Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-09-02 17:44

Länsförsäkringar: Riskerna med Bitcoinföretag är för stora

Länsförsäkringars presstjänst har nu svarat angående att man stängde ner bt.cx konton. Man anser helt enkelt att Bitcoin-företag innebär för stora risker för slutkunder, där t ex Bitcoininnehav i depå inte omfattas av någon bankgaranti (vilket vi sett effekterna av vid t ex Magic: The Gathering Online Exchange:s, aka MtGox, mfl haverier).

Länsförsäkringars kompletta svar nedan:
"Vi vill som bank att våra kunder, och deras kunder, är skyddade. Bitcoin är en virtuell valuta i och med att den inte omfattas av någon specifik reglering eller europeisk lagstiftning, så om ett växlingskontor går i konkurs eller hackas utifrån kan du bli av med alla dina ”pengar”. Mot bakgrund av detta och den information vi har idag ser vi att risken är stor i de företag som använder virtuella valutaväxlare som affärsidé och därför har vi beslutat att de inte får öppna, eller ha, konton hos oss.
Vi kan av sekretesskäl inte uttala oss om enskilda personers bankkonton."
Enligt Länsförsäkringars presstjänst togs beslutet av Länsförsäkringar Banks ledning, som alltså inte ens vill hantera kontobalanser i svenska kronor åt företag och privatpersoner som hanterar Bitcoin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. " de företag som använder virtuella valutaväxlare " Ehh, att stänga konton för en valutaväxlare är en sak, men att stänga konton för alla deras kunder är en annan. Det är bara den frågan som verkligen är värd att prata om tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om banken misstänker penningtvätt har de väl inte så mycket till val enligt lagen om penningtvätt? Man kan ju anta att det handlat om misstänkt stora/frekventa överföringar, och att misstanke om penningtvätt föreligger, annars har banken nämligen inte rätt att avsluta konton. Men exakt hur det ligger till får vi ju inte veta, eftersom Länsförsäkringar inte får lämna ut uppgifter om specifika kunder, och bt.cx bara är intresserade av sympati.

   Radera
  2. Om privatpersoners konton avslutats "utan anledning" är det förstås upprörande. Men att vara upprörd för något som man aldrig kommer att få veta om det ens har hänt känns lite onödigt kan jag tycka. Men det är ju bara jag.

   Radera
  3. Jag ser inte att det ska ha något med penningtvätt att göra genom att läsa Länsförsäkringar svar.

   Däremot ser jag det som ett överräck när det gäller att värna om sina kunder. Skydda kundernas pengar verkar också betyda hot om att frysa privata bankkonton och stänga ner privata bankkonton. Länsförsäkringars ekonomiska diskriminering synliggör varför bitcoin behövs.

   Sen kan man ju fråga sig hur det står till med Länsförsäkringars eget hus. Klarar de en Bankrusning? Är de en av det bankerna som är "to big to fail" med tanke på exponeringen mot bolånetorskar.

   Radera
  4. Som jag tolkar saken har de inte rätt att avsluta konton om inte något gör att de inte kan uppfylla kraven i lagen om penningtvätt, så då är det väl bara att stämma dem då.

   Att länsförsäkringar i ett pressmeddelande skulle anklaga en kund för brottslig verksamhet känns dock inte särskilt troligt, de skrev antagligen något som "lät bra" oavsett vad verklig anledning är.

   Radera
  5. Har de inte skyldighet att polisanmäla om det skulle röra sig om penningtvätt? Förstår fortfarande inte varför de inte skulle uppge rätt anledning i pressreleasen.

   Radera
  6. För att det antagligen räknas som förtal om de skriver att kunden är misstänkt för penningtvätt så länge det bara är en misstanke.

   Radera
  7. För övrigt behöver väl inte faktisk misstanke om penningtvätt föreligga, det räcker väl med att omständigheterna tillåter eller underlättar penningtvätt för att banken inte ska kunna uppfylla lagkraven.

   Radera
  8. Banken är exempelvis skyldig att fråga om pengarnas ursprung om större kontanta insättningar görs. Om Länsförsäkringar då ser insättningar från bitcoin-handel som en "kontat-insättning" (vilket ju inte är en orimlig jämförelse) så skulle det kunna innebära att de inte anser sig kunna uppfylla det kravet, och de följer då inte lagen om penningtvätt om de tillåter sådana transaktioner.

   Radera
 2. Ironiskt nog visar Länsförsäkringar därmed, tydligt, hur stort behovet av ett decentraliserat värdeöverföringsnätverk som inte privata företag kan lägga sig i användningen av hur som helst är. Dvs, Bitcoin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Bankgirocentralen är en single point of failure.

   Radera
  2. Eller på sikt hellre ett valutaagnostiskt system som Ripple. https://www.ripplelabs.com/

   Radera
 3. Bitcoin är ett hot mot VISA, Mastercard, Paypal och Western Union liksom även svenska bankers betaltjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska staten borde starta en egen betaltjänst SVEKORT på samma sätt som DANKORT för att minska utflödet av pengar till utländska parasiter. Svenska staten är politiskt korrupt och antisvensk till skillnad från den danska som är patriotisk.

   Radera
 4. Frågan är hur förenligt detta är med insättningsgarantilagen? Är inte en bank som omfattas av den mer eller mindre hindrade att neka kunder konto?

  Det nämns iofs att man kan neka om särskilda skäl föreligger, men att kunden bedriver ett i bankens ögon riskfylld verksamhet förefaller ganska klent argument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mycket klent. Vad är nästa steg undrar man, neka folk konton som köper postkodslotteri lotter?

   Radera
  2. Det är antagligen precis som vanligt, att varken bt.cx eller länsförsäkringar går ut med all information i frågan. Just det faktum att en bank inte får avsluta konton hur som helst talar ju för att det är något vi inte får veta.

   Radera
  3. Vågar bt.cx stämma banken, vad innebär det isf för risker för kunderna, vad är det för kunder egentlignen och går det öht att vinna mot en bank? Väntar på fortsättningen...

   Radera
  4. @Björn

   En anledning till att bt.cx inte skulle våga stämma banken kan vara att det finns icke-publikt tillgängliga argument till varför man stänger kontot (som tolvtretton nämner). Det är kanske ganska vanligt att man inte går ut och beskyller folk för det ena eller det andra publikt.

   Om bt.cx stämmer banken så bör de "verkliga" argumenten komma fram i dagens ljus, troligen hittar banken "belägg" för sådana grunder som är tillräckliga för att medge att man stänger kontot.

   Radera
 5. ""så om ett växlingskontor går i konkurs eller hackas utifrån kan du bli av med alla dina ”pengar”.""
  Ni menar ungefär det som hände på cypern?
  Dvs myndigheterna beslutade sig för att konfiskera en stor del av medborgarnas banktillgodohavanden!

  Så ska ni då vara konsekventa så bör ni stänga ner alla konton som handlar med Euro valutan med då risken för att man blir av med sina pengar är lika stor som med bitcoin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att du har känsla för proportioner.

   Radera
 6. Btcx står under finansinspektionens tillsyn, kräver registrering med bevis om identitet om du skall växla för mer än 4000:- och följer även i övrigt alla regler om förhindrande av penningtvätt.
  Jag tror inte det finns någon dold agenda här, Länsförsäkringar Bank vill helt enkelt inte gynna en konkurrent.
  När bankerna inte längre erbjuder ränta på sina bankkonton så kan man lika gärna förvara pengarna på sin dator eller någon bitcoin "bank" och långsiktigt tjäna pengar på bitcoins inbyggda deflation. Eller tjäna snabbare pengar på de regelbundet återkommande "bubblorna". Att fler och fler vanliga affärer börjar acceptera bitcoin som betalningsmedel gör att de börjar bli lite oroliga nu, visste ni exempelvis att webbhallen accepterar bitcoin?
  http://www.webhallen.com/se-sv/

  SvaraRadera