Cornucopia?

2014-09-05 10:24

Kriget eskalerar i Ukraina - Mariupol beskjuts med ryskt artilleri

Det blev uppenbarligen ingen vapenvila, eftersom Putinregimen insåg att de inte kunde medge att det är ryska förband som besegrar den ukrainska armén och fått den på reträtt. Hamnstaden Mariupols utkanter har beskjutits med ryskt raketartilleri och Ukraina rapporterar att man nedkämpat ryskt artilleri ca sex mil in i landet. Russia Today visar själva ett TV-inslag där ryska spetsnaz-förband strider i Ukraina.


Ukraina rapporterar att man nedkämpat grupperat fientligt artilleri i Vesele, vilket ligger drygt sex mil in i Ukraina, norr om Mariupol. Eventuellt håller Mariupol på att utsättas för ett inringningsförsök, för att tvinga fram en ukrainsk reträtt från staden. Enligt Conflict Reporter ska ca 100 man dödats i striden, och kartan visar hur dikt och verklighet i så fall skiljer sig åt. Ryssland har trängt långt in i landet. Värt att notera är att artilleri normalt ska grupperas någon eller några mil bakom fronten.

Nedan beskjuts ukrainska ställningar med ryskt Grad-artilleri utanför Mariupol. Det är inte några "oroade medborgare" som ligger bakom sådan här artilleribeskjutning, utan detta är en reguljär armé som finns i andra ändan.
Russia Today visar rysk spetsnaz-förband i Ukraina nedan. Alla känner igen flaggan.
Kriget fortsätter alltså, och Ukraina tappar allt mer territorium i rask takt, samtidigt som den utsträckta handen om vapenvila avvisats. 

Frågan blir när Mariupol faller, och var Ryssland kommer välja att stanna sin offensiv?

Artilleriet, inklusive raketartilleri, fortsätter visa sig vara slagfältets kung och skördar stora offer i konflikten. Samtidigt har som bekant Sverige inget tungt artilleri alls - de tre levererade Archerpjäserna ("rikspjäserna") är för metodutveckling och utbildning, och är inte förbandssatta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

48 kommentarer:

 1. Nja, vapenvilan skulle väl infalla kl 14 lokal tid idag så det är sista rallyt till att konsolidera läget kan man tro. Senaste rapporterna antyder ju dock motanfall från Ukr sida men man vet ju inte vad som finns kvar att sätta in.

  Alla bör göra en medborgerlig insats och kolla på lostivan.ru. Hundratals ryska soldater är försvunna och har gått vilse, kanske i Ukraina. Se om ni känner igen någon, deras familjer saknar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske borde skicka dit "Missing People" som ju har bra track record att hitta försvunna.

   Radera
 2. Visst kan det vara så att Ukraina har dolda reserver och enbart gjort (o)taktisk reträtt som inneburit många inneslutna och förintade Ukrainska förband. Ett stort problem problem för Ukraina är nog dålig stridsvilja hos Ukrainare som inte vill riskera livet för en knappast legitim regim som för krig mot sin egen befolkning. Separatisterna upplever nog att de kämpar för sitt folk och sin kultur vilket ger dem styrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stridsvilja är nog det som Ukraina har mest av mycket beroende på deras legitima regering.

   Radera
  2. Vi som sitter framför datorn kan såklart bara spekulera, men jag hade blivit mäkta förbannad om en främmande nation bombade både civila och infrastruktur i Sverige - oavsett vilken regering som sitter i riksdagen. Tror alltså att "vanliga" ukrainska soldater har rätt stor stridsvilja.
   Dock kan denna såklart kraftigt undermineras med tanke på storleken av Rysslands armé och hur resten av världen låter Putin hållas.

   Radera
  3. Att ni orkar dividera med puckot...
   Efter ganska många försök börjar jag lära mig att RB och hans gelikar är helt oemottagliga för logiska argument; direkt efter att ha blivit överbevisade av varenda nyhetssändning fortsätter de rapa upp samma gamla lögner. Låt dem ruttna oemotsagda istället, det enda de vill är ju antingen att provocera eller att propagera för Putin, bägge är dålig grund för kommunikation.

   Radera
  4. @Los puddas
   Ja du puddas......vet inte om du är ett troll eller om du verkligen tror på vad du skrev nu.
   @davidow1
   verkligheten är den att Ukrainska armen anfallit det östra regioner som tog makten i sina egna regioner. Det är den ukrainska armen som beskjutit militär och civilbefolkning i östra Ukraina. Agerandet har troligen stärk separatisterna moral avsevärt.

   Radera
  5. Eh, ja, ukrainsk armé har beskjutit militär i östra Ukraina. Det är liksom det som är arméns syfte - territoriell integritet.

   När det gäller att de "Östra regionerna" tog makten är de ju väldigt märkligt att Antufeyev m fl inte kommer från regionerna utan från helt andra länder. Hur kommer det sig?

   Radera
  6. davidow1: Jag tror att du har rätt i stort men det kan också vara så att just pga deras underlägsenhet och säkra död har dom heller inget mer att förlora så de kanske tänker, fuck it! jag säljer mig dyrt.

   kingadward24: Jag vet men att den jävla femtekolonnaren ska få stå oemotsagd och sprida sitt fega oikofobiska gift stör mig än mer.

   Radera
  7. davidow1: till skillnad från tex RB som säljer sig så billigt som möjligt.

   Radera
  8. Vad skall man svara när det bara är nästan bara slag under bältet. Bemöt min argumentation istället. "När argumenten tröt så kom nävarna fram" verkar var gängets melodi.

   Men OK, mitt svar till Los Puddas var ju inte det bästa. Det bästa svaret där vore förstås varit ingenting då puddas svar inte behövde bemötas..
   Jag är i grunden försiktig gentemot Ryssland av historiska skäl. Ryssland har varit expansivt i många hundra år och det bör vi förhålla oss till bl.a. genom ett starkt försvar.
   Jag tycker numer att USA:s utrikespolitik är mycket dålig och anser att den nya regeringen och presidenten i Ukraina är tillsatta genom en kupp som var initierad och bekostad av USA. Själva kuppen och den antiryska politik som följde är orsaken till den händelsekedja som följt. Ryssland accepterar inte Krim/Ukraina som NATO-bas vilket ur ett strategiskt perspektiv är fullt förståeligt. Gör gärna liknelse med de ryska robotarna på Kuba. Krim som en bas för Nato är som om flottbasen i San Diego skulle bli rysk. Man kan ogilla dessa "fakta" men de finns där ändå. Om man utgår från verkligheten utan massa PK (Carl Bildt m.fl.) dimridåer så är det mycket lättare att få en bild av vilka handlingsalternativ som parterna har.
   Kan tänka mig att ett av USA:s mål med att iscensätta kuppen i Ukraina och efterföljande inbördeskrig är att tvinga Ryssland till militär handling och genom propaganda få med Sverige/Finland i Nato.

   Radera
  9. RB, det du skriver 12:07 går inte riktigt ihop med det du skrev 10:54, exempelvis att Ukraina för krig mot sin egen befolkning. Dessutom är ju faktiskt Ukrainas regim folkvald.
   Är Ukraina en självständig nation enligt dig?

   Radera
  10. Grejjen är att det är ganska många som tvivlar på att "Kuppen" i Ukraina var usa stödd. Folk var missnöjda och protesterade blev sedermera beskjutna av atomatvapen och sedan invaderade av Rysska soldater och deras fria vilja blev i hörsammad.
   Om nu Ry är så vilkorslöst kanonbra för Ukrainarna så lär dem väl komma fram till denna slutsats utan artilleri eld.
   Jag hade själv ingen aning om vilket som var bäst för Ukraina utan antog att de skulle rösta in sig i den Rysska fållan till slut, Men med tanke på vad dem blev bemötta av blir det svårt att komma fram till någon annan slutsats än att de visste vad som väntade och ville inte ha med det att göra och ville således närma sig EU, Och då är det deras vilja som ska råda.
   RU är ju så förbannat duktiga på propaganda annars så varför lyckades de inte få över sina "bröder och systrar" de har ju så mycket gemensamt och så mycket att vinna genom samarbete.
   Och att skylla över folkets beslut på USA är ju så korkat då det bara vart för folket att säga vi står med Ru punkt slut så hade inte USA kunnat göra ett skit, men så var inte fallet.

   Radera
  11. Deras fria vilja blev naturligtvis INTE hörsammad skulle det stå.

   Radera
  12. @RB:

   Är det inte oerhört märkligt att du å ena sidan drar stora växlar på en massa spekulationer kring amerikansk inblandning mm, samtidigt som hela ledningen för "rebellerna" i stort sett är ryska medborgare?

   Radera
  13. Jag kan förstå att Ryssland tycker det är problematiskt att få NATO-baser nära inpå, men argumentationen faller på två punkter:

   1. Rysslands basering på Krim var ohotad
   2. Det har aldrig varit snack om NATO-basering i Ukraina innan de blev invaderade.

   Sen kan man ju fråga sig om vi vill ha en världsordning där små länder som Ukraina och Sverige inte ska tillåtas att ha goda förbindelser med vem som helst utan att riskera att bli invaderade av Ryssland?
   Som suverän nation har Ukraina givetvis rätten att själva bestämma om de vill ansöka om medlemskap i EU eller medlemskap i NATO.

   Radera
  14. Vi kan hålla på att dividera om småttigheter hit eller dit. De stora dragen är det intressanta - det är de som driver denna konflikt. Om ett ryskt kompani BMP åkt in i Ukraina på eget bevåg eller inte kan jag inte bedöma och är inte intresserad av heller. Sen Ben, har det väl inte undgått någon att mängder av frivilliga befinner sig på båda sidor i konflikten. Men det är inte vad som avgör konflikten utveckling. Att Ryssland är en part i konflikten är ju självklart och lika självklart som att USA/EU är inblandat.
   Grunden för konflikten är att USA/EU/NATO försöker utvidga sitt territorium och detta hotar Ryssland.
   Ryssland försöker att hindra den utvecklingen.
   Om ni börjar om där så blir det mycket intressantare att ta in alla detaljer och försöka sig på att förutse utvecklingen. Ja jag vet att ni ogillar Putin och ja ni vet att jag ogillar USAEUs utrikespolitik. Vad gäller EU också dess inrikespolitik.

   Radera
  15. Fast det är ju en avgrundsvid skillnad att försöka locka in länder i ens intressesfär medelst affärskontrakt, fördelaktiga avtal,lobbyism, propaganda och tillochmed mutor än att bomba dem sönder och samman om de inte gör som man säger.

   Radera
  16. RB, du nämner USA/EU och Ryssland otaliga gånger i ditt inlägg, men Ukraina bara en gång. Frågan kvarstår: är Ukraina en suverän stat eller inte, med ett folkvalt parlament?

   Radera
  17. @Los Puddas.
   Jag vet inte Ryssland bryr sig så värst mycket om det du kallar "avgrundsvidd skillnad".
   Ryssland bryr sig däremot om konsekvenserna och vad de betyder för den Ryska säkerheten. Som så många gånger förut sagt... Ryssland verkar inte acceptera att Nato kommer närmare Moskva i den delen av Europa.
   @King.
   Vart vill du komma? Du är som när det blir jobbigt för Israels företrädare att förklara grunden för sin expansionspolitik. Då startar man en seudodiskussion om något annat.
   Ukraina har den regering den har just nu. I östra Ukraina ser man den som en kuppregim med antirysk inställning. Det är viktigt att förstå för att förstå konflikten. Enligt min mening är inte Ukraina så suveränt som landet kunde vara. Man har en regering som kuppats in av USA, flera ledare är Oligarker, man har en väpnad konflikt med sina östra regioner och sin enormt mäktige granne Ryssland. Akademisk och tämligen meninglös fråga om du frågar mig.

   Radera
  18. Ni missar faktumet att västra och östra Ukraina är väldigt olika. Den olagligt avsatta presidenten hade störst stöd i östra Ukraina, så det kanske inte är så konstigt att de blev sura? I stora delar av östra Ukraina finns det en stark misstro mot eliten i Kiev och de ser ett samarbete med Ryssland som mer gynnsamt. En uppdelning av landet vore bäst för alla parter.

   Radera
  19. RB, det är ju bara trams, det du skriver.
   Om man i östra Ukraina tycker att kuppregimen ska avsättas, varför behöver Ryssland i så fall skicka ett paket med en "separatistledare" från KGB?

   Radera
  20. Jag försvarar inte Ryssland beteende, men senast igår kväll var jag ute med en ukrainsk tjej som bott i Sverige i 6 år, hon kommer från östra delen av Ukraina nära gränsen till Ryssland och vi pratade en del om det som sker och hon säger att det är en mycket stor del av Ukrainska befolkningen som är helt emot styret i Kiev och vill bryta sig loss från dem.

   Sen såklart så tycker Ryssland det är jätte bra, för det främjar deras intressen och det verkar gärna lägga sig i genom att skicka in sin arme som hjälper rebellerna.

   Jag blir lite trött på att läsa så mycket åsikter från folk som inte har koll. Ett tips är skaffa lite Ukrainska vänner (från östra Ukraina) och gå ut och ät en middag med dem och fråga dem efter åsikter.

   Ett annat tips är att hitta dessa vänner via dejting siter och ni får då synergieffekten att det kanske blir en eventuell parter i framtiden.

   Jag blir ännu tröttare om någon nu nämner ordet ”psyops ” ” psy-ops” eller ”nyttig idiot”.

   Mvh

   Radera
  21. Ett förtydligande "mycket stor del av Ukrainska (I ÖSTRA DELEN) befolkningen som är helt emot styret i Kiev och vill bryta sig loss från dem. "

   Radera
  22. Milda,
   om hion har bott i Sverige i 6 år är det kanske risk att hon relaterar till den förra regimen? Strängt taget måste ju hennes relation med den västvänliga regimen från början av 2014 vara rätt svag, eller?

   Radera
  23. Vi diskuterade det som händer just nu och Rysslands inbladning i konflikten, det hon var mest oroad för är att hennes bror skall bli tvånginkallad till den (ukrainska?) armen.

   Hon har hela sin familj kvar där så jag antar att hon har frekvent kontakt med dem.

   Radera
  24. Om jag förstod henne rätt så har det under lång tid varit motsättningar mellan den östra delen och västra delen av Ukraina, inte bara nu sen inbördeskriget/kriget startade.

   Radera
  25. Det som Milda och Anders skriver är den grundläggande orsaken till konflikten.Detta är allmänt känt, men förnekas såklart av Carl Bildts nyttiga idioter. Dela landet som man har gjort med Tjeckoslovakien, Jugoslavien mfl länder. Det är det ända som kommer få stop på eländet.

   Radera
  26. Det enda som kommer få slut på eländet är att Ryssland slutar invadera sina grannar.

   Radera
 3. En enkelt checklista för att se om Ryssarna invaderat:

  http://cluborlov.blogspot.it/2014/08/how-can-you-tell-whether-russia-has.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svamlet blir alltmer absurt och magsurt. Inte så lätt att erkänna att man satsade på fel häst, bättre då att få ur sig aggressionerna med raljanta, sarkastiska tirader.

   Radera
  2. Publicerat samma dag som Putin lät förstå i sin "utfrågning" av Putinjugend (eller kvalificerade akademiker som en debil kommentator föredrog) att han ämnade "låta Kiev skjuta lite" och sedan ingripa. Vilken totalt sinnessjuk blogg.

   Radera
 4. Där kom den-bloggartikeln om freds strävanden i Ukraina.
  Från ett mer pessimistisk och NATO inspirerat håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optimismen sprider sig denna Fred dag!
   Vapenvila på pappret klart!
   Skjut ut det ni har i magasinen sen är det vapenvård och fest!

   Radera
 5. Med de strategiska förutsättningar som fanns är det märkligt att Kievregimen vågade sig på ett anfall mot sin egen befolkning i östra Ukraina. Min gissning är det är lurade/mutade till detta av USA som antagligen inte är intresserad av någon fred utan allra helst skulle se att Ryssland anföll för att ta eller hota Kiev militärt. Den ryska agendan är troligtvis att få till uppgörelse som innebär att Ukraina inte går med i Nato eller EU. Ryssland gör antagligen vad som krävs för att uppnå det tillståndet. Ryssland vill därför inte dela Ukraina utan vill få till någon form av Ukrainsk federation där det ryska inflytandet består genom den ryska befolkningen i östra Ukraina.
  USA/Israel/EU vill inte få till denna lösning och vill kanske istället framtvinga ett ryskt militärt ingripande även om det innebär att hota själva Kiev militärt. Tänk Georgien.
  Om denna enkla matematik inte förstås eller bortses ifrån av USA- marionetterna i Kiev är oklart.
  Blir spännande att följa de närmaste dagarnas förhandlingar.
  Tror inte det är osannolikt att Kievregimens dagar är räknade - man kan inte utesluta att ukrainarna är trötta på att vara brickor i ett krigsspel iscensatt av Väst där de har mycket att förlora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju svårt att veta vad ryssarna egentligen vet eftersom Putin är en patologisk lögnare. Sen är det ju oerhört festligt att du baserar hela ditt resonemang på en gissning att USA ligger bakom alltihop.

   Radera
  2. USA/EU behöver inte vara mer inblandade än att de säger sig stödja en falang.

   Radera
  3. Och Israel.
   De är ju som alla vet en nyckelspelare i Ukraina.

   Radera
  4. Om den ena sidan "säger sig stödja en falang" och den andra sidan skickar pansarbataljoner över nationsgränsen, så kan man ju fundera på vem som är skyldig till kriget?

   Radera
  5. Allt är förstås antagande från min sida, bl.a. baserat på information som Cornu sprider.
   Men att inte ni Ben... David...King anser att USAEU varit påskyndare av kuppen, ja då är det som det är.

   Radera
  6. För att inte stirra er blinda på mig RB så kan ni läsa vad en känd amerikansk forskare, John J. Mearsheimer anser om konflikten.

   http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

   Radera
  7. För att uttrycka det milt är han inte riktigt på din sida RB.
   Han menar ju att hela konflikten är startad av Putin, han försöker inte ens antyda att det finns några ukrainska rebeller.
   Någon ukrainsk attack mot sin egen befolkning finns inte heller, Ukrainas offensiv var ett svar på Rysslands destabiliseringsaktioner mot Ukraina.

   Radera
  8. Bäste King,
   Min sida? Jag försöker bara analysera konflikten- inte gå någon annans ärenden.
   Läste bara överskriften och ett par stycken och tyckte att det vore bra för Putinhatare att få en annan vinkel på konflikten. Jag tycker att du och puddas och ben saknar vilja att förstå varför denna konflikt uppstått och vad som driver den. Jag tror att era inlägg syftar till att smutskasta Putin och kanske också Ryssland. Jag tror också att de syftar till att ge USA/NATO/EU oförtjänta pluspoäng. Cornu är också på er tämligen enögda linje.

   Radera
  9. RB,
   du skriver att Kiev attackerar sin egen befolkning, att stridsviljan i förbanden därför är låg, att stridsviljan i separatistleden är hög.
   Om inte någon har snott din dator var det du som skrev:

   "Ett stort problem problem för Ukraina är nog dålig stridsvilja hos Ukrainare som inte vill riskera livet för en knappast legitim regim som för krig mot sin egen befolkning. Separatisterna upplever nog att de kämpar för sitt folk och sin kultur vilket ger dem styrka."

   Sedan länkar du till en artikel för att stödja dina teorier med en professor, och professorn, ehuru starkt anti USA och Israel och vad du vill skriver att Putin tog Krim och provocerade sedan igång konflikten i östra Ukraina.

   Tog du fel på person eller orkade du inte läsa den långa artikeln?

   Radera
  10. RB läser bara rubriker, visade sig på en annan tråd.

   Radera
  11. Fantastiskt. Själv sitter jag och läser en knastertorr, relativt poänglös artikel till the bitter end. Helt utan orsak visar det sig alltså.
   Påminner om en viss annan gentleman här på forumet som postade filmer från Krim. De var i regel i realtid och visade typ ett vägskäl i 18 minuter, som skulle visa att det minsann inte fanns några ryssar på Krim. Efter 1,5 filmer insåg man att, nej, det blir inte bättre och detta bevisar inget som helst.

   Radera