Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-09-02 11:59

Hundar behandlas bättre än flyktingar i Sverige

Bloggrannen Johan Westerholm (s) på Ledarsidorna.se uppmärksammar att flyktingar nu hålls under förhållanden som inte är tillåtna för hundar. Sex vuxna personer ska bo på tolv kvadratmeter i en flyktingförläggning i Blinkarp, där det dessutom verkar brutit ut någon form av smittsam sjukdom, eventuellt tyfus, som riskerar att sprida sig till 135 flyktingar.


Tittar man på Jordbruksverkets regler för boxar för hund med över 65 cm i mankhöjd (PDF, sidan 10), så gäller 7.5 m2 i golvyta för två hundar, därefter 3 m2 per ytterligare hund. Fyra hundar kräver alltså 13.5 m2, mot de 12 m2 som fyra flyktingar hålls på idag. Denna siffra ska förtätas till sex flyktingar på samma yta, en yta som i fallet hund hade behövt vara 19.5 m2, men för flyktingarna stannar kvar på 12 m2.

Under dessa förutsättningar vill alltså Sverige dubbla mottagandet av flyktingar. På Blinkarp ligger flyktingar i sitt eget bajs enligt foton. Detta är alltså verkligheten redan idag, och vi kommer ta emot ännu fler flyktingar framöver när vi nu öppnar våra hjärtan.

Detta är den flyktingpolitik, människosyn och människobehandling som vi ställer upp på.

Johan Westerholm om eventuellt kommande sjukdomsutbrott:
"Det ligger inte heller i den svenska vårdens intresse.. Eller jo – inledningsvis gör det detta om det kan begränsas till en eller ett par enstaka patienter och inte ett hundratal misstänkta sjukdomsfall. Vårdresurserna är begränsade och vare sig primärvården i Blinkarp eller Svalöv har dessa resurser för den här typen av sjukdomstillstånd. Närmaste sjukhus som klarar av detta är MAS i Malmö som för ändamålet har ett tjugotal platser med rätt utrustning och där personalen har rätt kompetens för denna resurskrävande vård. Resurser som måste tas någonstans ifrån och det handlar inte om pengar längre. Personalen finns helt enkelt inte och vi kan jämföra det med att försöka köpa mineralvatten i ett öde Sahara. Det spelar ingen roll om du står där med 48 MDR SEK i guld, det finns inget vatten att köpa.
[...]
Men vi gör det på ett sådant sätt att vi faktiskt nu riskerar stora delar av den svenska sjukvården. För tänk tanken, vad skulle en Tyfus- eller koleraepidemi innebära för Svalövs kommun och sjukvården i Skåne? Vilka sjukdomsfall skulle vi inte kunna ta hand om? Resurserna är inte oändliga och vi kan börja ställa oss frågan i vems intresse vissa agerar numera."
Kanske borde Skånes nitiska djurskyddsinspektörer omutbildas till flyktingskyddsinspektörer? Då hade det blivit flyktingförbud direkt i Blinkarp. Åtminstone om man tillämpar regelverket för hund.

Företaget som driver förläggningen i Blinkarp är Attendo, som drar in 55 000 kronor om dagen på detta.

Nu finns det inga flyktingskyddsinpektörer, men det finns brandskyddsinspektörer. Jag ställer mig mycket tveksam att det är tillåtet med så många människor på så liten yta i dessa lokaler. Är brandskyddet underrättat?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Visar att dagens beslutsfattare börjar bli farliga också för hälsan. Vi får börja byta ut dem i toppen först inte handläggare längst ner. Borde vara lätt att rekvirera tomma lokaler i krisläge bara det beslutas men just beslut fattas.

  Tur att vi snart har val.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Cornu, det kanske är dags för dig att börja rösta på SD?

  SvaraRadera
 3. Sara Skyttedal (KD) gick nyligen ut på DN debatt under rubriken "Vi måste börja diskutera gräns för antalet flyktingar”. Kanske kan ett kryss för henne driva frågan i rätt riktning.

  Skyttedal är riksdagskandidat på följande valsedlar:

  * Kronobergs län, plats 1
  * Stockholms län, plats 11

  Det finns några andra politiker som i valkompasser svarat att de vill ha minskad invandring. De är förutom SD:

  Per-Ingvar Johnsson (C), Skåne läns norra och östra, plats 1
  Jan Lindholm (MP), Dalarnas län, plats 1
  Ewa Thalén Finné (M), Skåne läns södra, plats 3
  Anders Hansson (M), Skåne läns södra, plats 1, Hela landet, plats 13
  Jörgen Warborn (M), Hallands län, plats 1, Hela landet, plats 16

  SvaraRadera
 4. Börjar bli väldigt brunt här...

  Hade önskat att Cornu visade sin medmänsklighet och istället föreslog kraftiga viten/straff mot företag som utnyttjar folk som flyr förföljelse istället för att skrika på stängda gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var står det ett ord om stängda gränser? Du stöder alltså att människor ska leva under förhållanden som är sämre än för hundar?

   Radera
  2. Fast lika lite som Cornu föreslår veten/straff, lika lite skriker han efter stängda gränser. I alla fall i det här inlägget.

   Radera
  3. Varför ska jag skrika om något. Det här är nyhetsrapportering, inte åsikter.

   Radera
  4. Okej, nu verkar jag ha löst dagens kommenteringsproblem.

   Min kommentar var enbart till för att påpeka att Cornu varken sagt bu eller bä, det var ingen åsikt från min sida heller.

   Radera
  5. Vem skall man straffa för att Migrationsverket tar vad som bjuds?

   Vem skall man straffa för att sjukvården inte är dimensionerad för en spik av exotiska sjukdomar?

   Linus resonerar lite som en khmer rouge.... Någon har gjort fel, någon måste straffas.

   Radera
  6. Migrationsverket följer de politiska påbuden, dvs ta emot alla flyktingar som kommer, avvisa ingen vid gränsen etc. Då blir det så här.

   Radera
  7. @Linus
   Om du blir så upprörd då föreslår jag att du visar din medmänsklighet och erbjuder din bostad till ett par flyktingar.

   Radera
 5. Lite OT men kan inte låta bli.

  Aftonbladet kör en artikel om gårdagens partiledardebatt. Under en paus i debatten sjöng Thomas Stenström en låt. Så här låter de första textraderna:

  "Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever,
  Skjut mig här och nu för nu kan jag dö,"...
  "Huvudet ner i asfalten så får jag känna att jag lever,
  Bränn vår stad med elden inom dig,"...
  "Du får göra vad du vill med mig ikväll
  Jag vill bara känna någonting,"

  Vad som sedan utspelade sig beskriver aftonbladet som följer:

  ..."Thomas Stenström sjöng sin hit ”Slå mig hårt i ansiktet”. Partiledarna vände sig mot musikerna. Stefan Löfven slog med handflatorna takten mot låren, ivrigare och ivrigare tills han kom på sig och besinnade sig. Gustav Fridolin rörde benet, och det gjorde Göran Hägglund också.
  Alla reagerade på tonerna, takten, orden – den dånande kommunikationen mellan artister och publik.
  Alla utom Jimmie Åkesson."

  Det ges inte utrymme för en lång textkritik här, men jag känner starkt på ett privat plan att den partiledare som låter sig förföras av dessa rader knappast är moget att leda ett parti, än mindre ett land.

  What do you say?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tvärt om. Löfvén etc är skickliga nog att veta när de ska fejka folklighet, vilket inte Åkesson är.

   Radera
  2. Nja, en "Jimmie", från Sölvesborg till råga på allt, har nog andra imageproblem än att framstå som arrogant överklass...

   Radera
  3. Löfvén har boxarnäsa, f d svetsare på Hägglunds och fosterbarn. Du menar att folk uppfattar honom som arrogant överklass?

   Radera
  4. Jo, sant, helt riktigt, dom är "folkliga", vilket jag tycker är osmakligt.
   Jag antar att det gör mig konservativ vilket också förklarar varför jag inte attraheras av
   något parti, moderaterna övergav ju den ideologin för många år sen.
   Jag antar också att det är därför jag kommer rösta blankt eller SD.
   Ledare som gör valtaktik av ett enkelt moralistiskt ställningstagande mot självutplåning/BDSM är dåligt rustade att navigera i den värld jag lever i.

   Radera
  5. Nej. Dessutom har Löfvén sommarjobbat som flottare på Ångermanälven i sin ungdom, och det är en merit som jag sätter högt i alla fall. Löfvén var nog sig själv bara.

   Radera
  6. Waow! En partiledare som haft två riktiga jobb och klarar av att fejka folklighet, samt en partiledare som inte haft riktiga jobb, men som är så ärlig att han inte klarar av att fejka folklighet.

   Radera
  7. Apropå mediadöden, så är den fullt förståelig, efter att ha sett gårdagens journalistiska insats med inbjudna gäster som kommenterade analyserade(?) Aftonbladets partiledardebatt. Det var den sämsta studioanalys jag sett någonsin. Det låg en dimma av tonårsbrudsmenatlitet över hela studion. Det gick så långt att t.o.m. fröken Blondie till programledare kände sig pinsamt tvungen att styra upp icke-anaysen genom att säga: "-...men om vi skulle försöka att kommentera själva sakinnehållet i debatten nu, istället för att kommentera utseende och sånt..."

   Radera
 6. Har ni inte greppat än att Cornu inte alltid säger vad han menar? Han vill få gammelpartierna att fatta att de måste sköta korten snyggt, annars kommer SD att ta väljarna ifrån dem.

  Som ni ser hintar han medmänskligt i slutet om att någon borde stänga vederbörande skattediarparadis, eller åtminstone knäppa Attendo på näsan, eftersom människor behandlas sämre än hundar, i Sverige, 2014.

  //Översättaren

  SvaraRadera
 7. Det här är resultatet av politikernas beröringsskräck med allt som rör invandring. Eftersom frågorna inte kan diskuteras normalt, inte ens när det gäller rent praktiska frågor, blir det så här.

  Om man åtar sig att ta emot människor, måste man rimligtvis också tillsätta de resurser som behövs för att genomföra ett bra mottagande. Inget företag skullle anställa någon för att placera personen i en garderob utan möjlighet att uträtta något, det är ren kapitalförstöring.

  Den viktigaste eller en av de viktigaste politiska frågorna borde vara hur samhället ska kunna ta emot invandrare på bästa sätt, där kan ju faktiskt politikerna göra skillnad. Till skillnad från "jobbfrågan", bara politiker tror att jobben kommer från politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, nja, jobb kommer nog från politiker, det är i mångt och mycket snarast en psykos idag.
   Jag hör fler och fler av de jag känner som sliter i real produktion klaga på att de ska försörja fler nötter i det privata. Bestämmer sig politikerna för totalt krig så kan du ju inte säga att inte alla har jobb? Och krig har varit US "ventil" länge nu, man kan möta motstånd från kapitalet om man bygger vägar, förbättrar vården, gör livet enklare, men mot krig? Hur, i USA?
   Det är ju tvärtom. Menar du att det inte är politiker som beställer försvar och försvarsforskning som sedan kan leda till annat? Å andra sidan kan man slösa gigantbelopp också. Men man kommer lätt undan med det.

   Radera
 8. Flyktingar som betalt resan hit
  Behandlas som skit
  Flyktingar som stannat
  får ingen hjälp lika förbannat.
  Bidragen ger vi till boendet här
  så slipper vi åka ner med besvär

  Dikt tillägnad Reinfeld mfl

  SvaraRadera
 9. De här människorna har ingen sysselsättning heller. Bestämmelserna kräver fast adress för att de ska få läsa svenska vid SFI. Ändå är de som uppger sig vara från Syrien, Somalia och Eritrea och saknar id-handlingar ganska säkra att beviljas PUT.
  Handläggningstiderna påstås vara långa. Att vänta 7 månader i en trång förläggning med 16 personer per toalett på att få tid för utredning måste fresta på tålamodet.

  http://meritwager.wordpress.com/?s=handl%C3%A4ggningstid

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2012 eller 13 bodde dom i flyktingförläggning i 14-månader, men handläggningen var klar tidigare, kommunerna kan inte orda lägenhet åt flyktingarna.

   Radera
 10. Finns inget tekniskt skäl som rakt av förbjuder att hålla en sådan persontäthet. Brandtekniskt hänger allt på att lokalerna fyller kraven dvs tillräckliga utrymningsvägar, brand och utrymningslarm, etc etc.

  Däremot verkar det ju sanitärt oerhört tveksamt. Det finns ju minimikrav på ventilation och en hel del annat. Vet inte om det finns något absolut minimikrav på människa/toalett-ratio heller eller om det bara är riktlinjer.

  Man kan ju dock ana att om man gav sig in med regelboken under armen så skulle man hitta en hel del att anmärka på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett exempel på upphandlingsunderlag från juni 2014 för område 1 syd krävs max 4 bäddar för vuxna i flerbäddsrum. Varje person ska ha minst 5 kvm bostadsyta i sovrummet.

   http://www.migrationsverket.se/download/18.36084ac214622cf659936ce/1407238277692
   /exempel_forfragningsunderlag12.pdf
   (Punkt 5.12)

   Radera
  2. Fyra personer på 12 m2 är alltså fel oavsett, och sex på 12 m2 ännu mer fel.

   Radera
  3. När jag gjorde militärtjänst (K4 Arvidsjaur) var vi 10 man på luckan som jag gissar mätte 15 - 20 kvm. Dessutom frös man och for illa på alla sätt och vis i fält som de flesta bara kan mardrömma om och där var tätheten i vindskydd eller tält typ som en sardinburk.

   Men det är klart att flyktingar som flyyyyyr för sina liiiiiiv (!) måste få bättre boende och mat än vad vi fick.

   Radera
  4. Bitter much? På "min" lucka hade vi betydligt större plats. Jägare får väl ta lite skit.

   Fast ni hade väl frigång kvällstid och vistades utomhus större delen av dygnet. Här talar vi om människor som är instängda och frihetsberövade.

   Radera
  5. Jag är inte det minsta bitter, tvärtom så är väldigt tacksam över de erfarenheter jag gjorde i lumpen. Erfarenheter som jag haft mycket nytta av i livet.

   Men om jag stod ut under ett års tid så borde väl dom faktiskt flyr för sina liv göra det under en tid. Men det gäller ju å andra sidan bara dom 5 - 10 % som uppfyller dom faktiska flyktingkriterierna.

   Är flyktingarna frihetsberövade? Det var verkligen en nyhet för mig!

   Radera
  6. Tre-fyra skillnader mellan en lucka och ett asylboende

   a) Infektionsrisken
   Det är möjligt att ni gick konstant småförkylda och i ett skarpt läge hade ni väl fått antibiotika profylaktiskt. Men här har vi helt andra mikroorganismer än förkylningsvirus i omlopp.

   b) Fara för varandra
   Ni var utvalda och "kilades in" enligt (den militära) konstens alla regler, så det fanns en vi-känsla och ni behövde inte vara rädda för att han i sängen över var psykopat, han bredvid skulle löpa amok med bajonetten eller någon skulle våldta er i sömnen? Allt sådant som faktiskt hänt på asylboenden

   c) Ingen av er (tror jag) led av PTS och hade svårt att somna (snarare tvärtom) eller skrek om nätterna.

   d) Det fanns ett givet slutdatum för umbärandena. Eller tidigare om ni ratades eller hoppade av.

   Radera
  7. En del asylsökande/flyktingar etc är definitivt frihetsberövade, eller "tagna i förvar" som det brukar heta. Om det är så på den aktuella anläggningen vet jag inte.

   Man bör nog göra en helhetsbedömning. Även om 12 m2 är ett kontraktsbrott så skulle jag personligen tycka att hela grejen avgörs av övriga faktorer. Typ om man kan dra sig undan nånstans för lugn och ro, om det råder god hygien och om toaletter, duschar mm finns i tillräcklig omfattning och fungerar.

   Radera
 11. Det är väl ingen tänkande svensk som på allvar tror att invandringspolitiken handlar om medmänsklighet från våra politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från en del, jo. Människan är inte alltid genomcynisk. Alla politiker har inte koll på allt. Det är ju därför finansen har fått alla de regler och den makt den har. Vi vet ju nu att resurserna inte riktigt räcker och då måste vi fördela när vi inte kan växa. Men det är helt OK för en del liberala och, jag ska inte säga socialistiska utan mer "vänstermänniskor". De går i döden för idéer som de var nazis eller i jihad.

   Radera
 12. Länsstyrelsen i Skåne brukar omhänderta hundar och omplacera dem...
  Det torde väl vara lösningen här också.
  Hundarna får nya ägare och där får de mat och vatten och uppfostran.
  Det torde väl vara lösningen här också.
  I bästa fall kan man använda hundarna till något vettigt, som vakthund, jakthund eller sällskapshund.
  Det torde väl vara lösningen här också.

  I vissa fall, inte helt ovanligt, så avlivar länsstyrelsen omhändertagna hundar.
  Det torde väl - inte - vara en så bra lösning här också.

  Men då vi använder oss av tredje rikets djurskyddslagar så är det kanske inte helt främmande...
  Åtminstone borde en administrativ omrubricering kunna ske..
  Från flyktingstatus till sanitär olägenhet.
  Det torde väl kunna användas, då länstyrelsen gärna använder nyspråksfunktioner som att kalla tjänstemannautfärdade straff (djurförbud) för "administrativa åtgärder".

  Och sedan torde problemet vara löst.

  SvaraRadera
 13. @Thomas Gunnarsson du har rätt. Sanitär olägenhet borde duga för att ta över driften från Attendo och evakuera en del flyktingar till närmsta hotell så trängseln blir rimlig. Rekvirera använde jag som term tidigare men ingen reagerade. Byter ord till expropriera kommuner kan ta över det som behövs för samhället. Expropriera de lokaler som utnyttjas dåligt eller missköts. Utnämn chefer med befogenhet och resurser. Finns många pensionerade som är vana att leda verksamheter.

  Klart vi har resurser i Sverige att hantera den flyktingström vi fått. Givetvis kostar det pengar. Stora felet, oduglighet, finns hos politiska ledningen i vissa kommuner i många län och i nuvarande regering. Se till att det sköts!

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Sannas avslöjande öppnade Pandoras box, nu har det nästsn blivit lite tjatigt! Ser fram emot att säga hej på torsdag och köpa boken.
  Själv skall jag rösta för en grönröd majoritet med en förhoppning att S vill Sverige väl, har ksputulerat inför faktum vad som kan hända.

  Jag har skrikit färdigtoch bröstkorgen är tom, popkult referens eller vad du bruksr skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha GBG ska rösta för fortsatt massinvandring, hoppas du får bo riktigt när dem, precis som jag nyss gjort, det får antagligen dig också på bättre tankar...

   Radera