Cornucopia?

2014-10-12 13:26

Kraftigt höjda löneskatter för Försvarsmaktens unga personal

En av Sveriges största, rent av möjligen den enskilt största, ungdomsarbetsgivare är Försvarsmakten. Med den socialistiska axelmaktens budgetförslag om att arbetsgivarens löneskatter för ungdomar under 26 år kraftigt ska höjas kommer Försvarsmakten tvingas banta övningsdygn och minska sin förbandsverksamhet enligt bloggrannen Wiseman.


Wiseman skriver:
"Det är en åtgärd som kommer att slå hårt mot en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare, Försvarsmakten, där stora delar av personalen är och kommer att förbli ungdomar under 26 år. Denna åtgärd kommer att medföra 150-200 miljoner kr högre lönekostnader för Försvarsmakten, vilket innebär ett kraftigt ingrepp i de medel som finns att öva för. Omsatt i övningsdygn innebär detta att en reducering i övningsverksamheten motsvarande 75 000-100 000 övningsdygn, eller 5-7 övningsdygn per anställd och år (ej civilanställda)."
Utan höjda anslag kommer alltså förbandsverksamheten minska, soldater och officerare kommer öva mindre. Ett alternativ är förstås att Försvarsmakten sparkar personal, vilket inte direkt gör det enklare att uppnå full bemanning av organisationen till år 2019 eller 2023, eller när nu organisationen är tänkt att vara fullt bemannad och kunna försvara Arlanda flygplats i en vecka.

Försvarsmakten är redan ålagd att spara 500 MSEK i lönekostnader fram till 2018, vilket kombinerat med att personalen rimligtvis vill ha höjda löner varje år, likt resten av de arbetande svenskarna, gör att man knappast kan uppnå målen för bemanning.

Till slut kanske vi sitter med enbart oövade tidvis tjänstgörande GSS/T och på sin höjd en bataljon med kontinuerligt tjänstgörande GSS/K. En situation som skulle vara ännu sämre än under värnplikten, då de värnpliktiga åtminstone hade tjänstgjort, utbildats och övats i upp till ett år, vilket inte GSS/T har. GSS/K riskerar tids nog bara motsvara tidigare Nordic Battlegroup...

Ett alternativ hade förstås varit att gå tillbaka till ett värnpliktsförsvar...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Kanske är dags att citera lite poesi, här en vers som min far (som deltog i finska vinterkriget, på Finlands sida givetvis) då och då framförde:

  Vid tider av oro
  och fara för staten,
  vi åkalla Gud
  och vi hylla soldaten.

  Men när tiderna ändras
  och fyllda blir faten,
  vi glömma vår Gud
  och förakta soldaten.

  Är inte helt säker på exakta ordalydelsen, någon som vet mer än jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade en lite bättre version på http://www.tjelvar.se:

   Vid tider av oro och fara för staten,
   åkallar vi Gud och hyllar soldaten.

   När faran är över och fyllda blir faten,
   då glömmer vi Gud och föraktar soldaten.

   I vilket fall är det något att tänka på - plus den gamla sanningen att i varje land finns det en armé - antingen landets egna eller någon annan...

   Radera
 2. Det är säkert så. Men om svenskt försvar är beroende av subventionerade arbetsgivaravgifter så borde det leda till en allvarlig debatt om den avgående regeringens ansvarslösa utrikes- och försvarspolitik.

  SvaraRadera
 3. Ett lagom högerpopulistiskt perspektiv. Snarare river dom upp vad som kan anses vara en diskriminering mot övriga arbetssäljargrupper.

  SvaraRadera