Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-25 08:48

IS använder massförstörelsevapen

Rapporter kommer nu in att Islamiska staten använder massförstörelsevapen, specifikt kemiska stridsmedel. Detta ligger i linje med att IS tagit kontrollen över stora depåer med gamla irakiska kemiska stridsmedel.


Dels misstänks man för att ha använt klorgas1., men rapporterna från staden Kobane talar för att man även använder senapsgas2. mot kurderna som försvarar staden.

Schibsted/SvD skriver:
"I tisdags kväll inträffade en misstänkt gasattack i den av IS belägrade staden Kobane. Enligt BBC:s utsände fördes flera personer i de kurdiska styrkor som försvarar staden över till den turkiska sidan med symtom som tydde på detta: andnöd, sår och svullnader på huden, blödande ögon och förlorad syn."
Andnöd kan man få av klorgas, men sår och svullnader på huden, samt förlorad syn är typiska symptom på senapsgas alternativt den snabbverkande varianten lewistit. I så fall har IS med all sanolikhet brukat de gamla granater eller raketer som finns i tusentals i depåer eller i nedgrävda gömmor från Saddam Husseins Irakregim. Granaterna och raketerna kan sannolikt inte avfyras längre, men de kan sättas in mot en motståndare via självmordsbombare, eller t ex genom att lämnas kvar i en stridsställning vid reträtt och detoneras med fjärrkontroll eller timer.

Återstår nu de första rapporterna om symptom på nervgas. Om inte IS har tillgång till indikeringsutrustning är det osannolikt att man vet exakt vilken typ av gamla granater man använder, utan det blir en spänande överraskning för alla inblandade. Saddam Hussein hade även tillgång till den snabbverkande och lättflyktiga taktiska nervgasen sarin3., som i Iraks värme dunstar inom en halvtimme och därmed med fördel kan sättas in på slagfältet, t ex före ett anfall.

Klorgas finns det däremot fler källor till än militära, t ex simhallar, och går att köpa kommersiellt "från hyllan", men har begränsad verkan och kräver höga koncentrationer för att verka effektivt i strid.

Sannolikheten för att IS terrorister kan transportera Saddam Husseins gamla artillerigranater upp till Europa får anses vara mycket låg. Det handlar om rostiga och läckande gamla granater och de lär inte gå att få ombord på kommersiellt flyg. Sannolikaste utfallet är att transportörerna dör långt innan de når EU:s gränser, än mindre attraktiva mål i västeuropeiska storstäder.

Jag har över 160 timmars utbildning i kemiska stridsmedel, har övat och sanerat skarpt med sarin och senapsgas under det gamla invasionsförsvarets tid, och har varit kompaniansvarig för ABC(NBC/CBRN)-skydd som en del av mina uppgifter som kompanitrea. Alla faktafel beror på att jag senast tjänstgjorde på en SÖB för 19 år sedan.

1. Ett kvävande stridsmedel, choking agent. Effekten motsvarar de larm om klorgasläckor som ibland inträffar i vanliga simhallar.
2. Ett blåsbildande stridsmedel, blistering agent. Om senapsgas stannar på huden uppstår med fördröjning brännsår, och inandas man gasen får man tids nog brännskador i hals och lungor, vilket kan leda till döden. Tillräckligt omfattande brännsår på huden kan förstås också leda till döden, men med lokala brännsår är överlevnadschanserna mycket goda.
Effekten uppstår med några timmars fördröjning, om man inte använder britternas "förbättring" lewistit, då skadorna uppstår direkt. En fara med traditionell senapsgas är att undantaget lukten märker man inte av något och kan därmed missa att ta skyddande åtgärder. Under Iran-Irakkriget vårdades många sårade iranier i Sverige, för att stärka svensk sjukvårdskompetens mot senapsgas. Skadorna uppstod ofta i skrevet, på benen och i armhålorna, då många iranier stred i bar överkropp i värmen, vilket gjorde att gasen inte stannade kvar på överkroppens hud, medan den höll sig kvar i armhålor, i skrevet eller på benen om man hade byxor. Behandling av senapsgas är, förutom sanering, i princip samma som för brännskador.
3. Nervgas, nerve agent. Aktiverar nervsystemet, vilket leder till kramper, inklusive i musklerna som hanterar andningen, vilket leder till att man långsamt kvävs (prova att hålla andan samtidigt som du spänner alla muskler i kroppen maximalt om du vill få #denkänslan). Behandlas med det muskelavslappnande motmedlet atropin, vilket ger stora möjligheter att överleva, även om man är satt ur stridbart skick och drabbas av långsiktiga och mer eller mindre omfattande biverkningar av gasen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Med tanke på paniken för spridning av Ebola i Sverige kan ett litet angrepp med senapsgas från IS oroa många. Kunskap om olika gaser är förmodligen sjunkande pga allt fler yngre som inte haft någon kontakt med försvaret. Fler yngre som oroar sig för damm i mobilen eller lite hosta och genast kan fastslå viss risk för ...

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Ge tillbaka och fråga om inte alla ska sluta med skiten för att alla ska känna sig bättre till mods. Men på så massiv skala som bara går för att verkligen visa att de inte vill fortsätta med det. FN kan ta sig i häcken om de börjar gnälla över det =)

  SvaraRadera
 3. Klorgas används knappast i simhallar. Det vanligaste ämnet för badvatten är natriumhypoklorit (finns även i klorin), som i och för sig kan bilda klorgas om det blandas med en syra.

  SvaraRadera
 4. Undrar hur mycket Assad håller på att Hustla undan med tanke på utsikterna att stå utan dessa stridsmedel mot en fiende med dem i ett utrotningskrig. Har har ju med all sannolikhet redan använt dem ett flertal ggr mot Kaplands pojkar.

  SvaraRadera
 5. @Los Puddas

  "Han har ju med all sannolikhet redan använt dem ett flertal ggr....". Det fadtslogs aldrig vem som hade använt gasen, med stor sannolikhet var det inte Assad, det ser vi nu men kanske inte du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte fastslogs vem det var så kan du väl inte säga "med stor sannolikt inte var Assad" heller eller??

   Eftersom båda har tillgång till vapnen och båda beskyller varann och bevis för båda sidors användande kan man nog anta att båda har använt vapnen.

   Radera
 6. Ska vi inte bara tacka USA, vad far gör är ju alltid det rätta. Tack för IS och al-Qaida.

  SvaraRadera