Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-13 14:43

Hur mycket har din bostad ökat i värde per dag?

I den sk bostadskarriären ökar folks bostäder i värdering rejält. Hur mycket har din bostad ökat i värdering per dag sedan köpet?


Blev själv smått chockad när jag räknade på det själv, då det handlar om en uppgång på drygt 1 000:- SEK om dagen. Naturligtvis är det helt ohållbart.

Med 22% reavinstskatt blir det ett netto på 23 400:- SEK i månaden, motsvarande en extra person i hushållet med en bruttolön på ca 31 000:- SEK i månaden. En bruttoinkomst som enbart går in i ett fullkomligt illikvitt och icke realiserbart sparande.

Enda sättet att komma åt värderingsökningen är att sälja bostaden, men då måste man förstås ha en annan bostad.

Värdestegringen per dag beror förstås på ursprunglig insats, och sedan procentuell uppgång.

Om du räknar på din egen bostads värderingsökning sedan köpet, och dividerar med antalet dagar du ägt bostaden, hur mycket har din bostad ökat i värdering per dag?

Och en del påstår att detta inte är en bubbla...


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. "Enda sättet att komma åt värderingsökningen är att sälja bostaden, men då måste man förstås ha en annan bostad."

  Kanske inte - bara för att man inte äger bostaden så betyder inte det att man inte har en bostad. Man skulle t.ex. kunna sälja den till någon som i sin tur agerar hyresvärd.

  Sen om man skulle tjäna på det är en helt annan sak, men man skulle kunna få loss endel cash på det hela iaf. Å andra sidan liknar ett sånt förfarande subprime-liknande situation (som att använda bostaden som bankomat). Å andra sidan att sälja den till en hyresvärd vore kanske ett sätt att få ut cash och slippa ta marknadsrisken.

  SvaraRadera
 2. 665 kr/dag. Men jag har väl bott för länge så jag fått in några konjunkturcykler. Jag minns att det stod stilla några år kring 2001.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @mrlowrisk

   Det är en summa som man skulle kunna leva på (bortsett från att det inte är så enkelt att komma åt pengarna), men dessvärre framgår det inte hur mycket av detta som äts upp av inflationen - eller eventuellt hur mycket av detta som äts upp av räntan (i brist på att man inte vet värdet på din bostad).

   Radera
  2. Jo stämmer och det är ju fiktiva pengar. Vi räknar med att bo kvar för alltid vilket borde vara 60 år till så det är väl våra barn som får se om det blir något över tillslut.

   Jag blev osams med banken för några år sedan så jag gav dem fingret och betalade av lånet. En ganska häftig känsla. Kommer aldrig skuldsätta mig igen.

   Radera
  3. @mrlowrisk

   Såvida du inte byter ner dig så kommer du inte åt pengarna nej. Man får dock vara medveten om att du om inget annat så småningom byter ner dig till en etta six-feet-under (med några få undantag) och i detta fall bör ju eventuell vinst tillfalla dina eventuella arvvingar. Med en sådan värdestegring om den består så bör det ju om inte du har kunnat leva på den så bör det kunna vara tillräckligt för arvvingarna att göra det.

   Mot denna bakgrund förefaller det lite märkligt ifall prisuppgången skulle fortsätta i sån takt (att man kommer kunna leva på sin pappas fd bostad eller till och med sin egen fd bostad).

   Radera
 3. Min bostad har ökat med 50% värde på 10 år. Inte speciellt anmärkningsvärt och fullt jämförbart med en ganska medioker avkastning för en rätt usel investerare, exempelvis aktiespekulant som satsar på helt säkra kort. Dock kan ju totalbeloppet per dag verka stort om det inte jämförs med något vettigt, som hur många teoretiska glassar man kan köpa för beloppet eller så.

  SvaraRadera
 4. En gammal arbetskompis berättade att hans pappa sålde sin lägenhet på Östermalm ca 1980 och fick då mer än han tjänat under ett helt liv som snickare från tidiga tonår till 65 utan en enda sjukdag.
  Vet inte om han hade ägt bostaden hela tiden.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. 5.8% per år.

  Kom ihåg att hävstången fungerar lika bra nedåt...

  SvaraRadera
 6. 287 kr/dag över 17 år, 8 600 i månaden, dvs betalat alla månadskostnader med råge, efter vinstskatt. I 17 år har jag får betalt för att bo... Nejdå, ingen bubbla, lol...

  SvaraRadera
 7. Jag sålde nyligen en obebygd och obearbetad fastighet utmed norrlandskusten i havsnära läge, ej strandtomt, ca 10km från närmasta mindre tätort. Fasigheten angränsar blandbebyggelse, majoritet fritidshus men även permanentboende finns. Inga värdehöjande åtgärder har genomförts sedan fastigheten införskaffades däremot avverkades den högstammiga skogen 1982 och inbringade då ca 20tkr.

  Farfar köpte fastigheten om ca 4000 m^2 kontant 1952 för 562:- kr (har köpebrev kvar i orginal). Jag sålde 2014 för 600tkr. Dvs en prisökning med 26,5 kr om dagen i 62 år. 562 kr år 1952 motsvarar 7 892,13 kr år 2014 enligt SCBs prisomräknare.

  Ingenting unikt i sig men är ett konkret exempel på hur fastighter värderades förr och nu. Just i detta fall har heller inga åtgärder som kan anses "värdehöjand" ägt rum. Snarare tvärt om eftersom skogen nu är borta.

  SvaraRadera
 8. 137kr per dag för lägenhet i ett av GBG's mest attraktiva områden.
  Föregående lägenhet, i ett mindre attraktivt område, 545kr per dag.

  SvaraRadera
 9. Stockholms innerstad, cirkus 290:- / dag i 13 år!

  SvaraRadera
 10. Bara 200 kr om dan, det var inte mycket att hänga i julgran. Det finns potential att öka mer tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också det är ohållbart fick enbart 520 kronors ökning om dagen. Frågan är om man skall paniksälja eller blir det bättring tro?

   Radera
 11. Ca 2250kr/dagen efter vinstskatt, fördelat på två lägenheter, korta ägartider, 3mån resp 1år 2mån.

  Nu blir jag däremot sugen på att flytta till skogs..

  SvaraRadera
 12. Inte kollat, men senaste beräkningen över en Quarter Kask vart rivningskostnad på typ 150-tusen.
  Jo det är förbjudet att elda upp en kåk utan konsekvensbeskrivning o borttagande av plast i elkablarna o asbests på värmerören.
  Sen värmer jag med 'fartygsolja' mot arbete, chyss, så . . . . . . . att ha en bunt 20W:s led åt hunnjäklarna vid mörkrets inbrott kostar mest inköpspriset, typ 50 timmar för 1 spänn.
  Bank !!!! har hört sånt. . . . lån . . . . . . !!!!

  SvaraRadera