Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-09-29 09:46

Staten kan inte höja lärarlönerna i den kommunala skolan

Nu när den rödgröna axelmakten blivit överens om att lärarlönerna ska höjas (men inte är överens om varifrån pengarna ska komma), så är det på sin plats att konstatera att förslaget de facto inte får någon effekt på lärarlöneran. Skolan är nämligen kommunal eller privat, och inte statlig.


Lärarnas löner sätts i förhandlingar mellan kommun och fack, både lokalt och via lobbyorganisationen SKL. När staten skjuter till t ex 5 miljarder till lärarnas löner och ger till kommuner, så går dessa pengar in i den allmänna kommunala budgeten. Pengarna används sedan till att betala ränta på ett lån till en kommunal arena. I den mån man lyckas öronmärka pengarna till lärarlöner, så kommer det påverka löneförhandlingarna negativt.

Idag har vi t ex en KPI-deflation, negativ KPI-inflation, där KPI faller med 0.2%. Reallönerna ökar alltså även utan lönehöjningar. Med statligt tillskott kanske lärarlönerna höjs 1.5%, då man pga KPI mer än väl kan motivera att lönerna inte ska höjas alls. 

Lönerna skulle antagligen höjts 1.5% ändå, men när SKL vet att man får pengar från staten kommer man förstås inte släppa en millimeter av egna lönehöjningar. Om inte annat ger man lägre lönehöjningar ett annat år. SKL:s främsta uppgift är att samordnat hålla nere kommunernas påtvingade utgifter, så man istället kan bygga monument över sina kommunpolitiker via den sk kommunhybrisen.

Jag har tidigare visat konkret hur kommuner använder skolan som kommunal budgetregulator, t ex genom att lägga vinstkrav på den kommunala skolan så skolpengen flyttas till annan verksamhet, och det kommer fortgå.

Enda sättet att staten ska kunna höja lönerna för lärarna är om man gör som Folkpartiet vill och förstatligar skolan. Vilket inte (mp) och (s) verkar ha lust med.

Därmed är hela höj lärarlönerna bara ett slag i luften. Precis som statligt dikterade höjda löner för sjuksköterskor och vård- och omsorgspersonal också kommer vara slag i luften.

I slutändan är lönen en uppgörelse mellan anställd och arbetsgivare. Det är inget som staten kan ändra, oavsett om de stoppar in pengar i de kommunala budgetarna. 

Och hur ska staten kunna höja lönerna i friskolorna? Ska staten ge pengar direkt till privata företag, som i sin tur gör precis som de har lust med de pengarna. Vad säger stödpartiet (v) om det?

Inte ens om staten börjar betala ut 10 000:- SEK i månaden direkt till alla anställda lärare kommer det göra att lönerna höjs långsiktigt - i så fall drar bara SKL i bromsen och går inte med på några löneförhöjningar alls de kommande 10-15 åren, så är allt sedan återställt. Dessutom skulle sådana riktade anslag leda till krav från andra sektorer på det samma.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Hade en intressant diskussion med några kompisar efter valet. Jag sa att om de verkligen ville påverka kunde de, lite överdrivet, rösta i kommunalvalet och EU-valet, och skita i riksdagsvalet. De hade nämligen gjort precis tvärtom.
  De förstod inte ett dugg vad jag menade.
  Väldigt få människor har klart för sig vilken liten direkt inverkan riksdagledamöterna ha på samhället idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kingedward24

   När det gäller kommunalvalet så är det å andra sidan så att det mesta som man förväntar sig av sin kommun beslutat av riksdagen att de skall leverera. Kommunalpolitiken har alltså inte den betydelsen man skulle vilja tro.

   Hela upplägget med att lägga massor av riksdagsbeslutade verksamheter i kommunal regi är ett stort missförhållande som borde rättas till. Helt enkelt borde man avskaffa kommun och landsting och driva det som riksdagen beslutat om i statlig regi.

   Jag håller inte alls med om att riksdagen har så liten betydelse som du vill göra sken av, isht ifall man ser på den finansiella politiken (vilket förefaller vara väldigt viktig fråga för flertalet röstande).

   Radera
  2. Winston Churcill citat - "The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter." Det håller nog än idag, även om det inte finns några alternativ till den demokrati vi har. Men man kan alltid fråga sig hur kan vi åstadkomma ett system där man inte kan lura och vilseleda väljare, utan den politik som genomförs utvärderas objektivt och sätts i sitt sammanhang. Tex just nu håller alla politiker på att omvärdera sin försvarspolitik och "är klart överraskade av Rysslands agerande". Skolopolitiken kommer att bli omvärderad inom kort. OCh inför nästa val kommer de flesta att omvärdera sin "immigrationspolitik", inte för att de har blivit rasister på några år, men för att de har räknat ut att det ger röster.....

   Radera
 2. OT
  (s) utrikesministerkandidat verka gå och bli talman istället.
  Då blir Wallström utrikesminister, och där försvann den svenska rösten i Östeuropafrågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir liksom helt mållös.
   När det skiter sig med Eberstein blir det så viktigt att få fram ett starkt namn som talman att man offrar utrikesministerposten. De hade ju för fan kunnat ta Björn von Sydow, han har ju redan varit talman dessutom.

   Det är väl här den visar sig, Löfvens bristande erfarenhet.

   Radera
 3. Alliansen satsade på förstelärare. Med ekonomisk kompensation för de kommuner som ansökte om det.

  SvaraRadera
 4. Även V vill ju förstatliga skolan, men de är ju kommunister så bäst att vi bara nämner liberalerna, som för övrigt väl är det parti som är minst liberala?

  SvaraRadera
 5. Ett sätt för staten att se om pengar går till lärarlöner är att kolla statistik för alla kommuner och som minsta åtgärd göra en lista på de kommuner med högsta och lägsta lärarlöner.

  Sedan kan väljarna belöna och bestraffa enskilda kommunala politiker i nästa val och däremellan på andra demokratiska sätt.

  Fast jag håller med bloggaren om statlig skola är enklare och effektivare men annars är statistik rätt använd väldigt kraftfull. Synd att så få begriper ens skillnaden mellan medelvärde och median.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera