Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-10-16 12:50

OMXS30 nära ett äkta dödskors

OMXS30 är efter sommarens stagnation och de senaste veckornas nedgång nu mycket nära ett äkta dödskors. Det är en teknisk signal som ofta följs av en större nedgång på börsen.


Veckochart OMXS30. Blå linje
är MA10 och röd linje MA40, vilket
ungefär motsvarar MA50 och MA200.
Grova stödnivåer markerade
som horisontella linjer.
Ett äkta dödskors är när glidande 50-dagars medelvärde (MA50) bryter ner genom glidande 200-dagars medelvärde (MA200), samtidigt som MA200 är fallande. Ett falskt dödskors är en mindre tillförlitlig signal, där MA200 fortfarande är stigande. Felaktiga signaler brukar inom några veckor mötas av en ny köpsignal där MA50 bryter upp genom MA200.

Dagschart OMXS30. Blå linje
är MA50, röd linje MA200.
Historiskt har IT-kraschen, den akuta finanskrisen och kraschen på USA:s kreditnedvärdering sommaren 2011 alla fångats upp i god tid av MA50/MA200-dödskors.

Om inte börsen mycket snabbt vänder upp i en spik har vi ett äkta dödskors inom några dagar eller någon vecka. Om OMXS30 ligger kvar på 1250 får vi ett dödskors den 24:e oktober.


Hypotetiskt dödskors den
24:e oktober om börsen ligger stilla.

OMXS30 är nu ner ca 6% på helåret vilket kan jämföras med min annonsör Liberty Silvers uppgifter om att guldpriset stigit 16% i svenska kronor per gram och nu kostar ca 289:38 SEK per gram.

Stockholmsbörsen är förstås inte ensam.

Dödskors finns redan utlöst i exempelvis Frankrikes CAC-40, brittiska FTSE-100 och tyska DAX. Många andra index är på väg mot dödskors de kommande veckorna.

Att sälja på ett dödskors är ibland fel, men man missar generellt endast några procents uppgång på detta. Det är att anse som en försäkringspremie, då man än så länge undvikit alla stora krascher sedan IT-kraschen om man följt MA50/MA200 och gått likvid.

En sak kan vi vara säkra på. Två års stabil uppgång för OMXS30 sedan MA50/MA200 senast gav köpsignal i augusti 2012 är över.

Likvid än?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Känslan är att nu är uppgången över. Trodde i enkäten du hade för några månader sen att nedgången skulle börja 2015. Tror på en kraftig nedgångsfas under lång tid och fallhöjd på 50% inget förvånande på lite sikt. Om sen bostadspriserna följer med ner tror jag är troligt och får historien att upprepa sig.
  Tror inte som många andra här "att det är annorlunda nu"

  SvaraRadera
 2. Har legat all-in i björnar i några månader, men sålde tyvärr av hälften igår. 50% likvid.

  SvaraRadera
 3. Har inga pengar vare sig placerade eller på kontot. Är extremt konjunkturokänslig, har inga pengar varken i uppgång eller nedgång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Clabbe

   Då är du istälet känslig för oförudsedda utgifter...

   Radera
 4. Vilket program använder du för att göra dessa analyser?

  SvaraRadera
 5. Det mesta i likvider då jag tyckte det var för dyrt.

  Väntar lite på uppstudsen, för den döda katten, om man skulle få chans att höststäda några bolag.

  SvaraRadera
 6. Dags för den riktiga kraschen. 2008 var bara ett test. Minst 75% ner på OMX och de svenska bostadspriserna innan bottenkänning.

  SvaraRadera
 7. Om det nu blir ett riktigt dödskors, är det då smart att köpa xact bear (el likn) istället för räntekonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Fredrik Persson

   Om kursen faller monotont (tillräckligt snabbt) så är det smart att köpa xact bear, om den inte faller monontont så kan minishorts kanske vara ett bättre alternativ. Vilket som är bäst beror också på anpassningsräntan för instrumentet (vilket skiljer sig från utgivare till utgivare).

   Omvänt om kursen stiger så är det inte så bra att köpa dessa produkter;)

   Stora frågan är hur kursen kommer att utvecklas och svaret på den frågan står lite skrivet i stjärnorna.

   Generellt sett skulle jag vara mer försiktig med korta positioner än långa eftersom det inte bör finnas en anledning till att förvänta sig prisfall enligt EMH. Dessutom så är det väl vanligt att prisfall sker under mer volatila former vilket även det är en anledning till större försiktighet.

   Försiktighet översätts till mer pengar i olika former av "likvida" (räntekonto, kort räntefond positioner.

   Radera