Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-09-02 13:32

Vad händer när det ryska gas- och oljevapnet tar slut?

"When goods and services no longer cross borders, armies do" - variant av Bastiat
Det ryska gasvapnet och oljevapnet, som jag mfl varnat för sedan åtminstone 2010 - 2011, visar sig fungera utmärkt och möjliggör för Ryssland att invadera sydöstra Ukraina. Men vad händer den dag när olje- eller gasvapnet sinat och rysk energiexport fallit till oväsentliga nivåer?


Rysslands egen prognos över
oljeexporten fram till 2040.
Med energivapnet hängande som en bila över Europas ekonomi vågar inte EU på allvar ta ställning mot Rysslands allt mer skamlösa invasion och krig mot Ukraina. Samtidigt visar de egna ryska prognoserna på en snabbt minskande oljeexport till Europa framöver. Därtill visar analyser på att gasexporten också kommer krascha tids nog.

I takt med att man exporterar allt mindre olja och gas kommer också olje- och gasvapnets styrka att minska och risken/chansen att EU säger ifrån mot Rysslands aggressiva militära expansionspolitik ökar därmed för varje år. Och med det ökar också risken för ett fullskaligt Europeiskt krig, till skillnad mot det än så länge lokala krig som bedrivs i Ukraina.

Nu pratar vi några år framåt här, och frågan är hur länge Putin orkar hänga kvar som envåldshärskare över Putinistan? Fast att han kommer ersättas av någon progressiv liberal kan nog anses som uteslutet. Tvärt om löper Ryssland en risk för en jugoslavisk utveckling den dagen Putin går bort, likt Jugoslavien drabbades av efter Titos bortgång. För inom Ryssland finns det hundratals etniciteter, som drömmer om ett eget land. I Jugoslavien fanns det "bara" fyra.

Utrikes(m)inister Carl Bildt kallar nu Rysslands krig i Ukraina för just krig, men drar inga som helst slutsatser kring att detta borde påverka svensk försvars- och säkerhetspolitik.

"Ändå är det ett kvalitativt nytt och påtagligt allvarligt steg när ett antal ryska bataljonsstridsgrupper nu fått order om att gå in i Ukraina och i regelrätta strider tränga tillbaka de olika ukrainska förbanden.
Det är aggression och invasion – och det är faktiskt också krig.
Om president Porosjenko med sin s k anti-terroristoperation syftade till att återta kontrollen över gränsen och dessa områden, och inledningsvis också hade betydande framgångar genom bl a att befria Slovyansk, ter sig bilden nu dramatiskt annorlunda.
När president Putin nu beslutat att engagera regelrätta arméförband inne i Ukraina är möjligheterna för Ukraina att nå framgång utomordentligt begränsade. Och då uttrycker jag mig försiktigt.
Uppenbart är Kreml nu fast inriktat på ett militärt säkra ett område inne i Ukraina som sedan på ett eller annat sätt skall presenteras som någon typ av pro-rysk statsbildning."
Ukrainas nationella informationscenterskarta
 över krigsläget idag. Mina
anteckningar kring ryska förband, ryska
anfall, förlorat territorium och inringade
förband.
Enligt ryska soldatmödrars organisation, som nu stämplats som utländska agenter i Ryssland och grips när de demonstrerar, ska upp till 15 000 ryska soldater skickats in i Ukraina. Det handlar om samordnade fullskaliga anfall, och som man ser på kartan har nu Ukraina bara på två dagar förlorat stora markområden och upprättat försvarslinjer en bra bit in i det egna landet. En samordnad kniptångsmanöver med anfall från Donetsk och från Ryssland har ringat in ukrainska förband, som därmed kommer nedkämpas och krossas.

Denna typ av samordnade storskaliga anfall mot Ukrainas armés mekaniserade manöverförband är inget som några oroade medborgare kan genomföra, utan handlar om regelrätta militära operationer, med ledning, logistik och mekansierade, samövade och tränade och utbildade fältförband.

Mekaniserade förband innebär minst organiserade förband stridsvagnar, stridsfordon och tillhörande understöd i form av artilleri och logistik, samt luftvärnsskydd. Inga oroade medborgare där inte.

Samtidigt har inte de ryska framgångarna på slagfältet varit gratis. Det finns uppgifter om att femton fullastade lastbilar, fyllda med hundratals lik ska ha återvänt till Ryssland.

Vladimir Putin fräser till mot hoten om utökade sanktioner mot Ryssland och säger att Ryssland kan ta Kiev inom två veckor om EU skärper sanktionerna. Undrar om han sagt att han kan ta Stockholm på två timmar till Carl Bildt?

NATO sätter nu upp en snabbinsatsstyrka om 4 000 man, som ska kunna sättas in i medlemsländer inom 48 timmar från beslut. Så starkt har NATO blivit...

Wall Street Journal rapporterar att den ukrainska antiterroristoperationen (ATO) nu ändrat fokus till att försvara sig mot den ryska invasionen. Ändamålet med de ryska anfallen är alltså uppnått, och man stoppade därmed Luhansk och Donetsk från att befrias från terroristernas grepp.

Frågan är nu, vilket också Carl Bildt undrar över, var Ryssland tänker dra den nya gränsen - hur långt in i Ukraina har man för avsikt att gå? Både kortsiktigt och på lång sikt.

Och vad händer den dag när vi inte längre räds olje- och gasvapnet och vågar säga nej istället för peace in our time?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Vi har ju den där lilla aspekten med Europas hands down starkaste armé och kärnvapen? Borde vara minst lika avskräckande som uteblivna gas- och oljeleveranser.

  SvaraRadera
 2. Allt fler uppmärksammar västmakternas ljug och överdrifter i Ukrainafrågan:
  http://antiwar.com/blog/2014/08/31/germanys-merkel-needs-to-ask-tough-questions-at-nato-summit/

  Sammtidigt är det pinsamt tyst om det nedskjutna passagerarplanet. Ingen får höra inspelade samtal från flygledningen, inga robbotfragment visas upp. Vad hände igentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det som hände var att området översvämmades med ryssar och de svarta lådorna är i Moskva.
   Så du får fråga ryssarna.

   Radera
  2. Är du heeelt säker på det?

   Radera
  3. Att Ukraina är fullt med ryssar ja, annars hade det inte varit krig.

   Radera
  4. Nåväl upphittade av Terroristerna och sedermera skickat till FN.

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svarta-ladorna-ar-hittade_3762922.svd

   Radera
  5. Analys av en sådan låda är inget man gör på 48 timmar..

   Radera
  6. Los puddas2014-09-02 15:11
   Jo det som hände var att området översvämmades med ryssar och de svarta lådorna är i Moskva.
   Så du får fråga ryssarna.


   Skillass2014-09-02 15:21
   Är du heeelt säker på det?


   Los puddas2014-09-02 15:41
   Att Ukraina är fullt med ryssar ja, annars hade det inte varit krig.

   ---------------

   Är det lite svårt att hålla reda på ämnet för diskussionen?

   Radera
  7. Skillas: jag svarade Anders, det var du som lade dig i och fortsatte, så knip igen.

   Och vidare på ämnesstarten har jag skrivit nedan.

   Radera
  8. "Allt fler uppmärksammar västmakternas ljug och överdrifter i Ukrainafrågan:"

   Håller faktiskt inte med. Till skillnad från Kriminvasionen då Ryssland fick stöd av diverse vänsterpopulister och annat löst folk, är nu uppslutningen mot Ryssland total, bortsett från lite psyops på Internet.

   Radera
  9. Potäten; jag menar såklart inte msm och korrumperade politiker.

   Radera
  10. @Los Puddas: Så du menar att samtalet i själva verket gick så här?

   Anders Matsson2014-09-02 14:28
   Allt fler uppmärksammar västmakternas ljug och överdrifter i Ukrainafrågan:
   http://antiwar.com/blog/2014/08/31/germanys-merkel-needs-to-ask-tough-questions-at-nato-summit/

   Sammtidigt är det pinsamt tyst om det nedskjutna passagerarplanet. Ingen får höra inspelade samtal från flygledningen, inga robbotfragment visas upp. Vad hände igentligen?

   Los puddas2014-09-02 15:41
   Att Ukraina är fullt med ryssar ja, annars hade det inte varit krig.

   ----

   I så fall är du förstås helt fantastisk på att följa ämnet.

   Radera
 3. Vi blir inte oberoende av rysk gas och olja. Vi är redan Finlandiserade. Hela Europa är finlandiserat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade vi och Europa varit finlandiserat så hade du läst i DN om ukrainska övergrepp mot civilbefolkningen, hot om att stänga av Europa från rysk gas, den amerikanska inblandningen i ukrainsk politik, och givetvis om de ryska fredsframtvingande styrkorna som står mellan de ukrainska nazistförbanden och civila. Riktigt så ser det inte ut på DNs utrikessidor iag.

   Radera
  2. Skillass... Så mycket visste du om vad som visas i finsk press.

   Radera
  3. @MJ: har du exempel?

   Radera
  4. Det är ju ungefär det du brukar svamla om, så jag antar att du personligen är finlandiserad, Skill-ass?

   Radera
 4. Varför i hela fridens namn skulle någon bry sig om Ryssland när de inte längre har olja och gas att exportera? Du -av alla- lyckas förvåna med naivitet på närmast dagis-gullig nivå. Har du hittat Bamse-tidningar på vinden och försjunkit för djupt i dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu uttryckte det väl: "When goods and services no longer cross borders, armies do". Det som händer idag är ett resultat av EUs och USAs exkluderande politik.

   Radera
  2. Niklas T. Visst blir jag också förvånad över Cornys naivitet och ologiska resonemang allt som oftast och i synnerhet då det gäller hans huvudfiende nummer ett, Ryssland.

   Radera
 5. Cornu gör med sin terrorretorik sig själv till en nyttig idiot för det falska väst med USA-lakejen Carl Bildt som framträdande gestalt. Hur enkelt var det inte att förutse den stora bilden? Att Krim och Ukraina skulle falla i Natos händer är inte acceptabelt för Ryssland. Man säkrade Krim utan ett skott och hoppade antagligen att Kiev skulle vara förhandlingsbar. Men de av USA köpta oligarkerna som styr Ukraina har föga erfarenhet och har antagligen lyssnat på fagra löften om mer pengar och militärt stöd. Även om kanske Kiev förlorar på slagfältet har väst skapat konfrontation och problem för Ryssland. Att man kanske slår sönder Ukraina fullständigt på samma sätt som i Afghanistan, Libyen, Irak, Syrien bekommer inte väst en smula då man tror sig kunna härska genom att söndra.
  Det skall bli spännande att se om det kommer till något politiskt avgörande den närmaste tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ju inget politiskt avgörande, ryssarna är kassa på politik och skickar därför tanks i syfte att skapa ett militärt avgörande istället.

   Radera
  2. Jag trodde Krim låg i Ukraina?

   Radera
 6. Jag förstår inte varför EU bråkar med Ryssland om
  Ukraina. Ett bidragsberoende land som är en ren förlust för vinnaren.
  En kamp om vem som skall betala gasräkningen?
  Få stopp på kriget och dela upp östra Ukraina så att parterna blir minst missnöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast eftersom opinionen även i Östra Ukraina är delad, så måste rimligtvis även det territoriet delas i mindre och mindre bitar.

   Radera
 7. @skillass Att det inte hörs något om MH17 betyder inte nödvändigtvis att det inte händer något. Det är inte ett argument i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har jag påstått det?

   Radera
  2. Men när vi ändå snackar om ämnet, är det väldigt mystiskt att snacket om nedskjutningen som ledde till införandet av sanktioner mot delar av Rysslands ekonomi nu helt plötsligt har upphört. Kan ju hända att det man kom fram till inte riktigt passar den politiska situationen.

   Radera
  3. MH17 var troligtvis en false flag. Finns flera analyser gjorda av diverse kunniga som anser det var Air-to-air och kulspruta som fick ner planet. Detta från det ukrainska planet som var nära MH17, något som faktiskt Ryssland visade bevis på. Tror inte väst förkastat bilderna heller så vitt jag minns. Dessa jvla skitkrig och false flags zzZ.

   Radera
  4. Så Ukraina sköt ned planet med kulspruta och skyllde på en rysk robot?
   Verkar listigt. Kulsprutan lämnar nog inga spår på vrakdelarna.

   Själv tror jag det var ett gammalt mögligt Cessna, uppskickat av Alliansen och Carl Bildt för att sprida Chem trails som krockade med det ukrainska passagerarplanet. Men inget får man veta, det är bara locket på när man ringer UD.

   Radera
 8. @Åke M: Och vad tror du egentligen uppnås med att dela upp Ukraina? Ännu ett Väst/Östtyskland? Hur bra är det? Dessutom om du skulle följa Ukrainska nyheter plus vad mer ordinarie folk skriver vill inte alla vara en del av Ryssland. En hel del har inget emot Ryssland men de vill inte ha sitt eget styre.
  Tänk också att du skriver om ett land som är långt mycket större än Sverige som om det vore någon by som man kan skita i vad de tycker. Hur skulle du känna om någon någon annanstans tänkte att just du skulle flytta på dig för att de ville det? T ex dela upp Sverige i en Nato+,Norge/Ru/Fi/Dk zon?

  SvaraRadera
 9. @Skillass. Ah. Ber om ursäkt. Det är @Anders Matsson 14:28 som det skulle ha varit adresserat till såklart.
  Mitt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte säkert att det betyder något i sig, men det är oerhört märkligt att en så allvarlig händelse som nedskjutningen är, helt och hållet tystas ner. Man hör inte ens något från det drabbade landet Holland. Denna artikel bekräftar en "tysthetspakt": http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified-ukraine-netherlands-australia-belgium-signed-a-non-disclosure-agreement/5397194

   Det ligger mer än en hund begraven här!

   Radera
  2. Om man ska vara konspiratoriskt lagd så har Boeinghistorien nått sitt mål nu, dvs att skada Ryssland mha sanktioner, och det är mycket möjligt att den offentliggörs i väl valda delar snart. Eftersom läget är mycket annorlunda nu, 1½ månad senare, spelar det nog mindre roll om det visar sig att det var Ukraina.

   Radera
  3. Tomte. De första sanktionerna infördes redan vid Krim-invasionen, den andra i april, flera månader innan nedskjutningen av MH17. Ryssland skadar sig självt, de behöver inte hjälpa av nån fiktiv BilderbergBanderaBarbaNazistKievJunta eller några andra hjärnspöken för att klara av det.

   Man måste alltså inte bara vara "konspiratoriskt lagd" för att placera händelserna i så kapitalt felaktig ordning, man måste i princip vara psykotisk för att göra det.

   Radera
 10. Det som är fattigt för oss är ju att det då inte finns några incitament för att hålla tillbaka mot oss och då skulle kanske total kontroll över östersjön samt en stabil hamn västerut rakt ut i kattegatt sitta fint.

  Och med tanke på det ringa priset så varför inte man har då gjort 7 Natoländer inmobila i östersjön samt i nordlig Europeisk riktning och en färdigbyggd kanon hamn som ligger perfekt.

  Därefter lär väl de rysskspråkiga i baltikum krypa upp i husses famn utan gny och resten lämnar man därhän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det käcka i kråksången är ju att Finland skulle stå självt i så fall omringat och då skulle det bli upp till dem att gå österut.

   Radera
  2. Därefter lär ju Arktis och Asien vara nästa geopolitiska smältdegel eller snarare lär de konflikterna byggas upp successivt parallellt.

   Radera
  3. Det olyckliga för Finland är att vi har fått en Carl Bildt kopia till statsminister med höga ambitioner att slussa in landet i Natofamiljen. Likaså är försvarsministern Carl Haglund en Natoivrare.

   Radera
  4. Då går det åt rätt håll då, heja Finland stå på er nio är ett Europeiskt föredöme.

   Radera
  5. Los puddas, min mor sa alltid ( inte åt mig förstås) att du pratar som du har förstånd. Det passar bra in på dig.

   Radera
  6. Din mor brukade säga helt andra saker till mig.

   Radera
 11. Lite tips om hur man kan förbereda sig: http://www.cdc.gov/features/beready/

  SvaraRadera
 12. Finska Iltasanomat (ung kvällsbladet) kommer med det mest konkreta från Ukrainakonflikten på ett bra tag. Riktiga bilder på en nedkämpad fordonskolonn.

  Enligt artikeln rör det sig om en (1) stridsvagn, sju (7) Patgb och några lastbilar tillhörande den ukrainska armén som ska ha försökt bryta sig ur en inringnig men nedkämpats av proryskt artilleri. Detta ska ha skett under tisdagen för en vecka sedan. Varför får de brända kropparna ligga kvar och jäsa i solen frågar reportern lokalbefolkningen som svarar "Det är inte våra soldater. Nazisterna får begrava sina egna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det "proryska" artilleriet, var det köpt på lokala ICA eller?

   Varför inte skriva som det är? Det var ryskt artilleri med ryska trupper som attackerade ukrainska armén på ukrainsk mark. Krig i Europa alltså.

   Radera
  2. Är man noga med översättningen står det i artikeln att man inte vet vem som är förövaren men att Iltasanomats medhjälpare på plats misstänker "Rysslands yrkessoldater". Vilka det nu är.

   Sedan är knappast de "proryska" och ryska förbanden disjunkta mängder. Snarare bör ryska reguljära trupper betraktas som en delmängd av de "proryska". Således spänner "prorysk" hela spektrat från milisman som hyser agg mot regimen i Kiev till rysk gardessoldat.

   Radera
  3. Bra tänkt där, Hitler var inte nazist utan endast "pro-tysk" t ex. Eller tänk på mellanöstern: "pro-israeliska styrkor" går in i Gaza.

   Radera