Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-09-12 07:52

Uppgradering av PRIO tar tre veckor - verksamhet utslagen

Hilters hämnd slår till igen. Försvarsmaktens centrala mångmiljardsystem PRIO, baserat på plattformen SAP, håller på att uppgraderas, vilket enligt uppgift ska ta tre veckor. Undertiden är viss försvarsverksamhet de facto utslagen. Tillägg: Den 22:e september ska enligt tidplan PRIO fungera igen.


PRIO är ett gigantiskt system, som ska användas till i princip allt utom strid. Det inkluderar beställningar av materiel, och systemet är så värdelöst att det t ex krävs ett femtiotal moment för att beställa något från lager. Vi pratar alltså inte klicka-för-det-du-vill-ha-ange-resultateenhet-eller-förband-och-beställare-klicka-på-beställ, utan man kan i ett moment t ex få en siffra som resultat, säg 135761230857. Denna siffra ska manuellt matas in fjorton moment senare och tjugotvå moment senare, och måste alltså skrivas ner på papper under tiden. Som exempel. Automatisering och effektivisering med IT, ni vet.

Men beställning av tjänsteresor ska fungera bra, sägs det. Fast inte de närmaste tre veckorna...

All verksamhet ligger förstås inte nere, det kan rent av på sina håll vara positivt, då plutonchefers roll ofta har reducerats till att sitta och administrera PRIO hela dagarna. Nu kanske de rent av kan leda trupp istället, fast berget av PRIO-uppgifter att mata in efter tre veckor lär vara avskräckande...

Tillägg: Jag har på uppgiften att PRIO är nere i tre veckor tillämpat Jan Melins Aftonbladet-devis - "kolla aldrig en bra story". Det kan förstås vara en missuppfattning och det kanske bara är vissa uppgifter som inte går att utföra de kommande tre veckorna.

Tillägg 2: Som gammal IT-konsult glömde jag att nämna självklarheten här. Ett avancerat IT-system bör inte ta mer än timmar, en natt eller i värsta fall en helg att uppgradera. Inte tre veckor, speciellt inte ett verksamhetskritiskt system.

Tillägg 3: Att PRIO är ner och inte kommer upp igen förrän den 22:e september (om allt går enligt tidplanen) bekräftas i personaltidningen Försvarets Forum.
"SNART ÖPPNAR PRIO IGEN När Prio öppnar den 22 september kommer du att mötas av ett nytt och förbättrat användargränssnitt och även ett nytt arbetssätt."
Dock konstateras att t ex lönespecifikationer inte fungerar den 22:e september, men man lovar att lönen ska komma som vanligt. Akuta resor beställs manuellt med sju dagars framförhållning och bara dessa akuta resor godkänns under tiden PRIO är nere. Det kallar jag akut och att inte låta ett IT-system styra verksamheten. Ej heller kan man ansöka om semester eller ledighet, men klockan 08:00 den 22:e september ska det gå igen. Det påtalas att man också måste rapportera in alla övningsdygn, övertid, jour, beredskap, VAB etc som uppstått under veckorna senast den 3:e oktober om de ska komma med på oktoberlönen. SAP tar alltså ca 20 dagar på sig att processa inmatade uppgifter. Antagligen består PRIO av ett antal Fas 3-slavar som sitter inlåsta i ett bergrum och utför uppgifterna manuellt.

Så var det med den saken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. "Det kan förstås vara en missuppfattning och det kanske bara är vissa uppgifter som inte går att utföra de kommande tre veckorna." ...fast det är lite skitsamma, det fungerar bra som ett ex., ett ex som kan inleda en granskning av den gigantiska misallokering som skett avseende IT de senaste decennierna.
  Dessa investerinar ses enklast som offer gjorda av människan till en Gud som skall befria henne från ansvar och likt oraklet i Delphi ge henne rätt vägledning i företaget/myndigheten/livet. Men vare sig i Delphi eller här så besvaras bönen något vidare. När människorna inser att bönesvaret uteblir så har hon under tiden blivit initiativlös, slö och förvirrad. End of an era.

  SvaraRadera
 2. Inte enbart den förda politiken de senaste 15 åren är orsaken till vårt obefintliga försvar.

  SvaraRadera
 3. 3 veckor... Ah, de läser in programmet från hålkort?
  Kommer inte ihåg när google eller facebook var nere 3 veckor sist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men google och facebook är kritska funktioner 2014. Försvaret kan väl ändå ta semester?

   Radera
 4. Var inte historien så att Ericsson införde SAP R3 men Nokia hade det inte. Så gick det ju inte så bra för Ericsson, men efter ett tag bestämde sig Nokia för R3 också. De på Ericsson drog då en suck och sa att nu konkurrerar vi på lika villkor. (Men hur det gick för Nokia vet vi ju alla)

  Känner till SAP och deras system väl och något värre för ett företag att införa finns väl ej, det var ett enormt projekt att införa däe jag arbetat och sedan var störningarna i verksamheten legio. Att skylla på SAP i verksamheten var lika säkert som att säga pendeltåget när man var försenad i Stockholm.

  Men en guldgruva för IT-konsulter förstås.

  SvaraRadera
 5. Det finns numera program som man lägger ovanpå de där svårrattade monstren till affärssystem, som lägger en snitslad bana för just en viss process (t ex att beställa något från lagret) och själv kommer ihåg det som behövs längs vägen. Något för Försvarsmakten att fundera på, kanske? Fast det är onekligen ett rejält fail från SAP att det ska finnas ett så akut behov av sånt..

  SvaraRadera
 6. Man kan fundera över varför så många företag och organisationer använder SAP om alla tycker det är så dåligt... Misstänker snarare att det är implementationen hos FM som är uselt skött, uselt upphandlat och idiotiskt genomfört. Som de flesta andra upphandlingar FM/FMV genomför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som inköpschef är det riskfritt att välja SAP då alla andra också har det.

   Radera
 7. "Verksamheten utslagen under PRIO-stoppet".
  Till skillnad från annars när PRIO kan användas då?

  SvaraRadera
 8. SAP, Schreck, Angst, Panik.
  Åtminstånne för enskilda användaren men borde nog gälla betalaren.
  Någon som har koll på hur mycket just försvaret har lagt ned på införande och uppgraderingar hitills?

  När försäkringskassan försökte sig på att bygga sitt system på SAP så avbröt dom väl det hela när notan hade nått 10 miljarder. Man det är ju bara skattebetalarnas pengar som det drabbade ju ingen…
  Ericsson var lite mer professionella men om jag minns rätt så var det över 3 miljarder (mycket över budgeten) och ca 3 år försenat.

  Kanske tur att dessa pengar inte gick till försvarets övningar eller luftvärn istället så inte Ryssland kände sig provocerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 miljarder var väl den prognostiserade kostnaden för att ersätta alla system med SAP-system?

   Radera
 9. Nu är det inte bara en uppgradering utan byte av lönesystem som ska göras, från Palasso till SAP Lön. Dessutom är det andra delar som ska in i Prio ex Lift. Det är knappast gjort i en handvändning. Det (befogat) kritiserade gränssnittet kommer också att förbättras även om det är en detalj i sammanhanget. Kan även meddela att det jobbas dygnet runt med projektet, så det är inte så att det tar två (inte tre) veckor för att personalen jobbar 8-16:30.

  Apropå Prio så träffade jag en plutch i Afghanistan i våras som sa att han la cirka två timmar på måndag morgon och fredag eftermiddag när soldaterna ändå hade restid på att administrera så han upplevde inte att bördan var så tung. Han var iofs 30 och hade datorvana.

  Kan ju dock tillägga att även jag tycker det är sjukt att prio är nere så pass länge

  /En som knappar prio.

  SvaraRadera
 10. Min tror att det är bra att använda standardsystem för det som de är avsedda för, men inte smart att använda dem för något annat. En skruvdragare är bra på att dra åt skruvar men använder man den för att slå ned spikar så är den inte lika bra som en hammare. Dessutom är skruvdragaren dyrare än hammaren och svårare att laga om den går sönder, vilket den gör om man försöker slå ned en spik med den.

  Att många köper SAP och ångrar sig tror jag beror på att man underskattar den egna verksamhetens komplexitet och att man överskattar sin egen förmåga att förändra sin egen verksamhet efter standardsystemets behov

  SvaraRadera
 11. Cornu skrev:
  "Ett avancerat IT-system bör inte ta mer än timmar, en natt eller i värsta fall en helg att uppgradera. Inte tre veckor, speciellt inte ett verksamhetskritiskt system.

  Men nu pratar vi ju om en VERKSAMHET som INTE betraktas som KRITISK

  Det finns en STOR och GRUNDLÄGGANDE skillnad mellan vanliga företag och Försvarsmakten

  Ett vanligt företag förlorar intäkter när verksamheten (och systemet) är nere

  FM har inga intäkter från sin verksamhet - bara kostnader

  När FM stänger ner verksamhet uteblir kostnader (man förlorar inga intäkter)

  Så ju längre man kan hålla verksamheten nere - desto mer pengar sparar vi :)

  Det är inget sjukt med vår Försvarsmakt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, De använder ITIL och Putin var tillfrågad ! Dessa veckor är fredade!*

   http://en.wikipedia.org/wiki/Change_management_(ITSM)

   * eller

   Radera
  2. Så det du säger Gustav är att detta egentligen bara är ett smart sätt för FM att spara pengar? Smart! :)

   Radera
 12. App app app Cornu! Nu har du minsann glömt mantrat som snurrar inom alla typer av statliga verksamheter och vad det allt nu heter:

  "System skall stjälpa inte hjälpa".

  Vi gjotde vårt delårsbokslut ca 2 dagar (produktion av bokslut), avstämningar, kontroller tog tre dagar innan detta, en hel kommun - en av de större i Sverige. Två personer. På tre år har det gått från att involvera ca 10 personer till 2 personer - allt detta för att man fick fria händer i ekonomisystemet (Kul information, för första gången på 8 år kan kommunen producera en resultaträkning som redovisas till politiker/invånarna där de inte behöver gå in och peta på siffrorna för hand.. Dvs. frisera.. Kul va?)

  Aaaaah, offentlig sektor. Sedan de 8 personer som inte behöver aktivera sig längre, de sitter här runt omkring.. Verkar vara ett behagligt jobb att lyfta lön för att man fikar. Jadå.

  SvaraRadera
 13. Försvarsmakten kommenterar genom chefen för PRIO vid Högkvarteret frågeställningarna i inlägget. http://blogg.forsvarsmakten.se/kommentar/2014/09/14/varfor-ar-prio-stangt/

  Erik Lagersten
  Försvarsmaktens informationsdirektör

  SvaraRadera