Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-29 13:03

Konjunkturen vänder uppåt - hushållen mycket negativa

Konjunkturinstitutets barometerindikator bekräftade idag Skandias tidigare uppgifter om de negativa hushållen eller Vismas uppgifter om positiva småföretag. Sammantaget rekylerar konjunkturbarometerindikatorn upp, även om hushållen deppar ihop.


Alla indikatorer i barometerindikatorn utom hushållen steg och ligger nu i positivt område över 100, dvs starkare än medel. Hushållen är dock negativa med ett värde på 98 och föll 4.7 på en månad.

Ändå är detaljhandeln, som har hushållen som kunder, de mest positiva av alla med 107.9. Även byggbranschen är positiva. 

Konjunkturbarometerindikatorn i rött,
och OMXS30 i grönt.
Jag får inte riktigt ihop detta med hushållens inställning - hur ska detaljhandeln kunna gå bra om hushållen inte gör det? Och bostadsbyggandet lär ju drabbas den vägen också? Fast vi har antagligen eftersläpningar här.

En variant är förstås two men say's they're Jesus, one of them must be wrong. Kanske har både Skandia och Konjunkturinstitutet fel om hushållen? Eller så har detaljhandeln uppskattat efterfrågan helt fel, kanske på grund av den förestående julhandeln, som ju alltid slår (nominella) rekord.

Investeringar efter konjunkturbarometermodellen ligger kvar i köp sedan tidigare. Kanske är 2004/2005-scenariot nu över och konjunkturuppgångens hicka har passerat? Fast så har vi SEB som menar att hela världskonjunkturen är på väg rakt åt helvete...

"Two men say's they're Jesus, one of them must be wrong..." - Dire Straits, Industrial Disease
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Jag tror många av hushållen är osäkra. S+MP har skapat denna osäkerhet och folk vet helt enkelt inte hur deras ekonomi blir efter årsskiftet.

    Tyvärr tror jag att hushållen som helhet har rätt i att vara oroade. Axelmakten är inte direkt transparenta med sina höjningar.

    SvaraRadera