Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-10-29 19:02

GU och Valforskningsprogrammet: (fi), (v) och (mp) kraftigt överrepresenterade i självrekryterade paneler

En orsak till att valresultatet kan ha kommit som en chock för Sva(mp)-partiet, (v) och den lede (f!) är att deras väljare enligt Göteborgs Universitet och Valforskningsprogrammet var kraftigt överrepresenterade i självrekryterade paneler. Tvärt emot den allmänna uppfattningen är (sd):s väljare underrepresenterade.

Första stapeln för varje parti är faktiskt utfall. Andra stapeln är
de slumpmässigt valda som tackade ja till att svara. Tredje
stapeln är de som på eget intiativ anmälde sig att svara.
Källa: Göteborgs Universitet (PDF)

Samma sak gäller de slumpmässiga panelerna, där man slumpvis kontaktar svenskar för att svara på opinionsundersökningar. Dessa är inte helt slumpmässiga, eftersom personer kan välja att tacka ja eller tacka nej till att svara. Verkligheten är att väljare av (f!), (v) och sva(mp) oftare tackar ja, medan (sd)-väljare oftare tackar nej.

Även moderata och socialdemokratiska väljare svarar mer sällan, kanske för att de har jobb och familj och bättre saker för sig än att svara på opinionsundersökningar?

Gissningsvis beror detta på att fis, (v):s och sva(mp)s väljare ser sig som goda människor och vill basunera ut sina åsikter för världen, medan (sd)-väljare ser sig som onda, skäms eller är rädda för att deras svar ska läcka ut så de militanta grenarna av de goda sätter efter dem.

Bland självrekryterande paneler är utfallet det samma. Det handlar alltså om de som frivilligt och på eget initiativ anmäler sig till opinionsundersökningar.

Föga överraskande är också yngre väljare överrepresenterade.

Även folkpartister vill som enda borgerliga parti basunera ut sina åsikter för världen. (c) och (kd) är de enda partierna där opinionsundersökningen är någorlunda korrekt.

Utfallet såg vi sedan i valresultatet. (sd) fick fler röster än enligt opinionsundersökningar och vallokalsundersökningar, medan (f!) och speciellt (mp) gjorde katastrofval relativt sett.

Slutsatser inför kommande opinionsundersökningar: (s), (m) och (sd) har större stöd än enligt undersökningarna, sva(mp), (v) och (fi) har lägre stöd.

Som kuriosa kritiserar nu sva(mp):s ungdomsförbunds Lorenz Torvatt partiet för floppen i valet. Återstår att se om de kommer fram till att man inte får väljare genom att hetsa mot vita heterosexuella medelålders svenska män, som råkar vara världens mest jämställda dito. Åsa Romsons hat-tal i Almedalen kostade många procent - inte bara bland män, utan även bland de kvinnor som faktiskt lever med och älskar (med) sin vita heterosexuella medelålders svenska man.

Påminnelse om att auktionen av Sjöstedt T-shirten och vit heterosexuell medelålders man T-shirten tar slut om en knapp timme. Aktuella bud är 65:- SEK respektive 210:- SEK. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Den bespottade bajsbruna svansen av nyttiga idioter verkar ta ut sina bryderier på bloggar då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa... lustigt att SD är så extremt överrepresenterade i webbundersökningar...

   Det är nog så att med så mycket media, och så många olika mätmetoder som existerar idag så är alla typer av undersökningars felmarginaler antagligen kraftigt förstärkta. Förr när undersökningarna var begränsade till telefon eller post så blev de säkrare. Nu väljer folk det som är bekvämast och då får alla undersökningar mer eller mindre felaktigheter.

   Sen är det öht väldigt mycket undersökningar numera, en annan kan bli kontaktad flera gånger i veckan... Då blir det tillslut så att man tackar nej till allt.

   Radera
  2. @Gneenious. Endast på webben finns möjlighet att få information som inte är kulturmarxistiskt färgad. Det är antagligen därför som patrioter söker sig till webben i större utsträckning än andra - i alla fall vad gäller nyheter och politik. Upplever det själv frustrerande att det inte över huvud taget finns någon gammelmedia som är opartisk eller tar upp SD:s frågeställningar ur deras perspektiv. Man blir förbannad varje gång man råkar se nyheter eller höra "kulturella" program på SvT, SR eller Tv4, Tv3 m.fl.
   När det ibland bjuds möjlighet att rösta anonymnt är det nog så att många Sd:are och potentiella Sd:are kastar sig på röstknappen för att få utlopp för sin frustration.
   Från min horisont. (Universitetsutbildad, egen företagare med bekantskapskrets inom högre medelklass) finns en enorm potential för SD. Med några få undantag är dessa mina vänner mycket negativa till den förda invandringspolitiken men vågar bara säga det till mig som är öppen med min åsikt. Alla bor i områden där de flesta är blonda och blåögda germaner. De främlingar som bosatt sig i dessa områden eller bussar sina barn till skolorna i dessa områden är i de flesta fall människor som gör det för att slippa bo och gå i skola där det bor många invandrare och för att de vill assimileras i den etniskt svenska kulturen. Det börjar nu så sakta gå upp för många av mina vänner (som fortfarande röstar borgeligt) att man inte kan komma undan mångkulturen länge till genom att bo i områden som fortfarande är etniskt svenska. Av de som förstår att se verkligheten talas det ibland om att flytta ifrån Sverige.
   I det område där jag bor (99%etniskt svenskt) röstade i valet 2010 1,2% på SD. I årets riksdagsval var siffran ca 8%.
   Summa summarum så tror jag att potentialen för SD inom den etniskt svenska befolkningen mycket stor. Dock kommer ju mycket snabbt en allt större andel av de röstberättigade att bestå av människor som aldrig kan bli etniska svenskar varför det krävs närmast ett under (eller kanske katastrof) för att den etniskt svenska befolkningen och kulturen skall överleva. Det blev en lång utvikning.......

   Radera
 2. "Även folkpartister vill som enda borgerliga parti basunera ut sina åsikter för världen."
  Jag har lagt märke till det här själv, FP väljare påminner mig väldigt mycket om MP och V väljare. Så det är spännande att få någon sorts korrelation svart på vitt. Tack för en intressant bloggpost.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gränslöshet som politik hänger ihop med gränslöshet i personligheten.

   Radera
 3. Kvinnor som ligger med män är könsförrädare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och män som ligger med män är bögar!

   Radera
 4. Norska Sentio lyckas av någon anledning mycket väl när det gäller SD. Dagarna innan valet fick de 12.7% hos Sentio, i valet fick SD 12.9%. Vad gör Sentio som inte Sifo, Demoskop osv klarar av?

  I senaste Sentio så låg SD på ca 16.5%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte förvånad. Har hört tillräckligt många av mina vänner uttrycka sin besvikelse över axelmakten (men även i viss mån allianspartierna) för att kunna säga att ett nyval nu antagligen skulle ge ett ännu "intressantare" valresultat.

   Radera
 5. OT: https://www.youtube.com/watch?v=Peu_Z6_t9jQ

  Det där är GRYMT intressant med Francis Fukuyama som har skrivit en ny bok om vikten av statliga institutioner. Han förklarar även mycket tydligt varför Mellanöstern inte lyckas med ekonomisk utveckling, samt att kolonialismens största svek mot Afrika inte var att vi massakrerade dem, bedrev rovdrift på naturtillgångar etc, utan att vi inte hjälpte Afrika att bygga fungerande byråkratier, som vi gjorde i Hong Kong t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. England införde sina institutioner och byggde järnväg i samtliga kolonier. Frankrike däremot bara rövade. (jag har läst ek. hist.) Så ser den allmänna historieskrivningen ut.
   Som den enskild viktigaste orsaken till ekonomisk tillväxt brukar civilsamhället (som cornu skriver om) framhållas...i form av föreningsliv och sammanslutningar. Skolexemplet brukar vara Italien där dessa finns i norr men helt saknas i söder. Norr är också industriellt framgångsrikt medans söder är ett u-land.
   Utan att följa din länk undrar jag om inte han först tänker ut vilken slutsats han vill landa i och sen pusslar ihop historien för att stämma överens med sina värderingar.
   USA har t.ex. varit "ganska" frangångrikt med mycket mindre statlig inblandning.

   Radera
  2. Ja Ronny man behövde väl transportera rikedomarna. Engelsmännen var definitivt inga filantroper.

   Radera
  3. Tar man inte upp den arvsmässiga aspekten är man inte seriös. Det går inte att bygga en fungerande byråkrati av Nordeuropeisk typ i Afrika för att afrikaner är annorlunda än nordbor på ett fundamentalt plan. Ska man försöka bygga en byråkrati där, så måste man utgå från de lokala afrikanernas förmåga och inte bara transplantera en organisation från Europa. Se på zulukrigen för ett exempel på hur man kan bygga en organisation med afrikaner. Kineserna hade för övrigt en fungerande byråkrati innan britterna kom dit för att tvinga på dem opium så hur mycket byggde britterna egentligen?


   Ett liknande resonemang kan appliceras på södra/norra Italien. Södra Italien är i princip en bit av Nordafrika och presterar på en nordafrikansk nivå. Det kommer ockås att märkas i Sverige i takt med att en allt större del av befolkningen är av utomnordisk härkomst.

   Radera
  4. Men Baron, forskningen visar ju de genetiska skillnaderna är större inom folkgrupper än mellan dem? Ur ett anekdotiskt perspektiv kan jag inte heller komma på några skillnader mellan mig och mina vänner med rötter i Afrika som skulle påverka förmågan att byråkratisera. Så det låter som att du bara vädrar dina fördomar?

   Radera
  5. Klippet är från The Economist. Det är 4 min långt, och Fukuyama är genialisk. (Rastister är Keff i huvvet.) Det visar faktiskt också varför USA är världsledande inom forskning: det är omöjligt att tänka sig F. i en europeisk, för att inte tala om svensk!, forskningsmiljö. USA: the land of the free and the brave.

   Radera
  6. Nej frihetsförnimmelse, det är en villfarelse att skillnaderna inom folkgrupper är större inåt än utåt. Den missuppfattningen kommer från tidiga 90talet då man inte kände till lika mycket om genernas funktion som idag. Du kan idag genbestämma om en svensk är från Norrland eller Skåne.

   Radera
  7. Jag tror mer på lag och ordning och Thomas Hobbes än på gener. Kongo hade en fungerande statsbildning tills portugiserna och slavhandlarna förde in laglöshet och anarki från Europa, med påvens goda minne (I alla fall "arkiverade" han klagobrev från den kongolesiske kungen utan att svara på dem).

   I Afrika måste man dessutom beakta svårigheterna med kommunikationer (pga hur floderna går, möjligheten att tämja lämpliga transportdjur etc, som Jared Diamond tar upp), för möjligheterna till att spontant bilda fungerande statsbildningar.

   Det är en enorm skillnad mellan Burundi/Rwanda (trots folkmordet) och Somalia när det gäller civilisationsprocess, så inom Afrika är skillnaderna gigantiska.

   Jag droppar Norbert Elias också om civilisationsprocessen, även om jag inte läst honom.

   Radera
 6. Tack för mycket intressant information. Det visar att ett försök att gå kring det obundet slumpmässiga urvalet inte funkar. Det är dyrt men om dessa insikter sprider sig till avnämarna så kan vi se en snabb död bland dessa marknadsinstitut. Ingen vill väl köpa resultat från dem om t.ex en ny tandkräm eller annat som de lever av.

  SvaraRadera
 7. Tror snarare att partierna ser till att SD får lågt stöd i undersökningarna, det gynnar knappast de gamla partierna att säga att SD ligger på nära 13 procent. Trist bara att SD ser ut att ha börjat luta sig åt en _mer_ socialistisk linje nu. Anser personligen att moderaternas politik (bortsett från invandringen) är det bästa för Sverige. Ingen politik är perfekt iofs.....

  SvaraRadera
 8. Efterhand som de inre, mentala, gränserna byggs upp blir det svårare att hitta grupper representativa för hela gruppen.

  Alla delgrupper blir delgrupper allt mer av en anledning och det ger bias. Torget är desutom rent fysiskt avskaffat och ersatt med köpcentrum.

  SvaraRadera