rätt stökiga områden där 68-vänsterns barn och barnbarn rökar skojiga örter, kör med fri uppfostran och målar graffiti. Inte direkt no-go, men bängen är inte direkt populär överallt. Lyssna på Roffe Ruff!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer relevant i det här sammanhanget är väl alla shootouts bland stans kriminella gäng som äger rum just i Majorna. Inte för att Majorna är ett "sånt" område generellt, men det tycks finnas en fläck av sånt kring Såggatan. Kanske för att någon gangster bor och/eller äger restaurang just där? Bara googla på "skottlossning Majorna" för att hitta exempel.

   Radera
 20. Örebro stämmer rätt bra med de mest utsatta områdena, vivalla och "vita" oxhagen (husen är vita).
  Men jag vete fan om det är no go zoner för polisen, inte hört något om det.

  Men man kan säga att vivalla är lilla somaliland, och oxhagen är fan en salig blandning av folk, dock har jag inte några bekanta som bor där eller jobbar där så kan inte säga med lika stor säkerhet hur läget är där.

  SvaraRadera
 21. Vet inte hur det är nu men servicehuset i Sollentuna (malmvägen) är väl en av de minst trevliga ställena i Sverige. På 80-talet sa man att det var favorittillhållet för Stockholms alla blottare. Gångarna under huset gav många mysiga ställen att gömma sig. Efter förrättat värv kunde de sedan träffa andra blottare och utbyta erfarenheter . Mysigt. Sedan fanns så klart den vanliga blandningen av knark och våld. Var det TV5 som gjorde en serie om Malmvägen? Antar att den skulle skildra livet i slummen

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Överdrivet att kalla dem nogo-zoner. Bara för att polisen behöver ha två bilar. En som går in och en som vaktar bilen är det inte en nogo-zon. Nogo-zoner är där inte polisen går in utan automatvapen och annan militär utrusning. Som i Rios slum.

  Länder som Frankrike har nogo-zoner, men de har också en klart större nordafrikansk befolkning. Sverige är fortfarande rätt idylliskt, men det krävs nog bara en halvmiljon till, då får vi nog riktiga nogo-zoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det 7 politiska partier vill. Lyckad integration kanske är nogo-zoner?

   Radera
  2. Sluta med det där snacket om 7 partier. Det enda som skiljer SD från de övriga är att de vill ha mindre invandring, men mindre massinvandring är fortfarande ganska stor invandring. Det skulle komma 50-60K per år istället för 120K. Asyl och anhöriginvandringen som SD vill minska med 90% är endast en del av den total invandringen och räknar man ner den så blir det såhär mycket iallafall.

   I övrigt skiljer sig SDs program inte från de andra partierna i åttakkövern med undantaget att de vill tvångsförflytta ghettofolket till svenneområden så att det blir mer integration och assimilation. Det är det absolut sista SDs väljare vill. Har man vitflytt en gång så vill man inte göra det igen för att staten parkerat några av Rosengårds hårdaste multikultisar i samma stadsdel som en själv och bussat ens ungar till Rosengårdsskolan så de kan assimilera nybyggarsvenskarna fram och bak.

   Radera
 24. Har i över 5 år joggat/promenerat/cyklat i Rinkeby/Tensta/Husby flera gånger i veckan, alla tider på dygnet och aldrig känt minsta hot.
  Visst händer det saker, men att kalla det no go zon är rent trams.

  SvaraRadera
 25. Bodde i Alby och Fittja i fem år. Det förekom öppet bruk av främst cannabis och försäljning i diverse trappuppgångar samt en del anda skumraskaffärer och jag hörde från lägenheten ett par skottlossningar under de åren. Men jag såg aldrig något våld eller upplevde någon hotfull situation. Polisen har en närpolisstation och syntes lite då och då.

  Överlag kan jag tycka att ryktet om dessa områdens farlighet är överdrivna. Det finns en bild av att man, åtminstone som vit svensk, löper stor risk att bli hotad, trakasserad, rånad osv. men det har jag inte upplevt alls, inte heller de andra vita svenskar jag kände i de områdena. Även grabbgängen som hänger i trappuppgången och håller på med droger är bara trevliga och har aldrig ställt till något besvär för mig. De skottlossningar som förekommit tycks alla varit uppgörelser inom eller mellan gäng.

  SvaraRadera