Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-10-04 18:37

Är du en Ebola-hysteriker?

Det fascinerande med den rådande Ebola-epidemin är att notera olika individers reaktioner. Det verkar som en del vill se jordens undergång, och andra väljer förstås att hårdvinkla enstaka uttalanden på Internet. Dessa personer verkar ofta vara sk konspirationsnötter och what aboutists.


Ebolautbrottet är alltså en bra temperaturmätare på vilka som blir hysteriska över allt, och framför allt ett gott exempel på att konspirationsnötter tror på precis allt. Dessa visar sig också ofta vara what aboutists, dvs sådana som så fort någon gör något dumt så säger de men USA, då (what about the US). 

Nu har du iaf möjligheten att svara vad du själv tror om Ebola-utbrottet nedan, så får vi se om det faktum att en del skriker väldigt högt också betyder att de är i en majoritet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Som vanligt respektlöst och obegåvat av bloggaren. Att döma ut en sjukdom för att ej vara en pandemikandidat på grund av att den ej är luftburen är ren okunskap (eller idioti?).
  Pesten som tog kål på en tredjedel av Europas befolkning på medeltiden var inte luftburen. Den smittades inte ens via kontakt med sjuka människor, ändå fick den apokalyptiska effekter på samhället. Visst, vi har en helt annan hygien idag men betänk att vägglöss och hårlöss återigen börjar höra till vår vardag. Sjukdomar och dess spridning tillhör komplexa system och de är per definition svåra att prediktera. Ebola är kanske inget hot, eller så kommer den att leda till vår civilisations fall, ingen vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i Afrika har de ju inga myggor, möss eller vägglöss (ironi) så de skulle ju inte ha märkt det.

   Ur ett I landsperspektiv är det farliga med Ebola om någon sprider det via vattensystem, går omkring med blomsprutor eller liknande. Eller om det muteras naturligt eller via GMO.

   Norovirus + Ebola... kan det vara nåt?


   http://www.ted.com/talks/ellen_jorgensen_biohacking_you_can_do_it_too
   http://biohacking.se/

   Radera
  2. Vad som är märkligt med detta utbrott är just att det spritt sig, man kan ibland fråga sig om det är medvetet. Att någon försöker sprida panik.

   Här är en beskrivning (inte säker på om den stämmer men klantigheten är enorm...) angående första fallet i USA
   Ebola in the United States: Everything You Need To Know!

   Radera
 2. Tycker det är otäckt att så många inte bryr sig. Risken är påtaglig att många fler smittas och dör i Afrika innan vi får bukt med epidemin. Här i Sverige lär vi knappast få många smittade. Ett problem är att få många nog sjukvårdspersonal utbildade för en insats i Afrika. Jag tycker vi har ett ansvar i Sverige att hjälpa till.

  Ja än dör många fler av malaria, aids och tbc.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Enkäten får mig att associera med Aralsjön.

  Finns ju inget alternativ att rösta på för en normal, någorlunda insatt individ utan paranoja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket kanske var syftet förresten. Med fem av fem alternativ för idioter lär man ju få veta åtminstone vad dessa tycker.

   Radera
  2. Här har du helt rätt Kingedward24.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. @Kingedward24

   Vilket är alternativet du tycker saknas?

   Radera
  4. Alternativ 4 och 5 är ju samma svar, alltså "jag bryr mig inte".
   Skulle tro att 95% av tänkande människor är mer bekymrade än "jag bryr mig inte", men kan inte rösta på alt 3 som ju bara är desinformation.
   Om du har en enkät om trafiksäkerhet, och du på frågan om du är oroad över trafiksäkerheten har de två alternativen
   Ja, varje gång jag sätter mig i bilen tror jag att den ska explodera
   Samt
   Nej, och därför låter jag mina barn köra drogade

   Vad skulle du välja?

   Radera
  5. @Kingedward24

   Ser man så liten skillnad mellan 4 och 5 (och "jag bryr mig inte") så skulle man lika gärna kunnat se lika liten skillnad mellan de befintliga alternativen och det alternativ som du antas anse saknas (du har inte lyckas delge oss vilket alternativ du tycker saknas så jag får gissa på den punkten).

   Radera
  6. Problemet är väl att summan av delmängderna i det här fallet blir väldigt mycket mindre än 100%. Alt 1-3 är ju inte röstningsbara, och det enda som återstår blir inte bry-sigalternativen 4 och 5.
   Jag förutsätter att de flesta, liksom statsledningarna i västländerna, anser att det är allvarligt att man inte lyckas stoppa eller sakta ned infektionen av nya offer trots att man har tillsatt resurser för att kunna uppnå just detta. Det betyder ju inte att risken är överhängande för en epidemi i Sverige, men läget kan väl vara oroande trots att de smittade än så länge befinner sig långt bort?

   Radera
  7. @Kingedward24

   Du har inte kunnat ange det alternativ som saknas. Jag noterade att du tydligen tolkade alternativen lite i överkant då du likställer alternativ 4 och 5 och då bör du ju rimligen ha motsvarande rymlig tolkning när du hävdar att alternativen inte är uttömmande.

   Radera
 4. @ Lars:

  Detta är ju ett verkligt, riktigt farligt hot varför förstår du inte det?

  Att det sprids som en skogsbrand i Afrika där man har dåliga sanitära förhållanden och annat betyder ju inte att den inte kommer att sprida här, om det väl börjar komma hit smittade personer.

  Smittade personer som kommer i kontakt med en massa människor, tar i en massa föremål under en vanlig dag.

  Snubblar in sjuk på bussen tar i ledstänger och annat på sin resa mot vårdcentralen

  Din fantasi fungerar ju utmärkt, det ser man ju i din bok, ska det väl inte vara så svårt att föreställa dig hur smittspridning kan gå till i vårt land.

  Och om det börjar dyka upp flera smittade..eller många ..eller en jäkla massa smittade så slutar ju karantän, smittspårning osv att fungera fullt ut, det ser vi ju i tex USA, nu när det dykt upp en enda smittad person vilket pådrag det gav.

  De resurserna finns ju inte om det gäller många smittade, inte ens i USA

  Och då kan vi ju se i Afrika hur det går när antalet smittade överstiger resurserna som krävs för att stoppa utbrottet

  Jag tycke verkligen att vi skulle sätta alla som kommer hit i karantän om de varit i Afrika inom 21 dagar från ankomsten, kostar inte mycket i jämförelse..

  Nej jag är inte hysterisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstått det så är sannolikheten väldigt liten att man ens kan ta sig någonstans när man blivit så sjuk att man smittar med kroppsvätskor som rinner ur olika kroppsöppningar.

   Radera
  2. @Neo

   Nej du har rätt, det är nog ingen fara alls...

   Radera
  3. Det här är ju inget unikt, när ett område blir överpopulerat kommer Moder Natur med en motreaktion, inte sällan i form av nåt elakt virus som minskar populationen. Det händer ju hela tiden i naturen. Med det sagt skadar det ju inte att begränsa spridningen. Jag ställer mig frågan hur allvarlig ebola skulle bli i ett utvecklat samhälle med fungerande sjukvård och hyggliga sanitära förhållanden?

   Radera
 5. Enola gay var farligare i absoluta tal än Ebola, med eller utan gay.

  SvaraRadera
 6. Det aktiva ämnet i Enola gay var luftburet.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle ut och leta efter mörkrets herres horrocruxer i kväll men min läkare, doktor Teleborian, tyckte att jag skulle stanna hemma. Så det blir nog Quarantine 2 istället. Jag kan rekommendera den första filmen Quaratine (eventuellt är det spanska originalet [rec] också sevärt, för er som också gillade Contagion.

  SvaraRadera
 8. "Det verkar som en del vill se jordens undergång, och andra väljer förstås att hårdvinkla enstaka uttalanden på Internet."

  Haha, ja, för så jobbar ju inte du. Du vill inte se en bopriskrasch, och du har aldrig tagit enstaka uttalanden ur sitt sammanhang.

  Lider du verkligen sådan total avsaknad av självinsikt? Eller som dom säger i filmen Se7en:

  "I've been trying to figure something in my head, and maybe you can help me out, yeah? When a person is insane, as you clearly are, do you know that you're insane? Maybe you're just sitting around, reading "Guns and Ammo", masturbating in your own feces, do you just stop and go, "Wow! It is amazing how fucking crazy I really am!"? Yeah. Do you guys do that?"

  SvaraRadera
 9. Jag brukar skaffa mig upfattning om verkligheten i verkligheten. I det här fallet genom att prata med en ambulansförare. De hade ett misstänkt fall i Stockholm. Det tog flera timmar att desinficera ambulansen. I Stockholm har man en ambulans på 45.000 invånare. Vid en olycka i tunnelbanan kan de kanske skicka ett par bilar. Själv väntade jag i 50 min. på en ambulans när vi trodde att en närstående person höll på att dö med andningssvårigheter. I Stockholms innerstad. Under tiden ringde vi kanske åtta gånger och vid tre tillfällen hamnade i telefonkön. Jag var på senaste tiden två gånger på akuten med en anhörig och jag vill bespara er beskrivningen av situationen där.

  Jag har börjat fundera på att kanske en stor epidemi i Sverige skulle få människor att vakna eftersom den kan drabba vem som helst, inte bara de sjuka, gamla och svaga som vi andra har så lätt att vända blicken från i det landet som påstår sig vara en humanitär stormakt men blir alltmer omänskligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tessa von Dark det är ett utslag av just in time som togs fram för biltillverkning men nu gäller även för ambulanser och 112 i dagens Stockholm. Vem är ansvarig?

   Försökt börja läsa en gammal bok som heter Det sovande folket. Fick den från biblioteket efter valet. Den hade varit utlåna och med kö. Verkade oläst. Får återkomma när jag orkat läsa den. Blivit sömnig några kvällar direkt efter få meningar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Det borde bli billigare att "plasta in" misstänkta fall i skyddsdräkt innan de lastas in i ambulansen. Se slutet på "Förhandlaren" med George Clooney för exempel.

   Radera
 10. Ett rimligt scenario om omvärlden inte skickar hjälp till Västafrika:

  Sjukdomen fortsätter att växa exponentiellt. Det som får stopp på spridning är när tillräckligt många har immunitet. Immunitet som ges av att ha haft sjukdomen. Med 70 % dödlighet så ger det att runt 50 % av befolkningen dör av Ebola. Länder som Libera faller samman långt innan dess och det ger kaos, svält och strider. Hundratusentals människor flyr landet. Omringande länders försök att stoppa flyktingarna är fruktlösa i de skogbeklädda gränsområdena och smittan fortsätter spridas. På liknade sätt sprids sjukdomen till i princip hela södra Afrika. Indien och Sydamerika smittas av folk som åker hem till sina länder för att fly smittan. Pandemin är då ett faktum.

  Nu skickar vi rika hjälp till Västafrika så scenariot ovan är inte den troliga utgången. Frågan är bara om hjälpen är tillräcklig kraftfull. Om den är det så är ett rimligt scenario:

  Sjukdomen begränsas i huvudsak till de tre länderna. Där ger hjälpen att R0 sjunker från runt 1,7 ner till 1 under de kommande två månaderna. Sen börjar antalet ny-smittade att minska. Runt jul kommer vaccin, vilket ytterligare hjälper till att få ner R0. Smittan försvinner helt under våren 2015. Någonstans mellan 10-50 000 människor kommer att ha smittats av sjukdomen. Under hela tiden utbrottet pågår så kommer enstaka smittade till västvärlden. De tas omhand direkt, eller smittar några enstaka personer varje gång.

  Senario 2 är troligast idag eftersom flera länder satsar rejält mot Ebola. Men idag räcker inte antalet sjukbäddar och antalet måste upp snabbare än antalet smittade ökar. Sjukbäddar är centralt eftersom sjuka smittar många färre när de är i en klinik. Om allt går enligt WHO:s planer så räcker resurserna, men det är inte något vi kan vara 100 % säkra på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde risken för bio terrorism med Ebola:

   Jihadi Online Chatter Discusses Using Ebola As Weapon Against The West

   http://www.hstoday.us/single-article/jihadi-online-chatter-discusses-using-ebola-as-weapon-against-the-west/21f8d75af53bbcd0f9f973c567ea3994.html

   Radera
  2. Vaccin är helt nödvändigt då det kommer att blossa upp igen och igen eftersom smittan finns över hela området nedanför Sahara, och sprids av fladdermöss enligt de som vet.

   Radera

 11. https://twitter.com/realDonaldTrump

  SvaraRadera
 12. Ebola har alltid fascinerat mig av vetenskapliga skäl. Det många inte tycks inse är att många av de nya virussjukdomarna sedan typ 1970 talet har en koppling till överbefolkning och ökad kontakt med vilda djur. Med andra ord, man kanske borde oroa sig för att det kommer bli vanligare med nya typer av virussjukdomar i takt varmare klimat, ändrade landskap och ökad mobilitet. Att i-länder har panik över Ebola visar bara på att de efter 5 månader har kommit till insikten om att det skulle kunna drabba någon av deras egna. Vet att läkare utan gränser länge bett om ökat stöd men fick inte gehör förrän några veckor sedan. Tyckte VICE gjorde ett intressant inslag om Bushmeat in the time of Ebola. Eftersom Ebola antagligen kommer från fruit bats.

  SvaraRadera
 13. Jag är inte direkt orolig över ebola, men det nuvarande utbrottet bekymrar mig av flera skäl.

  1. Största utbrottet hitills, tidigare utbrott har väl i princip självdött, men inte detta.
  2. Många ur den medicinska personalen, trots att de vet vad de har att göra med, har smittats.

  Ebola utveckl

  SvaraRadera
 14. Sitter på landet med en ipad och det går inte att kommentera ordentligt. Förbannat skräp. Får återkomma med en utförliga redogörelse för varför jag är bekymrad över ebola. Men framförallt tycker jag inte väst tar detta på tillräckligt stort allvar, och det är den största risken, inte kanske med just detta utbrott, men nästa...

  SvaraRadera
 15. Problemet är att det inte finns tillräckligt med utbildade proffs i världen att kunna utstationeras till Liberia och behandla Ebola. Det borde gå att snabbutbilda infektionspersonal för att ta sig an Ebola. Infrastrukturen fattas men torde kunna byggas upp relativt snabbt.

  SvaraRadera
 16. Vetenskapsradion har ett inslag om Ebola: http://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=132

  SvaraRadera
 17. Det verkar vara stor skillnad mellan de reportrar/sjukvårdare som faktiskt varit på plats och de bloggare som sitter och tycker fritt enbart utifrån andrahandsuppgifter.

  SvaraRadera
 18. Estimating the Future Number of Cases in the Ebola Epidemic — Liberia and Sierra Leone, 2014–2015

  Allt för många har inte tagit detta på allvar och det saknas helt enkelt personal för att ta han om de 7470 fall (varav 3431 avlidna) per sep. 30.

  Vi är på väg mot scenariot med 1.3 fall i januari enbart i Liberia och Sierra Leone.

  Luftburet eller inte, "cases will continue to double approximately every 20 days". Vi har "tur" i Sverige eftersom dom lyckats kladda runt med det i USA så det kommer ge en god bild av hur matematiken ser ut i ett västligt land.

  SvaraRadera
 19. Kuba skickar 50 gånger mer kvalificerad sjukvårdspersonal per capita än Sverige vilket säger en del som Sveriges sjukvårdskapacitet efter 8 år med Lööfisk liberaltalibanism och tillväxthysteri. Sverige har i dagsläget 5 vårdplatser som skulle kunna hantera Ebola-smittade personer.

  SvaraRadera
 20. Alternativen var för få. Jag struntar inte i det men känner samtidigt inge oro för att det blir världsomfattande epidemi. Tror att länder med kunskap snart tar det på riktigt allvar och råder bukt på det. Jag är inte mer orolig än att jag tänker åka till östra mellersta Afrika om några månader.

  SvaraRadera
 21. Alla sjukdomar med exponentiell tillväxt kan skapa stora problem oavsett om det är få fall idag långt nere i Afrika. Så länge ebola inte är under kontroll finns det skäl för oro tycker jag. Däremot är det betryggande att tex Nigeria lyckats få bukt med sin begränsade spridning. En intressant bisats är att vissa forskare tror att digerdöden härstammade från ett ebolaliknande virus.

  SvaraRadera
 22. Enda anledningen att bry sig verkar vara att ebola i teorin, nota bene, kan vara ett hot mot medelålders vita miljöpartister. I ett globalt perspektiv är ebola inget mot malaria och kolera.

  Puss

  SvaraRadera
 23. Noterar att det är rubricerat av dig själv som trams. Och jag instämmer.

  Jag tror, likt Tessa von Dark, att vi överskattat vår förmåga att ta hand om sådana här fall i Sverige. Kommer det enstaka fall i taget, visst, då kanske specialambulans och specialinrättningen i Linköping räcker till. Men om det t.ex. avfyras en fontänspya på dansgolvet på en nattklubb, då kanske några stannar kvar och låter sig isoleras medan andra kanske tar det för en "vanlig" fyllespya och åker hem. Veckor senare dyker fler fall upp lite här och var och då känns det ganska knivigt att kartlägga smittospridningen.

  När man läser om t.ex. fallet i Texas så känns det som om den smittade personen borde kunnat ta ett större personligt ansvar och avhållit sig från att träffa andra människor, vetandes vilket land denne just rest från. Men så verkar ju inte vara fallet.

  Ja, jag är orolig!

  SvaraRadera
 24. "-I say we take off and nuke the site from orbit, it´s the only way to be sure.."
  (https://www.youtube.com/watch?v=aCbfMkh940Q)

  SvaraRadera
 25. Jag råkade vara hemma hos bekanta igår och såg på nyheterna på TV. Var väldigt mycket snack om stort pådrag för att åka ner och rädda de stackars urinvånarna och miljarder skulle satsas och forskare och politiker och dogooders tittade beslutsamt in i kameran och sa att det är bråttom, något måste göras, nu får vi satsa stort.

  Men min fundering var. Sjukdomen verkar ju inte så smittsam. Varför klarar inte urinvånarna av att fixa det här själva? Ingen vill ju dö och instruktionerna för att undvika att bli smittad är rätt enkla. Dessutom, i många områden har de varit med om Ebola utbrott förr. Så varför ser jag en massa självgoda pompösa vita människor som ska fjanta ner till Afrika?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Martin

   Med risk för att låta okänslig?

   En fråga man bör fundera på är vad man kan göra för en som har insjuknat i ebola. Finns det någon verksam behandling? Eller är det bara paleativ vård som är aktuell? Isf är det ju "bara" att reducera smittspridningen som kan vara aktuell.

   Radera