Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2014-09-10 12:42

Uppdrag Granskning ger Det Stora Svaret på Allt

Plötsligt händer det. Public Service/SVT uppmärksammar Det stora svaret på allt, som jag skrev om 2011. Vi pratar alltså om jämviktsarbetslöshet, NAIRU, eller som det oftast omnämns full sysselsättning. (Schibsted/SvD och speciellt Public Service/SVT)Full sysselsättning innebär inte noll arbetslöshet. Full sysselsättning kan innebära 7-8% arbetslöshet om det gör att vi slipper hög inflation. Men det säger aldrig politikerna, utan de pratar om jobb åt alla, men ljuger då rakt upp i ansiktet på väljarna.

Kvällens UG ska tydligen handla om just denna jämviktsarbetslöshet och hur man med full sysselsättning avser att 100 000-tals ska vara arbetslösa, en hypotes som stöds av både (s) och (m). Med olika metoder håller man arbetslösheten uppe, för att hålla nere inflationen. 

Som bekant är stat, landsting och kommuner tillsammans Sveriges största arbetsgivare och har inget som helst intresse av att lönerna ska stiga allt för fort. Därmed behöver man arbetslöshet säger den hypotes som våra politiker tillber.

Mer om det hela kan ni läsa i mitt tidigare inlägg i frågan, som ger svar på allt ni någonsin undrat över.

Dock så är hela NAIRU-idén felaktig, men det hindrar inte våra politiker att använda dess logik som rättfärdigande av förd politik. Så sträck på dig, du arbetslöse. Du är inte arbetslös, du är en inflationsbekämpare!

Trailer till kvällens Uppdrag Granskning nedan:
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Jo. Äntligen tar de upp det.
  Var typ 7-8 år sedan man läste om den på universitet och nu kommer den upp där. Även om små antydningar har funnits i några dokumentärer.
  Men men. Ska bli intressant att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med, men vill ju minnas att det egentligen då var siffran 10% arbetslöshets som ansågs optimal. Men jag minns inte vem det var som skrev det bara.

   Radera
 2. Svaret på allt är 42.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag vet, men blir lika glad varje gång jag påminns om det. Kanske det som koalition S&M vet (även om jag har svårt att tro att Löfvén verkligen "vet" något ur filosofiskt perspektiv) eftersom dom aldrig debatterar annat än pseudofrågor i det stor hela.

   Radera
  2. Nej. 42 är svaret på den YTTERSTA FRÅGAN om Livet, universum och allting (dvs en specifik, okänd fråga). Det är inte svaret på "allt". "Allt" är inte ens en fråga :)

   Mvh nörden

   Radera
 3. Antar att man skall försöka stoppa alliansens lilla chans till vinst i valet en gång för alla nu genom att kladda det på sittande regering.

  Uppdrag gransknings vänsterpropaganda borde åtminstone ha uppehåll i valtider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man påtalar väldigt tydligt att (s) och Löfvén står bakom detta.

   Radera
  2. Det är väl snarare hela den moderna nationalekonomin nykeynesianismen som står bakom det. Sen får man ha sina åsikter om hur väl den passar in i verkligheten. Är samma sak med ASAD/ISLM som är bibeln för västvärldens centralbanker/regeringar.

   Radera
 4. Den förda invandringspolitiken torde i betydande grad bero på att man tar teorierna om NAIRU på 100 procent allvar. Men inte fan vill man medge att det är för att hålla lönerna nere som man vill vara extremt generösa mot folk som vill bo i Sverige. I stället förbannar man NAIRU-motståndarna som rasister. Det är våra politikers förhållningssätt till sanning och etik. Skall du verkligen rösta på dem?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Synd bara att minst halva populationen av de arbetslösa är i hysterika då och inte utgör något särskilt hot, än att vi löneslavar tvingas försörja dem via våra skatter.

  Tycker Tino Sanandaji utvecklar det ganska bra i denna artikel: Arbetslinjen rår inte på improduktiv arbetskraft

  Marian Radetzki ganska brutala inlägg i tv-programmet Striptease från 1997 är annars en klassiker, dock varna(s) känsliga tittare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radetzkis argument förutsätter ett lojalt och fungerande våldsmonopol.
   Hungriga lejon är nämligen farliga, särskillt i grupp.

   Radera
  2. Eller så kan man vända på det och säga att de arbetslösa försörjer de som plockar pengar ur bostadsbankomaterna. De ser ju till att räntan ständigt sjunker med ständigt stigande bostadspriser.

   Radera
 7. Intressant ämne detta Det Stora Svaret på Allt

  En viss arbetslöshet är ju avgodo för rörligheten på arbetsmarknaden, men visste inte att staten eftersträvade arbetslöshet som metod att hålla nere lönerna. Läkarkåren har jobbat omvänt och fått upp (bibehållit) lönerna genom att utbilda få läkare.

  SvaraRadera
 8. Har på sistånde börjat att intressera mig för nationalekonomi. Förstår numera att de flesta ekonomer och en betydande andel nationalekonomer inte begriper sitt eget ämne. Penningvärdet grundat ur BNP bestäms inte längre av penningmängden utan av genomflödningen (användandet). BNP är inte det ackumulerade värdet av allt producerat, utan ett mått på det producerade under ett bestämt tidsintervall (1år).

  Dvs BNP är en flödesintegral!

  Kontoret jag sitter i har bra luft kvalite, det beror på ventilationsanläggningens cirkulation av luften. Skulle cirkulationen upphöra skulle luften snabbt bli dålig (dvs värdelös). Samma sak gäller den moderna ekonomin, penningvärdet ligger i en ständig rotation av transaktioner, mängden pengar är av mindre betydelse så länge flödet hålls igång. Nya lån skapar pengar, dessa omsätts omedelbart i kedjor av transaktioner som gör att de nya pengarna håller uppe sitt eget värde.

  Modern nationalekonomi handlar allt mindre om investeringar och skapande av nyttigheter istället är fokus på att hålla igång och helst öka (tillväxt) cirkulationen. Det är numera tillväxten som garanterar penningvärdet för så länge röret är fullt kan vattnet bara rinna åt ett håll, och vi behöver alltså inte syna våra pengars värde i relation till nyttigheter. Effekten blir tyvärr att Nationalekonomiskt fungerar det lika bra att producera dåliga elever som duktiga elever, och dessa kan gärna omskolas engång till på komvux för det håller enbart ekonomins hjul i rullning. I längden kan vi dock inte leva på att producera skit.. vi borde istället göra tillvaron bättre för varandra.

  SvaraRadera
 9. Är detta verkligen något nytt?

  Är nästan säker på att jag sett något liknande för flera år sedan om hur arbetslösheten inte ska/kan nå noll för att inflationen ska behållas under kontroll.

  Hittade den - Novemberrevolutionen från 2004 av Dan Josefsson (inte släkt tror jag)

  https://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med nytt menar jag alltså att SVT tar upp ämnet.

   Radera
  2. Novemberrevolutionen har gått på SvT ett flertal gånger.

   Radera
  3. Det nya är väl möjligtvis att man sätter NAIRU så högt som 7%. Det tyder på en extremt dåligt fungerande arbetsmarknad. För 20 år sedan låg den på ca 2-3%.

   Man skulle kunna sänka NAIRU genom arbetsmarknadspolitik som innehåller utbildning, AFs arbetssätt, fungerande lärlingssystem, attitydförändringar där den som är arbetslös inte ses som undermänniska, som idag, etc. Samt naturligtvis näringspolitik och regionalpolitik. Inget av detta är direkt Alliansens paradområden.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. National ekonomi är religion dvs ett maktinstrument. Sen kan man fundera om den verkliga arbetslöshetssiffran är 8%...

  Skulle vi få högre inflation om vi delade mer på jobben tex, det är ju fortfarande samma monetära bas.... allt är relativt som Albert brukade säga.

  SvaraRadera
 11. Lustigt hur den där politiskt önskvärda gränsen för arbetslöshet verkar följa den reella siffran ute i verkligheten. Jag minns 1980-talet när arbetslösheten ibland var nere nära 1 procent och långa perioder under 2 procent och vissa människor började drömma om att vi faktiskt verkligen skulle kunna uppnå full sysselsättning, åtminstone RSN - då började det pratas om att det egentligen inte var önskvärt och att det istället bara var bra med 1-2 % arbetslöshet för att hålla nere lönerna.

  Nu när siffran pendlar mellan 6-8 % så är det alltså däromkring som är det optimala.

  När arbetslösheten om 5-10 år ligger på 15-25 % så kommer det säkert en revidering av teorin som säger att det är de optimala siffrorna - så att politikerna bakom kulisserna kan fortsätta att sova gott om nätterna i vetskap om att just det de gör är det bästa tänkbara just då...

  SvaraRadera
 12. NAIRU felaktig? Testa att sätt minimilönen till 1 mille/år med gratisk bostad och tjänstebil. Förflyttas inte strukturarbetslösheten uppåt?

  SvaraRadera
 13. Cornu, din formuleringen "Full sysselsättning kan innebära 7-8% arbetslöshet om det gör att vi slipper hög inflation." indikerar att du likt reportrarna har satt vagnen före hästen.

  NAIRU är den nivå av arbetslöshet som penningpolitiken inte långsiktigt *kan* påverka. Även vid hög inflation kommer den snart återgå till 7-8%, eller NAIRU.

  SvaraRadera