Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2014-10-29 17:01

Medelförmögenheterna per land

Som bekant ogillar jag starkt användandet av medelförmögenhet, dvs totala tillgångar dividerat med antalet personer. Här följer dock som kuriosa komponenterna i utvalda länders invånares medelnettoförmögenheter, då det är det datat som Credit Suisse preciserar.


Jag står dock inte bakom det socialistiska tramset från professor Lars E O Svensson och liknande masoekonomister att det inte existerar några problem, eftersom det implicerar ett socialistiskt beslagtagande av tillgångar från de som har för att fylla luckorna som de som inte har lämnar. 
Exempelvis att ta pengarna från boende i Djursholm för att betala överbelånade Södermalmshipsters bostadsskulder och obetalda fakturor till surdegshotellet.

Eller mer relaterbart - den som använder medelvärden säger att om din granne inte kan betala sina skulder, så ska du som skött din ekonomi göra det åt vederbörande. I medel har ni ju det gott ställt...

För intresseklubben följer ändå medel nedan.
Medelnettoförmögenheter, sorterat på summa
Medelnettoförmögenheter sorterat på skulder
Medelnettoförmögenhet sorterat på icke-finansiella tillgångar, dvs främst fastigheter som villor och mark.
Bostadsrätter är bara klubbmedlemskap och räknas därmed som finansiella tillgångar, åtminstone hos SCB.
Sveriges placering är nummer åtta sorterat på skulder, plats sju på nettotillgångar inklusive AP-fonderna, PPM och bostadsbubblans övervärderade bostäder, och plats sju på icke-finansiella tillgångar.

Enbart icke-finansiella tillgångar som villor, skog och mark står för hela 63% av Medelsvenssons nettotillgångar, och till detta kommer bostadsrätternas andel av de finansiella tillgångarna. När bostadsbubblan kraschar kommer svenskarnas förmögenheter falla mycket snabbt - värderingar kan falla, men skulder består.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. 2,8 Miljoner per vuxen i medel-imponerad!
  Snart dax att elda på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast är pensionen med så uppgår den väl till mer än hälften?

   Radera
  2. "Pay-as-you-go"-allmänna pensionen är inte med, inte ens buffertfonderna.

   Däremot är PPM nog inräknat och de tillgångar som finns i tjänstepensionslösningarna.

   Problemet är förstås att svensk skattepolitik inte direkt gynnat "medelsvensson" att spara, utan förmögenheterna är ojämnt fördelade och koncentreras tex hos personer som blivit rika på eget företagande.

   Radera
  3. @Joakim Persson

   Varför skulle man räkna in ett kassaflöde i förmögenheten och isf på vilket sätt? Skall man på samma sätt räkna in framtida löner i förmögenheten?

   Sen om man skall räkna in PPM-pengar eller annat bundet pensionssparande i balansräkningen när man beräknar förmögenheten bör man nog fundera på och dessutom motivera sitt ställningstagande. Dessa medel har man ju ofta ganska begränsad rätt till - man kan inte förfoga över dem fritt (t.ex. sälja av sitt innehav och åka till thailand för pengarna), de är normalt inte möjliga att mäta ut heller (att använda medlen till att göra sig skuldfri), de kanske till och med inte ens ingår när man likviderar dödsboet.

   Radera
  4. Tillägg: sen skall man ju göra samma fundering och motivering varför man skall räkna in andra personers tillgångar i balansräkningen som man ju gör när man räknar ut medelvärdet på förmögenheten.

   Radera
  5. Konstigt att man känner så få medelsvenssons...

   Radera
 2. Sådan här statistik är helt klart rolig och intressant.

  Men. AP-fonderna är inte med eftersom man använder sig av finansräkenskaperna och förmögenhetsundersökningen från 2007. Så man underskattar den "förmögenheten" som man i Sverige får via transfereringar från offentlig sektor.

  Det har dock ingen stor betydelse för uppskattningen om förmögenheten hos svenska hushåll.

  Nationalräkenskaperna korrelerar fint med uppskattningen av finansiella tillgångar i alla fall. Se NR 2013, sid 36.

  9 264 873 000 000 kronor sitter svenska hushåll på (Q4 2013). Delat på 7 324 000 vuxna = 1 265 002 kr per vuxen. Credit Suisse använder siffran 190,828$ = 1 373 962 kr per vuxen för 2014, 179,098$ = 1 289 506 kr per vuxen för 2013 (om man höftar 1$ = 7.2kr).

  Om vi låtsas att man lägger till och smetar ut AP-fonderna så blir det ytterligare 1058 miljarder, eller 144k per vuxen.

  Hur som helst, vi ligger "hyfsat" till för tillfället, men då känns risken ändå ganska hög eftersom mycket av förmögenheten är bunden i ganska riskfyllda placeringar (BR och aktier).

  SvaraRadera
 3. Skönt att jag redan betalt huset och sitter på relativt stora finansiella tillgångar....

  SvaraRadera
 4. Vad menar du med att skulder består? I så fall skulle väl inte kreditförlusterna vara så stora för bankerna när priserna viker? Kan man inte ta några år på "existensminimum" och få en del av skulderna avskrivna?

  SvaraRadera
 5. EN GIGANTISK BUBBLA!!

  Uppenbarligen står krisen för dörren i Schweiz och Norge!!! Med deras GIGANTISKA skuldberg måste snart allting krascha!! Precis som den berömda SVENSKA BOSTADSKRASCHEN 2011!!!

  Eller - skulle det kunna vara så att de länder som sparar och gnetar mest är de länderna som är rikast? Schweiz och Norge kommer inte att krascha? Inte Sverige heller? Bara en tanke....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte egnahemägandet rätt lågt i Schweiz? Sen påverkar väl den enorma oljefonden varje norrmans förömögenhet?

   Radera
  2. Ungefär hälften av Schweiz tillgångar är reala, vilken är en helt vanlig siffra för utvecklade länder.

   Den Norska oljefonden är inte medräknad. Den är på c:a 160.000 USD per person, med den nosar norrmännen schweizarna i hasorna.

   Att schweizarna har mer tillgångar än norrmännen trots lägre BNP beror på att deras nationalsport är att spara.

   Radera