Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-10-21 15:01

Gudrun Schyman: Stockholms inre skärgård är gränstrakter

Gudrun Schuman (fi) havererar totalt i en "debattartikel" hos Bonnier/Expressen. Hon proklamerar att Stockholms inre skärgård är gränstrakter och att utländska ubåtar hör hemma där för de är nyfikna.


Citat Schyman:
"Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete."
Vi andra trodde att gränstrakten låg tolv (eller något sådant) sjömil ut från fast land, men antagligen omsluter gränstrakterna även den inre skärgården.

Vi måste prata med Ryssland och diskutera landets nyfikenhet.
"Ett större fokus på konfliktförebyggande, som att Sverige tog initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet."
Vad gäller Schymans uttalande om att inget vet vem som ligger bakom att svenskt territorium omslutit en utländsk ubåt, så har hon förstås fel. Det finns massvis som vet, t ex främmande makts ledning, personal ombord på ubåten, och sannolikt en lång rad svenska militärer och FRA-anställda. Att de sedan inte berättar vad de vet för Schyman är en annan sak. All kunskap är inte tänkt att omsluta Schyman, som tvärt om visar goda tecken på okunskap.

I övrigt upplyser Schyman att vårt största säkerhetshot är mäns våld mot kvinnor. Kärnvapen, Rysslands invasion och annektering av Krim, invasionen och kriget i sydöstra Ukraina etc är helt irrelevanta.

Vidare kallar Schyman hela bilden för historielös:
"Skrämselbilden som målas upp att Försvarsmakten inte kan skydda Sverige vid ett eventuellt militärt angrepp är historielös. Sverige har aldrig kunnat, och kommer aldrig att kunna, mäta sig med militära stormakter."
Lustigt. 30-åriga kriget, Stormaktssverige, Karl XII och att ha besegrat Ryssland i krig tre gånger tillhör historien. Så vem är historielös, Gudrun?

Dock konstaterar Schyman att säkerhet byggs upp med nedrustning.

Därmed erkänner Schyman att världen blivit allt mindre säker, eftersom Ryssland massivt upprustar. Därtill tar man lämpligen hennes uttalande om att ubåtar hör hemma i gränstrakter som att hon stöder svensk inflitration av Kaliningradenklaven och t ex förutplacering av svenska mineringar och underrättelseutrustning via ubåt utanför den ryska örlogsbasen i Baltijsk? Vi är ju nyfikna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Finns flera nyttiga idioter som gått igång
  http://schlaug.blogspot.se/2014/10/u-batsjakt-bert-karlsson-och-vi-gor.html
  Syftet är väl att legitimera andra makters närvaro eftersom dom känner "sig hotade" eller "litar inte på Sverige" samtidigt som man förlöjligar den egna förmågan.

  Dessutom antyder han ganska fräckt att den nedskjutna DC3an (själva eller annat sv. flyg) hade kränkt ryskt luftrum och då får man "skylla sig själva" och ta konsekvenserna. Verkar sitta på mycket info den mannen...

  SvaraRadera
 2. Det är helt förbluffande att någon som Gudrun Schyman kan existera. Man tror det knappt, men det är svårt att förneka när hon är ett levande bevis på sig egen existens. Jag nöp mig i armen, men hon finns fortfarande kvar, och det är nästan så man kan känna lukten av brända hundralappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en fundering i dessa genuskorrekta tider.

   Om hon hade varit man istället, hade någon tagit den personen på allvar då?

   Radera
  2. Nej. Hon hade kunnat varit transsexuell eller hermafrodit men det hade inte hjälpt det heller.

   Radera
  3. Fast framför allt är hon ett politiskt geni. Tänk om hon hade hamnat i ett vettigt parti, vilket genomslag det skulle ha blivit.

   Allt fel rinner liksom bara av, det är också en intressant observation. Nu blev det lite konstigt, men det kommer inte att drabba henne särskilt mycket. Nästa vecka blir det något annat, om det handlar om krav på pendeltåg varje halvtimme till Antarktis eller fri hundjakt i Norrtälje är inte så viktigt som att hon håller sig aktuell.

   Radera
  4. Sympatisörerna då?
   Dom är som en sekt som blint följer ledaren utan att ens försöka tänka själva. Eller är det bara hat mot "etablissemanget"?

   Radera
 3. Tur att hon inte är ryss i alla fall, skulle väl hamna i Gulag för

  "Militär, försvarsivrare, Nato-anhängare och medier (som till och med får åka helikopter!) ångar på med fantasier om det militära dramat. Men satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton!*

  Hon har verkligen tapppa koncepterna totalt.
  Tyvärr kommer detta att dra röster från Skånegatan, det är liksom bara fan också.

  SvaraRadera
 4. Tokiga människor har alltid funnits. Det som förvånar är att hon får använda Expressen som megafon. Driver man en av landets största tidningar borde man ställa lite krav på de texter man publicerar.
  För de flesta här är det kanske enkelt att se att Carl Bergqvists artikel var trovärdig och höll hög kvalitet medan Gudrun Schyman är vilse i pannkakan.
  Men om du har gått i svensk skola nyligen, är förstagångsväljare och ska rösta för första gången, hur ska du då bedöma om det är Gudrun eller Calle som är närmast sanningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan skicka in debattartiklar till expressen. Det finns en liten instruktion bredvid gudruninlägget om hur man gör för att mejla in sin debattartikel till expressen.

   Radera
  2. Det är nog snart slut med det:
   http://www.resume.se/nyheter/media/2014/10/21/beskedet-alla-fotografer-forsvinner/
   http://www.resume.se/nyheter/media/2014/10/21/hanas-efter-tuffa-sparpaketet-/

   Radera
 5. Snällast möjliga tolkning:
  Jag Gudrun VILL att världen skall vara snäll.

  Med motsvarande metoder skulle det f.ö. bli mycket billigare att lösa alla problem med våld inom familjer.

  SvaraRadera
 6. Det är nog troligare att det är Veronica Svärd som skrivit.

  Oavsett är det ett brott mot pressetiska regler som Expressen gör sig skyldig till att hänga ut sjuka människor på det viset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veronica Svärd har med det efternamnet med stor sannolikhet våldsförhärligande maskulinitet i generna.

   Radera
 7. Jaha, då kommer man få sitta och läsa massa fascinerande inlägg om försvaret av Södermalms-Fi:are på min facebook. Vet inte om det kommer bli hysteriskt kul eller om det kommer bli fruktansvärt tragiskt.

  SvaraRadera
 8. Varför inte samordna lagstiftningen.
  Samtyckeslagen bör tydliggöra att det krävs ett JA för att penetrera gränser eller kvinnor!

  SvaraRadera
 9. Konstaterar att uttrycket "mycket låg nivå" har fått en ny dimension.
  I framtiden kommer man alltid kunna referera till den här inlagan. När någon skriver något vansinnigt kommer man att kunna säga "Ja, det är visserligen galet, men inte lika galet som Gudruns artikel om ubåtskränkningen 2014".
  Hon blir riktkarl. (hehe)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan protesterna kommer, jo Romsons tal i somras var lika legendariskt vansinnigt, men jag begränsar mig här till skrivet material.

   Radera
  2. Jag tror tyvärr att Romson kan matcha Gudrun innan denna vecka är över.
   Budget på torsdag och då ska m(p)iljarderna rulla….

   Radera
  3. De har ju lite olika profil. Okej, bägge är ultrasexister, men sedan ställer du den offentligt proryska, försvarsbekämpande och antisvenska Gudrun mot miljöförstöraren Romson. Den miljöförstörande aktiviteten gjorde hon ju i det tysta dessutom; jag tror att hon får svårt att matcha Schyman. Plus för Schyman även för erfarenhet, som kan väga tungt i en sådan här match. Ser tufft ut för Romson.

   Radera
  4. Underskatta inte Romson. Det finns inga idiotsäkra lösningar eftersom idioter kan vara väldigt påhittiga.
   Dessutom har statsminister Romson, förlåt vice, (man kan lätt få för sig att Löfven abdikerat i sin iver att vara dörrmatta åt mp) redan gjort visionära uttalanden om vårt försvar till dom försvarsanställdas uppenbara glädje.
   http://news.cision.com/se/officersforbundet/r/usel-analys-av-vice-statsminister-romson,c9665606

   Man undrar om: "Men det är inte så att ... har lite pengar" även gäller andra områden? Få se på torsdag.

   Radera
 10. Gudrun gillar Ryssland, det har hon alltid gjort. Klart som fan hon vill ha deras ubåtar i skärgården!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att hon vill ha en rysk ubåt i andra lokaler också!

   Radera
 11. Om någon har missat det är inte Ryssland kommunistiskt. Det är ett land som sålde ut alla statliga tillgångar på rekordtid för över 20 år sedan. Om kommunistspöket kittlar skönt i magen så är det bättre vi spekulerar /tror att det är Kuba eller Kina som retas i Sthlms skärgård.
  Ger inte mycket för Putin men av vilken anledning är han/ Ryssland ett så stort hot mot Sverige att det upptar hela mediasverige inkl denna blogg? Ubåts-noja har vi då och då i detta land till kvällstidningarnas lycka. Om jag inte missminner mig så var det Karl 12e, Napoleon och Hitler som anföll Ryssland och inte tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så varför försvarar gamla kommunister och kulturvänstern Rysslands härjningar i Ukraina till exempel? Din gissning är så god som någon annan.
   Min gissning är att de är mestadels fanatiska USA-hatare, och att de försvarar Moskva av gammal vana, kommunistiskt eller inte.
   Sedan är det för mig inte uppenbart vad Napoleon har att göra med de ryska kränkningarna mot Sverige, är han nedfryst och håller i trådarna på något sätt menar du?

   Radera
  2. Putins politik har ju mer gemensamt med SD och Tea Party-rörelsen, vilket förklarar varför både SD-supportrar och Tea-partysupportrar uttalat sig positivt om Putin. Jag misstänker att vänsterns Putin-vurm dels är ett uttryck för "min fiendes fiende", vilket ju även får dem att frottera med islamister, dels av gammal vana.

   Radera
  3. En gång köpta alltid köpta? Ryssland har nog sparat de Sovjetiska kvittona.

   Radera
  4. En av anledningarna till att Putin är så illa omtyckt bland västvärldens liberaler är att han förstatligade t.ex. olje- och gasindustrin i Ryssland, som under Yeltsin var under västerländsk kontroll via diverse bulvaner t.ex. Chodorovskij. Västerländsk energipolitik går ju i mångt och mycket ut på att erövra fattiga länder och sno deras olja och gastillgångar, se bara på Latinamerika, Mellanöstern och Afrika för referenser på det området. Vi lever gott genom att bomba länder, eller "införa demokrati", som vi också kallar det. :-)

   Radera
  5. @Leif Engström
   Kanske står det i dina ryska historieböcker att det var Karl XII som anföll Ryssland. Men i alla andra står det att Peter, August och Fredrik gaddade ihop sig och anföll Sverige.

   Radera
 12. @Leif Engström
  Även om vi kanske är off topic, så har du totalt missuppfattat hur Ryssland och Hitler hänger ihop. Sovjetunionen startade i praktiken andra världskriget tillsammans med Hitler (Molotov–Ribbentrop-pakten 1939), men med den skillnaden att endast tyskarna fick bära hundhuvudet för krigsutbrottet, allt medan Sovjet behöll den halva av Europa som man "befriat", inklusive Polen som man intog två veckor efter tyskarnas anfall. Att sedan Hitler gick till anfall mot sina gamla polare två år senare är en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Det är den delen av världshistorien har vänstersympatisörerna kollektivt och solidariskt helt glömt. I Ryssland räknas inte ens 1939-41 som del av deras fosterländska krig.
   Detta till skillnad mot hur man resonerar i Finland, Estland, Lettland, Polen och Bessarabien/Rumänien (dagens Moldavien).   Radera
  2. Inte ens nationella socialister vågade lita på internationella socialister en längre tid.

   Radera
  3. @Dr Hedge
   Även om Stalin mentalt var kapabel till vad som helst och gärna ville dela " Europakakan" Med nazisterna så är inte det detsamma som att startat 2:a världskriget. Mycket kan man lasta Stalin för men brotten under 2:a världskriget från denne despot ligger inte i närheten av Hitlers meriter. När det gäller nazismen fanns världsherravälde och ideologiskt rasistiskt mördande i själva ideologin. När det gäller kommunismen byggde Marx och Engels ideer på att försöka tygla en ohejdad kapitalism. Stalin rensade dock ut det arvet och skapade ett nytt helvete på jorden. Grundideologierna kommunism och nazism ligger dock långt ifrån varandra.

   Radera
  4. "Grundideologierna kommunism och nazism ligger dock långt ifrån varandra."

   Nja. Vänsterna har vunnit tolkningsföreträde genom att nazism kallas högerextremism. Men nazismens kärna är mer vänster än höger. Det som både kommunism och nazism systematiskt förkastar är liberalism. Den enskildes rättigheter väger extremt lätt i bägge ideologierna, coh statens ambitioner och mål är hela tiden överordnat.
   Nationalsocialism är egentligen en kommandoekonomi av socialisttyp, kompletterad med rasistisk extremism.

   Radera
  5. "Även om Stalin mentalt var kapabel till vad som helst och gärna ville dela " Europakakan" Med nazisterna så är inte det detsamma som att startat 2:a världskriget. "

   Nä, han var ju upptagen med Japan, men så fort han hade klarat av det kriget hoppade han på tåget och erövrade snabbt det som var kvar av Polen 17 dagar efter att Tyskland börjat. Sedan fortsatte man raskt med bland annat det neutrala landet Finland som invaderades den 30 november.
   Allt enligt den plan som drogs upp i och med Molotov-Ribbentrop pakten FÖRE kriget. Tyskland må ha varit först med krigshandlingar, men Sovjet var ingalunda oskyldigt, utan började kriget som Tysklands allierade.

   Radera
  6. @Leif Engström
   Brotten efter 2:a världskriget är i full klass med Hitler, ska man tävla i osmaklighet och antal döda vinner Stalin med hästlängder.

   Radera
  7. @Engström. Sovjet och Frankrike ville bilda en allians mot Hitlers Tyskland. England under den store hjälten Churchill ville det inte. Han var helt enig i tankarna i mein kampf.

   Radera
 13. Svea Rike vann även mot Frankrike i Napoleonkriget, om än med viss hjälp från Kejsardömet Ryssland och Storbritannien, vilket måste medges, naturligtvis.

  SvaraRadera
 14. Jaha, nu har Gudrun varit full igen, att hon aldrig lär sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En full Gudrun tänker klarare än de flesta svenskar.

   Radera
 15. Har Gudrun fortfarande goda kontakter med Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Lustigt sammanträffande att partiet förkortas "Fi", den militära förkortningen för fiende)

   Radera
 16. Vi borde omedelbart skicka ut genusutbildade förhandlare i skärgården och tala förstånd med de busiga rysspojkarna.

  SvaraRadera
 17. Och detta är det parti en stor del av medie- och kultureliten vill ha in i Riksdagen....?

  Jag skulle möjligen förstå om "debattartikeln" skrivits av ett par högstadieelever. På en skola för barn med särskilda stödbehov.

  Den svenska försvarsdebatten sjunker mot ständigt nya bottnar, värdiga ett manus från Monty Pythons flygande cirkus.

  Artikelförfattarnas resonemang är lika bisarrt som om man förklarade mäns våld mot kvinnor med att om kvinnorna bara lät bli att spjärna emot när männen är "nyfikna" så skulle våldet aldrig uppstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värre än så, det är samma resonemang.

   Radera
 18. Pfft, poppis att sparka på Schyman kanske med SD står ju bevisligen inte långt efter i naivitet, önsketänkande och världsfrånvändhet:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/widman-incidentberedskapen-kan-behovas-okas-markant_4024011.svd

  Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson anser att Ryssland borde informera svenska myndigheter om hur säkerhetsläget ser ut.

  – Det är klart att vi ska hjälpa ubåten om vi kan, om de ger sig tillkänna. Jag hoppas att det här kan leda till kraftigt höjda försvarsanslag, säger han.


  Ja, det vore väl fint? Kanske de kunde ge oss exakta koordinater för alla sina ubåtar och sen lämna över en lista över all rysk GRU-personal som verkar inom Sverige? Som information alltså, om säkerhetsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är ett enfrågeparti. Det framgår klart av deras valmanifest. Detsamma gäller väl Fi som inte ens har formulerat några menlösa "satsa mer inom alla områden"-dokument. Röstar man på dessa partier och delvis även (v) och (mp), vet man inte vad man får.

   Vad som sticker i ögonen är att Schyman går ut med den här skiten nu, mitt under ett skarpt läge, precis som Schlaug för övrigt. De är ultraopportunister som helt enkelt inte kan låta bli, hur fel det än blir.

   Radera
  2. Om vi nu antar att det är en rysk ubåt och att det inte är ett militärt hot (ungefär så har det låtit) men man vill sända signaler till landets ledning så vad ska vi tänka om det? Ja det står klart att vi inte klarar av att skydda oss mot dylika. Vem har intresse av att gömma sig här? Inte Ryssland. I Östersjön behärskar de ytan.

   Radera
 19. Ett historiskt perspektiv är alltid bra och senast vi slog Ryssland var 1617, freden i Stolbova. Sedan hade vi ett vunnet slag vid Narva 1697. Det är goda lärdommar ut historien att tillämpa. Rusta upp och anfall? Det har ju gått bra förr även om det ligger 297 år bakåt i tiden. Ett operettkrig liknandes Gustav III:s på går på en lägre nivå nu i skärgården. Eller vad sägs om 1743 års krig där Sverige var tvunget att be tsaren om hjälp mot den uppretade folkopinionen och 12000 soldater var här under ett år. Att sedan Gudrun påpekar att säkerhet beror på politik (Clausewitz) får ett psyops att gå i taket som varje reptilhjärna. gå i taket.

  SvaraRadera