Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2014-09-02 16:01

Svenska bt.cx bankkonton frysta av Länsförsäkringar Bank

Enligt uppgift ska det svenska bitcoinföretaget Goobit AB, även känt som bt.cx, ska ha fått sina tillgångar och bankkonton frysta och tvångsavslutade av Länsförsäkringar bank.


Återstår att se orsakerna, men bland annat kan man misstänka att bt.cx används för att finansiera terrorism eller till pengatvätt mm. Tillägg: Enligt Goobit ska man tillämpa KYC - Know Your Customer, och ska därmed inte användas till finansiering av terrorism eller pengatvätt.

Även Goobits kundkonton ska ha avslutats vad det nu innebär.

Det är fullt rimligt att hantering av Bitcoins och klientmedel bryter mot en lång rad svenska och europeiska lagar kring identifiering av kunder mm, de sk pengatvättlagarna.

Mer inom kort, förhoppningvis. Officiella uppgifter saknas än så länge.

I brevet till Goobit AB från Länsförsäkringar står det bland annat
"Skälen för uppsägningen av avtalen är att Länsförsäkringar Bank inte har möjlighet att erbjuda konton för den typ av verksamhet som bedrivs inom bolaget på grund av verksamhetens inriktning och omfattning." 
Beroende på storleken på innestående belopp kan Goobit få vissa problem att hantera de pengar som rimligtvis kommer betalas ut av Länsförsäkringar, t ex via en bankgiroavi, då man måste öppna konton någon annanstans istället. Kan man inte öppna konton på någon annan bank får man ta ut hela beloppet kontant och åka utomlands med väskan...

Till utbetalning sker kan man anse tillgångarna frysta.

Tillägg: Nu finns pressmeddelande ute från Goobit AB. Citat:
"Länsförsäkringar Bank har helt godtyckligt beslutat att tvångsavsluta, inte bara företagskonton utan även enskilda individers konton för att man, som man uttrycker det: ”Inte har möjlighet att erbjuda konton för den här typen av verksamhet”
Flera företag som är veteraner på den snabbväxande bitcoinmarknaden har tidigare blivit offer för att få sina konton och medel tillfälligt frysta och spärrade på olika sätt men nu också helt enkelt tvångsavslutade.
Kunder till företag som arbetar med växling av bitcoin har fått medel frysta enbart för att de handlat bitcoin, ingenting annat."
Notera alltså att kunder som handlar med Bitcoin kan få sina vanliga privata bankkonton frysta i Sverige. Enligt uppgift har enskilda privata kunder till Länsförsäkringar också fått sina konton stängda idag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Cornu, vad tycker du om utvecklingen runt bitcoin i Schweiz just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spelar det för roll vad jag tycker? Vad tycker du själv?

   Radera
 2. Man kan inte alls misstänka att: "bt.cx används för att finansiera terrorism eller till pengatvätt mm" eftersom de har en KYC-procedur för valutaväxling som är mer rigorös än många banker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hur vet ni att de som växlar inte är terrorister eller kriminella? Tar ni legitimation och kontrollerar mot internationella spärrlistor för terrorister och andra spärrade individer?

   Radera
  2. Och hur vet ni att identifierade personer i sin tur inte köpt sina BTC av terrorister, dvs bidrar till finansiering av terrorism, alternativt kriminalitet. Att BTC används av kriminella element är väldokumenterat (Silk Road är bara ett exempel).

   Radera
  3. Hur vet du att hundralappen i din ficka inte har använts av en terrorist innan den hamnade hos dig? Kräva identifiering och följa sanktionslistor från Finansinspektionen och EU-kommissionen är vad vi kan göra.

   Radera
  4. Tja, till skillnad mot Bitcoin så handlas inte svenska fysiska hundralappar globalt.

   Radera
  5. Ett irrelevant svar tycker jag. Svenska hundralappar har samma spårbarhet som bitcoins. Samma minimum-krav måste gälla alla.

   Radera
  6. Ytterligare i mitt tycke irrelevant kommentar är att BTC används av kriminella. Hade vi applicerat den logiken konsekvent så hade vi inte haft valutor eller banker punkt slut. Finns det bevis för att terrorister i dess mest breda definition använder BTC? Eller är det rena spekulationer från din sida Cornucopia?

   Radera
  7. Det är lättare att spåra bitcointransaktioner än kontanter. En hundralapp som byter ägare från en hand till en annan hittar man aldrig någonsin.

   Radera
  8. Holst, Bitcoin är fullt spårbara och inte alls anonyma. De är pseudonyma, men det går att spåra alla pseudonymer som haft "din" bitcoin i sin hand.

   Radera
  9. Det är nog bara en tidsfråga innan Bitcoin förbjuds även i Sverige. Om det är förbjudet är ju alla som använder Bitcoin kriminella vilket då givetvis tydliggör det riktiga i ett förbud.

   Radera
 3. Det är precis så det går till, ja. Vi följer sanktionslistor från Finansinspektionen och EU-kommisionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur identifierar kunderna sig? Inscannat körkort och en försäkran på papper på heder och samvete, eller går de till ert kontor och legitimerar sig? E-legitimation?

   Radera
  2. Enligt era egna uppgifter räcker det med inscannade dokument och en textmässig försäkran om att man inte är någon annan än den person vars dokument man skannat in.

   Ni har inte ens krav på vidimering av notarius publicus, vilket jag varit med om på andra tjänsters KYC, som alltså är betydligt striktare.

   Radera
 4. Har inte hört något om bitcoin på ett bra tag nu. Trodde att man la ner det...

  SvaraRadera
 5. Hålla pengar/bitcoin utom räckhåll för staten är väl det bästa sättet att motverka terrorism och statssanktionerade folkmord.

  SvaraRadera
 6. Det kan ju även bero på att det förekommit mycket bluffannonser på Vend & Blocket, där tricket har varit av typen -"Sätt in pengarna på mitt konto i Länsförsäkringars Bank, du måste skriva in 'btx3833 i meddelandefältet för att mitt bokföringsprogram skall se vem som betalt"-

  Dvs. pengarna har direkt förts över till ett bitcoinkonto & direkt försvunnit. Jag har sett många sådana bluffar och det ger givetvis badwill för Länsförsäkringar.

  Polisen har lagt ner ärendet direkt i samtliga fall, dom är väl upptagna med värdegrundsarbete.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att det blir bast for alla om vi slutar reagera pa Cornus provokationer da de bara ar till for att generera mer reklam pengar. Hur allting blir kommer att falla ut ratt snart anda och inget som sags i denna blogg kan forandra nagot.

  T.ex. kan man ist. prata om CryptoNote som loser pseudonym problemet i Bitcoin.

  Jag gar bara hit for att gammel media helt har tappat suget, men jag ar ganska trott pa artiklar som "solen ar gul" (jag vet) och "solen ar bla" (provokationer). Jag vill har mer tips pa hur man kan leva hallbart, det ar du bra pa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck. Om du "löser" pseudonymproblemet så tappar du hela anledningen till Bitcoin - att du inte ska vara beroende av någon annan. Då faller ju hela argumentationen om att man inte är beroende av centrala tjänster och "if you don't hold it, you don't own it".

   Radera
  2. CryptoNote har lost problemet utan att forlora distributionen.

   Radera
  3. Anden är ur flaskan precis som mjukvaru-, musik och filmindustrin fått lära sig, även om kanske Bitcoin misslyckas.

   Idéen är egentligen enkel: arbete = pengar. Det finns dock betydligt bättre arbete att utföra än att räkna ut hashar med många nollor på slutet...

   Radera