Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-04 13:43

Miljöpartiet - fånarna på fortet

Magasinet Fokus fokuserar i senaste numret på Fångarna på fortet, dvs vad som händer när radikala miljöpartister för första gången ska möta verkligheten och faktiskt genomföra politik, i artikeln Experiment i full skala. Ett möjligt utfall är nämligen att gröna partier i princip helt utplånas i opinionen.


Som ett exempel tas Belgien upp där två gröna partier bokstavligen utplånades efter att ha suttit i regering.

Att efter 30 år av det ena populistiska och miljöalarmistiska utspelet efter det andra, så hamnar nu alltså (mp) i regeringsställning. Och det är ju inte direkt med de skarpaste knivarna i lådan heller - ingen Maria Wetterstrand eller Birger Schlaug, utan en Gustav Fridolin och en rabiat manshatande oljeuppvärmande båtboende hycklande Åsa Romson. Bland andra ministrar hittar man Per Bolund, som inte kan räkna med procent, men ska bli finansmarknadsminister eller antisemiten (bl a bjudit in internationellt kända antisemiter till föredrag), islamisten och jihadursäktaren Mehmet Kaplan. 

Enda skarpa kniven i (mp):s ministär är Alice Bah Kuhnke, som är en extern teknokratrekrytering. En extremt kompetent, intelligent och lovande dito, samt representant för de nya yngre kvinnor (ja, hon är yngre än mig) som tagit sig fram på egna meriter, och som bara gått med i Miljöpartiet när hon blev tillfrågad om hon ville ta kulturministerposten. Samtidigt är kulturminister en lättviktspost, även om det finns en bunt med intressanta frågor att ta tag i. Mer om det i senare inlägg. Bah Kuhnke kan åtminstone stå för någon form av nytänk och ungdomlighet i den gråsossementalitet som svensk kulturpolitik annars är, oavsett regim. Att Aftonbladets Åsa Linderborg går i taket över utnämningen (och att både Åsa Linderborg och kollegan Oisin Cantwell mobbar Bah Kuhnke på Twitter) är antagligen det bästa kvitto man kan få på att kulturelitvänstern börjar svettas efter alldeles för många år vid köttgrytorna. Men kulturpolitik är inget man vare sig vinner eller förlorar röster på, utan mest en fråga för närmast sörjande. Fast med Löfvéns löfte om att all politik ska vara jämställd, så finns ju mycket att göra - fler kvinnor än män konsumerar statligt sponsrad kultur, fler kvinnor än män läser, kvinnliga kulturskapare har högre löner än sina manliga kollegor osv. Så nog finns det mycket att göra med jämställdheten inom kulturen.

Oisin Cantwells mobbning och näthat av Bah Kuhnke nedan. Patriarkala strukturer?
Åsa Linderborgs näthat av Bah Kuhnke nedan, typiskt kvinnor att förminska andra kvinnor som lyckats bättre än dem själva:
Framför allt kan man anta att skattepengdiarna (via presstödet) på Aftonbladet är upprörda över att Public Service/SVT och Public Service/SR är ute och klampar på Internet och skriver bättre, seriösare och djupare reportage än det avträde som tabloiden Aftonbladet utgör. Synd att det inte finns kvalitetskrav på presstödet, där finns stora möjligheter till reformer.

Annars misstänker jag att Åsa Linderborgs och Oisin Cantwells reaktioner handlar om ren och skär rasism och beror på Bah Kuhnkes hudfärg. Till motsatsen är bevisad så kör vi på den förklaringsmodellen, den är ju så populär i alla sammanhang idag. X rakblad - sök inga komplicerade förklaringar till något som kan förklaras med rasism. Frågan är vad X ska stå för?

Miljöpartiets problem är ju nu att de kommer ge svart på vitt för sina väljare att deras politik inte är genomförbar. Man kommer få igenom lite symbolfrågor, som att svenskt jordbruk och djurhållning ska läggas ner, så vi istället ska importera antibiotikakött från sämre djurhållning utomlands, men i stort kommer partiet totalt misslyckas med all form av radikal politik. Att sätta efter de sista tusentalen jordbrukare är enkelt, men i övrigt kommer verkligheten att göra sig brutalt påminnd.

Jag har skrivit det förr. Förhoppningsvis hamnar Miljöpartiet under 4%-spärren vid nästa val. Nackdelen är att folk istället kommer rösta på (v) och (fi).

Det finns förstås undantag - den tyska Die Grünen överlevde två mandatperioder i regeringsställning, men har på köpet helt avradikaliserats och är väl mer att se som ett vanligt socialistiskt mittenparti med ett kul namn. Kanske var det enbart avradikaliseringen till mähän som gjorde att man alls finns kvar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Är inte nedvikandet i fråga efter fråga vid förhandlingsbordet ett tecken på att avradikaliseringen har skett snabbare än så? Risken (för mp) är väl att avradikaliseringen går så snabbt och långt att de inte ens blir ett vanligt socialistiskt mittenparti utan blir helt strippad sin identitet - med enda hoppet att få representation av kamrat 4%.

  SvaraRadera
 2. Jag delar din analys och misstänksamhet mot MP, och jag tror/hoppas att de åker ur 2018. Men som sagt, de rösterna hamnar nog hos F! och V istället.

  Att media inte jagar Kaplan med blåslampa är å ena sidan oförståeligt men å andra sidan fullt logiskt.

  SvaraRadera
 3. "Enda skarpa kniven i (mp):s ministär är Alice Bah Kuhnke, som är en extern teknokratrekrytering."

  Bara detta att ge kulturministerposten till henne och finansmarknadsminister till någon som inte kan räkna procent visar ju hur pass verklighetsförankring mp har - det lite märkliga är att man lyckats lura i Löfven att detta är en bra arbetsfördelning.

  Han kanske har bättre koll på sina egna då han lät Margot Wallström bli utrikesminister och inte (kultur- och) demokratiminister - hon kanske på ett diplomatiskt sätt kan hålla kontakten med regimer med liknande syn på demokrati?

  SvaraRadera
 4. Den där Osis Can't Well vet jag ingenting om.

  Miljöpartiet bör enligt min mening ersättas med ett parti med namnet Partiet Hållbar Utveckling (PHU!), som skulle kunna ses som progressiv-konservativt eller konservativ-progressivt, vilket knappast är konstigare än att vara socialliberal. Tvärtom är överlevnad och utveckling de mest fundamentala sakerna för livet.

  SvaraRadera
 5. Det känns något egendomligt att för mig, som "svensk rasist" (alla ursvenskar är rasister har jag fått lära mig), konstatera att de skarpaste politikerna i Sverige har tydligt afrikansk påbrå....
  Reinfeldt, Sabuni och Bah.
  Under de senaste årtiondena har man ju undrat hur det kommer sig att det som vi (svenskar) inte fattar, det fattar afrikaner....
  Är det hudfärgen...
  Eller sitter det på insidan...
  Sådant som GMO... (Fast det är min käpphäst)
  Det fattade afrikanerna, att när USA ville skeppa majs som hjälp så var det GMO - majs som man ville släppa ut som utsäde till folket och icke nödhjälp...
  Därmed kunde inte Monsanto plocka hem roylaties...
  Men sådant begriper inte vi oss på...
  Vi är ju störst, bäst och vackrast.
  Sägs det....

  SvaraRadera
 6. Råder en väldigt negativ inställning här. Behövs nog lite mer tankeverksamhet.

  Än har den nya regeringen inte hunnit genomföra mycket. Nära nog 0% och jag tycker det är betydligt lättare att utvärdera den avsatta regeringen. Bäst att tillägga att hjälpligt kunna procenträkning är nästan nödvändigt för en minister. Viktigare än % är att ha förmågan att omge sig med kompetenta rådgivare som vågar säga nej. Vi får se om detta sker.

  Vår nuvarande statsminister växer i mina ögon. Han kunde varit bättre debattör men det är resultat jag vill se. Verkar som en riktig satsning på omställning från oljeberoendet jämfört med de åtta åren ska påbörjas nu. Med lite mindre byråkrati för alla lärare, högre lön och en obetydlig ökning av synen på matte i grundskolan hinner nog en förändring i rätt riktning ske på fyra år i kontrast till den långa nedgång vi sett i internationell jämförelse.

  Kritik av resultat ser jag fram emot, men det gnälls lite mycket här på sådant som inte hänt eller ens föreslagits än.

  För övrigt gläder jag mig ännu över den tydliga intentionen att få våra uråldriga och skraltiga reaktorer avvecklade av ägarna själva med lite hjälp av mindre subventioner.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara i vägen för det som är igång är lätt, det stora är att bygga nytt.

   Radera
  2. 0 procent är kanske genomfört ja, men intentionerna för mandatperioden har getts. Finns väl inget där som tar oss ur oljeberoendet direkt? Mindre byråkrati är ju en gammal Ny demokrati-gimmick, = vallöfte utan substans.

   Radera
  3. Kingedward24 vet du något om hur mycket byråkrati man lagt på lärarna i grundskolan under de gångna 8 åren? Det var bara byråkrati där jag nämnde.

   Tycker det ser bra ut med tvåstatslösningen som vår utrikesminister gått ut med. En början på en process. Visst kan erkännandet av rätten till en stat för palestinierna eventuellt röstas ner i riksdagen men nu blir det aktuellt i EU och omvärlden igen.

   Vägslitageskatt kommer att minska onödig körning med tunga fordon och främja mer transporter med båt och järnväg ett steg mot mindre oljeberoende.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Angående tvåstatslösningen blir ju konsekvensen att Sverige ställer sig utanför inflytandesfären genom att inta en ytterlighetsposition. Det är ju inte början på någon process, erkännandet av den nya staten borde ju givetvis vara slutet i en process. Nu har Sverige legitimerat ett terroristkontrollerat område som en stat.
   Bör vi erkänna Islamiska staten?

   Onödig körning med tunga fordon... Tunga fordon kännetecknas väl av att de endast används till nyttotransporter? Vill man ha över transporterna på järnväg krävs väl att man erbjuder ett intressant alternativ? I Sverige har inte järnvägsnätet tillräcklig kapacitet och utsträckning för att kunna ersätta dagens lastbilstrafik.

   Radera
  5. Kingedward24 Sverige får nu bättre inflytande genom att ta ledningen i EU och försöka bli först att erkänna palestiniernas rätt till en egen stat. Givetvis ska också Israel få förbli en egen stat. För att lugna dig kommer inget svenskt erkännande av IS och vi ska givetvis hjälpa till att bekämpa IS.

   Du har rätt i att vi inte omedelbart kan föra över stora delar av den långväga långtradartrafiken till dagens grovt försummade järnvägssystem. Omedelbart ökar säkert båttransporterna.

   Talade för några år sedan med en stor grossist i grönsaker och frukt. Han berättade att han tog allt via långtradare till Stockholm från kontinenten och att det gick att ställa klockan efter bilarnas ankomst. Jag förmodade då att det var den dåliga tidspassningen som avgjorde valet av transport. Blev förvånad att få veta att det var järnvägens primitiva metod för att koppla om vagnar som var skälet. Timmars eller tom dagars försening var ok men när man kopplar om järnvägsvagnar används metoden att dunka ihop dem, "för så har man alltid gjort" och det ger skador på frukt som då skakas om alldeles för hårt. Han ville gärna använda järnvägstransporter bara de inte behandlade hans frukt så illa.

   Självklart kommer vi fortsatt använda lastbilar men allt mindre. Men svenska åkare kommer genast få betydligt mer att göra när den extra subventionen av utländska åkare minskar i och med vägslitageavgiften.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Du har missuppfattat något väsentligt. Sverige erkänner inte palestiniernas rätt till en stat; de erkänner staten Palestina. Alltså ett terroristkontrollerat område ska upphöjas till land, med en terroristregim. Om du inte har förstått skillnaden är du kanske i själva verket överens med USA, de vill ju också ha en tvåstatslösning.
   Parallellen till Islamiska staten är övertydlig. Om det hade funnits filmade avrättningar från Hamas sida, skulle det se ut som ett liknande fall. Skillnaden är mest att de inte har filmat sina illdåd. Erkännandet är, i sken av situationen i området, ett rent sabotage mot fredsprocessen.
   När amerikanerna säger att Sverige är för tidigt ute är det ett gravt understatement. De borde istället säga "Är ni helt dumma i huvudet eller vill ni sabotera processen?" När ett, trots allt, respekterat land som Sverige erkänner en terroristregim betyder det att Hamas kan tolka det som att trycket mot dem faktiskt minskar, vilket kommer att försvåra fredsförhandlingar.
   Detta hindrar ju inte att stolta men korkade svenska politiker om tio år, när staten Palestina är på plats, kommer att säga "vi var först!".

   Eftersom jag ibland åker igenom Tyskland med bil, ett Tyskland som nu har dessa avgifter, undrar jag med spänning när långtradartrafiken ska börja sjunka. En fil är konstant full med lastbilar, och det har aldrig varit så många tunga fordon i trafik genom Tyskland.

   Radera
  7. Jag tycker inte Hamas är idealiska. Men nu har palestinierna förtryckts av ledningen i grannlandet Israel så länge att något måste göras. USA klarar inte detta ensamt. Kan mycket väl bli så att detta stoppas i riksdagen men bollen är i rullning. Gång på gång byggs nya bosättningar på palestinskt område.

   Hur stora är avgifterna i Tyskland? Kan tänka mig att de kommer att höjas tills de täcker samhällskostnaderna helt, men inte högre eller...

   Nu ska jag försöka läsa lite i Det sovande folket.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Jag tolkar också erkännandet av Palestina som ett resultat av 'något måste göras'-mentalitet. Problemet är att måste bli rätt också. Den här gången blev det fel, och fredsprocessen kommer om något att försenas. Det som Sverige gör här skapar noll tryck mot Israel, eftersom Israel förstår att det görs av folk som inte förstår situationen. Israal kan ju idag inte erkänna Palestina, även om de hade den bästa viljan i världen. Inte ens om Per Garthon var premiärminister med oinskränkt makt i Israel skulle det kunna ske. Det finns för tillfället inget att erkänna. Det finns en bit land, sedan ett antal år kontrollerat av en grupp startad av Muslimska Brödraskapet som har som långsiktigt mål att hela Israel ska uppgå i Palestina. Idag kan man helt enkelt inte erkänna detta som ett land, det finns inget land där att erkänna.

   Avgiften i Tyskland är i snitt 14 kr/mil. Det innebär en kostnadsökning på 15%, så det ändrar nog som sagt inte trafiken nämnvärt.

   Radera
  9. Utspelet från S kanske inte gynnar en ev fredsprocess, men det gör nog ingen större skillnad. Alla vet ju vad som kommer att ske ändå, dvs att Israel fortsätter att bygga bostäder på ockuperad mark. Detta kommer att fortsätta under 1-2 generationer tills all värdefull mark är bebyggd. Var 4-5:e år bryter det ut ett småskaligt krig där ett par tusen palestinier dör. Israel kommer aldrig att acceptera 1967 års gränser.

   Radera
  10. En tvåstatslösning är förmodligen den enda rimliga lösningen och det kräver ju att Palestina erkänns, vilken förmodligen också är orsaken till att den Israeliska fredsrörelsen är så positiva till beskedet.

   Radera
 7. Är det någon här som vet hur det ligger till nu för tiden med Mehmet Kaplans jihadistsympatier?
  -Det är nämligen från min sida den absolut värsta sidan med den nya regeringen, vida överträffande eventuell inkompetens bland den nya ministären.

  Inte för att den borgliga regeringen inte hade sina egna dito bland sig. Waberi, som har ett förflutet från ett flertal andra suspekta islamistiska organisationer och inte helt tog avstånd från varken jihadism eller de ur jämställdhetsynpunkt suspekta aspekterna av radikal islam. Denne satt i försvarsutskottet vill jag minnas...-Ridå!

  SvaraRadera
 8. Jag tvivlar på att Alice Bah Kunke kommer att försöka få fler män och pojkar att bli kulturintresserade.

  http://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2013/11/29/stod-till-pojkar-och-man-ar-oacceptabelt/

  http://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2013/11/30/alice-bah-kuhnkes-kamp-mot-sveriges-pojkar-fortsatter/

  SvaraRadera
 9. Problemet för miljöpartiet kommer att bli att vi dels har ett antal statsråd som är rutinerade och relativt realistiska och dels har en ung och radikal riksdagsgrupp (det är dem du skulle ta en närmare titt på!). Regeringen kommer inte att kunna driva någon särskilt radikal politik då den inte har stöd av en majoritet i riksdagen så frågan är vad de unga och radikala miljöpartistiska riksdagsledamöterna kommer att hitta på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har nog inte så mycket med statsrådens icke-radikalitet utan det parlamentariska läget. Det kommer inte gå att driva något speciellt radikalt med nuvarande parlamentariska läget tack och lov.

   Radera
 10. Mehmet Kaplan hade mage att jämföra extremister som åker till Syrien för att strida för ISIS/IS med när svenskar reste till Finland för att försvara Finland mot Sovjetunionen. Han jämför alltså när unga män åker iväg för att på de mest barbariska sätt utplåna sina motståndare, mörda, våldta och skära halsen av utlänningar på Youtube, med att försvara sig mot en imperialistisk stormakt som går till anfall mot ett litet grannland.

  Konstigt nog står det inte ett skvatt i pressen om det. Journalisterna är fullt upptagna med att undersöka om de nya ministrarna har rökt på i sin ungdom, eller haft en polsk svartsnickare för 20 år sedan.

  Den mannen borde aldrig fått komma in i regeringen. Det är en skandal. En stor skandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske har journalisterna hört/läst vad han verkligen sa i stället för att bilda sin uppfattning utifrån bloggares provokationer:
   Sammanfattning av Mehmet Kaplans uttalande om finlandssvenskarna

   Radera
  2. Fast då kanske du skulle länka till vad han verkligen sa och inte en sida skriven av 10 PR nissar anställda av miljöpartiet med uppgift att tona ner händelsen och där varje ord är vägt med guldvåg...

   Radera
  3. För de som vil ha förstahands information, så finns den här http://stefanolsson.nu/2014/07/01/miljopartiet-liknar-jihadister-vid-frivilliga-under-finska-vinterkriget/ Notera: Personen som skriver denna blogg VAR PÅ PLATS. Det är ingen andrahands myt som han hört från en kompis kusin.

   Det är inte ovanligt för Miljöpartiet att "förtydliga" vad deras företrädare säger. Minns bara Ramssons utspel, som hon försäkrade var förankrat i partiet, att alla bloggar i sverige skulle registreras av personerna bakom de, och att alla bloggare var personligt ansvariga för de kommentarer andra lade ut på deras sidor. Partiet fick förklara dagen efter att så naturligtvis inte var fallet utan Ramsson uttalade en personlig åsikt om hur hon tyckte om saken privat.

   Radera
 11. Ibland undrar man hur mycket Romson rökt på. Vita....jaja ni vet... män är roten till allt ont. Vore dock kul om hon undersökte kön, hudfärg och sexuell läggning på alla dem som idag arbetar med miljösanering i fält, dimensionerar vindkraftverk, bygger ut elnätet, forskar på billigare solceller och effektivare lagring av energi, ser till att våra kärnkraftverk inte havererar m.m. i all oändlighet.

  Eller tror jag fel, de är alla i n ond maskopi med syfte att koldioxidförgifta världen.

  Riga

  SvaraRadera
 12. Svenska folket går mot sin förintelse.

  SvaraRadera
 13. Alice Bah Kuhnke apropå procenträkning/räkna med bråk, mest intressant från 3:55:
  https://www.youtube.com/watch?v=8DwJahGh7Ic

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, öka till ett tjugonde :)

   Men vi betalar ju redan en halv och därtill. Fast till staten...

   Radera
  2. Tillägg.

   Efter att ha läst på lite verkar hon faktiskt vara den klart vettigaste miljöpartisten i regeringen. Kanske den vettigaste även om man räknar in riksdagen med (även om inte Bah sitter där).

   Kanske inte är så tokigt att rekrytera utanför den inavlade kretsen ibland :).

   Radera
 14. Varför så arg? MP kan knappas vara sämre för svenskt jordbruk i regeringsställning än vad centerpartiet varit de senaste åtta åren. Det gamla bondeförbundet har ju varit ren katastrof för lantbruket.

  SvaraRadera
 15. Man kan skälla på Aftonbladets medarbetare av många skäl, men inte för att de lever på skattepengar. Aftonbladet är en kvällstidning och får alltså inget presstöd.

  SvaraRadera
 16. Dina osympatiska kommenterar om Romson får mig att associera till killar i mellanstadiet som drar tjejer i håret för att dölja/undertrycka sina verkliga känslor för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Frihetsförnimmelse

   De "osympatiska" kommentarer om Romson kanske beror på hur hon har uttryckt sig, vilka åsikter hon har gett uttryck för dvs?

   Radera
 17. Tycker Cornu borde vara glad att MP sitter i regeringen. Finns det något annat parti som ens visat tecken på att förstå vad PO är? MP med sin starka förankring i forskning har klart lättare än alla andra att ta till sig detta fenomen och vad det kommer att föra med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jesper Jerkert från VoF har gjort en bra sammanställning på MPs starka förankring i vetenskap.

   http://www.jerkert.se/jesper/mp-och-vetenskapen.pdf

   Radera