Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-09-21 11:01

Rysk militärövning med 100 000 man - Iskander-M avfyrade

Att Ryssland håller massiva militärövningar i en handvändning är inte längre något som uppmärksammas. Övningar i storleksomfattning med de största övningarna under kalla kriget är nu att anse som det nya normalläget.


Fast under kalla kriget var det många år mellan dessa enorma övningar. Nu håller Ryssland sådana årligen. Sedan i fredags genomför man en övning med 100 000 man i östra militärdistriktet, något mindre än den övning på 150 000 man man höll förra året

Mer om den aktuella övningen kan man läsa hos Kremls engelskspråkiga propagandakanal Russia Today (RT). Bland annat avfyrades ett antal semiballistiska robotar av typ Iskander-M, som påstås ha en precision på 30 cm på 400 km avstånd.

Den aktuella övningen kallas Vostok 2014 (Öst 2014), och RT beskriver det hela som följer:
"The strategic command and staff exercise, code-named Vostok-2014, kicked off in the Eastern Military District on Friday and will continue until September 25.

"About 100,000 servicemen, up to 1,500 tanks, 120 aircraft, 5,000 pieces of weaponry, military and special hardware, and 70 ships will take part in the exercises," the Russian Defense ministry said.

Tactical and cruise land, sea, and air-launched missiles will be fired during the drill, which is taking place at more than 20 training ranges from Anadyr in the north to Vladivostock in the south."
Värt att notera är fokuset på robotinsatser (eng missile), inklusive kryssningsrobotar och taktiska robotar som Iskander.

Samtidigt innebär ju inte en sådan här enorm övning längre något signalvärde. Förra årets beredskapsövningar hade ett signalvärde. Ett drygt halvår senare invaderade man Krim, och ett år senare invaderade man Ukraina. Att angripa sina grannländer är det nya normala och en ny storövning förändrar inte den verkligheten.

Kort sagt fortsätter Ryssland öva och förbereda sig på ytterligare angrepp mot grannländer.

Tillägg: Under tiden, Karlskrona Örlogshamn, aka Marinbasen (singularis):
Tillägg 2: Under tiden i vapenvilans sydöstra Ukraina.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Undrar vad en sådan övning kostar. Dagens oljepris lär ju ha kapat en fin del av marginalen på oljeförsäljningen.

  Vi kanske skall vara glada att de övar upp militärbudgeten istället för att anfalla med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag undrar också. Sovjet militariserade ju sönder sig själva. Håller Ryssland på att göra samma sak igen?

   Nån som har koll på Rysslands ekonomi? Och vart går smärtgränsen för det ryska folket som antagligen inte får så mycket mer än OS och VM för oljepengarna?

   Radera
 2. Bör vi kanske blicka österut för att se vad som är nästa mål? Baltikum känns skumt, alldeles för nära i tid (men vad vet jag). Finns ju några gamla sovjetrepubliker kvar innan man kommer till Kina som lygger pyrt till, framförallt i centralasien.
  En titt på kartan så är det ju faktiskt en ganska stor klump mellan Ryssland och Iran som (Kazakhstan, Uzbekistan och Turkmenistan) som tidigare tillhört Sovjet. Sen kan man ställa sig frågan om de ens behövs ta med krig även om Turkarnas inflytande blir större och större ju längre söder du kommer. För det kan jag också tänka mig - Turkar har visat sig tillföra problem i både Ukraina men i framförallt Syrien så där vill Putin göra något.

  Så dagens lilla teori kan vi alltså sammanfatta det som om att man skramlar med tunnorna i baltikum och får fokus dit när nästa militära aktion syftar till att inlemma de f.d. sovjetiska republikerna i centralasien ända ner till Afghanistan-Iran-Pakistan.

  SvaraRadera
 3. Hur står det till inne i Ryssland?
  Det känns som imperiet är på väg att falla samman ytterligare.
  Alla dessa maktdemonstrationer utanför landet känns ganska desperata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste om Chodorkovski , ursäkta stavningen, som Putin uppenbarligen inte ryckte livsgnistan från. Kan ingenting om rysk inrikespolitik, men det ser ut som att han och ett gäng andra oligarker utmanar igen.

   Radera
  2. Oligarker i all ära dock, men jag fick andan i halsen när jag läste om taktiska kärnvapen i morse. Tur att det var "feltolkning". Vad som än får stopp på detta krigande är väl bra?

   Radera
 4. Det var en väsentlig skillnad i bemanning mot den västliga övningen.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-29204505

  Vad beror skillnaden på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att väst baserar sina åtaganden på att göra affärer medans Ryssland kör den gamla plata o plomo varianten.

   Radera
 5. Ukraina anklagar Ryssland för att använt taktiska kärnvapen (avfyrade med Tyulpan 2S4) mot en flygplats (Lugansk)...

  http://en.itar-tass.com/russia/750516

  SvaraRadera