Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-08 11:51

Pinsamt hemlig incidentberedskap över Öland

Incidentberedskapens utryckning med ljudbang över Öland uppmärksammades i media igår. Försvarsmakten vägrar dock berätta varför incidentberedskapen ryckte ut, enligt devisen pinsamt hemligt, dvs ska hållas hemligt för svenska skattebetalare, men inte för någon annan. NATO rapporterar dock om beväpnade ryska Su-27 Flanker över Östersjön igår.


Den stora skillnaden mot en vanlig dag var att ljudbangen gjorde att media uppmärksammade det hela. Enligt källor ryckte incidentberedskapen ut igen i morse, men media uppmärksammar inte det hela då det var lite mer diskret. 

Gårdagens Ölandincident hela handlade om främmande makts göromål i internationellt luftrum öster om Öland eller Gotland.

Endast svenska folket och svenska skattebetalare ska inte få reda på vad som skedde.
 • Främmande makt vet vad främmande makt gjorde, som fick svensk incidentberedskap att rycka ut
 • Ryssland vet vad främmande makt gjorde, via sin radarövervakning av luftrummet över Östersjön från bland annat Kaliningrad, samt via sin signalspaning.
 • NATO och därmed samtliga övriga grannländer utom möjligen Finland vet vad främmande makt gjorde, dels via sin omfattande radarövervakning av området, från såväl Baltikum som Polen och eventuellt även Tyskland. Därtill lär även NATO:s incidentberedskap varit uppe om främmande makt var Ryssland. Ovanpå det har NATO omfattande signalspaning, bland annat i Baltikum.
 • Finland vet också vad som skedde, om inte annat via sin signalspaning över Östersjön.
Brittisk Typhoon identifierar en
 fullt bestyckad rysk Su-27 Flanker
över Östersjön 2014
Foto: RAF / Wikipedia
Licens: Open Government License 1.0
Det är helt obegripligt varför svenska folket ska hamna under pinsamt hemligt och vara de enda som inte får reda på vad som egentligen skedde. Det är ändå vi, du och jag1., som betalar för detta.

Tvärt om borde det ligga i Försvarsmaktens intresse att omedelbart offentliggöra varför man rycker ut med incidentberedskapen, för att förankra behovet av svenskt försvar hos svenska skattebetalare. Fast kanske kommer munkaveln från politikerna, som inte vill att svenska folket kräver upprustning?

Enligt källor ryckte incidentberedskapen ut igen i morse, enligt uppgift sannolikt för att identifiera ett ryskt militärt transportflygplan. Under gårdagen identifierade NATO:s incidentberedskap från Baltikum ryska Su-27 Flanker jaktplan, vilket inte osannolikt är samma plan som svensk incidentberedskap flög mot.

NATO identifierade även ett ryskt transportflygplan av typ An-26, men tidpunkten för den svenska flygningen stämmer bättre med Su-27.

Men ändå vägrar alltså Försvarsmakten berätta varför man ryckte ut. Pinsamt hemligt blir bara ännu pinsammare när informationen finns öppet på Internet.

1. Mest du, jag är författare och bloggare.

Tillägg: Den privata signalspanaren Latitude 67N SIGINT bekräftar på Twitter ryskt transportplan på väg till Kaliningrad idag. Sannolikt detta som fick svensk incidentberedskap att ge sig upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Halo jump over Gotland ??

  SvaraRadera
 3. Resonemanget håller inte. Att Främmande makt, Ryssland, NATO och Finland vet vad som hände betyder inte att deras medborgare vet det. Sverige vet också vad som hände, enligt samma terminologi. Sedan är det en annan sak hur mycket respektive part väljer att berätta för sin allmänhet.

  Men jag håller förstås med om tanken bakom inlägget. Som jag ser det borde Försvarsmakten rutinmässigt berätta om allt utom sånt som faktiskt måste vara hemligt, snarare än att som nu (som det verkar) hålla hemligt allt som inte absolut måste berättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delvis kan jag hålla med…men…..skillnaden i just sveriges fall är att vi i decennier haft ljugande politiker i många frågor. Kanske var det värst och potentiellt allvarligast när det gällde säkerhetspolitiken. Sverige var ju en de facto NATO medlem utom på pappret fram till slutet 80-90 talet någongång. NATO länderna och våra nordiska grannländer visste detta. Sovjet/Ryssland och alla f.d. WP länderna visste detta. Dom enda som INTE visste detta var svenska medborgarna. Dom indoktrinerades att tro att sverige var "neutralt" och alliansfritt och därmed tryggt.

   Regeringsdeklarationen nu 2014 säger;
   "Den svenska militära alliansfriheten tjänar alltjämt vårt land väl. Den skapar en god grund för ett aktivt ansvarstagande för såväl vår egen som andras säkerhet. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato.

   En modern svensk säkerhetspolitik byggs i stället på ett ökat samarbete inom Norden, Östersjöområdet, EU och FN. Sverige ska inte förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land eller ett nordiskt land och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas."

   Dvs. "Någon annan" förväntas hjälpa till. Dock oklart vem? Men vi tar även "den diskussionen senare" som så många andra frågor senaste veckorna?

   Radera
 4. Fast det blir ju mera uppmärksamhet runt incidenten om man sätter en hemligstämpel än om man inte gör det.

  Va f-n skall man hemligstämpla för om man inte får höra snacket efteråt?, för att travestera Magnus Uggla.

  SvaraRadera
 5. Förr ställde krigare upp sig utom räckvidden och gjorde grimaser mot varandra!

  Det motsvaras väl av bukläge på JAS?

  SvaraRadera
 6. "Fast kanske kommer munkaveln från politikerna, som inte vill att svenska folket kräver upprustning?"

  Nästan.

  Jag tror inte politikerna (och ambassadörerna) vill att random talesperson för försvaret som lyfter på luren när pressen ringer säger något i stil med "Jo, vi var ute och jagade Ryssen över Östersjön".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, ju mer de pratar desto större är chansen att de säger något som FI verkligen har nytta av alternativt skadar Sveriges relation med främmande makt.

   Kan vara mycket känsligt även om alla politiker vet, alla i försvaret vet, nästan alla medborgare kan lägga ihop ett och ett att officiellt gå ut och peka ut en nation.

   Radera