Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-07 09:07

Intervjuad i SVT om bostadsbubblan

Nu finns intervjun med mig hos Public Service/SVT ute.

"Lars Wilderäng är inte ensam om att varna för riskerna med en bostadsbubbla. De internationella organisationerna IMF och OECD har länge varnat för de höga svenska bopriserna. Även riksbankschefen Stefan Ingves har under flera år uttryckt starkt oro för de snabbt stigande nivåerna."
Vet inte om det finns några rörliga bilder någonstans. Kanske dyker upp senare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Om priserna stigit 750% på 20 år - är det en bubbla? Troligen.

  Köpte själv hus för några månader sedan i en mindre småländsk ort för lite under miljonen. När man pratar med andra som bott här länge så verkar det som att priserna låg på 700-800.000 här på 90-talet. Är det en bubbla?  SvaraRadera
  Svar
  1. Wofser om det är en ort som krymper kan det vara för mycket med en miljon, men med tanke på de priser vi har här i 08 så är din eventuella bubbla obetydlig. Jag tror inte du behöver vara särskilt orolig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Orten krymper inte.

   Kommunen ligger stabilt med en liten trend mot ökning och "orten" (huvudorten i kommunen) stiger befolkningsmässigt.

   Radera
  3. Och även mot förmodan om den skulle spricka där är inte den förlusten i kronor så stor att man går i personlig konkurs. 25% ner på 1 miljon och som man kanske inte behöver sälja.
   Men 25% på kanske 6 miljoner är rätt kännbart i överskådlig framtid.

   Radera
 2. Det är klart att vi har en boprisbubbla men jag tror att dödligheten är rätt låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på hur man ser det. Självmord till följd av havererad privatekonomi. Barn som får växa upp i fattigdom och, faktiskt, missär, när mamma och pappa har blancoskulder på 2-3 miljoner. Depressioner.
   För att inte tala om nedskärningarna i välfärdsapparaten som kommer bli resultatet av de minskade intäkterna till staten.

   Så nog kommer det dö folk pga bostadsbubblan.

   Men kanske hinner ebola först?

   Radera
 3. Kul Cornu! Du skriver väl något om uppgifterna i The Telegraph också?

  "the speed of the increase, combined with the fact that it is largely private sector debt, makes a hard landing virtually inevitable."

  SvaraRadera
 4. Bostadsbubblan brister nu i Pajala!
  Fint sällskap du har!

  Men du kommer att få rätt om regeringen gör allvar av sin politik. Utan fokus på tillväxt så faller tillväxten-nu inom välfärdsindustrin!
  Välfärdsindustrin som utvecklar den offentliga sektorn som är underutvecklad pga bristande konkurrens.
  Östersunds äldrevårdare är bara ett exempel. I Jämtland där sjukskrivningar och psykvården är på topp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fokus på tillväxt? Det blir ingen tillväxt, antingen för att naturresurserna sinar eller för att skuldnivåerna har blivit för höga i alla viktiga länder.

   Radera
  2. Evig skuldtillväxt i en ändlig värld?

   Radera
  3. Tillväxt pågår dagligen.
   Lönerna ökar.
   Förmögenheterna växer.
   Arbete är ingen naturresurs som kan sina!

   Radera
  4. Arbetare behöver naturresurser att arbeta med. När naturresurserna sinar och/eller robotar gör arbetet så har allt färre jobb. Det kan lätt drabba även kapitalägarna, eftersom robotar inte konsumerar och det kostar pengar att ha industrier som står stilla. Reklamfolket får det jobbigt när de skall försöka få robotar att konsumera mer.

   Radera
 5. Varför var du tvungen att ha kostym när reportern såg ut som en luffare?

  SvaraRadera