Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-19 19:31

Försvaret: Vi saknar ubåtsjaktförmåga

Försvarsmakten går från klarhet till klarhet. På kvällens presskonferens förklarade man att man saknar fullständig ubåtsjaktförmåga och därmed ägnar sig åt en underrättelseoperation istället. Man har även publicerat ett foto på en observation.


Fotot återges nedan. 
Inte en mink. Källa: Försvarsmakten
Bland annat saknas ubåtsjakthelikoptrar, som snabbt hade kunnat omgruppera för nedkämpning av ovanstående observation, så några möjligheter att agera har man förstås inte. Alla som hoppas på vapeninsatser kan fortsätta drömma om det - det skulle bara hända om ubåten skulle vara korkad nog att visa sig intill en korvett. De svenska ytfartygen låter och är inget man missar, utan man tittar bara upp eller rör bara på sig när det är tyst och lugnt i närheten.

Fotot ovan är antagligen taget av en privatperson, vilket understryker hur dåligt bemannade man är. Det är ett enormt område att hantera med endast 200 man eller den största insatsen sedan kalla kriget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Tråkigt att kamerans autofokus fokuserade på björkkvistar. Annars hade man kanske kunnat se vad det vita med den svarta fläcken var för något.

  SvaraRadera
 2. http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/19720098/485/widescreen/4d6ed131ed732/miniu.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bilden var ju mycket skarpare!

   Radera
 3. Är det så jäkla uselt som det påstås? Har vi ingen kapacitet kvar, trodde inte det skulle vara så illa, detta är en varning och vi måste snarast upprusta försvaret.
  Under hela vår historia har vår försvarsförmåga varierat och tidigare var vi väldigt illa ute. Åren innan andra världskriget var får förmåga väldigt dålig för att sen öka och vara på topp på 70-talet för att sen avta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du och 85% av väljarna tror att vi har militär kapacitet. Det har vi inte. Ingen arme, inget luftvärn, inget artilleri och ingen flotta. Bara ca 75 JAS som står mer eller mindre oskyddade bevakade av en och annan 20-årig securitasvakt i väntan på att bli sprängda av en busslast operatörer som låtsas vara skogsplanterare eller bärplockare.

   Radera
 4. Herregud... Försvaret fiskar nog inte efter ubåtar utan efter mer pengar. Skrattretande bild.

  SvaraRadera
 5. Försvaret hade sparat mkt pengar om den där aldrig tagits. Fakturera fotografen kanske..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, mer "observationer" än den bilden måste de ha. Att publicera en sådan bild verkar närmast vara ett försök att förvilla. Att man ibland ser vita fläckar på en stor vattenyta är väl ganska normalt. Den svarta pricken kan vara ett kvarglömt löv på björken eller helt enkelt skit på objektivet. Eftersom skärpan inte ligger på rätt avstånd så hjälper det inte att förstora bilden.

   Radera
  2. Här ser vi en betydligt skarpare bild.

   Försvarsmaktens bild visar provturen med en vattenskoter som är till salu för höstpris. Den blev nog inte såld för den ligger kvar på Blocket fortfarande.

   Radera
 6. Generaldirektören för FOI, Jan-Olof ”Saudivapen och Edge till Kina” Lind, har på den förra regeringens uppdrag inom ramen för SOU 2009:67 och SOU 2010:50 sammanställt argument – ett icke obetydligt antal av dessa av påtagligt dubiös sanningshalt – i syfte att legitimera en avveckling av den för ubåtsjaktförmågan kritiska plattformen HKP4.

  Beaktat rådande säkerhets- och geopolitiska realiteter är det en demokratisk nödvändighet att utan vidare dröjsmål klarlägga hur nationen kunnat försättas i den besvärande prekära belägenhet den nu befinner sig i avseende oförmågan att hävda den territoriella integriteten.

  Allan Widman har i egenskap av ordförande för riksdagens försvarsutskott begåvats med såväl mandat som resurser för att kunna sjösätta en sanningskommission som avseende rådande oförmågedebacle grundligt kan genomlysa inblandade aktörers agerande och bevekelsegrunder därtill. I morgon ska han och vice ordföranden i utskottet möta försvarsministern. Det vore rimligt att våra försvarspolitiker nu visar prov på handlingskraft,
  Denna gång i positiv bemärkelse…

  SvaraRadera
 7. Det finns system inom FM med tillräcklig högupplöst sonar och förmåga att söka av stora de stora ytor som Kanholmsfjärden utgör på rimlig tid och det är SAABs AUV. Kan den hitta en död gubbe i vattenvolymen så förefaller det rimligt att en bottenliggande miniubåt skulle upptäckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst, inlägget handlar ju om ubåtsjaktförmåga och då ska man ju hitta rörliga objekt i vattenvolymen och då är ju en auv inte aktuell. Mer lämpad för eftersök när röken lagt sig.

   Radera
 8. Jag tycker de skulle låna in helikopter med sonar från utlandet. Dags att Utrmin och Försvmin visar handlingskraft.

  SvaraRadera
 9. Nato, vi bör gå med i Nato. Bums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi går med i NATO så blir vi en konfliktyta. Neutralitetspolitiken var suverän därför att det flyttade eventuella krig bort från vår del av världen. Den som ligger på gränsen mellan två maktblock och går med i det ena blocket garanterar att det egna territoriet blir ett slagfält om det blir krig. Så att gå med i NATO är INTE i vårt intresse. Det är bara USA som har nytta av det eftersom det sprider ut Rysslands knappa resurser ännu längre.

   Radera
 10. Det där ser precis ut som en snabbgående planande motorbåt på väg snett uppemot vänster från fotografens synpunkt.

  SvaraRadera
 11. Jönsonligan i farten igen.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från den svenska försvarsmakten har de i alla fall en plan!

   Radera
 12. "På kvällens presskonferens förklarade man att man saknar fullständig ubåtsjaktförmåga och därmed ägnar sig åt en underrättelseoperation istället."

  Finns det något citat som stödjer den här utsagan, eller är det Cornu som raljerar lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Agenda på SVT så bekräftades det flera gånger av t.ex. Allan Widman och Jan Mörtberg.

   Radera
  2. Är budskapet att man saknar "fullständig" förmåga som Cornu skriver, eller saknar man "fullständigt" förmåga?

   Radera
 13. Man kan ju undra vad svenska staten har valt att satsa sina miljarder på istället för på försvaret.

  Vilket sorts stormakt har vi valt att vara.........?

  Knappast militär dito.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldt svarade på din retoriska fråga i sitt sommartal... Dags för svenska folket att öppna sina torrdockor och värna om denna papperslösa ubåts lika rättigheter. Ingen ubåt är illegal!

   Radera
 14. Verkar som vissa har svårt att förstå att detta naturligtvis inte är det enda FM har att gå på.

  Bilden som publicerats är ju tagen av en person som gjort observationen och bilden är en del av dennes vittnesmål. Tänk efter själva, du är med om något överraskande och kommer först inte alls på att man borde fota utan har fullt upp att titta på händelseförloppet. Mot slutet kommer kameran fram och bilden blir rätt kass i förhållande till vad du själv upplevde, observerade och uppfattar av situationen.

  Det är ju inte så att bilden tagit och mailat sig själv till vakthavande befäl på HKV.

  Det finns förmodligen mängder med indikationer och uppgifter som pekar åt samma håll men man kan inte avslöja allt eftersom man då röjer sin egen kapacitet och förmåga. En suddig bild, tagen av en privatperson, däremot, den kan man släppa offentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och har man sett FMs presskonferens från kl 19.00 så vet man att beskrivningen som följde med bilden var: "Ett misstänkt föremål färdades i vattnet och drog upp svall. Strax efter att bilden tagits dök föremålet ned under vattenytan. Låter inte som någon planande fritidsbåt jag ägt iaf.

   Radera
  2. Stig-Hemler hade en sån...

   Radera
 15. De helikoptrar som vi har, vad är det för några ? Kan man inte hänga på sonarutrustning på dessa eller vad används de till mer än visuell spaning?
  / MT

  SvaraRadera
 16. Det där är ett sjöodjur, en så kallad Tjernobyl-stör. Ni ska bara veta hur stora rom-kornen är. Marknaden för rysk kaviar kommer att nå nya höjder.

  SvaraRadera
 17. Vi har inga helikoptrar anpassade för ubåtsjakt idag vilket tydligt framkommit i den senaste rapporteringen. Dylika helikoptrar är heller inget man improviserar på en dag eller två då flera system ska sys ihop och operatörer utbildas. Absolut minimikrav är en doppsonar men även fällbara sonarboj, radar och infraröda sensorer anpassade för ytspaning samt ubåtsjakttorped och förmåga till sjunkbombsfällning är önskvärt.

  Ubåtsjakthelikopter är en extremt viktig komponent i ett ubåtsjaktsystem pga att den jagade ubåten har mycket svårt att upptäcka en flygande helikopter medan alla ytfartyg med snurrande propellrar i vattnet kan följas och undvikas av ubåten. "Turn tail and change depth" är ubåtskaptenens åtgärd 1 Adam för att undgå ytjakten. Helikopter ger här möjligheten till en rad mer eller mindre listiga taktiker där ytfartyg "driver" ubåten mot en väntande helikopter med doppsonar i vattnet som ubåten inte kan upptäcka. Helikopter kan också mycket snabbt omgrupperas när behov uppstår.

  Huvudanledningen till att vi saknar denna förmåga idag är inte besparingar utan alla olyckor och bedrövelser som kantat införandet av helikoper 14 vilka någon gång i framtiden kommer lösa ovan beskrivna uppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående inlägg var menat som ett svar till trött.

   Radera
 18. När jag gjorde min värnplikt(runt 1991) inom ubåtsjaktförsvaret fick jag en dag en kommentar från en officerare som var den som utbildade oss.
  Han sa att de ubåtsincidenter som skett definitivt var konkreta. Han sa Han med besättning definitivt hade fångat en ubåt men fick inte eldorder utan var tvungen låta den löpa. De hade innan dess givit eld.

  2 veckor senare gick en skadad USA/NATO ubåt iland i england.

  Vad han trodde var givet.

  Hur som helst inget tvivel vad han visste och trodde. Han var verkligen ingen man skulle anklaga för att ljuga. Om det var sant skulle ingen eldorder komma idag heller.

  Nu ska jag fixa lite te.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Officerens berättelse får stöd av en forskningsrapport från 2007, Spelet under ytan:
   http://www.prio.org/News/Item/?x=1410

   Radera
 19. Varför skulle vi hoppas på vapeninsats, då skulle ju folk kunna bli skadade ju?!? Låt ryssarna åka runt med sina ubåtar om dom nu vill det, om det nu är dom. Vad skada kan dom göra?
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haller med! Som ett brev pa posten gnaller militarer om mer pengar, fragor: 1) varfor ha ett forsvar overhuvudtaget nar ryssland har allt fosilbransle och fusions bomber? Under denna fraga ingar: varfor jaga u-batar! Och vad ar det du vill forsvara sa mycket, detta samhalle dar ingen gor nagonting? Jag tror att ett forsvar bara gor saker varre. Lat den som vill ta hand om skiten komma hit och forsoka.

   Radera
 20. http://petterssonsblogg.se/2014/10/20/ubatsjakt-i-onodan/

  SvaraRadera
 21. http://rt.com/news/197412-sweden-sub-dutch-russia/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssen verkar nervös.

   Radera
 22. Verkar som att det nu blir mer pengar till övningar, personal och viss ny utrustning. Men hur ska det betalas?

  Kul att försvaret lurades om fotots plats. Och just nu meddelade tv4 att de hittat den svarte mannen på skäret. Kommer efter reklamen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 23. Fotot kom en gift från ovan för muppetregeringen, som på beställning......klassisk politik - fokusera på nåt som kommer ut ifrån, avleda från inrikes eländet. Ubåtsjakten hålls vid liv tills muppetregeringen har baxat igenom sin budget....kanske en konspiratorisk tanke?

  SvaraRadera