Cornucopia?

2014-10-07 13:18

Första noteringar från Investerar-SM

Investerar-SM är nu i full gång efter lite inledande teknikproblem. Ledande deltagaren Nokko har redan gått 38.46% plus, men tävlingen är inte ett sprinterlopp utan handlar om långdistanslöpning.

Initialt kan placeringarna handla mycket om tur. Av de drygt 1 000 deltagande kommer garanterat ett antal att göra goda initiala placeringar, men skickligheten ligger i att upprepa detta och inte satsa fel längre fram. Som bekant är det mycket svårt att ta sig upp om man väl tappat. Man behöver få 100% avkastning för att ta igen ett tapp på 50%. En deltagare som enbart vill testa spelteori ligger helt likvid till sista placeringsdagen, där man tar en placering med maximal risk. Tanken är att därmed undvika risken att göra fel under den månad som tävligen löper, och satsa allt på ett kort. Fast det är förstås inte att investera, utan att spela.

Aktuell tio i topp efter två handelsdagar, idag tisdag ej räknad, ser ut som följer.

 1. Nokko 38.46%
 2. Mr Sandell 33.14%
 3. Jthysell 30.73%
 4. Dron 29.44%
 5. Xtra Xtra Allt 27.08%
 6. Henrik Malmgren 24.09%
 7. Brothersurround 23.09%
 8. Karl84Johan 23.04%
 9. KennethKennholt 22.83%
 10. Stele6666 22.33%
Nu återstår att se om någon av dessa individer finns kvar på tio i topp i slutet av veckan, eller om de bara hamnat där de ligger på grund av tillfällig tur. Enstaka affärer handlar inte nödvändigtvis om skicklighet, det är det långa loppet som avgör.
Dagschart Russel-2000

Stockholmsbörsen och många andra börsindex är ner något sedan tävlingen började, men exempelvis S&P-500 steg ordentligt i fredags. Frågan är hur många av topplaceringarna som är bulls och hur många som är bears, och hur de påverkas av medellånga trender under oktober. Eller kommer traders utan åsikter om marknadsriktningen att segra?

Stödet för det breda börsindexet Russel-2000 höll och upprekylen har även dragit upp andra index som ovan nämnda S&P-500.
Dagschart Light Sweet Crude

Marknadens förväntningar och utveckling handlar ofta om berättelser. De behöver inte ha något med verkligheten att göra, utan det väsentliga är hur många som tror på berättelsen.

En aktuell sådan handlar om oljan, och att oljepriset ska fortsätta ner. Det finns få anledningar att tro att denna berättelse ska ändras kortsiktigt och negativa positioner i olja kan därför vara en investeringsmöjlighet i Investerar-SM. Berättelsen är så stark att inga reala oroligheter verkar kunna påverka oljepriset, vilket talar för att det kommer fortsätta falla. Det finns inte ens några orkaner på gång mot Mexikanska Gulfen, men frågan är om marknaden ens bryr sig om sådana längre. Oljepriset ska helt enkelt ner kortsiktigt.

På grund av det initiala teknikproblemen har tävlingen förlängts till den 31:a oktober.

Detta inlägg är sponsrat av Investerar-SM.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. "Nu återstår att se om någon av dessa individer finns kvar på tio i topp i slutet av veckan, eller om de bara hamnat där de ligger på grund av tillfällig tur. Enstaka affärer handlar inte nödvändigtvis om skicklighet, det är det långa loppet som avgör."

  Det är alltid någon som kommer att ha tur och någon som kommer att ha otur - sådana här tävlingar handlar rätt lite om skicklighet (i att investera långsiktigt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som snittar något tiotals procent per handelsdag i långa loppet torde inte ödsla sin tid på att försöka vinna ett pris värt något tiotal tusen utan de borde ju istället satsa på att förvalta sin förmögenhet istället. Även långt mer blygsamma avkastningar ger att man skulle kunna leva på avkastningen från en ganska överkomlig förmögenhet.

   Radera
  2. Du glömmer att äran att vinna kan vara värt mycket.

   Radera
  3. @Neo Cortex

   När man är anonym?

   Noterar att om man antar att man har ett startkapital på 50tkr och kan få 100% (en siffra jag sett för att vinna denna tävling) avkastning på en tremånadersperiod uthålligt så kommer man ju ganska snabbt bli stormrik och dessutom få avkastning över som man kan leva riktigt lyxliv på.

   Jag tror det inte är någon som deltar (eller någon annan heller för den delen) som kan visa upp sådan avkastning på kapital på ett uthålligt sätt. Avkastningen är alltså av ren undantags-karaktär, dvs mestendels tur.

   Frågan är hur mycket man egentligen värderar äran att vinna.

   Radera
 2. Av topplistan framgår att bara cirka 20 procent av deltagarna har tjänat pengar sedan tävlingen började i måndags. Den totala förlusten framgår inte. Vissa har förlorat 2/3 av vad de hade. Ingen har tredubblat pengarna. Min portfölj har fallit cirka 6 procent.

  SvaraRadera