Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-13 21:01

Ebolaspridningen inte längre exponentiell

Spridningen av den tragiska ebolaepidemin i Västafrika är inte längre exponentiell. Enligt WHO:s data är har antalet nya fall planat ut sedan den 1:a september och ökningen är nu linjär och rent av fallande.


Bifogar en ny graf baserad på WHO:s senaste data, hämtat från Wikipedias sammanställning av detta data. Varje stapel nedan är antalet nya fall de senaste tre dygnen och läses av på vänster axel, vilket även den mörka linjen som är medelvärdet för de senaste nio dagarna. Ljus linje är totala antal fall och läses av på höger axel. Jag har lagt in två illustrativa svarta pilar för den som har svårt att se att epidemin inte längre ökar i spridningstakt och alltså inte längre ökar exponentiellt.

Den som hävdar något annat bör visa detta med bättre siffror än Världshälsoorganisationen WHO. Felkällor, vilket existerar, är rimligtvis lika stora över hela perioden. Man kan inte bara åberopa felkällor när datat inte längre passar den berättelse man vill sprida.

Graf nedan.
Nya fall Ebola, var tredje dag (Källa: WHO via Wikipedia)
WHO:s data dög för hysterikerna, ryktesspridarna och desinformationsspridarna fram till den 1:a september. Eftersom deras berättelse inte längre stöds hävdar de nu att WHO:s data inte avspeglar verkligheten.

Ovanstående graf är den fakta som finns, resten är rykten och desinformation. Fråga dig varför vissa sprider rykten och desinformation? Fråga dig också varför vi lagt ner det svenska psykologiska försvaret och ersatt detta med anonyma hysteriker i sociala medier.

WHO bör släppa nytt data för den 8:e till 11:e oktober inom kort. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Du hävdar då alltså med stöd av grafen att professor Hans Rosling har totalt fel i sin exponentiella bedömning av smittospridningen. Det vore intressant att få veta vad som stöder hans uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ackumulerade fallen ser ju ut att dubbleras med ett intervall på 4v, 2000 i aug > 4000 i sep > 8000 i oct. Kanske är därifrån han fått vimsat ihop det?

   Radera
  2. Hans Rosling varnade för en exponentiell spridning, han sa nog aldrig att det var så för isf hade han fel.

   Radera
  3. Han kan ha blivit lurad av att graferna ser ut att peka uppåt:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Ebola_virus_epidemic_in_West_Africa#mediaviewer/File:Diseased_Ebola_2014.png

   Radera
  4. Det vore rätt svagt av honom isåfall med tanke på att det är just den typen av statistik han jobbar frenetiskt med gällande befolkningsökningen.

   Radera
 2. Det är ju fantastiskt att all rapportering i gammelmedia till slut fick världssamfundet att reagera. ;)

  SvaraRadera
 3. Professor Les Roberts, Columbia University, jobbar sen början av oktober med WHO i Sierra Leone med Ebola.

  http://pfmhcolumbia.wordpress.com/

  "Today we likely do not have ½ the beds in country that we need for the existing cases. I expect that we can triple the treatment beds in the next two months while I am here….and all modeling, even best case scenarios suggest, we will be even further behind the patient bed demand than we are now."

  "Thus, the numbers that you hear about new cases today reflect the transmission dynamics from over 2 weeks ago…..and we thought the doubling time of the outbreak was 30 days, it seems to be less than that here. We knew the ~350 confirmed cases last week were an undercount….we now think there are 7-900 in reality. The need for hospital beds is climbing more than the ability to get them up and running. There might be 200ish ebola treatment beds now countrywide. There are perhaps 600 more in “holding areas.” We have schemes to get 500 or 600 ebola treatment beds up and running over the next 8 weeks. As Foreign Medical Team Coordinator, helping to get these beds up and supported is one of my primary tasks. If there are really 3000 cases this month, and 6000 next month…with all going perfectly on the treatment bed establishment side, we will have 30% of the beds we need next month, slightly worse than the situation now."

  Låt oss hålla tummarna att antalet nysmittade faktiskt minskat. Datan är inte pålitligt och det har från WHO:s sida längre talats om stora mörkertal. Det är inte svårt att tänka sig byar och småstäder i de drabbade länderna från vilka vi knappt får någon information. Samtidigt så kan det även vara så att det finns en viss överrapportering. Personer som dött av andra sjukdomar kan mycket väl ha begravts och förts in i statistiken som möjliga Ebolafall.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på att två personer i rymddräkt blivit smittade, en i Spanien och en i USA, så är viruset extremt smittsamt. Ebola har nu också nått Kongo samt Nigeria, två befolkningstäta afrikanska länder (fakta från WHO) - smittan kommer att explodera allt annat är önsketänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kongo är ett annat troligtvis orelaterat utbrott. Det verkar även vara under kontroll.

   Nigera har inte rapporterat några nya fall på flera veckor. De verkar således ha klarat av att få stopp på spridningen.

   Radera
  2. Jag vill inte vara negativ men om man tittar på hur HIV-spridningen gick till I Afrika så var det lastbilschaufförer som åkte runt och spred det till prostituerade som i sin tur förde det vidare lokalt. Viruset har upp till 21 dagars inkubation, få sitter i karantän - face it...

   Radera
  3. Risken för att smittas av ebola minskar inte direkt om du vårdar en ebolainfekterad patient.

   Radera
 5. Väldigt skönt att se att se lite fakta som visar att medias pessimistiska bild inte stämmer.

  Ska man vara elak kan man dock tycka att grafen påminner om de temperaturdata som klimatskeptiker visar för att säga att det inte finns någon global uppvärmning. "Titta!!! Temperaturen har ju inte stigit på flera år!!!". Bloggaren brukar ju såga dessa jäms med fotknölarna titt som tätt.

  Vi kan nog i alla fall vara helt överens att utvecklingen inte ser exponentiell ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi jämför med Marknadsbubblans anatomi kanske vi nu befinner oss i vinsthemtagningsfasen ? Institutionerna tror att de har läget under kontroll och gör "vinsthemtagningar" men snart drabbas den breda allmänheten och då tar det fart exponentiell värre... Ve och fasa!

   Vi får vänta på mer data för att se hur vi ska extrapolera det här och vilken curvefitting som kan tänkas aktuell. ;)

   Radera
 6. Den senaste tredagarsperioden har faktiskt ett antal fall som är ett av de nio högsta sen mätningarna började... ;-)
  /Mikael

  SvaraRadera
 7. DN idag: "En annan, ångande het, potatis är huruvida ebola-viruset kan bli eller till och med redan är luftburet. Det vill säga att viruset – precis som vanlig influensa – kan "sväva" på små partiklar i luften och smitta människor på flera meters avstånd. En veritabel mardröm, med andra ord."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ebola är redan luftburet - det flög hela vägen till Madrid och Texas!

   Radera
  2. @Bengt org
   Ett tips är att läsa HELA artikeln innan du rusar ut på gatan och viftar med armarna och skriker om världens undergång. T ex skrivs:

   "– Historiskt sett är det osannolikt att det inträffar. Inte omöjligt, men osannolikt. Problemet är bara att människor har svårt att skilja på vad som är hypotetiskt möjligt och sannolikt. Om vi skulle oroa oss för allt som är hypotetiskt möjligt, skulle vi vara oroliga hela tiden."

   Läs hela artikeln själva. Den bekräftar verkligen inte hysterikerna - http://www.dn.se/nyheter/sverige/fragetecken-kring-hur-ebola-smittar/

   Radera
  3. Kortfattad sammanfattning: I USA har man inte lyckats hejda smittspridningen trots att alla protokoll följts. Det är osannolikt att Ebola blir luftburet, men det är illa nog som det är.

   Radera
  4. heasm66, tack. Ditt citat visar ju fint hur hysterikerna cherrypickar det de vill för att stödja sin berättelse. Man läser det man vill och hysterikerna följer ju perfekt "oroa oss för allt som är hypotetiskt möjligt".

   Radera
  5. Skönt att de som förnekar allvaret i Ebola-spridningen inte ägnar sig åt cherrypicking. Ett tips är att läsa artikeln, tror du verkligen att sjukvårdspersonalen i USA haft omslutande sex med - eller blivit hostade med blod i ansiktet av - den smittade mannen? ;)

   Radera
  6. heasm66 Det finns många som även förnekar Peak Oil. Sannolikt lika många som förnekar att Ebola smitta kan vara luftburet. Det är i nuläget inte troligt - men heller inte osannolikt. Virus har tyvärr en förmåga att mutera sig.

   Radera
 8. Ebola som andra organismer kanske ökar geometriskt och inte exponentiellt.

  Men paniken (som är insubstantiell, precis som en brf?) kan ta en bana helt frikopplad från någon verklighetsförankring (som priset på en bostadsrätt?).

  Paniken kanske då håller på att öka hyperboliskt, dvs mot en singularitet. (eller pop&drop rent praktiskt)

  Detta från ett obskyrt forum:


  About one more case and this city (Dallas) is going to go ape-shit.

  Both Ebola residences as well as Presbyterian Hospital are within 5 miles of my home, 10 from the office. It does make you think.

  There are currently 4 elementary schools (K-6) where nurses are checking every student's temperature, in the classrooms, twice a day.

  The CDC has been eerily silent about the activities of the nurse between the time she was exposed and the time she was diagnosed. We are presuming she treated patients throughout the hospital. I understand that they do not think the virus was contagious at this time; but, does anybody really know that much about the course of this disease? All previous outbreaks were quenched in rural Africa--basically by letting the villages where they occurred die out (not my preferred approach for Dallas).

  Also, the patient ("Patient Zero") was given kidney dialysis and other invasive procedures. What happened with that equipment afterwards?

  Personally, I would not care to set foot inside Presbyterian, and I am amazed that their patients and healthcare workers are not streaming for the exits. I certainly would be.


  SvaraRadera
 9. Det här är vad Excel tror...

  Dödsfallen ökar fortfarande exponentiellt men antalet smittade är på väg att vända, förhoppningsvis en konsekvens av de insatser som nu sätts in.

  SvaraRadera
 10. Det är inte bara ekonomi och resursförbrukning som har problem med evig tillväxt i en ändlig värld. Tillväxten av antalet ebolafall, global temperatur, befolkningsmängd, etc. kommer förr eller senare att minska och upphöra pga negativ återkoppling. Jämför Chateliers princip i kemin.

  SvaraRadera
 11. Ett riktigt "bra" biologiskt vapen, gratis. Kanske därför US/UK skickar militär till de drabbade områdena för att säkra upp hanteringen av de som dött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, så bra är det väl inte? Det krävs i princip omslutande sex eller att någon hostar blod i ansiktet på någon annan som får det i munnen eller ögonen för att smittan ska föras vidare:

   http://cornucopia.cornubot.se/2014/07/ebola-ar-inte-en-potentiellt-global.html

   Radera
  2. Jag tror inte att den spanska sköterskan hade omslutande sex eller att någon hostade blod i ansiktet på henne, hon hade skyddsdräkt på sig. Misstaget hon verkar ha begått är att ha kliat sig i ansiktet (inte i ögat eller munnen och inget blod) när hon tog av sig dräkten. Kombinera detta med vinterkräksjukan och vi kan ha en intressant situation.

   Radera
 12. Den politiskt korrekta moralisten sprider inte panik om farliga sjukdomar, ser drabbade sparare av inflation som tragiskt, stöder Systembolaget, belyser knarkets skador, vill försvara vårt land, har rysskräck, ser terrorister och psykops överallt, nedvärderar inte makthavarprognoser om koldioxid, tror på månlandningen och en rad makthavarkonspirationer, håller fram förnybar energi, propagerar för järnväg, hånar Sverigedemokraterna med mera. Så fort något är korrekt att tycka så är dumheterna väldigt förutsägbara. Denne är också en bra intellektuell referenspunkt inom vad man bör hålla sig borta från och ett mentalt svart hål.

  SvaraRadera
 13. Samhället är fullt av kacklande idioter. Det är kanske dags att sluta förvåna sig över att det dyker upp idiotiska röster av alla slag. Allt annat vore uppseendeväckande.

  SvaraRadera
 14. Personligen har jag svårt att se att ebola skulle få en stor spridning i Sverige, vi har bra hygienrutiner och i vissa sammanhang helt andra förutsättningar än i Västafrika. Självklart kan vi bli drabbade, men inte i lika stor utsträckning.
  Är du orolig för att ebola ska spridas till Sverige? Jag har gjort en omröstning för att se vad folk tycker: http://www.plusett.nu/omrostning-4600/ar-du-orolig-for-att-ebola-ska-spridas-till-sverig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dödschockerande massivt deltagande.

   Radera
 15. WHO: Ebola Response Roadmap Situation Report
  8 October 2014

  "It should be emphasized that the reported fall in the number of
  new cases in Liberia over the past three weeks is unlikely to be genuine. Rather, it reflects a
  deterioration in the ability of overwhelmed responders to record accurate epidemiological data."

  http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/136020/1/roadmapsitrep_8Oct2014_eng.pdf?ua=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baserat på detta evidens om en felkälla indata, en felkälla som också tydligt anges på den refererade Wikipedia-sidan i inlägget, så tycker jag att det är för tidigt att säga om trenden i ökningstakten minskat. Fakta från WHO är otillräckliga i nuläget.

   Radera
 16. Ingen anledning till oro... Bara fortsätta med att stoppa huvudet i rumpan. http://www.svt.se/nyheter/varlden/who-7-av-10-dor-i-ebola

  SvaraRadera
 17. Ingen risk att ebola blir luftburet säger experter och studier visar att virus inte gör sådan språng i sin evolution.

  http://vetenskapochhalsa.blogspot.se/2014/10/ebola-blir-inte-luftburet.html

  SvaraRadera
 18. WHO: Ebola Response Roadmap Situation Report
  15 October 2014

  http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/136508/1/roadmapsitrep15Oct2014.pdf?ua=1

  SvaraRadera
 19. Enligt CNN har nu 2/3 av USAs invånare drabbats av en luftburen smitta som sprids vid samtal och tränger in i hjärnan genom öronen. Det är så smittsamt att en del offer också drabbats genom bilder och videofilmer. Sjukdomen heter Fear-bola. Kan den ha drabbat några här? Sjukdomen attackerar den del av hjärnan som har hand om rationellt tänkande.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 20. På https://ebolastats.com visas de sista data. Det går att få cumulative och nya fall med linear eller log-skala.

  Felmarginalen är ganska stora eftersom antal fall är ändå begränsat (inte i absolut tal men om man tar hänsyn till spridningen är det) och man redovisar endast bekräftade fall. Det saknas data och även WHO säger det.

  Jag tycker inte att det går att säga att det inte är exponantiel men det går inte heller att bekräfta att det är det.

  Huvudproblem är att det har spridit sig och då kan det vara nya fall i nya platser. Det kan blir svårare att kontrollera då resurser måste delas mellan fler platser.

  SvaraRadera