Cornucopia?

2014-09-19 15:00

Svenskt luftrum omslöt ryskt stridsflyg - igen

Jag har upprepade gånger fått påpekningar om att ryskt stridsflyg i onsdags omslöts av svenskt luftrum enligt Bonnier/Expressen. Eftersom svenskt luftrum numera regelbundet och upprepade gånger omsluter ryskt stridsflyg och jag som bloggare dessutom var pucktrea på detta så fann jag ingen anledning att uppmärksamma omslutningen.


Däremot kan man alltid uppmärksamma att ryska valobservatörer dömer ut den skotska folkomröstningen som odemokratisk. Bland annat tycker man att det inte finns tillräcklig transparens (genomskinliga vallådor, så man kan se vilka som röstar fel) och att kameror och övervakningskameror är förbjudna i vallokaler, så det inte i lugn och ro i efterhand går att se vem som röstade på fel alternativ och ska få ett hembesök senare. Citat från ryska Ria Novosti, och detta är inte på skämt:
""We have not seen complete transparency in the work of the polling offices," said Igor Borisov, the head of the Russian observation mission in Scotland."First of all, it has been unusually decided to prohibit the use of video and photo equipment not only during the process of voting but in the building in general.""
Man beklagar också att politikerna inte avser att revidera valutfallet, vilket går emot själva principen med demokrati och omröstningar:
"We are puzzled by continued claims from politicians … that there will be no revision of the vote results. It undermines the fundamental principles of a vote."
I artikeln klagar man dock inte på frånvaron av beväpnade omärkta soldater med balaklavor i vallokalerna, vilket Ryssland hade på Krim. Å andra sidan kanske Ria Novosti kortade ner artikeln för att inte Ryssland ska verka gnälliga.

Ryska valobservatörer på väg till Skottland tidigare i veckan nedan.

Nåja, snart är det fredagsmys, för alla er som drömmer om omslutning.

Tillägg: Försvarsmakten ser (igen) över möjligheterna att själva lägga ut alla kränkningar istället för att behöva läcka dem till media.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Även Sveriges valprocedur är diskutabel.
  Tydligen diskuteras det framför valsedlarna när man helt öppet väljer ut sina preferenser.
  Att ta flera sedlar för att förvilla gör man inte om man är miljövän!

  Fö så var Ryska besöket ett inlägg i regeringsbildningen, beställt av S. MP tjafsade om planen så jag fick ringa på röda linjen sade Löfven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allvarligt talat så var det säkert inte en slump att luftrummet passade på att göra en sån här omslutning just när landet befinner sig i ett oklart parlamentariskt läge. I Sverige kan det upplevas som självklart att incidentberedskapen funkar även om Fredde sagt upp sig från jobbet, men för någon som är skolad i ett extremt centralstyrt system ses det säkert som en högtid väl i klass med jul och midsommar...

   Radera
 2. Russia today var bäst:

  "It is normally the sort of turnout you would expect in North Korea. Usually media here would go 'we don't believe it. How can it be nearly 90%?'".

  Grejen är att valdeltagandet i Skottland ska ha varit 84,6% och i omröstningen på Krim var valdeltagandet... 83,8%! Så tja, eh....

  Hur vårt svenska riksdagsval står sig i den jämförelsen lämnas som en övning till läsaren, för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kan man tycka att det nog är något lurt någonstans när största parti i Sverige bara får omkring 30%, och Putin själv i sin glans dagar fick över 90% av tillgängliga röster. Uppenbart någon slags fuffens här i Sverige med så låga siffror.

   Radera
  2. Fast det är klart, om vi hade reviderat siffrorna hade de ju blivit mer rimliga, som 90% eller så.

   Radera
 3. Enligt Vera Efron i Baltikum nästa var det inga gröna män i dom vallokaler hon besökte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen har de inget miljöparti i Baltikum...

   Radera
 4. Jag blir också helt konfunderad över den skotska folkomröstningen. Ryssarna har rätt; den skotska varianten är krånglig, oförutsägbar och medför stora risker till konstiga resultat.
  Alla som har läst Asterix på Korsika (om du inte har läst den, passa på innan den blir bortplockad varandes allt för negativ till rasifierade) vet ju hur en omröstning går till. Man bestämmer ämnet, och sedan hämtar man de redan fulla urnorna. Det är enkelt och blir alltid rätt.

  Av rättssäkerhetsskäl måste det ju bvara bättre att filma röstningen dessutom? Vi som har rent mjöl i påsen vill ju inte bli piskade pga att några idioter röstar fel.

  SvaraRadera
 5. Ryssarna kanske är sugna på att hjälpa Skottland med befrielsen nu när de konstaterat att den demokratiska processen inte fungerar?

  Sen kan de hjälpa Sverige också, där alltihop är ett enda gigantiskt valfusk som börjar redan i skolan och vidare upp i "public service" media, där barn och väljare manipuleras att rösta på en politik som kommer att förgöra dem själva och deras land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssar vet sedan början av 1800-talet att skottar är suveräna.
   Vi med
   Både att ha dem med sig ( rekommenderas ) eller emot sig.
   De hade t.ex Barclay de Tolly .

   Radera
 6. Det viktiga är inte hur folk röstar utan vem som räknar rösterna, hette det i det gamla Sovjet.

  SvaraRadera
 7. SR Ekot behöver jobba med sin uppenbart penetrationsskadade värdegrund. Både i Ekot 16:45 och 17:45 förklarade de att de ryska planen rörde sig in i och sedan ut ur det svenska luftrummet. Skämmes!

  SvaraRadera
 8. Om det här är ett seröst inlägg från "Cornu", vilket betvivlas, men för säkerhets skull antas, så avser ryssarna med revision med största sannolikhet kontrollräkning, vilket som bekant (?) förekommer i Sverige (fortfarande!) efter allmänna(!) val till Riksdagen. Jfr kvalitetsrevision, med vilken ej avses att modifiera kvaliteten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har frågat ryssarna vad de menade, eller? Därtill verkade det som att politiker ska bestämma över detta, inte en politiskt oberoende myndighet?

   Radera
  2. Ursäkta, men homonymen en icketroende ateist är nog det bästa jag sett på länge. Själv är jag ....ROFL

   Radera
 9. Ryssarna ger försöker ge igen för kritik, som riktats mot deras riggade val. Att publiken inte finns här kan vi lämna åt sidan.

  SvaraRadera