Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-10-17 19:23

Mysigare fredag: Ubåtsjakt i Stockholms skärgård!

Det pågår tydligen en ubåtsjakt någonstans i Stockholms skärgård, sedan en säker källa observerat undervattensverksamhet. Så vi öppnar här en tråd för mysigare fredag.

Själv har jag ingen avsikt att avbryta fredagsmyset, utan får väl mysa lite extra i sympati för de minst 200 man från Försvarsmakten som just nu är inblandade i ubåtsjakten. 

Någon vapeninsats rapporteras det inte om än, trots att det är tämligen fritt att sätta in vapen mot ubåt - det är ingen risk för att det är egna, om man har koll på Sveriges egna fem ubåtar, och det är ingen risk att det är civila heller.

Frågan landar väl snarare i om det alls finns vapen att sätta in, än mindre sensorer. Ubåtsjaktsförmågan är idag obefintlig. Tillägg: Enligt Aftonbladet handlar insatsen om att stödja analysarbetet. Inte att spränga skiten ur eventuell ubåt. Svårt att släppa sjunkbomber från de ekor med utombordare som Försvarsmakten använder på plats.

Försvarsmakten vill inte rapportera var ubåtsjakten pågår, för främmande makt har ju ingen aning om var de själva befinner sig, och trots att det sägs vara trafikerade vatten vill man inte berätta var. Vill någon rapportera in detta pinsamt hemliga är ni välkomna. 

Hade tänkt spara det till ett senare tillfälle, men senaste Officerstidningen har en dagsaktuell artikel om den hemliga undervattensspaningscentralen - tänk ubåtarnas motsvarighet till Bålsta eller Hästveda, som fortfarande göms längst inne i Musköberget, varifrån undervattensövervakningen sköts. Redan på förstasidan är rubriken Ökad undervattensaktivitet kräver fler sensorer.

Ett citat ur artikeln:
"Men fortfarande är delar av verksamheten hemlig. Som vart undervattenssensorerna är placerade och vilka geografiska över­ vakningsområden som är prioriterade. Och på frågan huruvida man under senare tid identifierat några främmande ubåtar på svenskt vatten som inte borde finnas där, säger Bebben Berntsson:
– Jag vet hur det ser ut men kan inte svara eftersom jag inte äger frågan. Det jag kan säga är att övningar med ubåtar ökat kraftigt och förmodligen kommer vi att lägga ut fler bottenfasta sensorer för att kunna övervaka större områden."
Frågan är om säker källa i själva verket är undervattensspaningscentralen?

Vi får se om man vågar sig på vapeninsats och huruvida det flyter iland döda spetsnazdykare. Med låg bemanning hos försvarsmakten och mobilkamera i var mans ficka är möjligheterna att lägga locket på dödsfallen betydligt sämre idag än på 80-talet...

Tillägg: Enligt Aftonbladet ska det vara Kanholmsfjärden det rör sig om. Google Maps nedan.

Visa större karta
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Aftonbladet är inte med på att det är pinsamt hemligt, utan rapporterar glatt.

  F.ö. så beror nog hemlighetsmakeriet på att man inte vill skylta med att man inte har några resurser. Lättare att säga att en stor insats pågår, men inte var...

  SvaraRadera
 2. Suck har vikt tygblöjor, hängt tvätt och röjt i köket och tänkte sitta en stund på arschlet. Hoppas jag slipper vakna upp i morgon och upptäcka att Sverige är i krig med Ryssland.

  Tänkte påminna om en av våra friheter.
  Om du vill, även om du inte är troende, så får du be för soldaterna som försvarar Sverige och deras familjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige kommer aldrig att hamna "i krig" med Ryssland, vi kommer vakna en dag och finna att våra politiker sålt landet till Ryssland istället...

   Radera
  2. Att undergräva legitimiteten för regering och riksdag och demokratin i stort gynnar i första hand Ryssland. Kalle7 är alltså antingen en nyttig idiot eller rysk Psyops.

   Radera
  3. @Pervers..

   Gynnar Ryssland?

   Nej, nej.. Jag är "Folkhemsfundamentalist" och i vissa fall "Rasist" enl bloggägaren

   Om du läser min kommentar igen med den vetskapen, så kanske du kan se kritiken mot att politikerna sålt oss till EU och "mångkulturen"?

   Landet har ju inga gränser kvar, inget försvar, eller minsta krav på de som kommer in i landet, inte ett enda krav, inte ens legitimation behövs för att få PUT.

   Utländska företag får komma hit och skövla vårt landskap, i stort sett utan att ens behöva betala för det.

   Jag inte litar ett enda dugg på politikerna, eller på "journalisterna" och det skulle inte förvåna mig det minsta om vi plötsligt blir, på ett eller annat sätt, sålda till Ryssland istället!

   Radera
  4. Och mitt ovanstående inlägg innehåller en dos ironisk kritik, jag tror inte på den sista meningen, egentligen, den är mest ett mått på hur stort mitt förtroende är för politiker och journalister

   Jag tillhör förvisso de som även skulle kunna ironisera och påstå saker som: "Hoppas Putin invaderar oss så vi får lite ordning i landet igen" som ett sorts hånfullt mått på hur jävla dåligt jag tycker att det här landet sköts!

   Inte för att jag faktiskt tror att vi skulle få det bättre, jag är inte så korkad

   Radera
  5. @Kallle7: Håller helt med. Inga galenskaper förvånar längre utan snarare bekräftar. / Stolt "folkhemsfundamentalist" och "rasist".

   Radera
 3. Lite gammal hederlig ubåtsjakt! Det var länge sedan, vilken nostalgi!

  SvaraRadera
 4. De Svenska ubåtarna är väl ändå i internationell klass. Skulle vara riktigt nice om vi fick en kill på en atomubåt inomskärs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svenska ubåtarna är "sisådär" i internationella jämförelser och det körs inga atomubåtar inne på grund vatten. En sådan ubåt har ett stort deplacement och trycker undan så mycket vatten att den skulle lämna en bogvåg efter sig om den kördes i undervattensläge inomskärs.

   Radera
  2. Om nu motståndarna är dumma nog att ta en stor atomubåt inomskärs så ska det väl inte vara något problem. Frågan är snarare om vi vill ha en trasig atomubåt som ligger och rostar i vår skärgård?

   Radera
  3. Vatten stoppar strålning rätt bra. Jag kan leva med det bara Putin lider nederlag.

   Radera
  4. Nåja alla atomubåtar är inte gigantiska monster http://brezjnev.wordpress.com/2014/10/15/29e-spetsnaz-ubatsbrigaden-i-olenja-guba/

   Radera
 5. Jag tror det när jag ser det...

  SvaraRadera
 6. Runt hela Stockholms skärgård finns det sedan tidigt 80 tal avlyssningsslingor, vore ganska skumt om detta larm vore falskt,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marinen anger trovärdig källa. Kanske inte dessa avlyssningsslyngor. När flygkränkningar över internationellt vatten inte hjälper så kan vi försöka med u-båtar, som ingen lyckats se eller bevisa.

   Radera
 7. Hörde två st relativt lågt flygande flygplan över Nacka för en stund sedan. Svårt att säga vad det var för typ, men det lät inte som det brukar med de vanliga som landar på Bromma.

  SvaraRadera
 8. Kan möjligen påverka den budget som snart ska läggas fram. Hoppas vi inte spränger reaktorn på en atomubåt så här nära. Men ser gärna att vi får upp den fast det kräver säkert sjunkbomber och inte bara avlyssning.

  Tänk om man har larm från fler håll än Kanholmsfjärden? Då kan jag förstå försvarets annars något löjliga hemligstämpel.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. AFA och djurens rätt som har möte.

   Radera
  2. Har inte alla minkar dött av Romsons bottenfärg?

   Radera
 10. Vad som framkommit rör det sig om evt miniubåtar

  SvaraRadera
 11. Ok jättesmå ubåtar som styrs av minkar detta för att ta sig i i skärgården för att slippa bli avskjutna

  SvaraRadera
 12. Garanterat ryssarna som inhämtar lite info under ytan denna gång. Inte otroligt att det rör sig om en miniubåt som dockat från en större ubåt längre ut i kustbandet..
  Kalla kriget är tillbaka gott folk..

  SvaraRadera
 13. Kan vara Migrationsverket som i desperation provar nya djupgående asylanläggningar??

  SvaraRadera
 14. Jag saknar den stora analysen av helhetsbilden. Vad ska Sverige tvingas in i för "fälla"? Varför ska vi provoceras att satsa mer på försvaret? Vari ligger den förmodligen självklara baktanken?

  För inte är det väl rent militärt att inhämta information och undersöka vår (obefintliga) förmåga? Är det att visa oss att vi inte klarar av särskilt mycket (om provokationerna ökar) och därmed vika oss i eventuella förhandlingar som kan komma nu till vintern då gaskrisen kommer (beroende på tekniska problem) och Northstream måste försvaras så att Tyskland kan få sin gastillgång säkrad (i utbyte mot vad...)?

  SvaraRadera
 15. Lite mysfilm Förebudet

  Motivbilden för en Rysk aggression idag ligger väl ungefär i att Sverige betraktas som ett NATO-land och att man vill förhindra uppbyggnad av framskjuta baser här i händelse av en eskalerad konflikt med NATO. P3 dokumentären om den Sovjetiska kartläggningen beskriver situationen så under kalla kriget och den geopolitiska situationen är den samma idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller är det som det varit förr, att västmakter är och snokar i våra vatten? (Med risk att jag blir kallad psyops nu, jag vet!)

   Radera
  2. Simma ner och knacka på dörren. Öppnar de är ubåten norsk... :)

   Radera
  3. Ryssen vill att vi skippar nya JAS och lägger pengarna på ubåtsjaktprylar.

   Radera
  4. Russofobi! Självklart är detta amerikanska ubåtar som skickats ut av CIA för att skapa alarmism i Sverige. Stackars Putin måste känna sig kränkt... :(

   Radera
 16. Sätter en peng på att det är en amerikansk ubåt....

  SvaraRadera
 17. Detta är bara en fint för att förvilla svenskarna. På julafton kommer anfallet. Stockholm kommer att bombas med nallar med julhälsningar på ryska.

  SvaraRadera
 18. Ett väldigt genomskinligt sätt att äska medel till försvarsbudgeten.

  SvaraRadera
 19. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/insats-pagar-i-kanholmsfjarden_4022351.svd?sidan=10

  Enligt svd så har rysk nödradio trafik identifierats från området där man spanar till Kaliningrad. Sannolikt är det en skadad rysk ubåt, kanske miniubåt (mest troligt)..
  Garanterat ryssar.

  Ni som tjafsar om Nato, och USA som kränker är antingen rysk psyops eller halvkorkade

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVD publicerade många sagor på 80-talet. och gör det ännu. Nu som då kommer inget att kunna uppvisas. Men ryssneurotikerna måste ju få sitt.

   Radera
 20. Kan bli en ny whiskey on the rocks, inte varje dag vi har spetsnaz i svenska skärgården men det verkar ju onekligen vara fallet...

  SvaraRadera
 21. Ännu ett minröjningsfartyg sattes in under lördagen för att söka av havsbotten inomskärs. Utanför öarna patrullerar nu korvetterna HMS Visby och Sundvall och mot territorialvattengränsen spanar en svensk ubåt, erfar SvD.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 22. MS Concord (troligen moderfartyget) ligger ute och väntar sedan ett par dagar tillbaka på internationellt vatten utanför karnholmsfjärden. Tyder helt klart på en rysk miniubåt inne i svensk skärgård. Kalla kriget verkar ju onekligen vara på väg tillbaka..

  Ska bli kul hur Putin ska förklara sig att han har spetznas inne i vår skärgård..

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. NS Concord verkar göra ca 2 knop enligt AISn..

  SvaraRadera
 25. Enligt Afton**** har NS concord nu stängt av sin AIS och styr österut.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19719297.ab

  SvaraRadera
 26. Om någon missat NS concords possition de senaste dagarna: https://twitter.com/defencechemist/status/523571825801195520

  SvaraRadera
 27. garanterat dockningsfartyget till den ryska ubåten. Ligger den och trycker på botten skadad lär den vi hitta den för eller senare..

  SvaraRadera
 28. Sosseregering, ubåtsjakt och det är trendigt med skitfula glasögon.
  Det hela är bara åttiotals-retron som gått för långt.

  SvaraRadera
 29. Pastorn: Ja det här är regression på hög nivå. Sveriges alla småpojkar tycker till och med att det är spännande, precis som förr. Ibland luras man att tro att saker och ting går framåt men onekligen stenålder all over again.. Fantasilöst.
  Med lite tur så har vi några generationer i framtiden där inte alla män gjort lumpen och sådana här händelser blir framställs som den lyteskomik det är.

  SvaraRadera