Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själv!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2014-10-03 14:17

I (S)ovjetunionen fanns inte heller någon arbetslöshet

(S)tefan Löfvén utlovade i sin regimförklaring att arbetslösa ungdomar efter 90 dagar skulle få jobb av staten. Det samma sak gälla sk Fas-3, som avskaffas. Istället ska långtidsarbetslösa få jobb av staten. Det hela påminner starkt om Sovjetunionen, där det inte fanns någon arbetslöshet.


Andra kvartalet 2014 var 19 500 ungdomar arbetslösa längre än 26 veckor, men hur många som varit arbetslösa i tretton veckor finns inte statistik för hos SCB. I intervallet 5 - 25 veckor hittas 70 100 arbetslösa ungdomar. Antar man att hälften av dessa varit arbetslösa längre än tretton veckor landar antalet jobb som staten ska skapa över en natt på 19 500 + 70 100/2=54 550.

På äkta sovjetsocialistiskt vis ska dessa ungdomar alltså kommenderas ut i jobb som inte existerar.

Smartare ungdomar som vill ha ett riktigt jobb anmäler sig lämpligen inte till Arbetsförnedringen, som ändå inte kan skapa några riktiga jobb åt arbetslösa.

När det gäller Fas-3, så anger Wikipedia att 71 000 personer var långtidsarbetslösa  i mer än två år 2011. SCB anger att 117 200 varit arbetslösa i mer än ett halvår andra kvartalet 2014. Man kan nog räkna med att staten ska skapa ytterligare 50 000 sovjetsocialistiska jobb från ingenstans för att ersätta Fas-3.

Totalt pratar vi allts om ca 100 000 sovjetsocialistiska jobb. Ska dessa ha en dräglig lön bör lönen ligga på åtminstone 20 000:- SEK i månaden, eller ca 26 000:- inklusive sociala avgifter och övriga arbetsgivaravgifter. Total kostnad landar då runt 31 miljarder kronor om året.

Återstår att se den finansieringen.

Å andra sidan kan man ju kombinera detta med en svensk upprustning och anställa dem alla som soldater i ett kraftigt manskapsmässigt utbyggt yrkesförsvar, vilket skulle sänka kostnaden något. En svensk soldat har ju lägre ingångslön än 20 000:- SEK.

Låt oss också ignorera att statliga konstruerade jobb kommer konkurrera ut riktiga jobb, och nettoeffekten är högst tveksam.

I Sovjetunionen var en vanlig anställning att vara gatusopare. Ungefär en per gatuhörn i Moskva. Det ligger även i linje med en miljövänlig profil, då det inte drar så mycket fossila bränslen att sopa gatorna för hand med en kvast.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Viktigare än att spara pengar är att folk inte får företa sig saker efter eget huvud. Man ger hellre folk 15000 kr i månaden netto för att gå omkring med en kvast än 7500 netto i en medborgarlön som ger dem möjlighet att vara kreativa och flexibla.

  SvaraRadera
 2. Fast i Sovjet fanns också arbetsplikt och förbud mot "lösdriveri". Den som åstundade en antisocial livsstil fick snällt avancera i Partiet först. Huliganism var en "karriärväg" med lågt väntevärde.

  Inte för att jag förordar arbetsplikt och lösdriverilag, men allt har en god och en ond sida som måste vägas mot varandra.

  SvaraRadera
 3. Arbetslöshet är förödande för unga.
  Sen är det stor skillnad mellan stöd och lön. Även om beloppen är samma.
  Ett samhälle har mängder av jobb som bör kunna utföras-bla gatusopning.

  Konsten är att skapa dessa jobb utan att den som gör dem blir fast i dem om de inte önskar det.

  SvaraRadera
 4. Äntligen, jag har alltid hävdat att det borde vara brottsligt att gå arbetslös så nu när de inför straffarbete, utan rättegång, så är det inte mer än rätt åt de snyltande latmaskarna. Vår ny feministiska regering går från klarhet till klarhet.

  Jo, jag tillhör den ironiska generationen.

  SvaraRadera
 5. Ungdomar ska inte gå arbetslösa. Punkt. Bättre isåfall att ge dem någon form av sysselsättning som inte är helt meningslös. Övergången från skolplikt till att vara helt lössläppt är nog svår att klara av för många unga. Lön är ju bra att ha, men de flesta unga idag lever ju ändå på sina föräldrar långt upp i åldrarna. Låg lön är bättre än ingen lön och ett arbete gör att man kommer upp ivettig tid på dagarna.

  SvaraRadera
 6. Jag ser framför mig hur det kommer ett hälsopaniklarm i kvällspressen om två år; "10000 unga kan ha fått astma av smutspartiklar som spridits i luften vid sopning"...

  SvaraRadera
 7. Statlig bärstolservice skulle kunna vara ett annat uppslag, sysselsätter 4 eller 8 ggr så många som vanlig taxi, beroende på passagerarens vikt. Miljövänligt också!

  SvaraRadera
 8. Jag är bara normalbegåvad så jag har svårt att förstå om en värnplikt för att få 20.000 i lön skulle konkurrera ut så många privata företag. Jo möjligen en del jobb på Mc Donalds odyl. De som är helt ointresserade av militär värnplikt med att tex servera mat till de andra kan erbjudas något annat samhällsnyttigt skräpplockande tex med effektiv arbetsledning men lägsta lagliga lön.

  Gissar att en del efter en sådan mer tidsbegränsad värnplikt vill fortsätta med lite högre lön där och de övriga blivit mer attraktiva för flertalet arbetsgivare. Många lämpliga chefsämnen för nästa åskull kan sållas fram och en del kan studera vidare efter arbetslivserfarenheten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Förutom ungdomarna behöver man förstås anställa en uppsjö arbetsledare. Jag misstänker att en hel del av de som är arbetslösa dessutom inte heller är de mest lättledda så jag ser fram emot att se hur de lyckas med det.

  SvaraRadera
 10. Jobb kan skapas hur enkelt som helst med rätt nationalekonomiska modeller
  Det är fel på våra nuvarande modeller, det är fakta se hur dåligt alt fungerar.
  Här är lösningen
  http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fler amerikaner har arbete
   Sysselsättningen i USA ökade med 248 000 jobb i september, exklusive jordbrukssektorn, visar nya siffror från arbetsmarknadsdepartementet. Fler amerikaner har arbete"
   http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/fler-amerikaner-har-arbete_3978709.svd
   USA använder sedelpressen.
   Eu gör nästan motsatsen och där ökar arbetslösheten.

   Fakta bevisar att jag har rätt ekvationen säger att det blir så.

   Radera
 11. Tycker nog Löfven borde bättra på sin image om han skall bli illusionist på riktigt. Kanske en cylinderhatt och dramatisk svart cape skulle funka när han håller hov inför massmedia nästa gång. Romson kan för övrigt vara med på ett hörn som lättklädd assistent, och hjälpa till med att le inbjudande när han drar upp jobben ur hatten.

  SvaraRadera
 12. USA har tryckt pengar och där har arbetslösheten minskat, fakta.
  EU har nästa gjort motsatsen och mest bedrivit sparpolitik och där har arbetslösheten bara ökat, fakta.

  Bara en haverist kan tro på sparpolitiken, vi har nu facit på sparpolitiken dom har förstört ekonomin i Europa.

  Trycker riksbanken upp 100 miljarder och ger pengarna till staten så kan vi få tågen att gå om vintern, vägar fungerar, försvarat kan fungera, alt skapar riktiga jobb.

  Det finns ingen förlorare, så länge inflationen är under 2 % så har ingen fått kapitalförluster, inte en krona behöver någon betala i skatt för att få järnvägen att fungera.

  Den som förbjuder lösningen är bankerna för dom får inte ränteintäkter på pengarna som staten får.
  Om staten lånar 100miljarder av bankerna så går bankerna och lånar pengarna av riksbanken som bara tillverkar pengarna med en knapptryckning, då får bankerna ränteintäkter.

  Krisen får inte lösas, särintressen har förbjudit krislösningar.

  Man får bara inte trycka pengar på det sättet i högkonjunkturer.  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en del i vad du säger. Jag tror nog ändå åtstramning i Europa delvis varit nödvändig. För när du öppnar dammluckorna är det viktigt att pengarna flödar rätt, men USA har en vital ekonomi men så har Sverige också... Ska väl inte vara helt hopplöst och få igång fas 3are och nyanlända i kretsloppet.

   Radera
  2. Åtstramning är ren dårskap i en lågkonjunktur och framförallt i en kris.
   Pengarna ska inte gå till bolån, det är nog alla överens om, pengarna ska gå till infrastruktur som järnväg.
   Bostadsbristen kan delvis lösas med att en pensionsfond får låna billiga pengar av riksbanken till att bygga fler hyresbostäder.

   Ekonomin kan inte förbättras när man tar bort pengar ur ekonomin, pengar är ett betalningsmedel som måste finnas för att vi ska kunna byta varor och tjänster.

   Vi har ett inflationsmål på 2% pengar förintas hela tiden därför måste vi hela tiden fylla på med nya pengar.

   Vi har alltid i hela historien tryckt pengar varje år, ex bostadslån där kreditgivningen skapar nya pengar.
   När vi får en kris så minskar eller upphör kreditgivningen, banken kräver att många betalar av sina skulder, amortering fortgår hela tiden, den samlade kreditgivningen minskar och då minskar pengarna i ekonomin.

   När vi har en högkonjunktur så ökar kreditgivningen och bankernas sedelpress går på högvarv det skapas då mer pengar än vad som behövs.

   Våra pengar skapas av bankernas kreditgivning därför skapas det för lite i kriser.
   våra ekonomimodeller är delvis totalt felaktiga.
   Bankekonomer sattes att lösa Europas ekonomi därför kan dom aldrig lösa krisen.

   Radera
 13. Är det inte samma 90-dagarsgaranti som de pratade om under valet?
  Dvs att ungdomar efter 90 dagar ska få något av följande:
  - Ett riktigt jobb™
  - Praktikplats
  - Utbildning
  - Något, bara de gör något!!!
  - Plus något om att arbete ger frihet.

  http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/90-dagarsgaranti/

  Vilket känns ungefär som AF alltid har hållit på... Men jag kanske missförstår något?

  SvaraRadera
 14. Jag har missbedömt Cornu som en antibolsjevik med rötter i de ryska härjningarna 1809. Men han har vid flera tillfällen lyft fram positiva egenskaper både i DDR och nu även Sovjet och sällar sig till den majoritet i Ryssland, som anser att Sovjet var bättre än dagens Ryssland. Den ligger högre hos dem som upplevt systemet än hos dem som haft oturen att inte göra det. Tack Cornu.

  SvaraRadera
 15. Använd din fantasi lite, de kommer att tvingas förgylla tillvaron för de gamla, äldreomsorgen har större behov än gatukontoret. En del kan tvingas in i skolan.....och sista andelen in i Försvaret. Så, 25000 till försvar, 25000 skola och 50 000 till äldreomsorgen.

  SvaraRadera
 16. Som cornu så riktigt påpekar fanns i Sovjet en fungerande arbetslinje. Som Borg så riktigt visat fungerar den inte inom marknadsekonomin. Dess behov av jämviktsarbetslöshet säger ju det klart. Och FAS 3 har blivit Sveriges största arbetsgivare. Att hålla gatorna rena är mer produktivt än att måla om samma stol upprepade gånger.Eller?

  SvaraRadera
 17. Förslaget med att få in alla arbetslösa i försvaret är inte så dum. Vill man sedan vara ännu mer radikal så kan man säkert få fram några bataljoner av alla flyktingar också.

  SvaraRadera