Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2014-10-16 07:43

Magdalena Andersson (s) förbjuder sysselssättningsstatistiken hos SCB

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali uppmärksammar att axelmaktregimen idag kommer besluta att i SCB:s regleringsbrev förbjuda myndigheten att föra sysselsättningsstatistik för åldersgruppen 20 - 64 år. Anledning är förstås att dölja hur katastrofal socialisternas politik kommer vara för sysselsättningsgraden.


"I dag kommer regeringen besluta om att avskaffa SCB:s uppdrag att följa upp sysselsättningsgraden för åldrarna 20-64 år. Det märkliga är att på regeringens startsida så har de endast publicerat förra regeringssammanträdets dagordning, inte dagens. Däremot har jag lyckats få tag på den aktuella dagordningen för Magdalena Andersson. Punkt nr 6 på sid 2 är:
”Återtagande av uppdrag till Statistiska centralbyrån om sysselsättningsmål”"
Sysselsatta i Sverige 2005 - 2013
Vad den avsatta alliansregimen nämligen lyckats fantastiskt med är just sysselsättningen. 82% av alla i åldern 20 - 64 är sysselsatta, medan arbetslöshet mäts bland de som faktiskt vill eller ska ha jobb. Som påtalas i blogginlägget har Sverige högst sysselsättning och högst arbetskraftsdeltagande i EU, och har överträffat alliansregimens målsättning på 80%. Detta trots den akuta finanskrisen, skuldkrisen och ekonomisk kris i EU.

I statistiken kan man t ex se att under Göran Perssons rasistregim1. hade bara 304 300 ungdomar i åldern 20 - 24 år sysselsättning, medan man under axelmaktregimen hade 392 800 ungdomar i sysselsättning, eller en ökning med 29%. Sysselsättningsgraden har stigit från 79.4% under socialisterna till 82.2% under alliansregimen.
Slut med sådan här statistik under
axelmaktens socialistregim. När
verkligheten och kartan inte stämmer
överens gäller den socialistiska kartan.

Men nu är det alltså stopp för detta. Enda förklaringen är att socialisterna räknar med minskad sysselsättning när man överger alliansregimens arbetslinje och ersätter den med höjda bidrag till alla. Genom att förbjuda uppföljande statistik kan man effektivt hindra att konsekvenserna av den socialistiska politiken syns. Utan statistik så kan inte socialistregimen hängas ut för sitt misslyckande.

Sysselsättningsgrad är ett mer rättvisande mått på ett lands arbetslöshet än arbetslöshetssiffrorna, då man med lätthet kan manipulera arbetslösheten via t ex förtidspensioneringar och andra socialistiska favoriter. Eller helt enkelt bokföra folk i statistiken som att de inte vill ha ett jobb, och därmed inte är arbetslösa.

Bifogar graf över sysselsättningen 2005 - 2013 ute till höger. Återstår att se om vi kan få data för helåret 2014 från SCB eller om socialisterna stoppar datat innan dess. Någon uppföljning under innevarande mandatperiod blir alltså inte möjlig, om inte socialisterna omgående avsätts.

Pravda (Sanningen) hette den stora tidningen i Sovjetunionen. Som passande illustration följer lite stämningsriktig musik nedan att lyssna på så här på morgonkvisten:


1. Göran Perssons regim var rasister, då invandringen var mindre än hälften mot idag, och vi vet ju att alla som vill minska invandringen från dagens nivå är rasister.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Annar är dagens scoop en massa emergency patcher från Microsoft. Ryska hackare pekas ut.
  http://www.isightpartners.com/2014/10/cve-2014-4114/
  http://blog.crowdstrike.com/crowdstrike-discovers-use-64-bit-zero-day-privilege-escalation-exploit-cve-2014-4113-hurricane-panda/

  SvaraRadera
 2. https://www.openssl.org/~bodo/ssl-poodle.pdf

  SvaraRadera
 3. RH: Är kommentarssidan en sida för nyhetsförmedling? Vilken anknytning har detta till SCB statisitk ?
  Det finns IDG.

  Tragiskt att man gör så här statistik, litar man inte ens på sin egen politik efter bara en månad?

  SvaraRadera
 4. Men någon annan måste ju kunna få SCB att ta fram denna statistik, måste ju ligga i t.ex. näringslivets intresse att få ta del av detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé att privatisera statistikinsamlandet. Varför skulle vi slösa skattepengar på detta när näringslivet självt kan betala för att bevaka sina intressen som de ändå gör i andra frågor.

   Radera
  2. För att den statligt insamlade statistiken inte är tänkt att användas främst av näringslivet, utan av politikerna själva som beslutsunderlag och av medborgarna i landet för att kunna följa upp hur politikernas arbete fungerat kanske?
   Eller du kanske har ett bättre argument varför vi medborgare ska berövas möjligheten till återkoppling, och att detta endast ska vara förbehållet organisationer och företag med resurser att köpa in eller samla in relevant statistik?

   Radera
  3. SCB samlar in vilken statistik som helst till vem som helst som betalar för det. Så det är väl bara för någon att beställa?
   http://www.scb.se/sv_/Vara-tjanster/

   Radera
  4. Det vore ju pinsamt för regeringen om en privat grupp (t.ex. de som läser detta) skulle crowdsourca (eller skramla ihop som det heter på svenska) en beställning till SCB på just den information de inte vill ha. Informationen skulle sedan på lämpligt sätt kunna publiceras till allmänheten (t.ex. på denna blogg).
   Någon borde kunna få en offert från SCB så vi vet hur mycket det handlar om.

   Radera
  5. @Pervers Politiker & tolvtretton

   En liten fundering är med tanke på det vilken konkurrensfördel som SCB egentligen har här? Skulle ett privat alternativ kunna konkurrera med SCB på någorlunda lika vilkor?

   En undersökning för att t.ex. ta fram denna "förbjudna" information torde väl gå att basera på offentlig information och där kan man ju tänka sig att SCB har bättre access till rådata som de själva inte tagit fram.

   Man kan med en sådan fördel kunna göra det omotiverat dyrt för folk att begära fram "förbjuden" statistik.

   Radera
  6. @Nicklas kan vi inte snälla crowdsourca den här statistiken och beställa den från SCB. Publiceras exklusivt på Cornucopia!!!!

   Radera
 5. För att vi vet ju alla att alla undersökningar, forskningsrapporter, statistik m.m. som på något sätt kan associeras med företag är onda, falska, vilseledande eftersom företag har en agenda. Det har aldrig politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju inte politikerna själva som samlar in statistiken, utan SCB, så den har förhoppningsvis ingen politisk agenda. Jag hoppas att SCB kan hålla sig politiskt oberoende, för annars fyller myndigheten inte sitt syfte.

   Radera
  2. @ErikG: Men en myndighet kan bara arbeta efter sitt regleringsbrev. Om regeringen skriver att SCB INTE ska samla sysselsättningsstatistik så kan de inte göra det. Ja, om inte tjänstemännen gör det på sin fritid.

   Follow the bucks - och när det gäller myndigheter leder dem till riksdag och regering. (Nu har iofs rödgrön minoritet, så det kanske är möjligt för riksdagen att köra över regeringen - men frågan är om den hinner/orkar det. Det är en förhållandevis "liten" fråga.)

   Radera
  3. @Lotta Trouble

   Regleringsbrevet utfärdas av regeringen - är ett regeringsbeslut med andra ord. Det enda riksdagen kan göra i frågan är att avsätta regeringen ifall de utfärdar regleringsbrev som inte riksdagen kan ställa sig bakom.

   Notera dock att alla beslut bara gäller tills nytt beslut tas så det är knappast frågan om att hinna utan snarare frågan om att orka.

   Radera
  4. Lotta Trouble, precis. men exakt hur statistikinsamlingen går till kan inte en minister lägga sig i, för det skulle vara ministerstyre. Däremot kan Socialdemokraternas egna think tanks samla in statistik på ett sådant sätt att det lättare går att vrida resultatet till det som önskas. Sedan kan ju även den medföljande rapporten och pressreleasen vidare formas in till det budskap som man vill skicka ut. Någon transparens i hur statistiken tagits fram finns inte.
   När man använder SCB för liknande övningar finns det en helt annan spårbarhet, vilket detta blogginlägg är ett bevis på.

   Radera
 6. Lars, kolla in denna. Detta MÅSTE du ju bara skriva ett inlägg om:

  http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article19694677.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud. På så många nivåer.

   Radera
  2. Förstår inte riktigt problemet, hon lånade 6 miljoner och fick 7 miljoner för huset, det borde väl räcka och bli över, eller?

   Radera
  3. Hon lånade tre miljoner för att köpa huset och sedan ytterligare sex miljoner till renoveringar.

   Radera
  4. Å fan men då förstår jag. Låter som en kostnadseffektiv renovering, eller inte..

   Radera
  5. Måhända är problematiken klarlagd, men jag förstår inte varför banken skulle vara skadeståndsskyldig.

   Den skada hon verkar ha lidit är att hon bara fick ut 7M för huset mot förväntade 10M. Menar hon att det är bankens fel att marknaden "dog" framför näsan på henne? Kanske menar hon att just hennes bank har orsakat finanskrisen och därför "dödat" marknaden?

   Radera
  6. Vi har verkligen inte fått hela historien här. Banken säger ju också att familjen enligt deras uppfattning HAR möjlighet att lösa lånet, och kvinnan säger att banken inte har rätt att köra dem från deras hus. Vilket antyder att det finns ytterligare en villa i hennes ägo, eftersom hon redan har sålt den som var värd 7 mille...

   Radera
  7. @Stefan H Singer

   Frågan om de har möjlighet att lösa lånet är inte för domstolen att besluta. Domstolen beslutar om låntagaren har skyldighet att lösa lånet eller inte - om domstolen befinner låntagaren betalningsskyldig så är det kronofogden som undersöker ifall det finns möjlighet att betala lånet.

   Jag är ganska skeptisk till att det skulle finnas något här av betydelse som vi inte känner till. Det torde vara ganska klart att låntagaren är skyldig att betala tillbaks och att banken inte har någon culpa i att låntagaren inte fått ut mer än 7M för huset. Ett-noll till banken med andra ord bör det bli.

   Radera
 7. Vore intressant att höra vad Den Nya Regeringen har för officiell motivering till att göra denna förändring.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår att många yngre medborgare inte minns Pravda.
  Man Saknar allt Pravda.
  Det fanns inget så falskt som Pravda.
  När man idag vill jämföra styrd media så finns bara ett att jämföra med - Pravda.
  Som urtypen på styrd media - Pravda.
  Så, glöm inte Pravda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara något år sedan jag såg en rysktalande (eller ukrainstalande) kollega som satt och läste pravda på sin dator. Så man behöver nog inte vara så ung för att minnas pravda.

   Förvisso skall det tydligen vara en rekonstruktion av tidningen, men på något sätt har den överlevt...

   Radera
 9. Allting S gör har till syfte att vinna eller behålla makten. Inget annat betyder något.
  I detta fall:
  -Inte vilja bli jämförd med Alliansen? Det kan ju bli pinsamt.
  -Dom inser att deras förda politik kommer minska sysselsättningsgraden? Medvetet köper röster med bidrag.
  -Dom känner sig hotade av SDs ökning och gillar därför inte liknande statistik? ex:
  Tabell Sysselsatta (20–64 år), fördelade efter bakgrund, år 2008
  Bakgrund
  Född i Sverige och båda föräldrarna födda i Sverige Män: 86% Kvinnor: 83%
  Född i Sverige och en förälder född utomlands Män:83% Kvinnor:82%
  Född i Sverige och båda föräldrarna utrikes födda Män:80% Kvinnor:79%
  Utrikes födda Män: 62% Kvinnor:57%
  Källa: SCB (2010a).

  SvaraRadera
 10. Ah! Sovjetiska nationalsången är verkligen underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som högerspöke kan jag inte annat än hålla med. Texten finns här.

   F.ö. är min favorithockeyspelare legend no 17

   Radera
  2. Ja, OCH med Ghengis Khan-kör! Man kan bli bög för mindre.

   Radera
 11. SCB definierar sysselsatt :

  "personer som under en viss vecka (referens­veckan) utförde något arbete (minst en timme), antingen som avlönade arbets­tagare, som egna företagare (inklusive fria yrkes­utövare) eller oavlönade med­hjälpare i företag till­hörande make/maka eller annan medlem av samma hushåll (=syssel­satta, i arbete)."


  I klartext betyder detta att om en person utför 1 timmes jobb i veckan räknas denne som sysselsatt i byråkraternas värld. Ingen större förlust att bevakningen av statistiken tas bort m.a.o. Den har aldrig återspeglad någon större precision i sysselsättningsgraden som helhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sven

   Hade det varit så att det är det som är motivet så vore det ju rimligare att man uttryckte det istället för att få till en mer rättvisande statistik över sysselsättningen. Man skulle t.ex. kunna ta hänsyn till hur många timmar i veckan som man utför arbete; antingen genom att räkna ut ett medelvärde eller göra ett histogram(*).

   Det är dock lite vanskligt här med när man skall betrakta sysselsättningen som fullgod. Endel som jobbar deltid är nöjda med det (och inte arbetslösa) medan andra kanske vill jobba heltid (och därmed arbetslösa). De flesta är nog sätta en betydligt högre gräns för att betraktas som sysselsatt.

   (*) En första uppdelning skulle kunna vara "heltid", "halv-/deltid", "ej sysselsatt" och skulle IMHO utgöras av intervallen 0-10h, 10-30h, och 30h+. Man kan göra lite finare uppdelning, men det kanske skulle bli kluddigt.

   Radera
 12. Det enda som jag reagerar emot är att "Sysselsatt" inte betyder självförsörjande med tanke på definitionen av sysselsatt. Och - som du påpekar - innefattar Sveriges höga sysselsättningstal (Som vi internationellt stoltserar med att vara exceptionella) i själva verket stora andelar av arbetslösa per definition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All statistik är en trubbig referens och just därför är det bra och nödvändigt med flera olika mätmetoder.
   Eller menar du att bara härefter mäta "arbetslösa" i procent blir ett tydligare mått på sakernas tillstånd?

   Radera
  2. Det räcker med diskussionen om SCB:s mätmetoder och definitionen för sysselsatta. Blir det mer allmänt känd på vilket sätt räkningen går till, så har jag dragit mitt strå till stacken. Lösningar har jag verkligen inte ...

   Radera
  3. @Sven

   Om du avser de som hjälper till oavlönat i makes/makas företag så tycker jag nog att det inte är så farligt. Om man tittar formelt på situationen när det gäller enskild firma så är det ju så att man inte kan anställa sin make/maka och därmed heller inte betala lön (den enskilda näringsidkaren har heller inte lön formellt sett). Skall man ta hänsyn till ifall företaget är lönsamt nog för att försörja familjen så blir det ju mer gränsdragningar man måste göra.

   Jag trodde att du vände dig mot att folk som arbetar en timme i veckan räknas som sysselsatta.

   Sen när du påstår att endel av de sysselsatta är arbetslösa per definition så kräver ju det att man har en definiton på "arbetslös" vilket tydligen inte är entydigt.

   Radera
  4. Jag syftar främst på den stora volymen av sysselsatta per timme/vecka som inte har några sådana arrangemang som du beskriver ovan (Anonym) utan går i dyra skattefinansierade åtgärder (AF:s vuxendagis t.ex) för att manipulera arbetslöshetsstatistiken. Den som räknas som arbetslös går i många fall över i sådana sysselsättningsåtgärder så småningom för att kunna snygga upp (Och dölja arbetsmarknadspolitiska misslyckanden) statistiken som helhet. Och 1 timme i veckan, ja. Kan man verkligen anse att det är en sysselsatt ? Arbetslös skulle kanske de flesta anse ... Om Magdalen Anderssons skäl för att ta bort SCB:s bevakning, vet vi än så länge ingenting om.

   Radera
  5. @Sven

   Dessa skall enligt den definitionen på sysselsatt ovan inte inkluderas med mindre än att det faktiskt rör sig om en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som gör dem till en avlönad anställd. Om man skall börja dela upp folk som har avlönad anställning beroende på en mer eller mindre uttalad arbetsmarknadspolitisk åtgärd så kommer man få göra rätt mycket avvägningar. Skall man anse att de kommunens parkförvaltning inte är sysselsatta (och då menar jag formellt - för när man ser kommunalarbetare så ser man ju hur det ser ut)?

   De övriga (egna företagare och deras make/maka) lär inte vara det av arbetsmarknadspolitiska åtgärder iaf.

   Radera
 13. @Anonym

  Mitt fel att jag inte kopierade hela innebörden i definitionen sysselsatt från SCB:s hemsida. Tilläggas bör alltså en paragraf till , vilken lyder :

  " Personer som deltar i vissa arbets­marknads­politiska program räknas som syssel­satta, t.ex. offentligt skyddat arbete, Samhall, start av närings­verksamhet eller anställ­ning med löne­bidrag eller anställ­ningsstöd."

  SvaraRadera
 14. http://www.scb.se/sv_/Om-SCB/Nyheter-och-pressmeddelanden/Behallare-for-Nyheter-och-Pressmeddelanden/Felaktiga-uppgifter-om-sysselsattning/

  SvaraRadera
 15. @Nils Lindholm

  Kan någon skingra mysteriet bakom akronymet AKM ? Samt tala om varför SCB inte upphör med sin sysselsättningsstatestik ? Much obliged.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sven

   Jag gissar på att det står för "enheten för arbetskrafts- och arbetsmiljöundersökningar"
   dvs inte egentligen en akronym.

   Radera
 16. Men SCB ska ju sluta följa hur sysselsättningsgraden möter alliansen sysselsättningsmål, inte sluta följa och redovisa sysselsättningsgraden. Hanif Bali och Cornucopia borde kolla upp lite mer innan det skrivs saker som inte är sanna. Sen kan man tycka att det är bra eller dåligt, men det är en helt annan diskussion. Men det är de facto en lögn att SCB inte ska följa sysselsättningsgraden

  SvaraRadera