Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-09-14 17:00

Valvaka riksdagsvalet 2014

00:34 Härmed avslutar jag valvakan. Arbetsdag i morgon också. Tack för att ni följt tramset, och god natt.

00:33 Inget regeringssamarbete med (s)ocialdemokraterna från alliansen. Man kan tänka sig blocköverskridande uppgörelser inom breda frågor som försvaret, men annars är det "lycka till, Löfvén."

00:27 Inget som helst snack om samarbete med (s), man ska lägga egna budgetar. Å andra sidan förhandlar man inte i media.


Röstar (sd) med alliansen i någon lagd oppositionsbudget faller en Löfvén-minoritetsregering.

Lööf: "Jag kommer inte sätta mig i en regering med (s)". Kan dock gå med på försvarsuppgörelser med (s).

00:25 Reinfeldt "måste respektera" att (sd)-väljare uppenbarligen är missnöjda med utvecklingen i Sverige, men "det är nu andra som får ta vid". Reinfeldt lämnar över till andra att sopa upp.

00:23 I de öppna hjärtanens Sölvesborg är (sd) största parti i två valdistrikt med runt 30% av rösterna och näst största parti i riksdagsvalet med 26.5%. Effekten av migrationspolitiken, när man dumpar stora mängder flyktingar i en småstadsavkrok av landet.

00:21 Tidplan för valvakan. När alliansens partiledare är klara i studion bryter vi för i natt.

00:19 Sköna snubbar gör sköna grejer, tillsammans, även hos (kd). Can you say repressed homosexuality? (obskyr pop-kulturell referens)

00:18 Summera läget. (s) inleder regeringssamtal med (mp) och sträcker ut handen till (c) och (fp), som kan få ingå i en regering.

00:15 Nu nämner (s) att de kan samarbeta med (v) (blä), (c) och (fp), men i försvarsfrågan och energifrågan vill man ha ännu bredare samarbeten. Bra där.

00:13 SVT:s avbrott av Reinfeldts avgångstal och att de sände nästan hela Löfvéns tal är rätt talande. Sedan kan man med rätta tycka att det är en skandal att man bröt Reinfeldts avgångstal för att intervjua Åkesson i studion. Åkesson kunde faktiskt väntat, då det var studio.

00:00 Löfvén kommer upp. Kanske kan vi gå och lägga oss sedan?

Löfvén älskar SSU. Lite ful gubbe-varning där.

Säger inget om regeringsfrågan än.

Mycket mobiltelefoner hos (c) nu.

"Vi befinner oss i ett allvarligt läge. [Arbetslöshet, skolresultat]"

Löfvén beredd bilda ny regering för Sverige. Duh!

"Svenska folket har vänt ryggen åt skattesänkningar! Svenska folket krävde en förändring, svenska folket får en förändring!"

Lustigt, med tanke på att (s) knappt fått fler röster än förra valet. Glöm det, det är inte lustigt, det är dumheter. Den socialistiska axelmakten har inte fått mer röster än förra valet, så folket har knappast närmat sig socialisterna.

"Jag är beredd att bilda en för Sveriges handelskraftig regering. Jag ska inleda samtal med miljöpartiet, men jag vill också ha sagt det, jag är beredd, handen är utsträckt även till andra demokratiska partier som vill ta ansvar för Sverige". Inget samarbete med (sd), uttryckligen sagt. Antagligen inte med (v) hller med tanke på demokratiska partier...

"Väljarna har rätt att begära mer av oss partiledare än partikäbbel."

Ett rätt bra och ansvarsfullt tal, faktiskt. Lite man-crush. Nu får vi se om det blir de långa knivarnas natt när allianspartiernas partiledare kommer till studion.

23:52 Nu kommer den totalt oerfarne Löfvén snart in.

23:49 Aktuellt läge.
Källa: Valmyndigheten
23:47 Carl Schlyter (mp) pratar om visioner. Liksom (c)entern gjorde tidigare. Med en schysst vision kan man slå världen med häpnad.

23:41 Nästa moderata partiledare är en kvinna. Antingen Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra (har för övrigt festat med hennes man i yngre år via gemensam vän, innan Batra blev känd cool) eller Cahtarina Elmsäter Swärd.

Lustigt att Stockholmare är smartare än lantisar. (mp) + (fi) fick 18.3% av rösterna i Stockholms kommun.

23:40 Massa nyanserade uttalanden om varför (sd) fått 13.0% av rösterna. Man häpnar, men så är det personer med trygg inkomst, som klivit åt sidan.

23:39 Jonas Sjöstedt glider in på SVT med en eskortflicka i handen. Eller så är det en hustru, som tränats i hur man ska gå på en catwalk. Damn, Sjöstedt. Där vann du respekt. Även feminister får ligga alltså?

23:38 Pär Nuder: "Jag tror inte för ett ögonblick att vi har 13% rasister i Sverige, utan det är något annat."

23:34 Nu Solglasögonen och Twitter-kungen. Mycket händerna på täcket i publiken hos (kd). Alla står 0.8 m isär.

23:31 Åkesson i studion, men säger inget om regeringsfrågan. Nu konkret fråga. Säger fortfarande inget annat än att man ska vara ansvarsfulla och det krävs att även andra är ansvarsfulla. Förhandlingar sköts inte i media.

"Jag säger varken ja eller nej här." Avser rösta nej om de inte får de politiska kompromisser de önskar, dvs inget passivt stöd.

23:31 Såg en kram hos (m). #ligga

23:27 Facebook på scenen. Oj vad det kramas. Mycket känslor i publiken hos (c). Kommer det tårar från Facebook nu?

"Wow, tack!" är visdomsorden.

Hon låter lite som en grundskollärare, slår det mig.

Centerpartistiska tjejer kramar centerpartistiska tjejer. Sköna tjejer gör sköna grejer, tillsammans. Stor kontrast mot (sd):s sköna snubbar som gör sköna grejer, tillsammans, på sitt håll.

23:25 Nu håller Majoren tal. Säger inget i regeringsfrågan. Än så länge. Nu går Annie Lööf upp på sitt håll. Rosiga kinder.

23:24 Åkesson i studion. Säger ingenting i regeringsfrågan. Än så länge. Vågmästare är allt han säger.

23:22 Att Reinfeldt avgår som partiledare öppnar för Jan Björklund-alternativet, som ny regeringschef om alliansen kan förhandla sönder sig. Eller Anders Borg som statsminister. Reinfeldt går bort, eftersom han avgår.

Flickor gråter på (c):s valvaka. På riktigt. Dock är det andra flickor som är de tröstande axlarna.

23:19 I Smögen fick moderaterna 46.5% och blev så här glada.

23:17 Reinfeldt!

Reinfeldt lämnar i morgon in sin och regeringens avskedsansökan och Sverige saknar nu regering.

Reinfeldt avgår som partiledare i vår. ("Neeeeej!" sa publiken)

23:16 Reinfeldt snart!

Och jag som behöver gå på toaletten...

23:14 Ingen feststämning hos vare sig (sd) eller (m). Gissar på att de inte har sprit på (sd):s fest för att undvika att folk går utanför åsiktskorridoren. Fortfarande hög liggafaktor hos (c) dock. Såg halm i håret på en kille.

23:11 Ja, nu väntar vi alla på Fredrik Reinfeldt. Börjar sjunga Mamma Mu. Hur länge ska jag vänta, länge, lång?

23:07 Twitterkommentar från Amy Lagerman.
Annan, mindre seriös Twitter-kommentar.23:04 Varför ger SVT uppmärksamhet åt ett parti som inte kom in i riksdagen? Finns ingen femiscistisk våg, (sd) gick fram mer än (fi). Resultatet är alltså in med rasisterna, ut med femiscisterna, tvärt emot (fi):s paroll.

(fi) har snarare dränerat (mp) och (v) på röster och mandat och är en delorsak till kommande regeringskris.

23:03 Dream-team. (s)+(m) bildar regering. Löfvén statsminister, Borg finansminister. And the band played on.

22:58 Nästan alla valdistrikt i Stockholm är nu räknade, 529 av 537. Man ska komma ihåg att valförrättarna har landsting och kommun att räkna också, och det blir en sen natt. Vi sänder dem en tanke och ett SMS till de vi känner av dem.

Man kan nog se resultatet som någorlunda färdigt och det var i verklighetsfrånvända Stockholm som extremistpartierna (mp) och (fi) var starkast. 7.2% röstade på (fi) och 11.1% på (mp).

22:51 Dags för en Twitterkommentar.

En till.
En till. Som visar vilka det är som vandaliserat valreklamen.
22:48 Åkesson. "Det blir väldigt svårt för de andra partierna att helt ignorera oss."

Åkesson påtalar att alliansen + (mp) inte ger majoritet.

22:47 Sjöstedt. "Partivänner, socialister, feminister. Först vill JAG tacka er."

Också en författarkollega.

Sjöstedt: "Fredrik Reinfeldt kommer att avgå som statsminister." 

22:45 Nu håller ett helt irrelevant parti tal. Fast partiledaren dök inte upp. Jag kör lite härskarteknik och vänder dem ryggen.

22:43 Författarkollegan Thomas pratar "stark mittenregering" och "samarbete över blockgränserna", "nu gäller det att tänka i nya banor". Återigen, inget inflytande för (sd), hellre regering med (s) + allianspartier än att (sd) eller (v) får inflytande. Man söker alltså regeringspartner över blockgränserna och avfärdar uttryckligen att ta in (v) i regeringen.

22:41 (v) ska krossa rasismen. Ändå steg alltså rasismen från 5.7% till 13.0%, trots vänsterns krossande och Ohlys löfte om utomparlamentariska metoder efter valet 2010.

22:40 90% av valdistrikten räknade. Kan vi sluta ge (fi) uppmärksamhet nu? SVT:s (manlige) expert sågar (fi):s möjligheter att komma in i riksdagen.

22:36 Nu ska Jimmie Åkesson hålla tal. Kan inte hitta på någon lämplig parodi. Inget "Jimmie Åkesson, tjalalalala" i år, likt 2010.  Synd, det var så skön stämning när sköna snubbar gjorde sköna grejer, tillsammans. Förra gången. Fler kvinnor den här gången.

Vänsterpartisterna ger fingret på sin valvaka, skanderar utan ljud med knutna nävar, och skriker sig hesa framför kameran. Övriga valvakor dog när Åkesson börjar prata.

Hög liggafaktor och rosiga kinder hos (c). Lantlig stämning. Finns det höskulle?

Åkesson fick inte tala färdigt innan SVT klippte, nämnde inte ett skit om regeringsfrågan.

22:34 Batman & Robin står och orerar på miljöpartiets valvaka. De lovar en feministisk manshatande regering. Det svenska kvinnoförtrycket är en av de stora framtidsutmaningarna i världens mest jämlika land.

22:31 Tidplan svensk regeringskris

29:e september utses ny talman
29:e sep - 13:e okt talmannen ber olika parter forma regering
30:e sep Riksdagen öppnas. Regeringsbildning kan läggas fram för röstning.
13:e oktober Dödslinje för att utse regering. Annars nyval.
15:e november Dödslinje för nästa statsbudget

22:30 Enligt uppgift faller den svenska kronan. Jag har inte data från öppna marknader vid denna tidpunkt. Någon?

22:28 (c) har inte lagt fram en tillräckligt stark vision, och därför har (sd) gått framåt. (c) måste möta (sd) med ett starkare budskap. Öppna era hjärtan. Jättemycket!

22:24 Mandatfördelning axelmakten 160, alliansen 142, rasisterna 47.

22:23 Tänk om Fredrik Reinfeldt kan komma ut nu, tillsammans med ... Vi vet att du vill, Fredrik. #ligga

22:22 Den borgerliga skribenten Alice Teodorescu säger att svensk integrationspolitik har helt misslyckas, rent av helt saknas, och det ger (sd) röster. Totalsågning av Frodo Baggins ministerpost alltså.

22:19 Frodo Baggins (fp) säger att vi sannolikt inte får en fortsatt alliansregering. Avfärdar allt inflytande för (sd). Han säger då går vi opposition. Han ser det som ett vallöfte att hamna i opposition och ger Stefan Löfvén segern.

22:16 Nu (mp). Hörde inte inbjudan från (kd). Kan inte kommentera. (mp) säger att alla partier måste gå samman och att (sd) inte ska få det minsta inflytande över migrationspolitiken. Kort sagt vill man se blocköverskrivande samarbete om invandringen.

Däremot säger man den nya rödgröna regeringen. (mp) och (s) ska alltså bilda regering och få stöd i invandringspolitiken från alliansen.

22:15 (kd) bjuder in (mp) till att stödja alliansregimen, för att få en stark regering. "Hur skapar vi starkast möjliga minoritetsregering." En explicit invit till (mp) från (kd) alltså.

Klustring tjejer och killar hos (kd). Många rosiga kinder, men lite ligga.

22:11 Riktigt bra bloggkommentar, som snappade upp detaljerna i Borgs intervju. Borg tror på regeringskriser under mandatperioden.22:09 Mona Stahlin: "Vi måste lyssna på (sd):s väljare, inte på (sd):s politiker. [...] De litar inte på oss, inte bara flyktingfrågan, utan ett tappat förtroende för [oss]"

Då har Mona Stahlin utsetts till nationell samordnare mot extremism av alliansregimen.

22:07 Anders Borg!

"Jag har hört (s) utropa sig som segrare." för att sedan nämna att det finns mycket bitterhet (för (s)) i det. Han säger alltså inte emot att (s) ska bilda regering. Närmare ett avgångsbesked kan vi nog inte komma. Nämner inte något som helst samarbete med (sd), nämner inte (sd) öht.

22:03 (sd):s Richard Jomshof förklarar varför partiet gått framåt. Väljarna börjar förstå att vi är ett bra parti, ett parti för pensionärer, kvinnor, svenska folket.

Man ger inget besked om hur man ska använda sin vågmästarställning. Säger alltså inget alls i regeringsbildningsfrågan. Stänger inga dörrar, öppnar inte heller några dörrar. Man hoppas väl på förhandling under bordet.

(sd) i Malmö har slängts ut ur sin valvaka. De sade, enligt uppgift, inte att de var (sd) när de hyrde lokalen och hyresvärden har brutit strömmen då han inte vill associeras med (sd).

22:01 (v) är övertygade om regeringsskifte. Hög ligga-faktor hos (v) nu, såg lite nojsande. Alkoholen fungerar. (v) avser att minska rasismen genom att minska klyftorna genom att höja skatterna för de som har det bäst är beskedet.

Aktuellt läge hos Valmyndigheten.
Källa: Valmyndigheten

21:55 Når inte Valmyndighetens websajt. SVT rapporterar 3.0% för (fi) när över hälften av distrikten är räknade. SVT:s valprognos baserat på någon analys är

(fi) 3.2%
(mp) 6.8%
(v) 5.7%
(s) 31.2%
(m) 23.1%
(fp) 5.4%
(kd) 4.5%
(c) 6.1%
(sd) 13.0%
Övriga 1.0%

Nu dog partyt hos (fi).

43.7% för socialistiska axelmakten, 39.1% för borgerliga alliansen och 13.0% för rasisterna.

Nu vågar Maud Olofsson säga att (sd):s väljare signalerar något väldigt viktigt. Hon menar att det finns anledningar hos migrationspolitiken till att (sd) går framåt.

Upprepar min ValU 2010-baserade prognos.

(fi) 3.1%
(mp) 5.3%
(v) 6.1%
(s) 31.8%
(m) 23.1%
(fp) 5.9%
(kd) 5.7%
(c) 6.0%
(sd) 11.6%

21:51 Alkoholen börjar verka även på (m):s valvaka. Hög alkoholtolerans och kanske stort ordinarie intag, med tanke på att det tog så lång tid att get this party going! Anders Borg på strålande humör, går runt och skakar hand och söker stöd för partiledarposten.

21:48 Alkoholen börjar verka på (v):s valvaka. Noterar dock att två män inte sjöng med i inga rasister på våra gator. Ska (sd)-väljare inte få gå ut i (v):s Sverige? Eller de kanske ska gå på trottoaren istället för på gatan?

21:46 Bilbo Baggins säger att Stefan Löfvén är Sveriges nästa statsminister. Där kan man tala om att det skulle behövas en pall vid en valdebatt om Bilbo hade varit partiledare... Är längdskillnaden mellan borgerliga och socialister en fråga om näringsbrist som barn?

21:41 Tove Lifvendal/SvD i studion: "Just nu är det ingen som är glad".

Duh!

Ingen kommer fram till varför Sverigedemokraterna går bra. Ledtråd, vilket jag bloggat om, titta på vad som händer med (sd)-sympatierna när folk i byarna på landsbygden öppnar sina hjärtan för flyktingförläggningar. Enligt chockdoktrinen ska detta botas med ännu mer flyktingar.

Jag kommer summera hur starkt (sd) gått på några av dessa orter när valresultaten är fastställda i veckan. Vi kan prata om 30+% på sina håll, kanske upp mot 50% i vissa valdistrikt.

21:40 Dags för ny relevant Twitterkommentar.21:36 Karin Enströ(m) är helt ointresserad av något annat än sin mobiltelefon. Söker antagligen nytt jobb. Kanske tillbaka till Försvarsmakten, och bli skogsmatros igen? Å andra sidan ska ju socialisterna i axelmakten lägga ner försvaret, så anställningstryggheten är ju inte så hög.

21:27 Ingen vidare stämning på (sd):s valvaka. Inte några kul typer. Yeah, party! Paula Bieler upprepar att deras väljare skiter i att det finns en massa rasister i partiet.

16% av nya väljare hos Sverigedemokraterna kommer från (s)ocialisterna.

21:24 Dags för en ämnesrelevant Twitter-kommentar igen.21:19 Över 10% (ca 16%) av valdistrikten räknade. Drygt 497 000 röster. (fi) börjar avancera. (sd) fortsätter minska.
Källa: Valmyndigheten
Fortfarande +1.1% valdeltagande än så länge.

Man ska komma ihåg att ju fler distrikt som räknats, desto fler storstadsdistrikt, så (fi):s avancemang har påbörjats. Upp till 2.4% från tidigare 2.0% som lägst (vad jag sett).

21:18 Claes Borgström (v) kallar sig socialist och säger att även (s) är socialister.

21:15 Var är Reinfeldt?

Enligt uppgift sitter han i sitt hemliga partiledarrum. Han lär avgå när han träder fram. Frågan är om han avgår som partiledare också?

21:13 Anna är Karin för sin Hatt.

Hög liggafaktor på (c):s valvaka. Många glada ungdomar, en kille står med sex mer eller mindre blonda tjejer och verkar väldigt entusiastisk, liksom tjejerna. Jag kryssar nog för (c) i liggaenkäten nedan.

21:12 Vad äter bloggarjäveln på sin valvaka?
Hemlagad päron-ingefäracheesecake med vispad grädde.
21:07 Carl Bildt pillar sig i höger öra.

20:58 Valdeltagandet är än så länge +1.1%. Aktuell ställning nedan, värt att notera att (fi) än så länge inte rör sig från de 2.1-2.2% som gäller än så länge. (sd) minskar dock långsamt i takt med att fler röster kommer in.
Läget 20:58:39. Källa: Valmyndigheten
Detta är förstås inte på något vis signifikant, man kan t ex se att (fp):s siffror är helt åt skogen.

20:55 Tar man ValU 2014 och applicerar felen i ValU 2010 på detta blir resultatet som följer. Här lägger jag en tredjedel av (mp):s fel på (fi), dvs (fi) minskas med 0.9%.

(fi) 3.1%
(mp) 5.3%
(v) 6.1%
(s) 31.8%
(m) 23.1%
(fp) 5.9%
(kd) 5.7%
(c) 6.0%
(sd) 11.6%

Alliansen får i så fall 40.7%, axelmakten 43.2% och rasisterna 11.6%. (fi):s röster hamnar i soptunnan.

20:47 Mer om ValU 2010, prognos per parti och faktiskt antal röster i verkligheten

ValU i parantes, valresultat ej i parantes, +/- anger hur mycket ValU hade fel.

(mp) 7.3% (9.0%) -2.7%
(v) 5.6% (6.1%) -0.5%
(s) 30.7% (30.0%) +0.7%
(m) 30.0% (29.1%) +0.9%
(fp) 7.1% (7.2%) -0.1%
(kd) 5.60% (5.7%) -0.1%
(c) 6.6% (7.1%) -0.5%
(sd) 5.7% (4.6%) +1.1%

(s), (m) och (sd) gick alltså betydligt starkare i verkligheten än enligt ValU 2010. Övriga partier, speciellt (mp), som är nära besläktat med femiscisterna, gick bakåt i verkligheten.

20:43 Baserat på Lars Adaktusson (kd) så låter ett samarbete med (sd) uteslutet. Man ger hellre socialisterna makten än samarbetar med rasister, för att summera.

Ingen pratar med de få killarna på (fi):s valvaka. Killar får ju inte prata med killar, då blir det patriarkala strukturer och manshatarna i partiet vägrar prata med killarna. Verkar lite ensamt. Inget ligga.

20:36 SVT valde ut Kristinebergs valdistrikt i Borås som representativt för faktiskt utfall. Intressant nog redovisade man tiondelar fel kontra vad Valmyndigheten rapporterar nedan, t ex 32.6% för (s) istället för 32.5%.
Borås 40 Kristineberg. Källa: Valmyndigheten
Minskat valdeltagande och (fi) kom inte in i riksdagen baserat på detta.

20:32 De första mikroskopiska valdistriktens valresultat är nu inne. Helt irrelevant, men visar på högt valdeltagande.
Ställning efter sju räknade valdistrikt klockan 20:30:06 Källa: Valmyndigheten.
20:30 Där gick SVT Play ner igen. Ljud och bild är ur synk. Tack och lov att Radiotjänst inte kan pungslå folk på datoravgift, när SVT Play inte fungerar som det ska.

20:25 Hur gick vallokalsundersökningen 2010 och vad blev utfallet?

2010 gav den 49.1% till alliansregimen, axelmakten fick 45.1% och (sd) fick 4.6%.

Det verkliga utfallet 2010 blev 49.3% till alliansregimen, axelmakten fick 43.6% och (sd) 5.7%.

Detta talar för att socialisterna får färre röster än vallokalsundersökningen och (sd) fler. Återstår att se om de färre rösterna dras från (fi). (fi)-väljare är ju väldigt stolta över sina avskyvärda åsikter, medan (sd)-väljare skäms och vågar i större utsträckning inte svara på vallokalsundersökningen.

20:22 Kräkts lite i min mun när jag hör (fi) säga att de står för mänskliga rättigheter.

20:20 Twitterkommentar om svenskarnas intelligens, som bekant definitionsmässigt är normalfördelad runt IQ 100.


20:18 Reinfeldt kunde inte bilda regering i samarbete med rasister, men kan han bilda regering med hets-mot-folkgrupp Romson eller manshatarna i femiscistiskt initiativ? De är lika illa som (sd), men hatar på grund av kön istället för hudfärg och har en extremare politik, med bland annat "omskolningsläger" för män etc, vilket är en omskrivning av koncentrationsläger.

20:17 Moderaternas partisekreterare avfärdar inget om det parlamentariska läget om vallokalsundersökningen står sig. Öppnar för (sd)?

20:14 Fascinerande med ett val med enbart förlorare. För det här lär inte bli en rolig mandatperiod, för någon.

Nu dog SVT Play för mig.

20:12 Folkpartister knows how to party. Not.

20:10 Både (c) och (kd) verkar ju göra bra val, med tanke på att bägge partierna legat runt, eller rent av under 4.0%-spärren tidigare i år. (kd) verkade rent av lite muntra ut även innan de insåg att de var på TV.

20:08 Deppigt värre hos (mp). (fi) lyckas heja och göra en massa kommunistiska nävar i luften, vidrigt. Och hur tänkte (m) med blått ljus i vallokalen? Zo(m)bies?

20:02 Kvällens nagelbitare blir om extremisterna i femiscistiskt initiativ kommer in, respektive om vi därmed får en egen majoritet för den socialistiska axelmakten. Ett alternativ är förstås en Björklundkupp och/eller att (sd) utan krav stöder en alliansregim för att hålla borta femiscisterna från all makt.

Inte muntra miner hos (sd). De trodde ju på 15-20-25-50% baserat på (sd)-svansens skrikande.

Det är f-n inte muntert på en enda valvaka. OK, (s) lyckas fejka lite applåder. Dina händer säger ja, men dina ögon säger nej.

20:00 SVT:s vallokalsundersökning

(fi) 4.0%
(mp) 7.1%
(v) 6.6%
(s) 31.1%
(m) 22.2%
(fp) 6.0%
(kd) 5.0%
(c) 6.5%
(sd) 10.5%

Såg förresten en tydlig ligga-blick på (m):s valvaka. Men det blir det nog stopp på om (fi) kommer in.

19:55 TV4/Novus:s valdagsundersökning

(fi) 4.4%
(mp) 8.1%
(v) 5.2%
(s) 30.7%
(m) 22.8%
(fp) 6.8%
(kd) 5.7%
(c) 7.7%
(sd) 8.3%

Tragiskt om femiscisterna kommer in. Dags flytta utomlands.

19:42 93% valdeltagande bland svarande bloggläsare nedan. Har dock ingen baseline, så jag kan inte säga om det är upp eller ner mot normalt.

19:39 Fortfarande noll ligga hos (m)oderaterna. De känner sig redan besegrade och inget kan få dem att glömma förlusten. Inte ens Viagra hjälper i det här läget. Man försöker inte ens spela musik. När avgår Reinfeldt som partiledare? Redan ikväll?

19:36 Vi avbryter ordinarie sändningar för ett meddelande från Richard Herrey (som för övrigt framförde ett visst musikaliskt stycke med sina bröder på en känd författares 40-årsdag härom dagen).19:33 Annie Lööf-baseline etablerad. Var inte alls lika fnittrig framför kameran tidigare idag. Definitivt ett glas vin.

Carl Bildt är som vanligt Sveriges vassaste tunga.

"I värsta fall kanske du blir av med ditt jobb, vad gör du då?"
"I värsta fall blir jag journalist."

Både Sjöstedt och Björklund delade ut valsedlar närmare än fem meter från vallokal, såg det ut som. Dessutom i rejäl partipropagandautstyrsel.

19:32 Sjöstedt tror att vi får en ny regering idag. Det tror inte jag, för regeringsfrågan lär inte avgöras i kväll...

19:25 Nu trettiofem minuter till SVT:s vallokalsundersökning presenteras och saker börjar bli intressant.

Blir en liten paus i uppdateringarna, då jag behöver ordna lite äta, men återkommer inom kort.

19:24 Har Annie Lööf druckit? Verkar lätt fnittrig och lite röd om kinderna.

19:22 Liggfritt även hos (mp), (v) och speciellt (sd). (sd) såg ut som en bögporrfilm, biffiga välbyggda killar som gör sköna saker tillsammans. Dock med kläderna på än så länge. Får se om de knäpper upp längre fram.

19:20 Betydligt mer ligga på (s) valvaka. Sambamusik, en del leenden, men fortfarande rätt stelt. Mer sprit, tack. Ouch, den blicken och det kroppsspråket. Snacka om avvisning, killen. En kvinna vände sig mot sin väninna när en man började prata med henne, vänder sig sedan bort och ger killen ryggen. Ouch.

19:17 Korslagda armar och noll ligga i bakgrunden på (m)oderaternas valvaka. Moderates know how to party! Not.

19:17 SVT lämnar inga möjligheter att någon annan kan ta statsministerposten, t ex Jan Björklund, så Reinfeldt-doktrinen kan kastas ut.

19:16 SVT frågade inte om försvarspolitiken var viktig, där SvD satte den till en av valets fyra största frågor. SVT vill ju inte öht påtala att svensk försvarspolitik helt havererat.

19:10 På tal om utsmyckningen i moderaternas pressrum, så pågår det en hel del sk eye-fucking på valvakorna. Vi lämnar väl en enkät om sexigaste valvakan nedan. Studera noga personerna i bakgrunden, och deras kroppspråk etc innan ni röstar. Vänta gärna med era röster till efter 20-tiden, när alkoholen börjar verka (på valvakorna, inte på dig, kära läsare).

Undrar om den där ensamme killen är med på (fi):s valvaka även den här gången, eller om han insett att chansen att få ligga är noll där, likt förra gången?

19:00 Moderaterna snålar in på journalisterna i sitt pressrum. De får en rumpa och en kanelbulle fralla. Anders Borgs ansvarsfulla ekonomiska politik går hela vägen in i moderata partiets presstjänst. Fotomodellen har inte ens råd med kläder, så snåla är det statsbärande partiet.18:58 "Skulle man kunna säga att en röst på (fi) är en bortslängd röst"? Hell, yeah!

Återigen är det endast en enda kass opinionsundersökning som gett partiet 4.0%, men den tas som en sanning.

18:53 Hur i helvete kan man släppa in ett parti som fick 0.40% i förra riksdagsvalet i SVT? Sveriges farligaste människa bereds plats i rutan. SVT borde bara släppa in partier som nått partistödsnivå, eller åtminstone valsedelnivå på 1%.

"Bita sig fast i gamla ideologier" säger råkommunisten Gudrun Schyman om liberalerna. Vidrig människa, hoppas att partiet inte kommer in. Dessvärre kommer de med all sannolikhet få skattepengastöd. Tvi.

18:51 (sd) är lätt griniga på Bonnier/Expressens avslöjanden om att rasistpartiet har politiker som inte kan tiga om sin rasism, utan skriver på forum på Internet. Alltså har Expressen portats från (sd):s valvaka, med argumentet att Expressen samarbetar med extremisterna i Researchgruppen.

Skulle jag släppa journalister över tröskeln till mitt hem om dessa har samröre med vänsterextremister? Nej, det tror jag inte.

18:45 Hanif Bali for president. Vänta, fel val.

18:44 Om man arbetar för samtycke vid sexuella relationer, lägger man då själv fram ett juridiskt bindande kontrakt varje gång man ska ha sex? Eller är man en hycklare, som säger "signalerna var tydliga".

18:36 Sverigedemokraterna äter medelhavsinspirerad buffé. Inte traditionell svensk mat, som surströmming och kokt potatis med brännevin. Pfft. Nu släpper man in (sd):s Samtidens chefredaktör i studion. Mer propaganda för och emot (sd) innan vallokalen stängt. Chefredaktören säger att partiets väljare inte påverkas av att partiet kastat ut en bunt rasister ur partiet i veckan. Kort sagt förväntar sig väljarna att (sd):s politiker ska vara rasister.

18:32 Gillar inte att man släpper in tidigare partiledare från (s), (c) och (mp) i studion innan vallokalerna stängt. Maria Wetterstrand brer på med partipropaganda och ljuger om att välfärden blivit sämre. Välfärden och sjukvården har aldrig fått mer resurser än under den senaste mandatperioden och sjukvården har aldrig förr varit så här bra. Mona Stahlin kallar de manshatande femiscisterna för folkliga.

18:30 Dags för en första enkät. Jag kommer inte fråga om vad ni röstade på förrän vallokalen stängt, så ni inte är barnsligt (sd):iga och hittar på för att överdriva ert eget partis storlek. Efter vallokalerna stängt kommer inte (sd)-svansens aktivitet på Internet spela någon roll förrän 2018. Förhoppningsvis, om det inte blir omval.

SVT bekräftar att valdeltagandet är ovanligt stort. I någon förtidsröstningslokal i Göteborg ska man ha öppet efter 20:00, vilket verkar lite underligt. Tarvar nog en förklaring...

Gissat på 86% valdeltagande tidigare, kanske blir högre än så i år? Frågan är då vilka marginalväljare som mobiliserats - är det borgerliga soffliggare eller socialister?

18:19 Stefan Löfvén intervjuas av en SVT-reporter (Marie Forsblad), som verkade väldigt förtjust i Stefan Löfvén. What happens in the secret room, stays in the secret room, som man säger på Bokmässan.

18:16 Valvakan hos Public Service/SVT har nu börjat och är igång på paddan här bredvid datorn. En av få gånger jag faktiskt får användning av Radiotjänsts våld på min frihet. Borde vara avdragsgillt i firman, då jag i princip bara ser på SVT i tjänsten. Dock kan skärmen i vardagsrummet ta emot TV-sändningar (om jag hade haft digitalbox och antenn uttag), så jag måste betala dessa pengar.

18:04 Stefan Löfvén med entourage (sv stab) ska ha stuckit näsan i vädret och stövlat in på SVT och helt ignorerat skyddsvakten Einerstam, och inte svarat på anvisningar om identifiering mm. Det nya (s)osseriet säger alltså inte ens hej eller tack när någon håller upp dörren. Statsmannaskap, Löfvén?


17:51 Botten Adas uppskattningar av valresultatet.

Först det sk väntevärdet.
Väntevärden för riksdagsvalsresultatet 2014. Källa: Botten Ada
Sedan har vi det 95%-iga konfidensintervallet.
95%-igt konfidensintervall för respektive parti. Källa: Botten Ada
Stor humor tidigare idag när Måns Magnusson citerades som att det inte var omöjligt för (fi) att komma in i riksdagen. Nej, det är förstås inte omöjligt. Men sannolikheten för att få högre resultat än 3.8% är endast 2.5%. Kanske är det så lågt som 1-2% risk att partiet får 4.0% eller bättre, vilket kan jämföras med 2.5% chans att partiet får under 2.4%.

Kom ihåg att Botten Adas statistiska analys av opinionsundersökningarna tar hänsyn till hur missvisande dessa brukar vara, och att ovanstående är väntevärden och konfidensintervall för enskilda partier, och inte för det totala utfallet.

Gudrun Schyman och alla vänsterjournalister tog "inte omöjligt" som "(fi) kommer in i riksdagen".

17:27 Regeringsfrågan.

Nytt för i år är att en regim inte bara kan sitta kvar, utan den behöver aktivt stöd från riksdagen och avgår i praktiken. Det kan alltså inte bli som 2010, om inte alliansen är större än axelmakten och (sd) inte röstar emot en alliansregimbildning. Blir axelmakten större kan regimen bara sitta kvar om de får aktivt stöd från (sd), vilket (sd) knappast kommer ge bort gratis och då måste Reinfeldt avgå, för man samarbetar inte med rasister (den sk Reinfeldtdoktrinen).

17:22 Lite om när valresultaten kan tänkas komma in.

Vallokalerna stänger klockan 20:00. Där någonstans får vi väl reda på SVT:s vallokalsundersökning, som aldrig träffar exakt rätt, utan väldigt grovt.

De första valdistrikten bör komma in senare än för EU-valet, relativt vallokalernas stängning. Valdeltagandet är högre, och därtill är det inte bara ett enda val som ska räknas, utan tre, plus eventuella lokala folkomröstningar.

Vi kan alltså behöva sitta uppe rätt länge innan ett trovärdigt valresultat finns.

En fråga som varit aktuell i media och sociala medier har varit den om valhemlighet, då det är möjligt att se vilka röstsedlar man plockar. Ett motförslag är att valsedlar ska förvaras i valbåsen. Det är en mycket dålig idé, speciellt med tanke på det förakt för demokrati som vänsterextremister visar upp. Därmed kan man nämligen stjäla andra partiers röstsedlar utan att det syns. Och ännu värre, man kan ersätta dem med felaktiga ogiltliga röstsedlar, t ex med felstavningar av partinamn etc, utan att valförrättarna kan se något.

Bättre vore i så fall att valförrättarna ger ett färdigpackat kuvert med alla officiellt utskickade röstsedlar (dvs de utan personvalkryssmöjligheter - alla partier som fick över 1% i föregående val) plus tre valkuvert till de som ska rösta. Vill man göra personval får man plocka en valsedel ur stället, eller för den delen ta med sig hemifrån - de flesta partier delar trots allt ut valsedlar i brevlådorna.

17:12 Några rader om valdeltagande och idiotiska uttalanden om att si och så många svenskar stöder ditten och datten.

Sveriges befolkning är enligt Wikipedia 9 694 194 personer. Enligt SCB var preliminärt 7 123 997 personer röstberättigade i riksdagsvalet. Valdeltagandet i riksdagsvalet 2010 var 84.63%.
Slutligt valresultat riksdagsvalet 2010. Källa: Valmyndigheten
Spontant anekdotmässigt är valdeltagandet högre i år. Låt oss ta i med 86%.

Det gör att 6 126 637 personer röstar. En utsaga som att "10% av Sveriges befolkning tycker enligt valet" innebär alltså att 612 664 personer tycker något. Ungefär. Inget annat. Den som har svårt att räkna kan nöja sig med sex miljoner röstande, och utgå från det. Vad övriga, som inte röstar eller inte får rösta, tycker vet vi inte. Speciellt som många av dem är ungdomar och t ex älskar (f!).

17:00 Dags att öppna den härligt mysiga valvakan för i år. Liksom för senaste EU-parlamentsvalet kommer jag posta uppdateringarna i omvänd ordning, dvs senaste uppdateringen överst.

Vi kan väl inleda med det där med valpropaganda i anslutning till vallokalen. Eventuellt styrs detta av valnämnden hos kommunen i fråga. Generellt verkar vara att ingen valpropaganda inom 15 m från vallokalen och ingen valsedelsutdelning inom 5 m från lokalen.

Ett exempel på valsedelsutdelare närmare än 5 m från lokalen hittar vi i Björkhagenskolan i Stockholm.
Foto: Pasi från Stockholm
Här är en annan finurlig variant, från Redbergslid i Göteborg. En spegel hittas på väggen och ger full insyn i valbåset. Så mycket för valhemligheten...
Foto: Anonym läsare
Vill passa på att påminna om att eventuella foton ni skickar in bör åtföljas av ett önskemål om fotograf-cred, så vi slipper onödig fördröjning vid eventuell publicering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

151 kommentarer:

 1. Fast dom som inte röstade har med mycket stor sannolikhet samma fördelning som dom som gjorde det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. De som röstskolkar har ofta speciella anledningar till det. Och ungdomar röstar inte som vuxna gör.

   Men om du mår bättre av att skapa en felaktig världsbild, så kör på.

   Radera
  2. Skulle gå så långt som att hävda med 100% säkerhet att fördelningen bland de som inte röstar är rejält annorlunda än valresultatet.

   Radera
  3. Så vad baserar du din världsbild på mer exakt? Detta är ju egentligen en väldigt viktig demokratisk fråga och inget man bör vifta bort.

   Radera
  4. @Björn
   Att inte gå och rösta är en röst för äganderätten och folks rätt att få bestämma över sina egna liv.

   @ Cornu
   Ja, jag vet. Jag är skyldig. Jag förstår det. Jag visste att det var fel, och jag gjorde det ändå. Fan, varför argumentera? Jag är en jävla röstskolkare, se på mig.

   Radera
  5. @alag
   ... så det är alltså så en miljon människor tänker?

   Radera
  6. (Räcker ivrigt upp handen) Inte Jag! :-)

   Radera
 2. Kd ut ur och F! in i riksdagen. Är mitt tips. Vad tycker ni om valsedelspektaklet? Det är knappast hemligt att välja valsedel med grannen bakom som kikar över axeln. Varför inte ha alla partier på samma sedel, eller sedlarna i röstningsbåset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest demokratiska och billigaste vore att rösta med bankid. Duger det för Internet-banken duger det för valet.

   Dessutom kunde man få ett anonymt kvitto så man kan efteråt kan kontrollera att rösten är medräknad.

   Radera
  2. Den som kan det minsta om IT-system inser att elektronisk röstning är helt förkastlig.

   Radera
  3. Antar att bank via Internet också är helt förkastligt då. Du sköter alla dina ärenden över disk?

   Radera
  4. Enorm skillnad. En utvecklare kan med lätthet programmera in så att ett valsystem rapporterar fler röster på ett visst parti, och kan också få systemet att bekräfta detta vid kontroller. Utdata, liksom kontroller, resulterar bara i siffror på en skärm och systemoperatörer och utvecklare kan manipulera bäst de vill.

   Om banken fuskar med mitt saldo så tar jag dem till polisen, för jag kan kontrollera allt. Det kan man inte vid elektronisk röstning.

   Läs på lite.

   Radera
  5. ... och nej "kryptering" löser inte utvecklarproblematiken, tror du det vet du inget om krypto.

   I slutändan måste en dator göra en massa plus och där kan man fixa till bäst man vill.

   Rösterna nu räknas av ett tiotal personer runt ett bord, med full kontroll av varandra. Rösterna räknas återigen av länsstyrelserna på onsdag, återigen ett antal personer runt ett bord. Alla steg på vägen kan kontrolleras, och alla valförättare kan gå och kontrollera att valdistriktets röster rapporterats korrekt av valmyndigheten.

   Radera
  6. Med bank-ID kan dessutom en välvillig husfader se till att hela familjen röstar rätt. Det är väl största anledningen till att man fortfarande måste masa sig ut till valbåset rent fysiskt. Visserligen går det väl ändå att tvinga någon att rösta rätt, men det blir svårare.

   Radera
  7. @ Neo
   Det finns inte längre några hinder för att ha omröstningar online. Kryptering löser mycket riktigt utvecklarproblematiken.

   http://www.internetpartiet.nu/images/Liquid_democracy_with_bitcoins.jpg

   https://www.youtube.com/watch?v=fg0_Vhldz-8

   Radera
  8. Bullshit. Kryptering löser inte alls utvecklarproblematiken mm.

   Radera
  9. Det matematiska problemen med att säker omröstning på distans är löst sedan många år tillbaka, jag antar att du inte påstår något annat då du är insatt i detta ämne?

   Fördelen med bankid är att systemet har dedikerad säkerställd hårdvara med separat knappsats och display som inte kan manipuleras av utvecklare.

   Radera
  10. Kan du läsa vad jag skriver? Manipuleringen sker förstås centralt vid summeringen av rösterna.

   Radera
  11. Istället för 324133 röster på ett parti rapporterar systemet i slutändan 313133 på det partiet och ökar andra partiers röster med lika mycket. Vid kontroll av krypteringskedjan så är den fortfarande intakt.

   Radera
  12. Det är omöjligt manipulera centralt om man gör det rätt.

   Radera
  13. "Bullshit. Kryptering löser inte alls utvecklarproblematiken mm."

   Varför behöver du centraliserad summering, det låter ju som en felkälla som går att bygga bort? Och om du har en offentlig liggare så skulle vem som helst kunna kontrollera valresultatet. Och gör man det mot blockkedjan behöver du i dagslaget 250 000 000 GH / s för att manipulera ett valresultat, något som blir svårt för rasisterna att manipulera jämfört med dina omröstningar, inget illa menat :).

   Radera
  14. Kan hänvisa till Schneier "Applied Cryptography" (vilket är en väldigt intressant bok om man är lagt åt det hållet) kapitel 6. Bland annat behöver minst följande kriterier uppfyllas;

   1. Bara röstberättigade får rösta
   2. Man får bara rösta en gång
   3. Ingen får veta vad någon annan röstade
   4. Ingen får kopiera någon annans röst (svåraste kravet)
   5. Ingen får ändra någon annans röst utan att det upptäcks
   6. Alla röstberättigade kan säkerställa att sin röst räknats med i slutresultatet

   Radera
  15. Nej, för det slutliga utdatat kan alltid manipuleras - det är bara en siffra på en skärm.

   Radera
  16. @alag
   Rättningt: de behöver halva hashraten.
   Tillägg: De kan inte manipulera så mycket dessutom, de kan dubbelspendera sin egen röst i bästa fall. Något som skulle kosta vansinnigt mycket pengar.

   Radera
  17. Javisst är det så. Eller en siffra på ett papper för all del. Eller en bild på en TV. Eller en synintryck på näthinnan. Eller nervimpulser i hjärnan. Allt kan alltid manipuleras...

   Radera
  18. @alag
   Glöm Bitcoin, ty datorkraften är inte distribuerat längre och kommer aldrig bli det igen.

   Radera
  19. @Björn
   När du manipulerar bitcoin då kommer jag glömma det.

   Det pågår projekt för att iaf testa möjligheten http://www.bitcongress.org/

   Radera
  20. Jag är för obetydlig, men om en regering kommer och knackar på...

   Radera
  21. Jag tror att det är utom räckhåll för de flesta regeringar redan.

   Radera
  22. Regeringar agerar ju i kartell. Ska man ha foliehatten på så är det möjlig att det redan är kapat. Att Paypal vill vara med och leka är misstänkt.

   Radera
 3. Där jag röstade fanns inte Folkpartiets partiledare med på valsedeln till riksdag. Vilken "ranking" får han då när man räknar ihop personrösterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han finns bara i de valkretsar han ställer upp i (hemkommunen eller länsdelen, typ), vilket inte är alla, då folkpartiet inte bara har en enda "rikslista", utan lokala listor till riksdagsvalet.

   Radera
 4. Minns jag fel eller var det inte så att 1979 att det tog typ två veckor innan utlandsrösterna var räknade och det hela avgjort?

  Hur länge kan vi få vänta på säkra siffror om t.ex:
  * Fi preliminärt hamnar på 3,95 %
  * Centern preliminärt hamnar på 4,05%
  * Rödgröna blocket preliminärt får 49,95 %
  * Någon annan variant av ovanstående...

  SvaraRadera
 5. De tre vallokaler som jag sett idag hade inga valsedelsutdelare alls, inga vakter (som det var på EU-valet!) och inga kravaller. Däremot många som gick dit och därifrån med valsedlar och ID-kort i högst hugg. Anekdotiskt 86% valdeltagande alltså.

  Jag tyckte det kändes olustigt med detta valsedelsplockandet inför de församlades ögon. Jag plockade extra många för att hålla valhemligheten. Reagerade också på att ett partis valsedlar verkade saknas då en av boxarna var tomma, såg dock inte vilket det borde varit, ville inte stoppa upp hela processen. Reagerade också på att ett (riksdags-)parti på en av valsedlarna inte hade några namn alls. Skumt även det. Hur vet man att alla partier finns där i lådorna? Såg ingen "bruttolista" på partier som ska finnas där. Inte heller bruttolista på vilka partier som faktiskt är registrerade. Kalle Anka mfl partier behöver väl inte listas.

  SvaraRadera
 6. Fast det som visas är inte konfidensintervall, utan prediktionsintervall/osäkerhetsband. Här kan vi alltså prata om sannolikheter såsom du gör.

  SvaraRadera
 7. Första valprognosen:
  http://www.metro.se/nyheter/forsta-prognosen-sa-ligger-partierna-till/EVHnin!lsveddr374966/

  SvaraRadera
 8. Nu har ju Ada rättat till sig. Ser nu ut som mina siffror för en vecka sedan ungefär. Var ju inte så svårt?

  SvaraRadera
 9. Nazisterna i Kärrtorp hur ser ni på deras agerande? Ett tiotal nazister ha tagit sig in i vallokalen och filmat och dokumenterat vad folk röstade på.


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. Jag har ett bra tag reagerat på Cornucopias påståenden kring vård och omsorg. I blogginlägget ovan finns bl.a. följande påståenden:

  "Välfärden och sjukvården har aldrig fått mer resurser än under den senaste mandatperioden"
  - Detta är säkert helt korrekt men tänk om behovet av vård och omsorg samtidigt kanske aldrig har varit större.

  "Sjukvården har aldrig förr varit så här bra"
  - Utveckla gärna vad som avses med "bra"?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige bäst på cancervård i Norden. http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/sverige-bast-pa-cancervard-i-norden.html

   Den ständiga vård-ickekrisen http://cornucopia.cornubot.se/2014/02/neo-om-den-standiga-vardickekrisen.html

   Bara för att Aftonbladet drar fram enskilda anekdoter så är det inte en verklighet.

   Radera
  2. Vården i Sverige är bra men väntetiderna för att få vård är alldeles för långa.

   Radera
  3. vården är kass på många områden och bra på andra.
   Cornu, dina anekdotiska exempel år inte heller på verkligheten.

   Radera
  4. Ah, du menar att cancerregistrets/socialstyrelsens statistik över ALLA cancerpatienter inte är verkligheten?

   Radera
  5. Nej, men cancer är inte all sjukvård. Trist om du inte visste det.

   Radera
 11. (m) har ju humor då de bjuder journalistkåren på begravningskaffe med dopp och tända ljus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vackert lik lit de parade på väggen.

   Radera
 12. Nästan 20% av väljarkåren lägger sin röst i absolut sista minuten - I Vallokalen. Det utgör mer än 1,5 miljoner väljare. Med tanke på den mängden väljare som ingen kan veta något om - Så är det bäddat för en och en annan överraskning.

  Den Rödgrönrosa majoritetsregeringen är i allra högsta grad en tänkbar utgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svara mig själv efter lite snabb huvudräkning på den 95%-igt konfidensintervall för respektive parti

   Utgör alltså inkluderandet av dessa 20% obestämda på pricken. Återstår bara att se om Botten Ada blir vår bästa tillförlitliga källa,jämfört med de helt värdelösa mätningarna från våra antivetenskapliga undersökningsinstitut.

   Radera
 13. OT:

  Reserchgruppen hackad...

  Intressant läsning om vilka som hänger där..

  https://www.flashback.org/sp50352925

  SvaraRadera
 14. Vore djävligt roligt att vara på FIs valvaka rent socialt, och det skulle inte vara brist på diskussionsämnen precis :-)

  SvaraRadera
 15. Såg just på svt1 både Sjöstedt och Björklund uppstyrda i sina partisymboler delandes ut valsedlar i anslutning till ingångar till vallokaler.

  SvaraRadera
 16. Finns det en regel om 15 meter från vallokalen?

  Avses då rummet när man lägger röster?
  Partiernas valsedelsutdelare brukar alltid stå vid dörren (till byggnaden) när jag röster. Men kanske är det 15 m till rummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @xycorr. Enligt vad jag förstått finns en sådan regel. Men visst kan ju själva lokalen ligga en bit in i byggnaden.

   Radera
  2. Har också hört 15 meter nämnas, men hittar inget specifikt i vallagen (http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/lagar/vallagen/).

   Det mest relevanta som nämns är:
   "3 § På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val."

   Vet inte om det finns andra regler bortsett från vallagen som är relevanta, eller om det bara är fråga om "god sed". Några specifika avstånd finns då inte i vallagen.

   Radera
 17. Nu efter Svt's valpar 🐳, kommer Fi göra en Ralph Nader?

  SvaraRadera
 18. Ha ha.
  Det gick ju duktigt åt helvete kan man säga.

  SvaraRadera
 19. Det här blir en sorglig röra för Sverige i morgon. En festkväll där nästan alla är ledsna. I morgon vaknar vi upp med en präktig baksmälla och utlandets dom kommer att vara hård. FI 4 % eller ej men naturligtvis ännu värre baksmälla med dem.

  SvaraRadera
 20. SVT play dog här också, precis när (v) företrädare var klar med sitt avståndstagande mot (sd).

  SvaraRadera
 21. Man får gilla läget och trösta sig med att Obama lovar att ta i med hårdhandskarna när det gäller islamiska staten.

  SvaraRadera
 22. Intressant att jämföra ada med valu. Det verkar nästan som att miljöpartister taktikröstat på FI för att inte 3% socialiströster ska brinna inne!

  SvaraRadera
 23. M, FP, C, KD, SD = 50,2% och egen majoritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för det kommer ju att hända. C & Fp har i princip (med rätta) bedrivit valkampanj mot SD. Önsketänkande om att alliansen ska få hjärnblödning eller bara en lek med siffror?

   Radera
 24. hmm om man har ett iq på 130 enligt mensas test och röstar sd är man fortfarande dum i huvudet då ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att bra fantasi är viktigare än hög IQ..

   Fantasi nog att kunna föreställa sig vad som händer om man fortsätter med den förda politiken

   Eller det behövs väl kanske inte mycket fantasi heller, bara att kolla hur det ser ut i "flyktingarnas" hemländer och hur bra integrationen fungerar här.

   Och att inte blunda för sanningen och inte låta sig luras av de som mörkar och manipulerar i media

   Radera
  2. Beklagar det gick på automatik, spara inlägget och läs det strax innan nästa val istället

   Radera
  3. Nej, men man är rasist enligt förståsigpåarna.

   Radera
  4. jag är minst 10-15 år före i mitt tänk så fantasin är det inge fel på..

   Radera
 25. Detta sammanfattar mina känslor just nu ...

  1. You cannot legislate the poor into prosperity by legislating the wealthy out of prosperity.

  2. What one person receives without working for, another person must work for without receiving.

  3. The government cannot give to anybody anything that the government does not first take from somebody else.

  4. You cannot multiply wealth by dividing it!

  5. When half of the people get the idea that they do not have to work because the other half is going to take care of them, and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that is the beginning of the end of any nation.

  SvaraRadera
 26. 19:58 " Återigen är det endast en enda kass opinionsundersökning som gett partiet 4.0%, men den tas som en sanning."

  20:02 F! får exakt 4%

  Eat it Up Cornu. Har du druckit själv några pilsner ikväll ?  SvaraRadera
 27. I Falköping blev SD största parti med 26.2%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunen tog väl på kort tid emot en stor mängd anhöriginvandrade barn, ca 500, till en kommun på 32000? Vad förväntar sig folk?

   Radera
  2. Största kommun för SD så här långt är Sjöbo, med 30% av rösterna.
   Bromölla med 29.3% och Hörby med 27,4%

   F!s bästa valdistrikt är f.ö. området runt konstfack vid telefonplan...

   Radera
 28. Lustig fördelning på resultatet just nu. Annie Lööf på nästan 10 % och ett Folkparti som inte klarar 4% gränsen.. Ganska jämt mellan blocken och en guldsits för Åkesson.

  Av erfarenhet vet man att det inte slutar så här...

  SvaraRadera
 29. Cornucopia har en lika stor mental hangup på FI och MP som SD har på invandrare. Upprepar vad jag sagt tidigare; denna normalt så intressanta blogg är som minst läsvärd under valkampanjer och när ämnet är inrikespolitik.

  SvaraRadera
 30. Hur går det för Planerad Kollaps?

  SvaraRadera
 31. Vad händer med Svenska kronan och räntor i morgon. Så länge inte de stadsbärande partiet vägrar prata med SD kommer det bli katastrof. När ska sandlådestadiet sluta?

  SvaraRadera
 32. Aliansen + SD nu 52,6% 5 borgerliga partier. Det är vad Svenska folket vill?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl högst rimligt att kalla SD borgerligt. Varför skulle man inte beteckna dem som borgerliga?

   Radera
 33. Bästa valvakan, vem behöver TV4, SVT eller AB när man har Cornu? Många härliga skratt en sånhär tråkig kväll :)

  SvaraRadera
 34. Pagrotsky kunde debattera enbart med Ullenhag. Då behövs ingen pall. Eller så kan båda stå på pall. Vill man ha med en kvinna kan man ta med Beatrice Ask att stå på pall. Jag tror alla pallar.

  SvaraRadera
 35. Blir nog inget ligga för någon av killarna på FI:s valvaka i kväll

  SvaraRadera
 36. Jag tror chanserna på ligg är störst på Cornucopias valvaka även om vi inte får se livebilder därifrån.

  SvaraRadera
 37. Socialdemokratisk minoritetsregering? Varför liera sig med vänstern och de gröna när man ändå måste blicka åt höger? Annars är kanske inte en tysk variant med M+S efter några veckors turer (plus en ny moderat partiledare) helt omöjlig?

  SvaraRadera
 38. Jag gillar verkligen din humor..... åt helvete med SVT, tycker din blogg ska få ta över.

  SvaraRadera
 39. Mona Sahlin sitter med uppenbar gråten i halsen. Hon kan inte tro på svenska folkets vilja.

  SvaraRadera
 40. SD får en vågmästarroll med 13 %
  Glöm att det finns 13% rasister bland väljarkåren.

  Inga rasister på våra gator skallar ropen hos VP!

  Polariseringen kan komma att sätta prägel på budgetdebatten och vågmästarrollen-med nyval som följd.
  Då finns det plötsligt två alternativ att välja mellan-Alliansens och de rödgrönas samlade alternativ.
  Vi får se vem SD väljer då!

  SvaraRadera
 41. V+MP+S hävdar att de med 43% har vunnit valet och kommer att leda nästa regering. Vad händer om övriga 47% väljer att inte släppa fram V+MP+S? V+MP+S är ju bombsäkra på att det blir regeringsskifte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak som 2010?

   Radera
  2. Nja, då kunde en del sossar lägga ner sina röster så satt sittande regering kvar. Så funkar det ju inte i detta val. Nu måste rätt många på M+FP+C+KD rösta fram V+MP+S och om man gör det komemr det inte vara gratis.

   Radera
  3. SD kommer nog ha mycket svårt att rösta fram en regering med V eller MP.
   M+FP+C+KD kommer låta S försöka bilda regering men kommer inte sträka ut några hjälpande händer i början.

   44% kommer inte kunna bilda regering utan att få hjälp från SD eller Alliansen, inget enskilt parti utom M kommer heller hjälpa V+MP+S.

   V+MP+S+FP+C är nog inte så troligt.

   M+FP+C+KD+MP får väl bara 46% vilket dock är mer än 44%. Vet inte om V+S kommer stötta en sådan lösning dock.

   Sverige kommer antagligen göra en Belgium, vad händer då med ränter, kronkursen och jobben?

   Radera
  4. MP:s språkrör nämnde inte någon rödgrön regering, bara en ny grönare regering med feminism. MP kommer nog försöka få ut så mycket som möjligt av regeringsbildandet oavsett vilka andra partier som ska sitta med i den...

   Radera
  5. Verkar som Lövet vill sammarbeta med MP, nämner inte V men tackar Reinfeldt. S+MP+M då eller?

   Radera
  6. Svarar på min egna fråga efter att ha hört Löfvén utveckla vilka partier och hur han tänkt regera. Verkar som han vill bilda regering med endast S+MP samt söka hjälp från samtliga andra partier (särskilt med V, C och FP) utom SD i alla frågor. Frågan är om övriga partier kommer acceptera detta? Blir en mycket svag regering.

   Radera
 42. Det som sker i Göteborg är inget annat än valfusk. Hur ända in i **** kan man tillåtata att vallokaler hålls öppna efter att resultaten börjar presenteras :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen riktigt dåligt genomfört där, omröstningen om trängselskatten har tydligen medfört ett och annat besvär.

   Men enligt uppgift ska endast de som orkade kvista ned och be om en nummerlapp innan 20.00 få rösta.

   Radera
 43. Jag hoppas att Sverigedemokraternas frammarsch leder till att övriga partier tar frågan mer seriöst och ser till att fullfinansiera organisationerna och deras expansioner som dom behöver göra för att hantera flyktingströmmen.

  Som jag förstår det så är problemet ända ner på kommunnivå att det inte går att hantera mängden på ett godtyckligt sätt och ingenting kommer göras åt det heller för inget parti eller regering vågar ta i den heta potatisen.

  Men det måste ju hanteras rätt för vi måste ju hantera det, sedan vilken väg man väljer lägger jag mig inte i, men hittills har flyktingpolitiken och invandringen skötts otroligt dåligt och jag hoppas att SD:s frammarsch leder till att något parti vågar ta tag i det, och förhoppningsvis stjäla tillbaka röster från SD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte att ske då enda medicinen vore ett totalstopp vid gränserna och omarbetning av migrationspolitiken i grunden. Ingen av "antirasisterna" vill ta ansvar för detta. Så migrationen kommer fortsätta att hanteras otroligt dåligt och under tiden komer SD att växa. Vågar man i enlighet med fördubblingsregeln hoppas på 26% till nästa val? :-)

   Med en smaskig ekonomisk bolånekrasch, global oljekris och totalt politiskt haveri runt 2017-18 är det inte uteslutet.

   Radera
 44. Mona Salin dravlar sin gamla dynga igen. Inte ta någon hänsyn till SD:s 13% av rösterna. 20% nästa val blir väl konsekvensen. Över 1 miljon Svenskar vill att man ska prata om integrationspolitiken men Mona vägrar.

  SvaraRadera
 45. Klockren analys av Alice Teodorescu...

  SvaraRadera
 46. Dags att börja kalkylera. Ska jag plundra mitt företag på dyrbara löneslantar eller vågar man hoppas på att axelmakterna inte förstör för mycket?

  SvaraRadera
 47. @22:23 kanske om helvetet fryser till is...

  SvaraRadera
 48. Synd att jag inte hade pengar nog att gå in i BEAR OMX X15..... man behövde la inte vara särskilt bright för att se detta valresultat komma... mina 15% slog fel på 2% men helt ok gissning ändå, smutskastningen har varit hårdare än väntat av mig iaf, tror förtroendet sjönk ordentligt iom "spelmissbrukarskandalen".

  SvaraRadera
 49. http://www.bloomberg.com/quote/SEKUSD:CUR/chart
  Kronan faller svagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tappat 5 öre mot Euron vad jag kan se.

   Radera
  2. Jag är dåligt insatt i forexmarknaderna, men ett tapp på 0,35% är väl inte mycket?
   Får dock se efter regeringsbildningen...

   Radera
  3. Nej, kronan har gjort större hopp än så på inga nyheter öht, och trenden sedan i våras är svagare krona. Det går alltså inte att dra några slutsatser av detta.

   Radera
 50. 13 % av väljarna visade sig alltså vara nazister och rasister.....samtidigt i Danmark oroar man sig för bärigheten i svensk demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan är nästan 20% kommunister, varav åtminstone 3% förespråkar omskolningsläger.

   Radera
 51. Totalt obegripligt hur "expertkommentatorerna" kommenterar SD:s framgångar;

  "Det kanske har att göra med hur övriga partier hanterat invandringsfrågan"

  No shit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja ibland undrar man om vissa verkligen är så "korkade" som de utger sig för att vara!

   Radera
  2. Korkaste kommentarerna om SD:s framgångar var ju de som gick ut på att människor känner oro och inte riktigt vet vad de vill eller kan ta ansvar för sig själva. Snacka om väljarförakt och patroniserande uppblåsthet från etablissemanget!

   SD-väljare är ju de enda som äger någorlunda klarsyn om samhällsutvecklingen, men detta kan de ju inte erkänna. Där vann etablissemanget inga poäng.

   Radera
 52. Heeregud! Romson och Fridolin låter som två dåliga stå-upp-komiker. Både företrädare från (mp) och (fp) har sagt ikväll att feministfrågorna måste lyftas upp på agendan pga FI:s framgångar (3%), samtidigt som de under alla omständigheter ska blockera (sd) (13%).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Bra poäng där doktor syn, mycket bra. En betydande del av väljarskaran har ju faktiskt nu sagt att det är nog nu!

   Radera
  2. Schyman och FI får mer uppmärksamhet av opartiska SVT ikväll än Åkesson.

   Radera
  3. Ja men journalister är allmänt kända för att vara extremvänster och extrem feminister och de tycker jag lyser igenom i mer eller mindre all media.

   Radera
  4. Ja, deras framträdande kändes rätt så krystat, falskt och pinsamt.

   Radera
 53. Nu återstår att se på vilket sätt sjuklövern ska urholka demokratin ytterligare.

  SvaraRadera
 54. @Cornucopia?: "Varför ger SVT uppmärksamhet åt ett parti som inte kom in i riksdagen?" För att SVT=Stockholms kommun och i Stockholm fick lede fi över 7%, mer än SD. SVT fattar inte att Stockholm inte är Sverige.

  SvaraRadera
 55. If all else fails för Stefan Löfven, så lär väl Putins agerande göra att Hägglunds snart behöver återanställa lite svetsare.

  SvaraRadera
 56. Var Schyman full när hon höll sitt tacktal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryktet har gått ett tag att Schyman börjat dricka igen.

   Själv hoppas jag på dråpliga historier från bryssel framöver.

   Radera
 57. M+S skulle vara en mycket starkare regering än vilken annan kombination. Att V eller MP skulle sätta sig med moderater så som dessa partier har målat upp hat mot Alliansen är inte troligt. Att FP, V, MP m.fl. skulle sammarbeta med SD är inte alls troligt heller. M+S eller omval och ny ovisshet är de enda rimliga alternativen idag. Tror inte att partierna kan vända sina funktionärer och aktiva partimedlemmar att börja gilla de andra lägren (tänker särskilt på V+MP).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se, antagligen får Axelmakterna smekmånad fram tills Reinfeldt avgår. Sen så blir det ny spelplan.

   Radera
  2. Nja, regering och budget ska klaras av rätt snart och jag tror inte att M viker sig helt och ger alla sina röster till S+MP bara för att de kommer få ny partiledare om några månader.

   Radera
  3. Sant. Rent krasst har ju Reinfeldt redan deklarerat "payback" för debaclet med alliansens senaste budget.

   De kommer säkert stoppa ev. skattehöjningar, samtidigt som SD antagligen ställer sig på deras sida då deras åsikt är att man kan fixa budgetförstärkningen genom att dra ned på invandringen.

   Samtidigt som migrationsverket då vill ha en sablans massa miljarder extra som måste fram i den kommande budgeten...

   Radera
 58. S, MP, C, FP = 49,5 %. Inte ens en mittenregering kan det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att minoritetsregeringen förmår att splittra oppositionen, t ex kommer ej V och SD att enas kring en motbudget.

   Radera
  2. De skulle få en majoritet av mandaten som det ser ut nu med dessa siffror, nämligen 114+24+22+19 (S,Mp,C,Fp) = 179.

   Radera
  3. Tänk på att mandaten bara fördelas mellan de partier som faktiskt kommer in i riksdagen, när procentfördelningen är baserat på alla rösterna.

   Radera
  4. Ja det stämmer ju. En sån här regering känns som det enda vettiga alternativet med dagens resultat.

   Som vanligt är det fel låt som vinner. Nästan hela Sveriges befolkning röstar fel. :(

   Radera
  5. Håller med om att det är det mest vettiga med tanke på hur det ser ut, och som en ren bonus så skulle det dessutom krossa den förhatliga tvåblockspolitiken. Förstår att Hägglund är skräckslagen - Kds framtida regeringschanser är inte stora utan en sammanhållen allians. Å andra sidan så kommer C, Fp, & Mp alltid att vara aktuella för mittenkonstellationer.

   Radera
  6. MP har en hel del märkligheter för sig, och visserligen framstår de som rätt normala bredvid V och F!, men hur de kan ha klassats som ett mittenparti är för mig en gåta. De ligger ju långt till vänster om S, och dessutom klart närmare V än S.

   Radera
  7. Hur du kan placera Mp långt till vänster om S övergår mitt förstånd. Mp och S skiljer sig mycket åt i vissa specifika sakfrågor (tex energi och försvar), men i ekonomisk politik ligger Mp snarare till höger om S och det är ju främst kring ekonomi som höger-vänsterskalan brukar definieras. En annan ledtråd är hur de faktiskt röstar i riksdagen. Att t.ex. denna blogg har fått för sig att Fi och Mp ska buntas ihop förändrar inget i världen utanför.

   Radera
 59. Wow, tack Cornucopia! Dina uppdateringar har alltid legat före SVT Play-sändningarna som jag följer! SVT har blivit långsammare och långsammare...

  SvaraRadera
 60. Här sitter jag, den vita heterosexuella mannen. Har röstat på SD. Det var ett enkelt val. En finansiell kris är annalkandes och påskyndas av en bostadsbubbla och handelskrig mot Ryssland. Det här är en unken fis för alla högmoraliska människor, men framtiden, framtiden är en luftsprängd stomipåse i ansiktet.

  Folk tror att ett valresultat är en katastrof, detta är ett symptom på katastrofen, ni kommer att se, ni kommer att se. Länge leve Sverigerasistfascistnazisterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte pissa på din parad, men jag tror att de slutade kalla SD för nazister när SvP började visa sig.

   Radera
 61. Det finns 950 000 rasister i Sverige, minst!

  SvaraRadera
 62. Midvintermörker var bra och intressant läsning, men kan det verkligen stämma att den anatomiska kunskapen på amfibieskyttekompaniet var så dålig? Jag tänker på att tömma "task och tarm". Det är blåsan som töms, inte tasken. Sedan blir det ännu värre. "task och tarm, snippa och skita". Kvinnor tömmer liksom män blåsan genom urinröret. De tömmer inte blåsan med snippan, vaginan. Varför valde de inte det enkla: töm blåsa och tarm? S. 112.

  Sedan tycker jag Sveriges televisions valvaka borde visat hela Reinfeldts tal till punkt. Han har varit vår statsminister under åtta år, även om försvarsfrågorna misskötts. Lycka till Sverige, mitt land!

  SvaraRadera
 63. Det enda möjliga nu är i princip en vi-mot-SD regering vilket kommer skjuta upp SD till 20% i nästa val som antagligen kommer tidigare än senare. Att uppträda vuxet och kunna prata med någon som tycker olika är fortfarande helt otänkbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika barn leka bäst, enda sättet för SD att få riktigt inflytande är om dom får 51%, vilket är knappast troligt så länge vi blir överösta med propaganda. Dagens idiotpolitiker har målat in sig i ett hörn.

   Radera
 64. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 65. Kul att Löfven bjuder in C efter incidenten med Lööf...

  Också kul att S vill ha C och FP i regeringen, C & FP som är mer höger än M idag...

  Lööf kommer nappa, hon är ung, saknar principer och är makthungrig.
  FP är jag mindre säker på, Björklund är principfast och skolan är viktig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är självmord för FP och C att samarbeta med vänstern.

   Vad som kommer hända nu är att Anders Borg får bilda regering efter nyvalet i januari.

   Radera
  2. Nja, det är självmord för partiledarna. Bland gräsrötterna i många partier finns det starkt stöd för minskad invandring då de lever "mitt i skiten" sas. Nya partiledare utan käpphästar runt SD kan utan problem närma sig SD...

   Visserligen är det en ren anekdotisk slutsats att det stödet finns, men jag har hört ett och annat från familj, vänner och bekanta runt om i landet varav de flesta på ett eller annat sätt är involverade i lokalpolitiken. Det är många kommuners budgetar som hänger på en skör tråd, och vissa har av nödvändighet strukturerat om kommunens verksamhet till immigrationsmottagare för att få hett eftertraktade pengar från migrationsverket då det är enda sättet att få budgeten att gå ihop...

   Radera
  3. Det är definitivt självmord för partiledarna och partierna kommer antagligen aldrig mer över 4%.

   Radera
 66. Jag beskrev tidigare att socialisterna och kommunisterna, samt hippie-partiet skulle ta makten. Det mesta verkar tyda på att vi kan få åtta år? av socialistiskt-kommunistiskt styre, där gränserna avskaffas i samband med fri invandring och där skatterna höjs och där glesbygden utplånas. Likaså försvinner också reformer i skolan, där det kommer bli ett stillestånd med oförändrade reformer. Troligen kommer också liberal-socialisterna (FP och C) inte gå med på att förstatliga skolan och SD vill ha sitt inflytande, men då partierna har sagt att man inte samarbetar med nazister/rasister/fascister vilket SD beskrivs i media och etablissemanget dagligen.Troligen kommer SD inte få något inflytande alls under denna mandatperiod och kommer få fler röster främst från M, FP, KD och C. Man kan också beskriva den nuvarande utvecklingen att får V också sin påverkan på vården vilket kommer innebära att liberaliseringen inom vården upphör och förstatligas. Försvaret kommer också att läggas ned i samband med att MP har sagt att man vill satsa på fredssamordnare. Utöver detta kommer vi gå emot en energikris och finanskris, något som vi aldrig tidigare upplevt och denna utveckling kommer nog förändra detta landet som vi aldrig tidigare erfaret. Det blir synnerligen intressant att se den nuvarande utvecklingen av det här landet och att vi också går emot ett s.k. statsförfall. Romarrikets fall kan bli en återkommande händelse för denna nedgående nationalstat.

  SvaraRadera
 67. Löfvén höll ett bra tal. Många formuleringar framstod som rent nationalistiska. Kanske en hemlig åstundan och plan att vrida rollen som nationens räddare ur händerna på SD samtidigt som SD isoleras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Löfven blev partiledare framhöll många att han var pragmatisk och realist och därför inte bara populär bland de egna leden, utan även bland företagare som haft med honom att göra.

   Problemet med valresultatet, och att alla hetsats att utesluta SD ur allt, är ju att det kommer bli en grannlaga uppgift att runda SD framöver. Och SD kommer få fler röster i nästa val.

   Radera
 68. Egentligen är ju mer än var 6:e röst i det här valet (17%) bortkastad. (SD 13% (isoleras), FI 3% (kom inte in), Övriga 1% (Bortkastad per definition)). Det är fan sjukt.

  SvaraRadera