Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-08 10:39

Axelmakten höjer skatten för ungdomsarbetsgivare med 19 miljarder kronor

I den socialistiska axelmaktregimens budgetförslag, som presenteras av Finansdepartementet, ingår att de lägre löneskatterna, arbetsgivaravgifterna och sociala avgifterna för ungdomar under 26 år ska höjas till vuxennivå. "Reformen" kommer belasta Sveriges ungdomsarbetsgivare med otroliga 18.81 miljarder kronor (GSEK).
"Slopad nedsättning av socialavgifterna för unga i två stegNedsättningen av socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för personer som vid årets ingång inte har fyllt 26 år slopas. I promemorian föreslås en avveckling i två steg genom att nedsättningen halveras under 2015 för att helt upphöra vid utgången av 2015. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med ca 9,60 miljarder kronor 2015 och ca 18,81 miljarder kronor 2016."
Denna kraftiga höjning av kostnaderna för arbetsgivarna kommer naturligtvis få konsekvenser. Man kommer rationalisera, dvs sparka folk, och avstå från att anställa ny personal.

Följer man schablonen att en anställd, inklusive allt inom företaget, kostar en miljon om året, så innebär höjda kostnader på 19 GSEK att 19 000 färre kommer ha jobb på grund av denna skattehöjning.

Bland annat hotell- och restaurangbranschen har länge varnat för konsekvenserna av denna skattehöjning och det är fullständigt naivt att tro att vinstdrivande företag stillasittande kommer titta på när beskattningen för anställda höjs med 19 GSEK.

Istället ska man förstås införa statliga hitte-på-jobb och förbjuda ungdomsarbetslöshet i äkta Sovjetunionennostalgi...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Dessutom en glädjekalkyl med avseende på intäkterna?
  Får förmoda att denna kalkyl baseras på dagens situation och inte tar hänsyn till konsekvensen när många under 26 får sparken och därmed utarmar skatteunderlaget.
  Eller antar man helt naivt att dom unga får bli kvar till högre kostnad får företagen?


  Lite OT.
  Omvärldens syn på nya svenska regeringen. Alltså humor.
  Visserligen en enskild åsikt och partsinlaga…men finns det egentligen några sakfel i denna beskrivning?
  http://blogs.timesofisrael.com/sweden-the-new-donald-duck-government/

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ankdammsboende

   Till detta så skall man ju även räkna med att de sparkade/ej anställda under 26 väl lovats att tvingas jobba inom vården (oavsett utbildning eller lämplighet därtill). Så bortsett från att man tappar en skatteintäkt så belastas staten med en kostnad för den arbetslöse.

   Radera
  2. Ja. Tack för det klargörandet.
   Inte bara minska intäkterna men även öka utgifterna i rättvisans namn. Ju högre offentliga utgifter desto högre "välfärd" som mantrat lyder.
   Eftersom flera ministrar inte gått ut gymnasiet (tvärtemot vad deras politik nu kräver?) så kan nog det där om resultat och balansräkning vara väl svårt.
   Tänk på att dom är i sin trainee-period nu….

   Radera
 2. Se till att ungdomarna får svårare att hitta riktiga arbeten, gör dem sedan till skattebidragsdiare via åtgärdsjobb så kan man räkna med att de röstar på den hand som föder dem i nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de slipper hamna i BR fällan!
   Arbetslösa kommer, likt mannen med tomflaskorna i Tyskland på 30 talet, hamna i vinnarfållan när allt går omkull!

   Radera
 3. Det bästa vore ju att ta pengarna och sänka skatten på alla jobb till samma nivå. På så sätt blir samhället mer ekonomiskt där personer anställs där man gör mest nytta, inte där centralplanerarna behöver fixa statistiken.

  SvaraRadera
 4. Inför Januari 2015:
  - Jo, hörrudu, nu när du varit provanställd några månader på det där företaget - tror du att du kan be din arbetsgivare att börja betala en liten extra-avgift ovanpå din lön...? Ja alltså, vi har kommit fram till att 20% ytterligare vill vi ha på din lön varje månad.

  - Men vad är det frågan om? Är ni indrivare på den där beskyddar-ligan?

  - Nja, kanske inte riktigt, våra huvudmän finns i regeringen den här gången...

  SvaraRadera
 5. 1. En anställd är väl inte bara en kostnad för ett företag? Verkar ju lite dumt att ha några anställda överhuvud taget annars?
  2. Hur många jobb blev det egentligen av de 19GSSEK/år som vi skattebetalare en gång redan gett branschen? Inte så många va? Har tom för mig att Cornu redan raljerar lite över detta i ett inlägg tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mittåt på punkt två. Tänkte på krogmomsen där.

   Radera
  2. @LarsV

   Haken är bara den att den intäkt den anställde utgör kommer inte öka bara för att man belastar arbetsgivaren med högre arbetsgivaravgifter.

   Det intressanta i sammanhanget är att däremot en höjning av inkomstskatten skulle inte få dessa direkta konsekvenser för arbetsgivarens kostnadsläge.

   Radera
  3. Varför fortsätta med detta lurendrejeri att göra skillnad på inkomstskatt och arbetsgivaravgift? Båda är löneskatter och borde så benämnas, om vi skall komma till rätta med skattetrycket vi dignat ned under!

   Radera
  4. @kgb35

   För att lurendrejeriet anses nödvändigt för att nå acceptans för skattenivån kanske?

   Lurendrejeriet består i att man som arbetstagare (ie gemene man) inte ser skatten och därmed inte tycker att den berör. Det är alltså inte frågan om nomenklaturskillnad utan rent faktiskt att man lägger på skatt före utbetalning av avtalad lön.

   Radera
 6. Vad är en ungdomsarbetsgivare ?????? De flesta arbetsplatser har en vid ålderssammansättning. Möjligen är det McDonalds som åsyftas där alla man möter är unga. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande mycket hög och hur många arbeten det skapat är osäkert att skatta. Låt oss vara generösa och säga 10000; då kan om alla blir arbetslösa tilldelas en medborgarlön på 1,9 miljoner för vara och en. Jag tror att få av dem skulle bli ledsna. Men förslaget hotar möjligen tillgången på Big Mac.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, här är alla på McD av afrikanskt ursprung, kanske är de "unga" men normalt är det 1-3 som inte är afrikaner, av den är de flesta från semiternas land...döö..vad svårt det är att skriva korrekt.
   Hurusom är det få svenska, öööhh, nu måste jag ju skriva hudfärg och om de bryetr igen, helvete, omöjligt at tala om saker i Sverige ungdomar på M;CD här- De har arbetskraftsinvadrare och "vi betalar din lön om du tar in en flykting" jobbare".

   Radera
 7. Lite löjligt ord "ungdomsarbetsgivare " , alla bidrag som ges till många arbetsköpare kan lika gärna delas ut direkt till de bidragsanställda så böir de miljonärer och får ökad köpkraft. Varje bidragsjobb alliansen skapat kostar ca 1,6 miljoner per år och anställd = inte prisvärt.

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att vad Cornu säger är att ni unga på arbetsmarknaden är så värdelösa att ni inte utan subventioner är anställingsbara.. .

  SvaraRadera
 9. Och, sex månader efter detta inlägg vet vi: Det gav ingenting att sänka arbetsgivargavgiften för unga:Jobb för unga minskar trots sänkt arbetsgivaravgift
  http://handels.se/press/?pid=986973

  SvaraRadera