Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2014-10-12 14:01

Ebola: Färre och färre fall rapporterade per vecka

Medan hysterikerna skriker högst på Internet så minskar antalet rapporterade Ebolafall per vecka. Någon exponentiell tillväxt föreligger inte sedan fyra veckor tillbaka.


För att uppnå exponentiell tillväxt ska antalet nya fall per tidsenhet öka. Istället har man de senaste fyra veckorna fått se färre och färre fall per tidsenhet. 

Tillväxten i Ebolaepidemin är alltså inte ens linjär, utan avtagande. Antalet drabbade ökar inte längre exponentiellt, antalet drabbade ökar inte ens linjärt.

Skapare: Malanoqa Licens: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa 
Naturligtvis kan det ändra sig igen, men trenden den senaste månaden är rätt tydligt avtagande. Återstår att se hur innevarande vecka ser ut när grafen uppdateras, förhoppningsvis i morgon. Fortsätter antalet nya fall att minska så innebär det att åtgärderna faktiskt hjälper och att man kanske passerat den värsta toppen. Därmed är inte sagt att myndigheter och organisationer ska slappna av, utan tvärt om att man ska fortsätta, rent av öka de åtgärder man faktiskt genomför.

Ebolaepidemin är naturligtvis fruktansvärd och tragisk, men av särskilt intresse är den hysteriska paniken som en del individer mer eller mindre högt sprider på Internet. Det är en intressant studie i mänskligt psyke och oförmåga att ta in fakta. Frågan är om dessa individer vill se problem, vill skrämmas eller faktiskt har panik och är hysteriska?

Tillägg: När fakta inte stämmer med hysterikernas världsbild och berättelse, så menar de förstås att siffrorna inte stämmer. Fast de ansågs stämma så länge världsbilden bekräftades och berättelsen gynnades. Det finns två ord som passar in i sammanhanget när man sprider uppgifter som inte baserar sig på tillgänglig fakta: Desinformation och ryktesspridning. Dessvärre visar detta den akuta frånvaron av ett svenskt psykologiskt försvar, när vi har svenskar (?) som ägnar sig åt desinformation och ryktesspridning för ett sjukdomsutbrott i Afrika. Tänk då hur mycket desinformation och ryktesspridning det skulle bli om någon allvarlig kris inträffar i Sverige. Filmen Contagion gestaltade detta fint med bloggaren som spred falsk information och förvärrade saker för att gynna olika hedgefonder. Han fick sitt straff till slut.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Fast jag har hört att det slutat rapporterats nya fall från vissa områden där det uppenbarligen finns ebola.

  SvaraRadera
 2. Den här TT-artikeln som också finns i DI talar i alla fall om exponentiell tillväxt:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/ebola-mer-extremt-an-nagon-film

  "Some values are interpolated" står det i anslutning till grafen du använder. Alla bara gissar, verkar det.

  SvaraRadera
 3. Senast i DN idag rapporterade en läkare på plats om att antalet drabbade var betydligt högre än vad som rapporteras in. När knappt 40% är läskunniga kanske man inte ska lita alltför mycket på några siffror (eller bokstäver)?

  SvaraRadera
 4. Läget är så pass kaotiskt att normala rapporteringsvägar inte fungerar som tidigare -
  vi har sannolikt det värsta framför oss. Att drabbas av panik hjälper föga men inte heller att sopa problemet under mattan. Fler och fler länder får smittbärare allteftersom och det går inte att hejda längre, även om Europa inte kommer att drabbas lika hårt som Sierra Leone.

  SvaraRadera
 5. Det lanserades ju effektiva motmedel i mitten av september:
  http://boosters4africa.com/ebola/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att Bilderberggruppen lagt undan de övriga 9999 doserna från den första batchen för eventuellt egna behov...

   Radera
  2. Nej. Det här torde räcka till alla. Och kommer distribueras gratis såvitt jag begriper.

   Radera
  3. @Osmo

   "Listening instructions:

   If you are ill with ebola, listen to this music every 15 minutes until you are better.

   For protection from ebola, listen to this music twice daily (or at least once daily) until the danger passes."

   LOL

   Radera
 6. Jag hoppas verkligen att rapporteringen är korrekt...

  speciellt intressant är fallet i USA där en vårdpersonal tydligen blivit smittad. Inte exponentiellt direkt men man tycker ju att vårdpersonalen om några borde veta vad det handlar om och ha möjligheter att skydda sig...

  SvaraRadera
 7. Ebola är ett exempel på att det här med "öppenhet" inte nödvändigtvis är så bra som stridshingsten ville ha det till. Karantän är motsatsen till öppenhet och ofta en förutsättning för överlevnad.

  Men Reinfeldt hade en manisk fixering vid öppenhet. Han har ersatt prat om frihet (liberalism) med prat om "öppenhet" utan att detta utsatts för någon ideologisk granskning. Många är klara över att frihet inte är något allena saliggörande värde, men medvetenheten är kanske mindre om att öppenhet inte är något allmänt saliggörande värde.

  Vad skulle man tro om en räv som låter alla som vill, från vägglöss till elefanter, att flytta in i lyan? Men det är ett biologiskt argument och sådana är förstås omoderna i postmoderna tider. "Öppna bogportarna!" skrek kapten Fredrik Reinfeldt när vågorna gick allt högre. Miljöpartisterna applåderade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kuckeliku, du kacklar på som vanligt. Vad är det för motsatsförhållande mellan liberalism och karantän? Liberalism betyder frihet och frivillighet. Om ett område frivilligt väljer att införa karantän är det liberalism.

   Radera
  2. Min udd var här riktad mot idén om öppenhet snarare än mot idén om frihet. Öppenhet och frihet är inte synonymer, så det finns inget skäl varför en liberal skall göra öppenhet till ett överordnat politiskt mål.

   Jag funderar för närvarande på om jag skall börja kalla mig hållbarhetsliberal. Hållbarhet är viktigare än något annat, eller åtminstone viktigare än frihet. Men frihet är också väsentligt, så det kan få komma in som god tvåa. Eller trea. Det neurala livsflödet är viktigast av allt, i min världsbild. Men det är filosofi, psykologi och biologi snarare än politik.

   Att betona hållbarhet borde vara naturligt i ett parti som en gång kallade sig konservativt. Men Reinfeldt tycker att öppenhet är viktigare. Vilket är idiotdumt.

   Radera
 8. Verkar smitta betydligt enklare än vad man först fick intrycket av. Dessutom, vadå inte luftburen? Om viruset finns i alla kroppsvätskor smittar det väl via aerosoler när folk nyser och hostar? Den spanska sjuksköterskan blev troligen smittad pga slarv med avtagningen av skyddskläderna, vilket gör att man kan anta att det inte behövs alltför mycket för att överföra smitta. Borde räcka med att en smittad person hostar eller nyser i handen för att sedan hålla sig i en ledstång trappräcke eller liknande, som sen ngn tar i för att därefter klia sig i ansiktet runt mun och ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med svåra luftburna smittor kan alla på ett hotell bli smittade för att någon är sjuk i ett rum och andas i samma ventilationssystem. Med vätskeburna smittor får man se till att inte få en nysning i fejat. Stor skillnad.

   Radera
  2. Det är uppenbart att Ebola smittar avsevärt lättare än en könssjukdom, vilket i princip är vad som hävdats så här långt.

   Radera
  3. Vad jag förstår flyger olika virus olika bra i luften, det är inte antingen eller utan en skala. T.ex. ska influensapartiklar kunna flyga betydligt längre än ebolapartiklar innan dom ramlar ner och/eller går sönder. Föreställer mig att det har med saker som vikt och form att göra.

   Radera
 9. Man blir ju lite orolig när utbildade sjukhuspersonal (USA och Spanien) ändå lyckas bli smittade när de vårdar smittade patienter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förra gången Cornucopia hade ett ebola-inlägg så skrev jag att detta var en av de sakerna som gör att jag är bekymrad över det nuvarande utbrottet.

   Väldigt många utbildade sjukvårdspersonal har fått Ebola, och det tyder på att Ebola smittar avsevärt lättare.

   Det andra är att tidigare utbrott nästintill självdött, så inte detta. Vilket också skvallrar om att nuvarande ebolautbrott smittar lättare.

   Ebola utvecklas... Enligt forskare så är Ebola minst lika muteringsbenägen som influensaviruset, som kommer i en ny variant varje år...

   Radera
  2. Nä, nuvarande ebolautbrott smittar inte lättare. Det bara gick oupptäckt lite längre och fick en så stor "initial" volym att responsförmågan överväldigades.

   Radera
 10. De officiella siffrorna är meningslösa. Allt tyder på att underrapporteringen är enorm. På samma wikipedia-källa finns bland annat följande att läsa: "Liberia was singled out in the October 8th report from WHO, noting "There continue to be profound problems affecting data acquisition in Liberia... it is likely that the figures will be revised upwards in due course.""

  Jag har själv skrivit anti-hysteriska blogginlägg om Ebola, men min optimism baseras på (bristen på) geografisk spridning:
  http://nejdetkanviinte.se/2014/10/09/ebola-matte-igen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. De officiella siffrorna dög för hysterikerna när de stödde deras berättelse. När den inte längre stöder berättelsen så påstås uppgifterna inte längre stämma.

   Radera
  2. Om en hysteriker hävdat att de initiala siffrorna inte var gravt underskattade så var det per definition ingen hysteriker så du talar emot dig själv.

   Radera
 11. Mest tragisk är ändå ändå den svenska ryssnojan, som kom för 300 år sedan, ungefär när ryssarna kom till östra Ukraina. I våras var nojan akut och det märkes här på kommentarerna. Vissa trodde nog att de snart skulle dö i ett världskrig. Nu verkar det ha sjunkit in i deras huvuden att Ryssland nog kommer att ta sin del av Ukraina och att de har gjort upp detta med USA. Nojan sitter djupare än Ebolan och kan inte botas så enkelt. Det skadar inte om Sverige får en sväng av Ebola och lite panik och förberedelse för vad som kommer inom oljan, naturresurserna, matimporten, världshandeln med mera. Kanske då nojan dämpas. Man kan alltid hoppas eftersom den är så farlig.

  SvaraRadera
 12. Hmm.. varför blir folk i skyddsdräkter smittade hela tiden?
  Cornu skrev ju att ebola var som aids.
  http://www.zerohedge.com/news/2014-10-12/dallas-hospital-worker-tests-positive-ebola-first-person-person-transmission-us-soil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja det är knappast så att de som har skyddsdräkter och inte blir smittade uppmärksammas lika mycket av massmedia.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. samma gäller i Afrika där sjukvårdspersonal dör som flugor pga att de är exponerade mot spyor, blod och alla sorters kroppsvätskor när de ska ta hand om de sjuka. Exempelvis är ett lik mer smittsamt än en levande. Dessutom klarar man inte att vistas i skyddsdräkten mer än 20 -30 minuter, då ska den tas av utan att någon enda droppe når din hud. I Madrid var det just ett sjukvårdsbiträde som rengjorde den döde som blev smittad - inte läkarna.

   Radera

  3. http://www.svd.se/kultur/torka-alltid-tarar-med-dubbla-handskar_4000077.svd

   Radera
 13. Vill bara tillägga att inte alla smittade dör i sjukdomen. De som har överlevt har utvecklat antikroppar och kan lämna blodserum till de som insjuknat vilket är till stor hjälp.Vaccin kommer att komma men under tiden hinner många dö. Det är dessutom risk att virus muterar på liknande sätt som årstids-influensan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen skulle man kunna hyra in de som överlevt och är immuna för att ta hand om de som är sjuka så slipper vårdarna riskera livet.

   Radera
  2. Den risken måste nog anses vara väldigt liten. Influensagenomet är fragmenterat, vilket innebär att det sker rekombination av RNA-strängar när två eller fler virus infekterar samma cell. Ett ebolavirus däremot har ju bara en RNA-sträng, så dess genom har inte alls samma mutationspotential som influensaviruset.

   Ebola har funnits sedan minst tillbaka till 70-talet, varför sådan uppståndelse kring detta tämligen harmlösa virus? Fler dör väl i Afrika av influensaviruset, HIV, hepatit mm än ebola?

   Radera
 14. Åfan. Och senast i förrgår fick vi veta att vi är en enorm kostnad och börda för landstingets ekonomi trots att vi underbemannade går på knäna. Nya sparkrav i vanlig ordning. Lite ebola i korridorerna skulle bli en intressant match.

  SvaraRadera
 15. Att smittan sprids exponentiellt är inte detsamma som att sjukvårdsresurserna som ska registrera dessa fall gör det. ;)

  Folk skickas som bekant hem utan att registreras och de allra flesta uppsöker inte vård överhuvudtaget eftersom det är lönlöst.

  Nu har vi förresten fått "facit" i USA. Trots sin moderna sjukvård lyckades de inte hindra spridningen. Detsamma gäller Spanien.

  Bobubblan kanske är ett större problem? Men jag är inte övertygad.

  Bobubblan är naturligtvis fruktansvärd och tragisk, men av särskilt intresse är den hysteriska paniken som en del individer mer eller mindre högt sprider på Internet. Det är en intressant studie i mänskligt psyke och oförmåga att ta in fakta. Frågan är om dessa individer vill se problem, vill skrämmas eller faktiskt har panik och är hysteriska?

  SvaraRadera
 16. Kommer viruset löst inom svensk hemtjänstvård är det kört - då kommer pensionärerna landet runt att droppa som flugor. Grejen är ju att Afrika med sin förhållandevis unga och friska befolkning har bättre förutsättningar att klara sig än vad ett västerländsk välfärdssamhälle har där 10-20 % av befolkningen redan lever på övertid tack vare hjärtmediciner, lungmediciner,smärtstillande, neuroleptika, antidepressiva och laxerande. I den kommun jag bor har mellan 3-5 % redan hemtjänst därför att de är för gamla och svaga för att klara att sköta sig själva. När smittan kommer lös i PRO-kretsar kommer likhämtarna att få jobba övertid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk då vad som händer om bobubblan smäller!

   Radera
 17. Appropå tillägg.
  Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga? (Lukas 6:41)

  En diskussion kring felkällorna i det statistiska material som utgör grunden för graferna hade kanske varit mer lämpligt istället för att sprida nya egna alarmistiska fantasier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vari ligger alarmismen i att påtala att tidigare dög informationen, men nu duger den inte för den inte visar exponentiell tillväxt?

   Radera
  2. Det säger väl sig självt att det är lättare att registrera antalet fall i början när sjukvården fortfarande har resurser att släppa in de sjuka på sjukhusen/ebolacentren istället för att avvisa dem p.g.a. platsbrist?

   Radera
 18. Skillnaden mellan exponentiell tillväxt och den graf som visas här är ju så stor att jag är böjd att hålla med C? här. De börjar nog få kontroll över smittspridningen och det är ju verkligen goda nyheter att allt hårt arbete får utdelning. Men det gör det inte mindre befogat att stödja t ex Läkare utan gränser eller annan kompetent NGO så att de faktiskt kan fixa detta. Världens länder har fortfarande bara ställt upp med ungefär en fjärdedel av de resurser man räknar med krävs för att få stopp på ebolan.

  SvaraRadera
 19. Statistiken blir sannolikt mer svårtolkad ju högre sjukdomstal vi får se. I takt med att civilsamhället stänger ner blir också tillgänglig information mer opålitlig.

  Sant är att ebola redan är en nationell katastrof för de drabbade länderna. En försvårande faktor för statistik och begränsning av smitta är att symtomen ofta liknar en banal virussjuka till en början. Bara en minoritet av patienterna utvecklar de blödningar från diverse kroppsöppningar som vi i tanken förknippar med ebola. Kräkningar och feber är ju inget som normalt får varningsklockorna att ringa i Afrika.

  Sen att viruset plötsligt skulle bli luftburet (spridning via droppsmitta) får ses som extremt osannolikt. En pandemisk spridning lär ej ske med nu gällande begravningstraditioner i västvärlden. Sammantaget är min panik rätt frånvarande, däremot om jag skulle hamna i ett begränsat utrymme ( tänk flygplanskabin) med någon med symtom skulle jag tvätta mig extremt noga efteråt och särskilt desinficera eventuella småsår på huden.

  SvaraRadera
 20. Jag skulle gissa att den senaste statistiken kommer i huvudsak från ETU-erna (Ebola Treatment Units) istället för de lokala sjukhusen. ETU-erna är mycket professionella och sjukhusen hänvisar dit - att få alla ebolafall på samma ställe och få bort dem från de vanliga sjukhusen är en av poängerna med ETU-erna.

  Ebolavirusens längd varierar mycket. Smittsamma varianter varierar från knappt en mikrometer till över 10 mikrometer.

  En vätskedroppe producerad vid hosta varierar mellan 0.6 och 5.4 mikrometer i diameter.

  De allra kortaste virusen bör alltså kunna smitta via aerosol.

  Sjukvårdsperonsonalen har gasmask/respirator så de har sannolikt inte smittats den vägen, utan istället när de tagit av sig dräkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jämförelse är influensavirus ungefär 0.1 mikrometer långa och kan därför med stor lätthet bäras av de små vattendroppar som bildas vid hosta.

   Radera
  2. En sista jämförelse: tuberkulosbakterien är 1-2 mikrometer lång, dvs i samma storleksordning som de minsta ebolavirusen. Vi vet att tuberkulos smittar via aerosol, fast inte alls lika lätt som influensa.

   Radera
 21. Vet inte om jag håller med om att det är hysteri i Media om detta. Jag tycker nog det är ganska allvarligt med tanke utgång om man blir smittad och det faktum att den verkar vara extremt smittosam. En läkare i Hypokondriker USA blev ju nyss smittad när han vårdade en (i princip den enda ) smittade där... Du kan ju fundera på vad som händer när en person med Ebola hamnar i Indien tex...

  Mer hysteri kring bobubblan i såfall!!

  SvaraRadera
 22. Vi kommer kanske att behöva Fredrik Reinfeldts tjänster trots allt framöver: "Öppna era hjärtan och mottag sista smörjelsen" :)

  SvaraRadera
 23. Ebola och andra otäcka sjukdomar kommer tyvärr öka i samma takt som vi avverkar regnskogen, i Västafrika finns det inte mycket regnskog kvar -----> http://en.wikipedia.org/wiki/Tropical_Africa

  SvaraRadera
 24. Professor Les Roberts, Columbia University, jobbar sen början av oktober med WHO i Sierra Leone med Ebola.

  http://pfmhcolumbia.wordpress.com/

  "Today we likely do not have ½ the beds in country that we need for the existing cases. I expect that we can triple the treatment beds in the next two months while I am here….and all modeling, even best case scenarios suggest, we will be even further behind the patient bed demand than we are now."

  "Thus, the numbers that you hear about new cases today reflect the transmission dynamics from over 2 weeks ago…..and we thought the doubling time of the outbreak was 30 days, it seems to be less than that here. We knew the ~350 confirmed cases last week were an undercount….we now think there are 7-900 in reality. The need for hospital beds is climbing more than the ability to get them up and running. There might be 200ish ebola treatment beds now countrywide. There are perhaps 600 more in “holding areas.” We have schemes to get 500 or 600 ebola treatment beds up and running over the next 8 weeks. As Foreign Medical Team Coordinator, helping to get these beds up and supported is one of my primary tasks. If there are really 3000 cases this month, and 6000 next month…with all going perfectly on the treatment bed establishment side, we will have 30% of the beds we need next month, slightly worse than the situation now."

  SvaraRadera
 25. Ska man tolka det som att omvärlden har in-hägnat Ebola till ensamhet, eller att alla Ebola dött undan o bränts?

  SvaraRadera
 26. Jag tror inte Lars räknat fel på detta. Bra bevakning och skönt att kurvan en period från en bättre derivata /lutning

  SvaraRadera