Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2014-09-09 09:50

Sista valprognosen: Socialisterna 170 mandat, alliansen 146 mandat, rasisterna 33 mandat

Dags för bloggens sista valprognos, baserat på läsarnas senaste svar om hur de röstade i EU-valet och hur de avser att rösta i riksdagsvalet. Den socialistiska axelmakten landar på 170 mandat, den friheteliga alliansen på 146 mandat och rasistpartiet får 33 mandat och blir alltså vågmästare i frånvaro av uppgörelser mellan axelmakten och alliansen.


Prognos mandatfördelning
Metodiken är som tidigare att jämföra hur folk röstade i EU-valet med hur de avser att rösta i riksdagsvalet, och utifrån detta ta fram en prognos. Den stora osäkerheten ligger förstås i att alla inte röstade i EU-valet, vilket också ger en del intressanta effekter, som att (m) och (fp) nästan är lika stora.

Jag gör inga som helst anspråk på att denna prognos är korrekt, och kan garantera att den kommer bli fel på många punkter.

En del saker känns dock realistiska. Piratpartiet får endast 0.43%. Feministiskt initiativ kommer inte in i riksdagen, men kommer få partistöd då partiet når 3.43% av rösterna. Rasisterna i (sd) landar på 9.15%, vilket är ett fullt realistiskt utfall.
Prognos valresultat

De stora bristerna ligger i enskilda mer normala partiers utfall. (s) får 35.24% och (mp) faller till 6.04%. (m) får färre röster, endast 12.66% medan (kd) får 8.26%, (fp) 11.53% och (c) 7.62%. Här kan man gissa att mina läsare är borgerliga väljare, men flyr från moderaterna i större utsträckning än skyttegravsröstare, som aldrig byter parti. Många friheteliga väljare känner ju sig svikna av att (m) övergett sina kärnvärden och förvandlats till ett mittenparti och söker sig då till övriga allianspartier.

Ska vi jämföra med det bästa facit vi har, botten Ada, så anger jag bottens sammanställande bayesianska analys av alla opinionsundersökningar med denna bloggprognosmodell utfall, så ser vi vilka partier som träffar i samma intervall. Fetstil visar i samma intervall som Ada. Kursiv stil visar åt helvete fel. Från extremvänster till extremhöger.
Enkätsvaren.

(fi) 1.5% - 3.6% - min prognos 3.43%
(mp) 7.0% - 10.2% - min prognos 6.04%
(v) 6.0% - 8.3% - min prognos 5.64%
(s) 28.4% - 34.2% - min prognos 35.24%
(m) 18.5% - 24.0% - min prognos 12.66%
(fp) 5.5% - 7.5% - min prognos 11.52%
(kd) 4.3% - 5.9% - min prognos 8.26%
(pp) ingen prognos - min prognos 0.43%
(c) 4.6% - 6.2% - min prognos 7.62%
(sd) 8.8% - 11.5% - min prognos 9.15%

Kort sagt är min modell och mina bloggläsares enkätsvar usel på att prognosticera realistiskt för enskilda partier, utom ytterlighetspartierna (fi) och (sd). Antagligen ligger förklaringen här i att ytterlighetspartiers svansar är överrepresenterade på Internet och bland bloggens läsare, vilket ger bättre signifikans i prognosen, medan den stora grå massan blir underrepresenterad. Speciellt usel är modellen i att prognosticera borgerliga partier.

Hur ser det då ut när det gäller mandatfördelningen? För de olika blocken - socialistiska axelmakten, friheteliga alliansen och rasisterna - så landar min prognos inom botten Adas intervall. Väntevärdet för botten Adas prognos är 173 - 139 - 37, medan min prognos från rubrik och inledning alltså landar på 170 - 146 - 33. Min modells stora fel ligger i fördelningen inom respektive block.

Någonstans där landar vi - rasisterna blir vågmästare och socialistiska axelmakten blir största block.

Regeringsfrågan blir ... intressant framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Gissade att du skulle tagga ner efter att ha blivit avklädd i genmälet från SD. Så först trodde jag du var sarkastiskt/ironiskt kallade sjuklövern för rasister då de på ett verkligt rasistiskt sätt bedriver sin politik för ökad invandring och diskriminering av den svenska ursprungsbefolkningen. Ja, vad gäller FI har du kommit ifatt verkligheten. FI bedriver ju "rasism" mot normala män, men det tog väl stopp där....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättkränkt? Inte rasist, men ...

   Radera
  2. Och avklädd? Nja, de bemötte inte alls den gamla utsagan från 2011 att Ryssland skulle få roffa åt sig bäst de ville av grannländerna.

   Radera
 3. Nej jag känner mig inte det minsta kränkt och jag läser din blogg frivilligt. Gillar ju bloggen men känner på något vis sorg över att den bloggare som jag följer mest förefaller mig ha en "hang up" i just det område som jag anser viktigast. Något liknande känner jag inför din inställning till konflikten i Ukraina. På tal om kränkt så det ett ord jag avskyr. Men du vet ju egentligen bättre. Det går inte att kränka en vit heterosexuell german för att han är en heterosexuell german. Detta gäller både personligt och enligt lagen om hets mot folkgrupp där den svenska folkgruppen inte går att kränka.
  Men vi har ju åsiktsfrihet i Sverige så länge åsikterna är som du uttrycker dem på bloggen. Om du som kändis vore patriot/folkhemsfundamentalist hade du förstås behövt hägna in dig själv i väntan på attacker från "antirasisterna".

  SvaraRadera
 4. Ganska löjligt att kalla alliansen frihetliga. Svenskar går igång på att vara världsfrälsare. Tänk att vi inte kan hitta något roligare att ägna oss åt. Visst är det bra om man tänker lite på världen, men man behöver ju inte låta sig spikas upp på ett kors för att visa hur god man är. Men våra politiker spikar gärna upp hela folket på kors för att visa världen vilka helgon vi är. Patetiskt är vad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte patetiskt, det är patologiskt.

   Radera
 5. Har socialis(m) nu helt plötsligt blivit friheteliga alliansen? Hur resonerar du?
  Varför är (sd) det enda partiet du sätter epitet på i texten?

  SvaraRadera
 6. Skulle gissa att SD ligger lite i underkant i denna prognos. Kollar man historiskt så har SD ungefär dubblerat sitt väljarstöd varje riksdagsval. Håller den trenden så vore ca 11,4% inte orealistiskt, vilket förstås inte utesluter ett ännu högre valresultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matematik är underbart.
   Om några val kommer SD att ha 100%, sedan är det bara Krimborna och Nordkorea som kan konkurrera.

   Radera
  2. Som sagt, handlar bara om den takt i vilken folket släpper hypnosen och vaknar upp till verkligheten... ;)

   Radera
  3. Precis. När folket vaknar upp har SD redan 130-140%.
   Inget probllem dock, om ungarna får gå i (v):s skolor, och ha mobilen med in på mattelektionen, kommer de ändå inte att reagera på väljarandelar >100%.

   Radera
 7. Ett par vettiga förslag till, och alliansen är ikapp. Blir kanske lite mer spännande kväll på söndag
  än vad man troddee för några veckor sedan.

  Fi verkar missa 4%, om (v) hädanefter blir kategoriserade som "mer mobiler på lektionerna" formerly known as vpk, så kanske de kan halka under spärren också? Ingenting är ju omöjligt, som den gamla backhopparen Janne Holmlund lär ha sagt innan har gjorde sin berömda näslandning i Lake Placid.

  SvaraRadera
 8. SD - ett ytterlighetsparti? SD utmärker sig enbart i invandringsfrågan där dom vill anpassa sig till en mer sansad nivå på flyktinginvandring som våra nordiska länder har. Cornu påstår m.a.o. att Danmark, Norge och Finland bedriver en ytterlighetspolitik och Sverige som enda land bedriver normal invandringspolitik. Kognitiv dissonans är något som du borde googla på Cornu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ett extremparti eftersom de har en politik inom ett enda område.
   Om du tvekar kunde du ju ha sett partiledarutfrågningarna där SD:s partiledare i princip sov under alla diskussioner som inte rörde hans favoritämne. Så fungerar en extremist, inget konstruktivt där inte.

   Radera
  2. Jag märker att du inte är insatt i SD:s politik, du kan lämpligen sätta dig in i ämnet innan du kommenterar. I en partiledardebatt arrangerad av politiska motståndare är det inte alltid lätt komma till tals :)

   Radera
  3. Beror bara på att alla andra ämnen beror på detta enda ämne. Den som kan läsa en situation ser ofta var tyngdpunkten ligger och inser dess egenskap av sine qua non. Fråga Napoleon.

   Radera
  4. Enligt deras hemsida, SD:s alltså, som ju måste ha hackats under natten av politiska motståndare, ligger ett avsnitt som heter 'Våra valfrågor'.
   Ett tecken på att det är motståndarna som har kuppat in avsnittet är att det är fullkomligt parodiskt. Det ska in mer resurser på absolut alla områden. Det enda området som inte omnämns alls är finansdepartementet, och närmare bestämt begreppet "skatt".
   Men som sagt, hela detta avsnitt är ju ditlagt av folk som vill misskreditera SD och sprida lögner om deras påstått populistiska program.

   Radera
  5. Kingedward

   Om kapten och styrman har drabbats av delirium tremens, skeppet har sprungit läck och vattnet forsar in och då sätter sig rimligtvis inte matroserna ner och diskuterar hur man ska trimma seglen på bästa sätt och vilken färg det ska vara på bogsprötet. Nej, man satsar alla krafter och resuser på att täta läckan.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. zokrates76, det verkar vara bilden av SD, ja. Alla områden har kris samtidigt, coh ska byggas ut enormt, samtidigt som arbetslöshetsersättningar och liknande ska öka.
   Som sagt, partiet har ingen politik, endast en problembeskrivning av invandring. Resten är ogenomförbar populism.

   Radera
  8. Jag ser aldrig på utfrågningar och dylikt. Möjligen om det inte är "debatt". Inget sägs.
   Nu har ju Reinfeldt öppnat för att pissa på djuren, då öppnar det, ta-daa, för Centern!
   Allt är bara taktik. Reinfelds utspel om att öppna hjärtan var ju för att knäcka nacken på Vänstern. Det var målet. Och vad ska de säga? Åkesson kan åka lite gratis men man knäckte nacken på Vänstern. Och det är hans mål. Just som att djurfrågan nu gynnar Centern, man måste ju ha polers kvar, det politiska minnet är kort, vad de gjort, spelar mindre roll än vad som sägs.

   Radera
  9. En sak är klar: Valet nu på söndag blir spännande :)

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Det finns bara ett parti som tar framtidsfrågorna på allvar. Ett parti som kommer starkt i det tysta. Enhet. Där har ni framtiden. Tjing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var det för fel på Moderata Samlingspartiet? Bara för att man säger sig vilja ha samling och enhet så innebär det inte att man inte är ett ytterlighetsparti. Cornu har erbjudit partier gästinlägg, men Enhet har inte greppat den möjligheten. Vill man vinna väljare räcker det inte att säga "Vi är bäst!" utan då måste man antingen presentera sin ideologi eller sina konkreta politiska förslag. Helst bäggedera.

   Radera
  2. Det hade ju varit ännu roligare om det hade hetat Enhetspartiet.

   Radera
  3. Eller EPA partiet, Enhets Pris Aktiebolaget :)

   Radera
 11. Narcissisten Lars Wilderäng gör allt han kan för att skapa trafik till sin blogg. Men även herr Wilderäng har tjatat ut begreppet "rasisterna". För min del känner jag mig inte alls kränkt, utan stolt!

  Förövrigt är 9.15% i underkant...resultatet kommer bli betydligt högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av mina bekanta både från höger och vänster kommer att rösta SD i år.
   Skulle inte bli förvånad om dom får 15%.
   Som en bekant sa - det finns inget alternativ längre.

   Radera
  2. Rasist är numer normaliserat.
   Hej, jag är rasist! Ordet funkar inte längre Wilderäng. Och det har vi ju delvis dig att tacka för. Jag tror SvP är mkt nöjda med språkpolitiken som du framför.

   SD är inget parti jag gillar sen Åkesson tog bort Nationalismen som huvudideologi. Nationalismen är just rörlig, den har inga fasta åsikter förutom "bäst för nationen" så får man diskutera vad nationen är, folket eller staten. Socialkonservatismen.. visst. Men då krävs ett starkt nationellt parti på sidan. SD kan återvända till allt som skribenter i svensk offentlighet hatar men det tror jag inte, de får min röst ändå detta val - inga alternativ. Ty en dåre som Reinfeldt vill gynna de rika, hade han sagt "nu får vi över medianen i rikedom och inkomst betala", sure. Men det menar han inte. Det vill han inte.

   Radera
 12. Angående det eviga missbrukandet av ordet "rasist" i syfte att smutskasta SD:

  Ett alternativ är att man får göra som en del svarta i USA som kallar sig själva nigger och alltså kalla sig själv rasist fast man inte är det (enligt korrekt definitition).

  Ett annat alternativ kan vara att hitta på lika smutskastande och felaktiga epitet på de som kallar SD rasister. T ex lögnhalsar, landsförrädare, pedofiler, kvinnohatare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man väljer det andra alternativet så verkar det som att man ska tjata det epitet man valt tills folk inte orkar värja sig längre. Så välj ett godtyckligt ord och tjata, tjata, tjata...

   Radera
 13. Begreppet "rasist" är i stor utsträckning en social konstruktion. Dvs om sd inte fanns hade man varit tvungna att uppfinna dem helt och hållet, inte bara tänja på deras egna framtoning.

  På samma sätt är "nazist" en social konstruktion och hade SvP inte funnits hade det varit nödvändigt att uppfinna dem, inte bara tänja också på deras framställda självbild.

  Att se begreppen, som de används i den offentliga diskursen idag, som sociala konstruktioner är förstås inte samma sak som att förneka att de skulle finnas i verkligheten. Bara inte tillnärmelsevis i den utsträckning att de skulle duga som fiendebild för de svartvittänkande manikeisterna.

  En fiendebild de är i sådant desperat behov av för att lösa den kognitiva dissonansen i att verkligheten inte överensstämmer med den utopiska önskan. Någon måste vara skyldig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant. Antagligen handlar det om att lösa den kognitiva dissonansen som du föreslår. Oj, vad det kommer att bita dem i svansen.

   Radera
 14. Det är enkelt att förstå vilka grupper av personer som kommer att rösta på de partier som vill konfiskera 50% av medelklassens tillgångar för att sedan ge dessa tillgångar till de människor från främmande länder som kommer hit; först på frivilliga basis - dvs via "pedagogik" i media, ivrigt påhejade av den svenska journalistkåren, men därefter, när frivilligheten inte infinner sig, genom lagstiftning. Överklassen resp berörda politiker lär gnugga händerna när horder av nya konsumenter vill börja konsumera de medel som konfiskerats av medelklassen.  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl stämma möte och göra upp om vilka som är mest och bäst rasister. Baserat på hur man sparkar folk ur (sd) på löpande band så kryllar det uppenbarligen av rasister i partiet. Senast idag skulle väl sex personer uteslutas och en avgick frivilligt.

   Så nog är (sd) rasister. Bara för att de påstår sig vara något annat så blir det inte så.

   Radera
  2. Jag har inte läst om detta men normalt får man ju avgå för mindre saker idag i SD.
   Man ska polera sig så du inte kan säga "rasist". Men andra har ju psykos som Annie Lööf.
   Varför talar du aldrig om hennes *totala* psykospolitik? Den har inte framträtt nu, när det ska väljas, men i flera år, ren psykospolitik och inga svar på hur välfärden ska organiseras.

   Radera
  3. Politisk reklam raderad i enlighet med kommentarsreglerna.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mediaprogrammering där har vi pudelns kärna. Svensk media med kommunistiska SVT/SR som draglok har i åratal förvrängt och manipulerat vår perception av verkligheten.

   Perception av verkligheten är vår inre uppfattning av hur verkligheten och samhället ser ut och fungerar. Den formas till stor del av vad vi läser, hör och ser i medierna. SVT/SR och MSM har i decennier manipulerat och förvrängt vår perception av verkligheten, och har lyckats manipulerat en hel nations verklighetsuppfattning.

   C är ett av många offer för storskalig hjärntvätt. Nu börjar den verkliga verkligheten skönjas för allt fler bakom alla speglar och dimridåer och den verkliga verkligheten går inte längre att dölja, inte ens för Sveriges största ekonomibloggare.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Hets mot folkgrupp raderad. Skärp dig, jävla nazist och rasist (vilket du erkänner och erkänt att du är). Det är inte olagligt att vara nazist och rasist, men det är olagligt med hets mot folkgrupp.

   Radera
  4. Raderade även politisk reklam i enlighet med kommentarsreglerna.

   Radera
  5. Var det där reklam? Det handlade snarare om att jag kallade dig för Clownucopia, eller hur? Vill du inte bli kallad clown får du allt vara mer seriös - gå och läs en historiebok så förstår du kanske vad som är på gång i Sverige. Jag hoppas verkligen på att det finns någon stor tom lokal i Sätila som Migrationsverket kan husera nytillkomna pensionsräddare i. Det skulle göra dina döttrar gott, och du kanske får ett spännande blandat barnbarn på köpet.

   Radera
  6. Lars: Precis, de flesta svenskar har ingen egen politisk uppfattning utan rapar bara blint upp det de fått sig intutat via massmedia. När man frågar dem varför de tycker si och så kan de inte ge något svar. Jag tror att om jag skulle få kontroll över massmedia i Sverige, så skulle jag kunna göra majoriteten av svenskarna - inklusive bloggaren - till rasistnazister över en tid som jag uppskattar till minst fem år. De flesta svenskar är människor som följer strömmen och inte tänker själva - de söker undermedvetet efter någon som kan leda dem. Det är ganska kusligt när man tänker efter.

   Radera
  7. För övrigt är jag inte nationalsocialist. Att man är rasist innebär idag bara att man är streetsmart. Att vara nationalist innebär inte att man också är en socialist. Att vara antirasist innebär idag att man är en korkad överklassmänniska som bor långt bort från verkligheten. Flytta till ghettot med din dryga överklassattityd och se hur bra det går för dig och din familj.

   Radera
  8. Har du inte hamnat i fel parti i så fall? Det verkar ju lite puckat att vara ickenazistisk SvP:are liksom.
   Är inte drömmen om den starke ledaren och de viljelösa massorna typiskt nazistiskt förresten? Hitlers kumpaner var ju typ mest kriminella plus alibit och den superhycklande Speer, som kom billigt undan i Nurnberg, den jäveln. De tänkande, som vissa generaler till exempel, hamnade ju i opposition, och ett inte försumbart antal blev avrättade.

   Radera
  9. Nej, jag har inte hamnat fel. Den enda nationalsocialistiska organisationen i Sverige idag är SMR. Att massorna är viljelösa är inte en dröm utan snarare ett sorgligt faktum, de flesta människor fungerar på det viset, även herr Kingedward24. Folk som är konforma följare är inte medvetna om att de är konforma följare. Det är i huvudsak detta som är grunden för organiserad religion, mode och liknande massföreteelser.

   Radera
 17. 15+% sd, får la se hur mkt fel jag har. Skulle inte förvåna mig om FI fick över 4% heller.... tragiskt nog.

  SvaraRadera